Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Розмноження полуниці вусами, діленням куща влітку

  1. Розмноження полуниці влітку вусами
  2. Як отримати вуса для розмноження полуниці
  3. Вирощування полуниці з вусів з пересадкою
  4. Отримання полуниці з вусів без пересадки
  5. Методи вкорінення полуниці на постійному місці
  6. Розмноження полуниці влітку діленням куща

Всім садівникам і дачникам хочеться мати невелику полуничну плантацію, ласувати влітку ароматної солодкої ягодою і заготовляти її про запас.

Багато хто вибирає розмноження полуниці вусами, діленням куща влітку, вважаючи за краще ці способи більш трудомісткою посадці насінням. Дізнаємося, як виростити садову суницю вегетативним методом за допомогою відводків і розділених кущиків на власній ділянці.

Розмноження полуниці влітку вусами

Вуса - це полуничні пагони, на яких формуються листові розетки, згодом нарощують окрему кореневу систему і перетворюються в дорослі кущі.

Одна гірлянда може містити від 5 до 16 розеток (чим південніше регіон, тим їх більше), якщо її не чіпати все літо. А з одного куща отримують до 15 вусиків.

У перші роки вони виростають сильними і добре розвиненими, але, у міру старіння маточного куща дрібніють і перестають формуватися.

У порівнянні з насіннєвим способом при розмноженні полуниці відводками ви в короткі терміни отримуєте багато повноцінних молодих рослин зі збереженням сортових якостей, вони швидко приживаються. Єдиний мінус - не вдається за раз отримати з маточних кущів і багато великих ягід, і хороший посадковий матеріал.

Як отримати вуса для розмноження полуниці

Садову суницю отримують з вусів, які виросли в липні: вони відрізняються міцністю і встигають до приходу холодів обзавестися сильною кореневою системою і квітковими нирками.

Для отримання розсади робимо наступне:

  • Вибираємо кущі, що дають найбільший урожай великих солодких ягід.
  • Обрізаємо абсолютно все квітконоси, не дозволяючи суниці цвісти: в цьому році з них потрібно одержати не ягоди, а міцний і здоровий матеріал для посадки.
  • Ми залишаємо на рослинах по 3-5 відводків, розташованих в першому ряду: все зайве обрізаємо.
  • Ми залишаємо пагони рости. Коли на них з'явиться по три розетки, обрізаємо гірлянду після третьої: розетки, які утворюються пізніше, не годяться для розмноження.

Як тільки на вусиках з'являться коріння, присипаємо їх вологим ґрунтом, але не відокремлюємо від маточників, адже перша розетка отримує харчування від материнської рослини, друга - від першої, третя - від другої.

Вирощування полуниці з вусів з пересадкою

Регулярно поливаємо майбутній посадковий матеріал: в посуху - тричі на тиждень. Як тільки грунт ущільнився, рихлимо її. Через пару місяців від початку зростання вусики стають повноцінним посадковим матеріалом, що має добре сформовану кореневу систему.

Вибираємо для посадки розетки, які мають чотири - п'ять здорових листочків, велике серце і, як мінімум, семи сантиметрові корінці. Відрізаємо саджанці від маточників і, зберігаючи земляний кому, пересаджуємо туди, де вони будуть рости і плодоносити.

Всім садівникам і дачникам хочеться мати невелику полуничну плантацію, ласувати влітку ароматної солодкої ягодою і заготовляти її про запас

Розмноження полуниці влітку вусами

Отримання полуниці з вусів без пересадки

Будь-яка культура, в тому числі і садова суниця, після пересадки слабшає і довго приживається в новому місці, а деякі розетки гинуть.

Чому відведення краще вкорінювати на постійному місці:

  • Рослини дають більший урожай, ніж при пересадці.
  • Кущики легко добувають вологу з глибокого шару грунту, а тому не бояться посух.
  • Корінці проникнуть в грунт набагато глибше, ніж коріння розеток, отриманих з розсади.

Направляємо вуса з розетками, що не встигли сформувати коріння, в потрібне місце, і вкорінюємо, вибравши одну з перевірених методик.

Методи вкорінення полуниці на постійному місці

полуничні ряди

Відмінна технологія для вирощування полуниці в один ряд. Направляємо відведення в одну сторону від маточників або в обидві, отримуючи два ряди молодих рослин. Зайві вусики відрізаємо. Вкорінюємо лише другі розетки: перші занадто близькі до основного куща (щоб не заважали процесу, обрізаємо у них листя або корінці).

Коли розетки стануть сильними і самостійними, відрізаємо їх і доглядаємо, як за рештою полуницею.

полуничні колонії

Якщо на ділянці немає місця для молодої полуничною плантації, використовуємо колоніальний метод. Дозволяємо вусах рости в різні боки, посеред серпня вибираємо найбільш міцні і залишаємо (в 25 см від маточників), решта видаляємо. Регулярно прополюємо і поливаємо колонію, рихлимо грунт навколо саджанців.

В результаті до вересня отримуємо сортову колонію садової суниці зі здоровою кореневою системою, що забезпечує рясні врожаї протягом декількох років.

Розмноження полуниці влітку діленням куща

Якщо не вдається отримати хороший посадковий матеріал з полуничних вусів (дрібні, хворі, погано розвиваються), використовуємо інший спосіб розмноження - поділ куща.

Якщо не вдається отримати хороший посадковий матеріал з полуничних вусів (дрібні, хворі, погано розвиваються), використовуємо інший спосіб розмноження - поділ куща

Розмноження полуниці влітку діленням куща

Знадобляться трирічні кущі з сердечком на рівні грунту: поділяємо їх на ріжки. Якщо вибрати молодий кущик, він не дасть багато ріжків. Рослини «пенсійного» віку мають високі сердечками: при розподілі формуються стволики з корою, що не приносять рясні врожаї. З трилітка ж виходить 6-20 міцних молодих ріжків.

Висаджуємо їх в грядку в кінці липня - перших числах серпня, щоб встигли утворитися міцні кущики, і доглядаємо, як за рештою суницею.

Як бачите, розмноження полуниці вусами, поділ куща влітку не так вже складно, головне, дотримуватися технологію отримання посадкового матеріалу і вкорінення. Регулярно оновлюйте полуничну плантацію будь-яким із зручних способів, і вона завжди буде радувати вас великими врожаями!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама