Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Суниця садова: вирощування і догляд, секрети хорошого врожаю

  1. Як підготувати грунт
  2. терміни посадки
  3. Як садити суницю
  4. навесні
  5. влітку
  6. восени

Кожен садівник радіє гарному врожаю, тим більше, коли плодом його праць є соковита і смачна суниця садова, вирощування і догляд за якої вимагають від дачника не тільки працьовитості, але і певних знань. Давайте розберемося, як правильно за нею доглядати, щоб щорічно отримувати багатий урожай великих і соковитих ягід. Кожен садівник радіє гарному врожаю, тим більше, коли плодом його праць є соковита і смачна суниця садова, вирощування і догляд за якої вимагають від дачника не тільки працьовитості, але і певних знань

Таку смачну суницю може виростити будь-який садівник

Суниця - одна з найпопулярніших і улюблених садівниками ягід, її можна зустріти в багатьох країнах Європи, Азії та Америки. Вона налічує понад п'ятдесят видів і понад 2000 сортів, але для посадки краще всього вибирати ті сорти, які пристосовані для вашого регіону.

Як підготувати грунт

Суниця - теплолюбна і світлолюбна рослина, вона боїться холодів і перепадів температури. Навіть при короткочасних заморозках (до -8 градусів), її коріння можуть загинути. Суницю висаджують на добре освітлених ділянках. Для посадки підходять різні типи грунтів, але краще за все вирощування суниці садової виробляти в легких або середніх суглинках. Також її можна садити в глинистий і піщаний грунт, але його потрібно попередньо удобрити органічної підгодівлею (20 кг на 1 кв. М).

М)

Перш ніж садити суницю, потрібно підготувати грунт і перевірити рівень її кислотності

Грунт, призначена для висадки суниці, повинна мати гарне зволоження, а також рівень кислотності від 5,5 до 6,5. Бажано заздалегідь, приблизно за 4-6 місяців до посадки, перевірити рівень PH. Якщо він буде низьким, можна внести доломітове вапно. Суниця буде відмінно плодоносити на ділянках, де раніше росли цибуля, буряк, горох, морква, часник. Не рекомендується вирощувати ягоду на одному місці більше 4-5 років.

Для посадки не підходять солончакові, вапнякові, заболочені, а також сильнокислі і перезволожені ґрунти.

терміни посадки

Суницю можна садити навесні (квітень-травень) або восени, із серпня по жовтень. Чим раніше буде висаджено рослина, тим більше шансів, що на наступний рік воно принесе плоди. Процес укорінення відбувається приблизно через 25 днів після посадки.

Процес укорінення відбувається приблизно через 25 днів після посадки

Суниця висаджується у відкритий грунт ранньою весною або восени

Як садити суницю

Розраховувати на хороші врожаї можна лише при дотриманні технології вирощування суниці садової. Дуже важливо правильно здійснити посадку рослини. Після підготовки грунту і розбивки ділянки, необхідно натягнути мотузки, уздовж яких в грунті зробити борозенки. Бажано, щоб рядки були розташовані з півночі на південь, на відстані приблизно 70-90 см одна від одної. У борозенках потрібно виконати лунки, глибиною 15-20 см і рясно їх полити. Оптимальна відстань між кущами суниці - 20-25 см. Перед посадкою розсаду у вигляді вкоріненою розетки бажано замочити в глиняній бовтанці. Висаджують її таким чином, щоб нирки перебували над землею, а шийка кореня була на одному рівні з грунтом. Після посадки проводять мульчування тирсою або соломою. Якщо немає дощів, рослина необхідно поливати, поки воно не приживеться.

Якщо немає дощів, рослина необхідно поливати, поки воно не приживеться

Кущі висаджуються рівними рядками з відстанню не менш 70 см

Агротехніка вирощування суниці садової передбачає проводити догляд за рослиною не тільки в період цвітіння і плодоношення, а й після збору ягід. Дуже важливо не припиняти в цей час полив суниці, так як в середині літа починають закладатися нирки ягід, які будуть дозрівати в наступному році. Якщо перестати поливати рослину, то про гарний урожай можна не мріяти.

навесні

Після довгого осінньо-зимового сезону дощів, листопад, морозів і снігових заметів, необхідно прибрати з грядок весь накопичився там сміття, старе листя, гілочки, видалити вимерзлі кущі. Щоб коріння прогрілися і стали швидко зростати, забирається верхній шар грунту, потім земля між грядками пухка і перекопується. Навесні грунт необхідно тричі удобрювати. Перший раз - гноєм і азотними добривами, потім на початку травня - мінеральними, а перед самим влітку - сульфатом калію. Для кращого утворення зав'язі в період цвітіння суницю можна обприскати водним розчином борної кислоти (0,005%).

Для кращого утворення зав'язі в період цвітіння суницю можна обприскати водним розчином борної кислоти (0,005%)

Добриво грунту навесні проводиться в період цвітіння

влітку

Важливу роль в догляді за суницею грає мульчування, яке робиться влітку до появи перших плодів. Для мульчі беруться тирса, солома, компост, хвоя, кора дерев. Ця нескладна процедура дозволяє збільшити врожайність, зберегти ягоди чистими, прискорити їх дозрівання. Поливати суницю слід не частіше ніж один раз на тиждень, бажано вранці, а також періодично прополювати від бур'янів. Якщо при огляді рослини виявляються уражені шкідниками чи хворобами кущі, їх необхідно спалити. Після збору врожаю все відросло вусики видаляються, а також обрізається верхня частина рослини.

Після збору врожаю все відросло вусики видаляються, а також обрізається верхня частина рослини

Мульчування грунту - один з найважливіших етапів догляду за рослиною

восени

В цей період проводиться підготовка суниці до зимівлі. Густі грядки проріджуються. У вересні в грунт вносяться фосфорні та калійні добрива, додається деревна зола. Рослина мульчують листям, торфом, тирсою, соломою або іншими укривними матеріалами, що перешкоджають переохолодження грунту і захищають коріння і пагони від вітру і снігу.

Рослина мульчують листям, торфом, тирсою, соломою або іншими укривними матеріалами, що перешкоджають переохолодження грунту і захищають коріння і пагони від вітру і снігу

Результат наполегливих праць не змусить себе чекати!

Скориставшись цими нескладними порадами, ви неодмінно зможете насолоджуватися смаком і ароматом власне вирощеної суниці. Копітка і ретельний догляд за рослиною забезпечить вам стабільний і хороший урожай протягом багатьох років.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама