Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування руколи в домашніх умовах

  1. дві руколи
  2. Переваги
  3. особливості вирощування
  4. розсадний спосіб
  5. Посів у відкритий грунт
  6. Відео: Зелень на підвіконні - рукола
  7. прибирання
  8. В домашніх умовах
  9. Страви з руколою

Рукола ще зовсім недавно була в нашій країні справжнім делікатесом. Страви з нею подавалися тільки в дорогих ресторанах. Сьогодні ж виростити цю елітну пряність може кожен городник.

Сьогодні ж виростити цю елітну пряність може кожен городник

дві руколи

Іноді дивуються, що насіння з пакетиків, де вказано назву цієї культури, дають на грядках розетки не тільки з різними листям і квітками, а й смаком. Справа в тому, що це найменування об'єднує два дуже схожих виду з сімейства капустяних: двуряднік тонколиста (або рукола дика) і ерука (индау) посівна.

Рослини першого роду мають жовті квіти і зубчасті листя з гострим смаком, а у индау - білі квіти і більш округлі з фіолетовими жилками листя. Вони ніжніше і менш гострі на смак. Посіяна під зиму рукола дика поводиться як двулетник. Вона дозріває на 40-50-й день і після зрізки може відростати не один раз. Зелень з кущика можна отримувати навіть на наступний рік, так як в умовах середньої смуги Росії і Білорусі рослина прекрасно зимує.

Ерука дозріває швидше - вже на 20-30-й день після посіву. Але після зрізання листя практично не відростають.

Агротехніка обробітку обох різновидів руколи практично однакова.

Рукола володіє незвичайним, ні на що не схожим ароматом і свіжим смаком

Переваги

Рукола - холодостійка рослина, оптимальна температура для неї - 16-18 градусів. Вона здатна витримувати заморозки до 5-7 градусів. А ось спека і посуха рослині не подобаються: воно починає стрелковаться, листя грубіють.

Вирощувати рукколу краще на легких і родючих ґрунтах. Щоб зелень була ніжною, грунт потрібно весь час тримати у вологому стані.

При вирощуванні руколи у відкритому грунті необхідно вибрати грядку з хорошим освітленням. Грунт повинна бути поживною із слабокислою реакцією. На колишнє місце або після родинних культур рослина повертають не раніше, ніж через 3-4 роки.

особливості вирощування

1. Руккола дуже легко накопичує нітрати, тому при її вирощуванні не варто захоплюватися добривами.

2. Щоб отримати соковиті листя з пряним горіховим смаком, потрібно не допускати загущених посівів.

3. Гарне сонячне освітлення покращує якість листя, які в ідеалі повинні бути темно-зеленими.

4. Для хорошого врожаю необхідний регулярний полив. Без нього (а тим більше при спеці) листя будуть грубими, гіркими і малос'едобнимі, які годяться хіба що для додавання в консерви і соління.

Рукола - морозостійка культура, яка успішно переносить зниження температури до -7 градусів. Але, краще не ризикувати і приготувати заздалегідь для посадок міні-теплички з розрізаних навпіл пластикових пляшок

розсадний спосіб

Вирощування розсади дозволяє економно витрачати насіння і отримувати більш рясний і ранній урожай. У руколи дрібне насіння, спочатку їх висівають в стаканчики на глибину 0,5-1 см. Масові сходи з'являються на п'яту добу. Сіянці пікірують, вони добре приживаються і ростуть відразу без загущення. Відстань між кущами в ящику повинно бути 20-40 см, а між рядками - 10-15 см.

Цікаве по темі:

Можна спробувати і другий спосіб. Насіння висівають в покупної або стерилізований грунт в торф'яні стаканчики по 3-4 насінини і злегка присипають землею, бажано шаром не більше 1 см. Днів через п'ять з'являються масові сходи. Висаджені в стаканчики рослини годі й пікірувати, а коли вони трохи підростуть, слід пересадити їх разом з «тарою» у відкритий грунт. Якщо очікуються заморозки, саджанці на ніч необхідно накрити. Але днем ​​навіть при нульовій температурі укриття краще зняти.

Порада. Якщо в торф'яному стаканчику зійшли дві насінини, то гострим ножем необхідно розрізати горщик навпіл і посадити обидва рослини, не руйнуючи земляний кому.

Посів у відкритий грунт

У відкритий грунт рукколу можна висівати, коли денні температури піднімуться до 10-15 градусів тепла. У середній зоні посів у відкритий фунт доводиться на початок квітня. Таким чином, перший урожай можна буде спробувати вже до кінця місяця. В умовах Нечорноземної зони Російської Федерації і Білорусі висівати насіння необхідно в 2-3 строки для забезпечення конвеєрного надходження зеленной продукції. Повторно висівають рукколу на зелень восени, починаючи з кінця серпня.

Висівають насіння рядовим способом, розташовуючи ряди через 30-40 см і витримуючи відстань між рослинами 7-10 см. Глибина загортання насіння - 0,5 см. На 3-6-й день з'являються сходи, а через два тижні можна зривати перші зелене листя .

На замітку. Посів в літні терміни не практикують, оскільки рослини швидко переходять у фазу стеблування, що не формуючи повноцінну, характерну для сорту розетку.

Відео: Зелень на підвіконні - рукола

догляд

При догляді за посівами треба часто і рясно поливати рослини, тільки в цьому випадку можна отримати ніжну ароматну зелень. Посіви необхідно рихлити, щоб не допустити утворення ґрунтової кірки. Прополки повинні бути регулярними. Якщо все зроблено правильно, урожай можна зібрати приблизно через три тижні. Зривати слід тільки ті листочки, які вже досягли довжини 10 см.

До підживлення руколи багато садівників ставляться негативно, оскільки рослина легко накопичує нітрати. Добрива або зовсім не вносять, або застосовують в знижених дозах і лише ті, в яких не міститься азот. Варто зауважити, що на легких, родючих ґрунтах ця культура добре росте і дає багатий урожай соковитих листочків і без внесення будь-яких добрив.

прибирання

Забирають рукколу вибірково - частіше цілком (при утворенні великих розеток), іноді зрізають окремі листя. Запізнюватися зі збиранням врожаю не можна - після викидання квітконосів смакові якості погіршуються. Тільки регулярна зрізка дозволить отримувати зелень з ніжним смаком. Використовувати рукколу найкраще відразу, свіжої, оскільки висушена і тим більше заморожена вона втрачає не тільки смакові якості, а й корисні властивості. Зберігати зірване листя можна кілька днів в холодильнику, обернувши пучок харчовою плівкою або фольгою.

В домашніх умовах

Рукола відмінно росте на підвіконні Рукола відмінно росте на підвіконні. Оскільки ця рослина відноситься до культур короткого світлового дня, то сіяти його краще на початку березня. Для отримання зелені можна використовувати низькі широкі ємності, які слід заповнити стерильним субстратом для вирощування розсади або кімнатних рослин.

Далі треба розподілити насіння по поверхні з відстанню один від одного близько 0,5 см, присипати шаром субстрату 0,3-0,5 см і добре зволожити з обприскувача. Ємність слід помістити в тепле і світле місце і містити при кімнатній температурі і постійної вологості. При досвечі-вання паростки будуть сильнішими і накопичать більше вітамінів.

При наявності першої пари справжніх листків можна зрізати зелень ножицями на рівні грунту. Для регулярного отримання руколи посіви слід проводити кожні два тижні.

Страви з руколою

Зелень рукколи не повинна піддаватися тривалій тепловій обробці, інакше вона втратить смак і аромат. Салат з її листочками стає набагато смачніше, якщо його на 5-6 годин поставити в холодильник. Потрібно трохи подрібнити (порвати руками) 150 г руколи, розділити надвоє 9 плодів томата черрі, нарізати на довгі скибочки 5 шматочків слабосоленої сьомги, додати жменю промитої і обсушене журавлини. Потім змішати 1 ч. Л. бальзамічного оцту з такою ж кількістю оливкової олії, збити виделкою до однорідного стану, додати трохи солі. Вилити соус в салат, все перемішати, розкласти по тарілках і зверху посипати кедровими горішками.

Можна приготувати також салат з руколи з картоплею. Треба нарізати 6 варених картоплин, змішати з 10 ст. л. подрібненого листя руколи, заправити 2 ст. л. оливкового масла, 1 ст. л. оцту і посолити за смаком.

Олександр Володимирович Гірський, кандидат с / г наук, м.Мінськ

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама