Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування лохини на далекосхідному гектарі: бізнес-проект

  1. Що за «фрукт» вибрали для бізнес-плану?
  2. Чому бізнес-ідея реалізується у нас?
  3. Як садимо?
  4. Скільки вішати?

На думку Федерального агентства лісового господарства, в Хабаровському краї можна створити такі посадки лохини, які принесуть прибуток своєму власникові. Причому досить швидко і з відносно невеликими витратами.

Що за «фрукт» вибрали для бізнес-плану?

Лохина узколистная входить до складу великої групи низькорослих північноамериканських лохини. Кущики у неї невеликі: висота рослин не перевищує 70 сантиметрів. «Окультурити» лісову ягоду спершу в США і Канаді ще 100 років тому.

До речі, ми писали докладно: про отримання 1 гектара землі на Далекому Сході

До речі, ми писали докладно: про отримання   1 гектара землі на Далекому Сході

Зараз лохина культивується і в деяких країнах Європи (Швеції, Фінляндії, Естонії, Білорусі), в північній Японії і північному Китаї. Ягоди лохини завдяки високим смаковим якостям і змістом корисних речовин (вітамінів, мікроелементів і ін.) Користуються хорошим стабільним попитом у споживачів.

Господині використовують сині ягоди для варення, джемів, киселів, компотів і іншого. Таке широке використання обумовлено великою кількістю вітамінів і мікроелементів, що містяться в цій ягоді. А ті, хто має проблеми із зором, знають про голубиці і її «родички» чорниці не з чуток: вона містить корисні мікроелементи для очей.

Дивіться розділ статей, присвячених проекту Далекосхідний гектар

Чому бізнес-ідея реалізується у нас?

Зараз лохину в Хабаровський магазинах можна знайти хіба що в замороженому вигляді. Правда, є і приватники, які займаються збором ягоду в лісах краю, а потім продають зібране. Але такий товар можна знайти переважно на ринках.

Лохина у нас в регіоні приживається добре, про що свідчить широке поширення цього виду в лісах. Справа в тому, що ці чагарники мають високу зимостійкістю: навіть квітки і бутони стійкі до заморозків. Крім того, лохина рідше схильна до хвороб, на відміну від інших садових культур.

Також ця культура прекрасно росте і дає хороші врожаї ягід на бідних, надмірно зволожених, кислих грунтах. Саме такі грунти займають велику площу території Хабаровського краю. Через них, власне, деякі райони відносять до зони ризикованого землеробства. Але у випадку з лохиною цей ризик тільки на користь. Є й інші бізнес-ідеї перспективні на Далекому Сході .

Цифри в тему:

  • 4 роки - максимальний термін окупності проекту

  • 600 тисяч рублів - початковий обсяг інвестицій

Як садимо?

Перед тим, як розбити свою плантацію лохини, потрібно підібрати ділянку. Для того, щоб «не пролетіти», незайвим буде проведення хімічного аналізу зразків торфу і води.

Для вирощування лохини вузьколистої придатні вироблені торфовища (фрезерні поля) верхового і перехідного типів із залишковим шаром торфу не менше 0,5 метра. Допустимий діапазон кислотності субстрату (рНКСl) - від 3 до 5. Недалеко від ділянки повинен знаходитися джерело водопостачання.

Після потрібно буде пробурити кілька свердловин для поливу і провести фрезерування грунту і попереднє вирівнювання ділянки.

Щоб було простіше почати висадку саджанців, можна попередньо обробити всю площу хімікатами від бур'янів. Через місяць після останньої обробки гербіцидом проводять фрезерування грунту на глибину до 40 сантиметрів з подальшим вирівнюванням.

Через місяць після останньої обробки гербіцидом проводять фрезерування грунту на глибину до 40 сантиметрів з подальшим вирівнюванням

Посадочні роботи також включають в себе кілька етапів.

Протягом вегетаційного періоду перед посадкою ділянку містять «під паром» - тобто без рослинності або під соломою.

Глибокі лунки під кущики годі й викопувати: голубиці досить посадки «під лопату». Щільність посадок повинна становити 2,5-3,5 тисячі штук на гектар в залежності від схеми посадки.

Щоб кущі прижилися, при посадці вносимо добрива, поливаємо. Щоб полив став практично автономним, можна змонтувати дощувальну установку або систему крапельного поливу.

Догляд за лохиною досить простий. Це підживлення мінеральними добривами (азофоска), полив, прополка бур'янів, обрізка. А через 2-3 роки можна переходити до формування кущів. Якщо ваш ділянка розташована на території, де взимку дуже сильні морози, то додатково можна на зиму вкрити рослини.

Єдиний нюанс: щоб отримати урожай, потрібно встановити кілька вуликів на плодоносних насадженнях - так запилення буде відбуватися швидше і якісніше. Навіть якщо на вашому гектарі буде всього два вулика, то урожай помітно зросте. А якщо вуликів буде 3-9, то кількість ягід збільшиться в рази, радять фахівці.

Для створення посадок лохини вузьколистої використовують одно- або дворічні саджанці.

Посадковий матеріал висаджують в квітні-травні або в серпні-початку вересня. Найзручніше садити лохину дворядними стрічками, з відстанню між рослинами в ряду і між рядами в 1,5 метра, а між стрічками - 3 метри.

Для кращого запилення необхідно використовувати не менше 2-3 сортів, чергуючи їх.

Переваги бізнес-плану:

  • порівняно невисока вартість проекту;
  • низькі щорічні витрати на обслуговування посадок;
  • хороший стабільний попит споживачів;
  • тривалий термін існування плодоносних посадок.

Скільки вішати?

Цінні ягоди з'являються на третій рік. На перших порах з молодого куща можна зібрати до півлітра ягід. У наступні роки ця цифра збільшується до двох з половиною кілограмів з ранку.

Виходить, що при посадці 2,5-3,5 тисячі кущів на гектар буде зібрано до 1,4 тонни ягід, а на четвертий рік врожайність може підвищитися до 6 і більше тонн ягід з одного гектара.

Фото з відкритих інтернет-джерел

Що за «фрукт» вибрали для бізнес-плану?
Чому бізнес-ідея реалізується у нас?
Як садимо?
Скільки вішати?
Що за «фрукт» вибрали для бізнес-плану?
Скільки вішати?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама