Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Обробляємо стіни у ванній кімнаті

  1. Варіанти оздоблювальних матеріалів
  2. Керамічна плитка
  3. мозаїка
  4. Як правильно укласти мозаїку
  5. гіпсокартон
  6. Стінові панелі
  7. Самоклеюча плівка
  8. Шпалери та фарбування
  9. Натуральний камінь
  10. підсумок

Ремонт ванної здатний принести безліч проблем. Начебто приміщення невелике, але надзвичайно примхливе. Для того щоб облагородити стіни у ванній кімнаті знадобиться провести безліч робіт. Також важливий і складний підбір оздоблювальних матеріалів. Основний недолік ванній - це надмірно високий рівень вологості повітря. Такі умови здатне витримати не кожне покриття, тому перед тим як починати ремонт ванною знадобиться розібратися в багатьох тонкощах цієї справи.

Варіанти оздоблювальних матеріалів

Ремонт ванної здатний принести безліч проблем

Оздоблювальні матеріали для стін ванної

Для ремонту ванної існує безліч матеріалів, здатних витримати суворі умови експлуатації. До найбільш популярних відносяться:

  1. гіпсокартон;
  2. мозаїка;
  3. стінові панелі;
  4. самоклеюча плівка;
  5. керамічна плитка;
  6. шпалери і фарба.

Керамічна плитка

Оздоблення стін плиткою

Плитка з кераміки являє собою виріб, яке проводиться головним чином з глини. Поверхня цього виробу покрита шаром емалі. Саме він в головній мірі протистоїть високій вологості. Керамічна плитка вогнетривка, не володіє радіаційним фоном, гігієнічна й добре миється. Вона є відмінним матеріалом для обробки стін у ванній.

Монтувати плитку на стіни у ванній не так легко, як здається. Для початку, звичайно ж, знадобиться підготувати робочу поверхню. Якщо на стінах є фарба, то не завжди є необхідність її починати старанно вискрібати. Також не варто робити різних насічок. Можна просто промити поверхню стіни мильним розчином і заґрунтувати стіну клеєм ПВА, розведеним у співвідношенні один до двох. Наноситься грунт рідина доведеться також і в разі, якщо фарба або побілка видалені з поверхні стіни.

Далі після покупки клею і плитки можна приступати до розмітки стін. Вона потрібна для того, щоб швидко працювати за орієнтирами. Спочатку в нижній частині лівого кута стіни від статі відміряється розмір, рівний висоті використовуваної плитки. Після чого в потрібному місці ставиться мітка. Далі від даного покажчика рівнем малюється лінія по всьому периметру стіни. Важливо щоб при поверненні до початкової позначки лінія зімкнулася з вихідною точкою. Якщо цього не відбулося, то таку розмітку доведеться переробити. В результаті відстань до наміченої лінії в кожному кутку ванної кімнати має бути приблизно однаковим. Даний етап робіт потрібно проводити з особливою ретельністю, так як він впливає на проведення робіт в цілому.

Наступний етап - розведення клею. Порошок клею розлучається до густого стану нагадує консистенцію сметани і наноситься на плитку. Проводиться дана операція за допомогою шпателя з зубцями. Розмір зубців інструменту залежить від ступеня нерівності стіни. Чим вона рівніше, тим менше зубці. Перша плитка кладеться в кутку стіни. Вона повинна розташовуватися поверх намальованої лінії. Нижня грань вироби повинна бути паралельно позначці.

Друга плитка кладеться поруч з першою таким же чином, як і перша. Між плитками при цьому має залишитися деяку відстань. Щоб воно було рівним, у верхній і нижній частині вставляються спеціальні хрестики. Вибирати товщину хрестика варто з урахуванням розміру плитки. Наприклад, якщо плитка має габарити рівні 25 на 30 сантиметрів, то знадобиться хрестик в два з половиною міліметри.

Також потрібно вирівняти плитку за рівнем в двох площинах. Третя плитка кладеться зверху першої. Між цими виробами також повинен залишитися шов, який забезпечувався б за допомогою хрестика. Далі керамічні вироби кладуться аналогічним способом. Після кожної наступної плитки першого шару зверху накладається плитка другого шару, а далі третього і наступного шару. Одним словом в результаті повинна утворитися сходи з плиток (сходинок) які йдуть до самої стелі. Лише після цього, від сходинок плитка накладається до протилежної (правої) частини стіни.

мозаїка

Мозаїка на стінах ванної

Мозаїка є плитки, що мають один або кілька кольорів. Дані вироби, як правило, мають порівняно невеликий розмір. Цей матеріал випускається в декількох видах, він може складатися з каменю, смальти, скла або кераміки.

Як тільки пройшов бум на прикрасу стін плиткою, багато дизайнерів відразу згадали про мозаїку. Це й не дивно. Мозаїка - це одне з найдавніших декоративних прикрас. Цей матеріал багато в чому краще звичайної кераміки. Він з легкістю може облицювати нестандартні стіни у ванній кімнаті, так як прекрасно підходить для закруглених, похилих і інших незвичайних поверхонь. У плані естетики мозаїка також на висоті. За допомогою неї можна зібрати символ, напис, панно або навіть власний портрет.

Як правильно укласти мозаїку

Укладання мозаїки на стіну

Для укладання мозаїки мало володіти дизайнерським чуттям і художнім смаком. У такій справі потрібно справжня майстерність ще й в самому процесі укладання. Перед проведенням робіт даного типу варто для початку вирівняти стіни. Для такої мети підійде звичайний цементний розчин, який накладається на стіни великим шпателем. Одержаний шар повинен бути абсолютно рівним.

Далі при намірі укласти з мозаїки певну картину знадобиться скласти її ескіз. Для цього на папері наноситься схематичний малюнок, що позначає розташування кольорових елементів мозаїки. В цей же час розмітка наноситься на стіну. Вона повинна послужити орієнтиром при подальшій укладанні різних кольорів.

Після підготовчих робіт проводиться підгонка елементів. Для цього майбутня картина викладається на сухій підлозі. Всі елементи зіставляються і при необхідності розрізають на потрібні розміри. Різка виробляється спеціальними кусачками, працювати якими потрібно з граничною акуратністю. Після підгонки на внутрішню частину листів мозаїки наноситься спеціальний клей.

Зверніть увагу! Клейкі речовини спочатку потрібно розподілити рівною стороною гладилки, а потім надати йому хвилі зубчастим краєм інструменту. Шар клею не повинен бути товщі одного сантиметра.

Далі мозаїка прикладається до стіни і по всій її поверхні проводиться не сильне постукування. Таким методом з урахуванням малюнка укладаються інші частини мозаїки. Як тільки після монтажу пройдуть добу, можна приступати до зняття паперу з елементів мозаїчної композиції. Для такої мети застосовується поролонова губка. За допомогою неї глянсове покриття рясно змочується водою. Після намокання паперу вона з легкістю віддаляється з поверхні мозаїки.

Заключний етап робіт - це затирання швів. Для таких робіт застосовується епоксидна затирка. Вона стійка до агресивних середовищ і несприйнятлива до вологи. Затирка наноситься несильними рухами за допомогою шпателя з гуми невеликого розміру. Частина суміші, що потрапила на лицьову поверхню мозаїки, віддаляється за допомогою мокрої губки. Використовувати ванну кімнату після укладання мозаїки можна буде тільки через тридцять днів. За цей час оздоблення остаточно просохне.

гіпсокартон

Гіпсокартон на стінах

Гіпсокартон являє собою листи композитного матеріалу. У підставі даного вироби знаходиться гіпс. З двох сторін він покритий шаром картону. Для обшивки стін в ванній застосовується гіпсокартон з високою стійкістю до підвищеної вологості. Оздоблення стін за допомогою вологостійкого гіпсокартону не займе багато часу, але потрібно певний досвід і навичок. На всіх етапах роботи потрібно робити все гранично акуратно.

Для оздоблення стін буде потрібно приготувати наступні речі:

  1. водоемульсійна фарба,
  2. керамічний рубанок,
  3. наждачний папір,
  4. гострий ніж,
  5. ножівка,
  6. молоток,
  7. електродриль.

Також для робіт знадобляться: шуруповерт, будівельний рівень, рулетка, лінійка, вологостійкий гіпсокартон, елементи кріплення і металевий профіль.

Для початку вирівнюються стіни. На них не повинно залишитися виступів, западин, подряпин і тріщин. Далі споруджується каркас під гіпсокартон. Для цього на всіх стінах кімнати закріплюється металевий профіль. Таких ліній з профілю повинно бути кілька. Далі між отриманими горизонтальними лініями профілів закріплюються стійки. Відстань між ними має рівнятися 60 сантиметрам. У результаті повинна вийде металева обрешетка.

Після підготовки підстави можна перейти до нарізки гіпсокартону. Матеріалу надаються потрібні для кріплення розміри, після чого гіпсокартон кріпиться до обрешітки за допомогою саморізів. Елементи кріплення повинні бути втоплені в матеріал. Після спорудження обшивки з її поверхні віддаляється пил, і на гіпсокартон наноситься грунтувальна рідина.

Щоб поверхня була ідеально рівною, обшивку гіпсокартону потрібно повністю зашпаклювати. Спочатку закриваються місця вкручування саморезов, всі стики і кути. Потім шпаклювальною сумішшю покривається вся поверхня обшивки. Після вирівнювання стіна зачищається наждачним папером з дрібним зерном. Після цього стіни у ванній кімнаті з гіпсокартону покриваються водоемульсійною фарбою. Барвник потрібно нанести в три шари, як мінімум.

Стінові панелі

Стінові панелі бувають з самими різними малюнками

Стінові панелі - це найбільш популярний матеріал для облицювання. Для обробки ванних кімнат найкраще застосовувати вироби, вироблені з полівінілхлориду. Пластикові панелі швидко встановлюються, прості в догляді і не обтяжують стіну. Цей матеріал легко монтується, без зусиль вирівнюючи самі криві стіни.

Якщо стіни у ванній кімнаті мають рівну поверхню, то панелі можна встановити без споруди підстави. Для цього робоча поверхня очищається від бруду і пилу. Відразу після цього всі тріщини і відколи зашпакльовуються. Далі поверхня покривається грунтувальною рідиною. Лаковані або емальовані поверхні знадобиться зачистити наждачкою.

Клей наноситься на стіну максимально рівномірним шаром. Після його нанесення варто трохи почекати, поки речовина, що клеїть схопиться. Далі на отриманий шар накладається панель. Її тут же потрібно розгладити від центру в сторони і в напрямку зверху вниз. Як тільки пластикова панель трохи схопиться, можна накладати наступне виріб. Спосіб накладання залежить від виду панелі. Одні вироби клеяться стик в стик, інші - внахлест. Але цей спосіб установки панелей ПВХ використовується в даний час вкрай рідко.

Якщо стіна має значні нерівності, то встановлювати панелі доведеться на каркас. Останній може споруджуватися із сталевих профілів або з дерев'яних брусів, просочених протигнильним складом. Бруси і профілі при установці повинні розташовуватися строго перпендикулярно панелям. Між лініями дерев'яних рейок має бути відстань рівне 60 сантиметрам.

Установку панелей на каркас або клей потрібно здійснювати з зовнішнього або внутрішнього кута. Як елементи кріплення до каркасу використовуються скоби. Всі панелі повинні бути на одному рівні, правильність якого можна перевірити будівельним рівнем. Щоб забезпечити стіні з ПВХ більш довге життя, бажано в обшивці з панелей виконати отвори для вентиляції. Дірки краще зробити в малопомітних місцях, де потрапляння води мінімально. Прекрасно підійде лінія обшивки, що межує з підлогою.

Самоклеюча плівка

Обробити стіни ванної плівкою - найпростіший спосіб змінити її інтер'єр

Плівка-самоклейка - це швидкий спосіб надати старої поверхні у ванній кімнаті благородний вид. Своїм малюнком вона може імітувати пробку, натуральне дерево або мармур. Зустрічаються також зображення з різними фігурами і абстрактними малюнками.

Самоклейка плівка прекрасно тримається на стінах. До того ж вона стоїть зовсім недорого. По крайней мере, обробити ванну керамікою буде набагато дорожче. Крім цього даний виріб може зображати і стіну з обшивкою з плитки. Також можна знайти плівку, яка зображує металеву поверхню, шкіру, камінь, срібло, золото, голографічні або дзеркальні зображення.

Звичайно ж, плівка-самоклейка не прослужать на відміну від плитки 20 років. Принаймні її з легкістю можна демонтувати і наклеїти на стіни абсолютно новий малюнок. На такий міні ремонт знадобиться невелика кількість грошей і часу. Крім іншого плівку можна наклеїти на стару плитку. Тим самим оновиться давно приївся дизайн інтер'єру.

Поклеїти плівку простіше простого. Спочатку вона нарізається на потрібні розміри. Після цього з внутрішньої (без малюнка) сторони знімається захисний шар паперу. Потім частина плівки прикладається до верху стіни, і вона поступово розгладжується вниз. Принцип даного етапу роботи схожий на обклеювання шпалер. Якщо шматок плівки наклеїти неправильно, то його можна зняти і приклеїти назад. Головне - це накладати плівку на рівну поверхню, так як всі ямки і пухирці будуть проглядатися через шар матеріалу.

Шпалери та фарбування

Шпалери для ванної необхідно вибирати з особливою ретельністю

Шпалери в ванній кімнаті клеяться не так часто. Для такого роду ремонтних робіт використовуються вироби з великим ступенем опору до води. Оклеиваются дані шпалери за допомогою техніки, що використовується для монтажу звичайного матеріалу такого роду.

Також для оздоблення стін у ванній використовується фарба. Цей метод застосовується досить рідко, так як фарбована поверхня не має такого розкішного вигляду і стійкості до води на відміну від керамічних виробів або мозаїки. Звичайно ж, при фарбуванні стін у ванній необхідно використовувати спеціальні водостійкі фарби. Як правило, вони відноситься до розряду водно-дисперсійних барвників.

Натуральний камінь

Для оздоблення стін у ванній може застосовуватися найрізноманітніший камінь. Непогано для такої мети підходить кварцит, сланець, мармур і граніт. Вони мають незвичайний малюнок і своєрідну фактуру.

Вони мають незвичайний малюнок і своєрідну фактуру

Камінь в інтер'єрі ванної

Облицьовувати стіни у ванній кімнаті каменем найкраще методом додатки матеріалу впритул до стіни. Якщо камінь встановлюється таким способом, то перший ряд матеріалу укладається на спеціальні притримують плінтуси. Після чого камені для додатково стійкості скріплюються між собою розчином. Наступний другий ряд каменю викладається поверх першого.

Його елементи також скріплюються між собою. Такий спосіб укладання не дозволить облицюванні з каменю з'їхати зі стіни вниз. Монтувати кожний наступний ряд потрібно тільки після повного затвердіння цементу фіксуючого останній покладений ряд. Поспішати при такому виді робіт не варто. Інакше або камінь відвалиться зі стіни, або продаючи стики між елементами кладки.

Товщина стіни, на яку монтується камінь, не повинна бути менше дванадцяти сантиметрів. Для залізобетонної стіни цей показник становить шість сантиметрів. Також стіна не повинна мати сильного ухилу, а скіс стіни не повинен перевищувати одного сантиметра. Враховувати дані показники потрібно для того щоб стіна просто-напросто не впала під вагою облицювання.

підсумок

Щоб ванна кімната відповідала всім вимогам сучасності, необхідно правильно підійти до вибору обробного матеріалу, яким доведеться облицьовувати її стіни. У даній статті були розглянуті всі основні матеріали, які найчастіше використовуються при проведенні оздоблювальних робіт. Кожен з вищеописаних матеріалів має не тільки свою технологію установки, але і відмінні риси, що стосуються сировини і фізико-технічних характеристик. Але в одному вони єдині - це прекрасні оздоблювальні матеріали, які відрізняються високим коефіцієнтом вологостійкості, що є найважливішим показником для обробки у ванній кімнаті.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама