Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Все про капусту Агресор - опис сорту, посадка, догляд та інші аспекти + фото

  1. Історія створення і характеристики сорту
  2. Переваги і недоліки (таблиця)
  3. Відео: опис капусти Агресор F1
  4. особливості догляду
  5. Таблиця: внесення підгодівлі
  6. Відео: поради по вирощуванню капусти на дачній ділянці
  7. Таблиця: хвороби і шкідники, характерні для сорту Агресор
  8. Фотогалерея: як розпізнати хвороби та шкідників
  9. Відгуки городик

Побачивши капусту з такою незвичайною назвою, мимоволі замислюєшся, за що її так могли назвати? Яскраві імена завжди ваблять людей, а коли під цими іменами ховається багате вміст, інтерес в рази зростає. Повний опис сорти капусти Агресор, а також правила вирощування та догляду ви знайдете в нашій статті.

Історія створення і характеристики сорту

Агресор вважається новим сортом, але за свій поки що короткий вік він вже встиг полюбитися багатьом садівникам-любителям. Цей сорт має стійкість до погодних примх, прекрасним смаком і відмінною врожайністю. З'явився він у 2003 році і був включений в Держреєстр в Центральному регіоні. Відомо, що сорт вивели на голландській селекційно-насінницької фірмі «Сингента Сідс».

Відомо, що сорт вивели на голландській селекційно-насінницької фірмі «Сингента Сідс»

Вилки Агресора виростають до 5 кг ваги, вони щільні і не тріскаються при дозріванні і зберіганні

Агресор відноситься до сортів среднепозднего терміну дозрівання. У них піднята листова розетка, листя круглі і увігнуті, середні за розміром, сіро-зелені. Поверхня з яскраво вираженим восковим нальотом. Край з невеликою хвилястістю. Качани плескаті, рівні й міцні. В середньому маса одного качана - 2,5 - 5 кг. Колір при розрізі білий з невеликою жовтизною. Вкривають качан листя має виражений антоціанові (синій) колір. Качан (як внутрішня, так і зовнішня) в довжину складає 16 - 18 см. Смак капусти володіє кращими якостями, листя соковиті і хрусткі.

З моменту появи сходів до повної технічної стиглості проходить 115 - 120 днів. З однієї сотки отримують близько тонни врожаю. В середньому врожайність Агресора знаходиться в межах 450 - 600 ц / га, проте в деяких випадках досягає 800 ц / га.

Переваги і недоліки (таблиця)

ПеревагиНедоліки

Стабільна і висока врожайність, схожість насіння 100% Іноді в листі присутня жорсткість, а при засолюванні спостерігається невелика гіркота Товарний вид качанів Вражається попелиць і білокрилкою, також можливе ураження різними грибними хворобами (кила, ризоктоніоз і ін.) Невибагливість і стійкість до хвороб і шкідників Хороші результати при вирощуванні в зоні ризикованого землеробства

Відео: опис капусти Агресор F1

Правила посадки

Сорт Агресор популярний в тому числі і завдяки своїй витривалості і стійкості до погодних умов. Саме цей фактор дозволяє вирощувати капусту двома способами - розсадним і безрассадним (прямим посівом в грунт).

Саме цей фактор дозволяє вирощувати капусту двома способами - розсадним і безрассадним (прямим посівом в грунт)

Розсадний спосіб є найпоширенішим для капусти

При рассадном способі насіння висаджують в торф'яні горщики, таблетки або контейнери на початку квітня. Тепер для успішного пророщування насіння потрібно багато тепла і світла. Оптимальне місце на перших порах - сонячне підвіконня з температурою повітря + 15 ... + 18 ° С. У процесі росту сходів їх необхідно виносити на день на вулицю при температурі + 6 ... + 8 ° С або ж виставляти на балкон. З настанням ночі розсаду вносять в будинок. Пережити таку загартування сіянці повинні без проблем - це, якщо так можна висловитися, знак якості сорту.

Проводити загартування розсади необхідно, інакше молоді рослини сильно витягнуться і ослабнуть, що призведе до їх загибелі.

Якщо мова йде про пряме посіві в грунт, то ми чекаємо кінця квітня. Грядка для посіву готується заздалегідь, місце вибирається сонячне. Корисно буде вбити по краях кілочки, щоб на них натягнути плівку. В якості добрива використовують розведений перегній, який вносять під перекопування в землю. Цього вистачить, щоб розсада не потребувала в поживних елементах протягом всього часу зростання.

Під час висадки у відкритий грунт в перші дні сходи капусти особливо потребують укриття

Насіння садять по 2 - 3 штуки в одну лунку на сантиметрову глибину і накривають плівкою, щоб зберегти тепло землі. У процесі росту сходів вибирають найміцніші або просто розсаджують їх. Посадка насіння або розсади здійснюється за схемою 60х70, як для будь-яких среднепоздних або пізніх сортів. Перед посадкою кожну лунку можна удобрити - покладіть по жмені торфу і піску, дві жмені перегною, половину чайної ложки нітрофоски і 50 г деревної золи. Цю суміш злегка присипаємо землею і рясно поливаємо водою. Така поживна подушка дасть все необхідне зростаючим сіянцям.

Капуста дуже любить вологу, тому уважно стежте за станом грунту на грядках

Багато садівники воліють вирощувати капусту розсадним способом у відкритому грунті. Цей прийом має свої переваги перед вирощуванням розсади в домашніх умовах, він дозволить більш безболісно пережити пересадку на постійне місце. Але пам'ятайте, капуста не любить пересадок, тому оптимальним варіантом буде посів насіння відразу на потрібне місце.

Перед посадкою насіння капусти можна замочити на півгодини в розчині Епін - 1 - 2 краплі на 100 мл. Це дозволить підвищити живучість рослин і допоможе краще вкоренитися сіянцям.

особливості догляду

Капуста вологолюбна, і до її поливу потрібно ставитися з усією увагою, щоб уникнути проблем. Здійснюють полив ввечері. Якщо погода похмура, то між процедурами залишають 5 - 6 днів, а під час спеки і посухи 2 - 3 дні. Після кожного поливу необхідно рихлити землю, заодно випаливая бур'яни і підсапуючи капусту. Можна використовувати мульчирующий шар (наприклад, 5-сантиметровий шар торфу) - він затримає вологу в ґрунті і при цьому сам стане непоганою підгодівлею для капусти.

Можна використовувати мульчирующий шар (наприклад, 5-сантиметровий шар торфу) - він затримає вологу в ґрунті і при цьому сам стане непоганою підгодівлею для капусти

Підживлення капусти здійснюються не тільки в період вирощування розсади, але і після пересадки її у відкритий грунт

Таблиця: внесення підгодівлі

Час підгодівліСклад

Через 7 - 9 днів після пікіровки розсади 2 г калійного добрива, 4 г суперфосфату, 2 г аміачної селітри розчиняють в 1 літрі води - вистачає на 50 - 60 сіянців. Удобрюють по попередньо политому грунту, щоб уникнути опіків. Через два тижні після першого підживлення Обсяг внесених речовин подвоюється, об'єм води залишається колишнім. Злегка пожовклі сіянці удобрюють рідким розчином ферментованого гною з розрахунку 1:10. За два дні до висадки розсади у відкритий грунт 3 г аміачної селітри, 8 г калійного добрива, 5 г суперфосфату на 1 літр води. Цю суміш можна замінити добривом Кеміра Люкс (1 ст. Л. На 10 л). Коли листя починає рости 10 г аміачної селітри на 10 л води - це вистачає на 5 - 6 рослин. При формуванні качана листям 4 г сечовини, 5 г подвійного суперфосфату, 8 г сульфату калію на 10 л води.

У перші дні після пересадки у відкритий грунт або пікіровки на постійне місце сіянці припудривают золою і тютюновим пилом - так вдасться віднадити слимаків і блішок від молодих рослин.

Опудривание золою капусти допоможе захистити посадки від зазіхань комах-шкідників

Важливо пам'ятати, що капуста - харчовий продукт, а значить, застосовувати отруйні хімічні препарати заборонено. Однак і без них знайдеться спосіб захистити капусту від різних посягань ззовні. Наприклад, 2 кг томатної гички можна залити 5 літрами води і настояти протягом 3 - 4 годин, прокип'ятити протягом 3 годин, почекати, поки відвар охолоне, процідити і розвести його водою в пропорції 1: 2. Настій повинен володіти деякою клейкістю, а тому додаємо в нього 20 - 30 г дігтярне мила. Корисний буде і відвар цибулиння: беруть літрову банку, наповнену лушпинням, і заливають її двома літрами окропу, щоб наполягти протягом 2 днів. Залишається процідити розчин, додати 2 л води і 1 ст. л. рідкого мила. В якості останнього інгредієнта може зійти і засіб для миття посуду.

Рекомендується садити поруч з капустою такі культури, як м'ята, кінза, чорнобривці, шавлія, базилік розмарин або інші прянощі. Це не тільки відлякає потенційних ворогів капусти, але і приверне комах, які допоможуть вам в боротьбі з ними.

Капуста не росте на кислих грунтах, а також на ділянках, заражених бактеріозом. Поганими попередниками для неї є редис, ріпа, редька, турнепс, капуста і бруква. Після цих культур, а також після попередніх посадок капусти має пройти мінімум три роки.

Після вирощування капусти повторно висадити на це місце її можна буде не раніше, ніж через три роки

Відео: поради по вирощуванню капусти на дачній ділянці

Хвороби і шкідники

Капуста сорту Агресор добре протистоїть фузаріозу, на неї не нападають трипс і хрестоцвіті блішки. Зате великий ризик виявити сліди перебування білокрилки або попелиці. У будь-якому випадку рослини потребують захисту від різних неприємних факторів.

Таблиця: хвороби і шкідники, характерні для сорту Агресор

Хвороба / шкідникОзнаки ураженняЗаходи боротьби

Кіла На коренях з'являються нарости, сіянці відстають в розвитку і не цвітуть

  • Сіянці разом з грудкою землі викопують і знищують.
  • На цьому місці можна висаджувати будь-які рослини, крім хрестоцвітних. Капусту можна буде повернути тільки через кілька років.

Несправжня борошниста роса (пероноспороз) На зовнішніх листках з'являються червоно-жовті плями, потім листя жовтіє і відмирає

  • Насіння протруюють препаратом Ефект (100 - 150 мл на 100 г насіння) - норма витрати - 1,5 г на 1 л води, обробка протягом 1 - 2 годин.
  • Можлива замочка насіння в гарячій воді (50 ° С) протягом 20 - 25 хвилин.
  • Обробка часниковим відваром: 75 г подрібненого часнику на 10 л - наполягати 12 годин, довести до кипіння, остудити і обприскувати.
  • 2 - 3% розчин Фітоспорін-М (15 мл на 10 л).

Різоктоніоз Коренева шийка жовтіє, сохне і відмирає, коріння Мочалов

  • Перед посадкою капусти грунт обприскують препаратом Хом (30 - 40 г на 10 л) або Агат - 25К (140 мл на 3 л).
  • Уражена ділянка засаджують кукурудзою, житом або рапсом.

Хрестоцвітних клоп Під час посухи харчуються соком капустяного листя, проколюючи їх

  • Ділянка з посадками весь час повинен очищатися від бур'янів (особливо хрестоцвітних - ярутки, суріпиці та інших).
  • До утворення качанів можна обробити рослини актеллика (2 мл на 2 л) - 1,5 л вистачає на 10 кв. м.

Капустяний листоед У листі виявляються діри, а по краях - виїмки

  • Постійне видалення хрестоцвітних бур'янів.
  • Обприскування сумішшю тютюнового пилу з вапном або золою в пропорції 1: 1.
  • До утворення качанів рослини обробляють актеллика.

Скритнохоботнік Листя жовтіють, рослина перестає розвиватися і гине

  • Восени видаляють рослинні залишки, грунт перекопують.
  • У період вегетації грядки своєчасно прополюють, уражені рослини видаляють.
  • Обприскування актеллика рослин можливо тільки на стадії розсади.

Фотогалерея: як розпізнати хвороби та шкідників

Збір і зберігання врожаю

За три тижні до того, як зібрати капусту, поливи припиняють, щоб в качанах накопичилася клітковина - вона дозволить довго зберігатися врожаю. Коли температура вночі опуститься до позначки в -2 ° С, можна буде почати збір. Капусту викопують з коренем і сортують. Дрібні і злегка уражені шкідниками рослини відправляють на переробку. Зібрані на зберігання качани залишають на добу під навісом, даючи їм обсохнути, після чого обрізають качана, що відходять від качана так, щоб залишалося тільки 2 см. Обов'язково залишайте на рослині 3 - 4 криють листа.

Обов'язково залишайте на рослині 3 - 4 криють листа

Капуста сорту Агресор зберігається не так довго, але кращі смакові якості набуває через деякий час після збору

Капусту зберігають в льосі, де ідеальної вважається температура + 4 ... + 6 ° С, а необхідної -1 ... + 1 ° С при вологості 90 -98%. Приміщення повинно бути добре вентильованим. Найкраще помістити качани в дерев'яні ящики з гратчастими отворами. Ні в якому разі не класти урожай на підлогу. Є ще декілька хитрощів зберігання капусти:

  • Качани попарно зв'язуються за качани і вішаються під стелю - так вони завжди будуть провітрюватися і добре проглядатися.
  • Капустяні вилки можна обернути папером і покласти в поліетиленовий пакет, що не зав'язують і підвішують. Або їх укладають на полицю.
  • Кочан можна покласти у відро з землею або піском і засипати його з верхом.
  • Необов'язково обрізати корінь капусти, досить видалити криють листи і підвісити качани на протязі, щоб верхні листки подвяліть. Після цього рослини пов'язують по два і підвішують за корінь до стелі.
  • Капусту можна зберігати і в холодильнику, загорнутої в паперовий рушник і вміщеній в пакет, які нещільно зав'язали, але в цьому випадку качан буде зберігатися не більше двох місяців.

Сорт Агресор зберігається не так довго - всього 5 - 6 місяців. У його плодах міститься до 9,2% сухої речовини і 5,6% цукру. Ця капуста добре підходить для вживання в свіжому вигляді, прекрасна в борщах і голубці, ідеально підходить для засолювання і закваски.

Відгуки городик

Він мене виручає вже 3-й рік, тому що з сортами, які я перепробувала, можна залишитися взагалі без капусти на зиму, а цей гібрид - стабільний, витривалий, що дає більше впевненості в урожаї. З розсадою поспішаю - сію в березні - квітні (сходить майже кожне з насіння), в грунт на «ПМЖ» переселятися - в 1 - 3 тиждень травня, де залишаю її аж до перших несерйозних заморозків. Качани - один в один; ще жодного разу не було тріснутого, навіть від сильних дощів або поливів; жоден з них не зіпсувався за зиму в погребі; жоден з них не хворів на грядці. І торішню посуху Агресор стійко пережив (я рідко поливала), хоча при квашенні було помітно, що менше пускає соку, ніж зазвичай. Від шкідників, хіба що, ніхто не застрахований - з цим бувають проблеми.

Наталія

http://sortoved.ru/kapusta/sort-kapusty-agressor-f1.html

Вже випробувала насіння капусти «Агресор F1». Відмінно! У нас це насіння продавці фасують самі і продають по 4 грн за 10 шт. Схожість - 100%, при пересадці приживлюваність - 100%.
Можна багато сперечатися про користь і шкоду гібридів, говорити про те що вони дорогі і т.д., але це кому як ...

Natikk1

http://www.forum.gardenia.ru/viewtopic.php?t=6745

У минулому році садила Агресор 28 травня. Порадила мені пізню посадку моя знайома, продавець насіння. Я сумнівалася, так як розсада в грунт піде в червні місяці, в саму спеку. Ризикнула і не шкодую, капуста вийшла як з картинки, одна в одну, головки близько 3 кіло, жодна з них не тріснула, одним словом - красотуля. У цьому році тільки так - піду перевіреним шляхом.

Танечка з Дн-жінска

http://www.sadiba.com.ua/forum/showthread.php?p=640551

У минулому році купила насіння капусти російської селекції Агресор, літо було спекотне, у нас за липень-серпень жодного дощу не випало, всі сорти капусти, що посадила (Тюркіс, Слава, Кам'яна головка), були дрібні, дещо взагалі викинула. Агресор же виправдав свою назву, головки до 5-6 кг, щільні, білі всередині. Заквасити, вийшло смачно і соку в міру. І до сих пір добре лежить.

груша

https://www.forumhouse.ru/threads/12329/page-7

Капуста сорту Агресор підходить як для вирощування на особистих підсобних господарствах, так і для вирощування на продаж. При дотриманні агротехніки цей сорт дозволяють отримати великий урожай, уникаючи при цьому великих витрат. Качани добре переносять перевезення і можуть зберігатися до квітня. Виходить, що народну любов Агресор завоював цілком заслужено.

Php?
Php?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама