Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Правильне освітлення у ванній кімнаті: вибір ламп, дизайн

  1. вимоги
  2. зони вологості
  3. Види ламп, їх переваги та недоліки
  4. Лампа розжарювання
  5. галогенні лампи
  6. Люмінісцентні лампи
  7. Світлодіодні лампи
  8. Як розрахувати необхідну потужність світильників?
  9. Кількість світильників і їх тип
  10. особливості монтажу
  11. На основний стелю
  12. На гіпсокартонна стеля
  13. На натяжна стеля
  14. Розташування світильників
  15. висновок

Ванна кімната - це приміщення в будинку, в якому освітлення повинно бути яскравим і безпечним. У цьому приміщенні умови для роботи електричних освітлювальних приладів складні - вологість і перепади температури. Освітлення у ванній вимагає уважного підходу в аспекті розміщення, спрямованості, кількості джерел, типу світильників і ламп.

вимоги

Ванна кімната, якщо вона поєднана з туалетом або окрема, відноситься до зон підвищеної вологості. Тому в процесі підбору освітлювальних приладів і їх монтажу потрібно пам'ятати про забезпечення безпеки їх використання.

Важливо! Освітлення у ванній, незалежно від його типу, потрібно створювати максимально наближеним до природного.

Вимоги по підбору і монтажу:

  1. Розводка проводки - прихована.
  2. Розподільна коробка і вимикачі монтуються за межами приміщення - вимога ГОСТ.
  3. Ступінь захисту електроприладів від IP 44. В разі встановлення світильників у ванній цей параметр - IP 67.
  4. Для з'єднання кабелів краще використовувати герметичні клеммники.
  5. Для відкритої проводки необхідно використовувати Гофротрубки або спеціальні короби, що кріпляться до стіни.
  6. Одним освітлювальним приладом не обійтися. Потрібен як мінімум світильник біля дзеркала, в інших місцях на стіні.
  7. Розетку потрібно розміщувати від крана на відстані 2,5 м, не менше. Якщо прилад оснащений вологозахистом, то це відстань зменшується до 60 см.
  8. Не можна використовувати подовжувачі (перенесення) краще змонтувати розетки з запасом для кожного побутового приладу, що може використовуватися у ванній.

Не слід забувати, що кількість і потужність світильників варто підбирати виходячи з дизайнерської ідеї, використовуваної обробки, її кольору, розміру кімнати.

Не слід забувати, що кількість і потужність світильників варто підбирати виходячи з дизайнерської ідеї, використовуваної обробки, її кольору, розміру кімнати

Потрібно підсвітити всі функціональні зони

зони вологості

Є вимоги, щодо підбору освітлювального приладу виходячи з його розміщення у ванній. Існує класифікація по зонам вологості. конкретніше:

  • Перша або місця підвищеної вологості. Тут може текти вода, є висока концентрація пари. Такі ділянки розміщуються біля ванної, всередині душової. Тут допускається використання лампочок потужністю 12 В, освітлювальний прилад з індексом захисту IP 674.
  • Друга. Ділянки біля раковини, а також ті, що примикають до ванни. Тут є ризик потрапляння вологи у вигляді крапель або пара. Потужність лампи - до 24 Вт, індекс захисту освітлювального приладу - IP 425.
  • Третя. Як мінімум в 50 см від краю умивальника, ванною. Дозволено використовувати лампочки будь-якої потужності, захист освітлювального приладу - IP 242, що вважається достатньою.
  • Четверта. Сюди віднесено все інше простір. Волога доходить у вигляді пари або конденсату.
до змісту ↑

Види ламп, їх переваги та недоліки

Освітлювальні прилади, які використовуються в санвузлі, розраховані на установку різних типів ламп. Кожен використовуваний сьогодні джерело світла має свої особливості і специфіку застосування і це потрібно враховувати, підбираючи їх для такої кімнати.

Лампа розжарювання

Лампочка Ілліча дешева, доступна в будь-якому магазині, але для ванни це не кращий варіант. Вона не любить вологості, тому є ризик, що лопне при попаданні на розігріту лампу вологи. Термін служби її навряд чи перевищить 1000 годин. Подібні лампи сильно розігріваються, при цьому створюють слабкий світловий потік. Їх украй небажано використовувати з пластиковими і тканинними абажурами. У першому випадку є ризик, що плафон почне плавитися, у другому, що зовсім спалахнути. Незважаючи на всі недоліки, її дешевизна і раніше приваблює покупців.

Важливо! Лампочка розжарювання сама «ненажерлива». Вона споживає багато електроенергії.

галогенні лампи

Такі лампочки часто використовуються в спотах. Їх світловіддача в рази більше, ніж у попереднього варіанту, гріються вони менше, а служать більше. У продажу вдасться знайти лампи такого типу, що розраховані на використання при напрузі 220 або 12 В. У другому випадку необхідна установка трансформатора.

У другому випадку необхідна установка трансформатора

Варіант використання галогенних ламп в точкових світильниках в у ванній

Люмінісцентні лампи

ці сучасні енергозберігаючі лампи дають потужний світловий потік, при цьому відмінно себе показали при використанні в будь-яких умовах, в тому числі у вологому ванній. Термін служби їх обчислюється роками, за умови присутності стабільного напруги в мережі.

Вийти знайти моделі таких ламп різних відтінків, що допомагає створювати оригінальні світлові ефекти. Також є різні варіанти виконання: лінійні і компактні лампи, які охоплюють різну площу освітлення. Працюють всі типи ламп безшумно.

Проблеми, які можуть з ними виникати - необхідність розгоряння. На це йде близько 2 хвилин. Не люблять вони зниження температури. При використанні їх не потрібно забувати, що перегоріла або пошкоджену люмінесцентну лампу не можна викидати з побутовим сміттям - вона вимагає спеціальної утилізації.

Світлодіодні лампи

Світлодіодні лампи самі економічні з тих, що сьогодні можна купити. Термін служби їх перевищує 50 тис. Годин. Лампи можна вкручувати в стандартний цоколь, тому ними можна заміняти будь-які інші типи джерел світла. Серед переваг:

  • Екологічна безпека.
  • Якісний світловий потік.
  • Мінімальне енергоспоживання.

Недоліками називають високу ціну, до того ж заявлений термін служби вони відпрацьовують не завжди, так як перепади напруги в мережі і постійне «клацання» позначаються досить негативно.

Варіант використання підсвічування з світлодіодним стрічки або спеціальних світильників, елементами якого є діоди також непоганий. З їх допомогою вдається створити оригінальні світлові ефекти, часто саме стрічку використовують для монтажу на меблі у ванній, підсвічування дзеркала, створення відчуття ширяння меблів, при монтажі під нею. Практично для всіх стрічок потрібне підключення додаткового перетворювача, так як їх робоча напруга 12 В.

Використання світлодіодного підсвічування Використання світлодіодного підсвічування

думка експерта

Олексій Бартош

Спеціаліст по ремонту, обслуговування електроустаткування і промислової електроніки.

Важливо! За рахунок використання діодних стрічок в нестандартних місцях, наприклад, на бортах ванни, вдається візуально розширити простір, створити приглушене світло. Такі прийоми допоможуть розслабитися під час прийому ванни після важкого робочого дня.

до змісту ↑

Як розрахувати необхідну потужність світильників?

Від того, наскільки правильно буде розрахована потужність ламп, залежить комфорт перебування в приміщенні і зручність проведення всіх процедур в ньому. До того ж неправильний підбір потужності ламп може призвести до погіршення зору і навіть вплинути на нервову систему.

Часто при виборі потужності лампи найчастіше приділяють увагу ват, тобто енергоспоживанню. Це важливий показник, але не основний при виборі. Ключовий показник - світловий потік.

Передача кольору Ступінь кольору Коефіцієнт передачі кольору Лампи Дуже висока 1 А Понад 90 Галогенні, люмінесцентні, що дають теплий білий світ, лампи розжарення. Дуже висока 1 У 80-89 Люмінесцентні денного світла. Висока 2 А 70-79 Люмінесцентні холодного денного світла. Висока 2 В 60-69 Люмінесцентні ЛД, ЛБ. Достатня 3 40-59 ДРЛ Низька 4 Менше 39 ДНат

Вимоги для ванної та санвузлів по освітленості - 200 люменів на 1 кв. м в різних лампах цим показником відповідають:

  1. Розжарювання - 25 Вт - 200 Лм, 100 Вт - 1350 Лм.
  2. Галогенна - 42 Вт - 625 Лм, 70 Вт - 1170 Лм.
  3. Люмінесцентна - 40 Вт - 2000 Лм.
  4. Світлодіодна - 40 Вт - 6000 Лм.

Для світлої ванній потрібно менше штучних джерел світла

проводячи розрахунок світлового потоку для цієї кімнати потрібно брати до уваги:

  • Розміри кімнати.
  • Колір і відбиваності матеріалів, що використані в обробці.
  • Висоту стель.
  • Розстановку меблів.
до змісту ↑

Кількість світильників і їх тип

Розрахунок необхідної кількості світильників здійснюється виходячи з площі кімнати. Так, якщо вона невелика - до 5 метрів квадратних, то цілком достатньо одного центрального світла і 2-3 додаткових світильників на стінах.

Важливо! У додатковому підсвічуванні потребує зона умивальника, дзеркала. В такому випадку проведення ранкових процедур буде максимально зручним.

Для просторих ванн потрібно зональне освітлення. Воно не тільки зробить перебування в кімнаті зручним, але і допоможе виділити окремі функціональні зони, підкреслити конфігурацію і т. Д. Визначитися з кількістю і типом освітлювальних приладів потрібно ще до моменту початку проведення оздоблювальних робіт. В такому випадку вдасться зробити проводку відповідно до вимог.

Що стосується типу світильника, то цього також слід приділити увагу. Класифікація приладів досить різноманітна. Перша стосується типу розташування на поверхні. Варіанти: відкритий тип, вбудований. Останній варіант краще для невеликих кімнат.

Точкове освітлення над дзеркалом

За розташуванням:

  1. Стельові. Класичні моделі, які не важко вписати в будь-який дизайн інтер'єру. У кожній ванній потрібно передбачити хоча б один такий світильник. Він буде центральним елементом.
  2. Настінні. Їх завдання підсвітити окремі зони. Як уже згадувалося, потрібно це для дзеркал, раковини.
  3. Підлогові. Вони частіше виконують декоративну функцію, за рахунок цього інтер'єр стає особливо оригінальним. Окремі моделі здатні візуально розширити простір.

Кожен з цих варіантів може бути використаний в якості робочого, декоративного, спрямованого або загального освітлення.

до змісту ↑

особливості монтажу

Залежно від типу світильника існують свої особливості монтажу, їх слід розглянути. Незалежно від особливостей проведення монтажних роботи підключення проводиться тільки після знеструмлення автоматів на щитку і перевірки відсутності напруги в проводах.

На основний стелю

Для розміщення по центру кімнати, тобто в якості основного освітлення, використовуються кулясті плафони і моделі-тарілки. Для монтажу до бетонної стелі використовують металовироби відповідного розміру, дюбеля. Тобто такі, щоб вони змогли витримати вагу освітлювального приладу. Якщо стеля дерев'яний, то допоможуть в процесі монтажу саморізи по дереву.

Важливо! Подібні освітлювальні прилади не вимагають монтажу будь-яких допоміжних кріпильних елементів. Найчастіше їх основа прикручується прямо до стелі.

На гіпсокартонна стеля

Для ванній часто використовується в якості обробки стелі вологостійкий гіпсокартон, підвісна стеля з ним ідеально рівний. У нього частіше монтують точкові світильники. Розводку для них потрібно робити до моменту накручування листів і їх обробки. Для зручного підключення довжина проводів, до яких буде приєднуватися «точка» повинна складати не менше 20 см. Отвори під світильник вирізаються за допомогою спеціальної насадки на дриль.

Отвори під світильник вирізаються за допомогою спеціальної насадки на дриль

думка експерта

Олексій Бартош

Спеціаліст по ремонту, обслуговування електроустаткування і промислової електроніки.

Важливо! При плануванні схеми розташування важливо виключити потрапляння світильника на профіль, на якому утримується ГКЛ.

Процес монтажу точкових вбудовуваних світильників:

  1. Спочатку необхідно відключити і обов'язково перевірити відсутність напруги.
  2. Приєднати світильник до клем на кабелі.
  3. Ввести його корпус в попередньо підготовлений отвір, утримуючи засувки.
  4. Вкрутити лампу.

Якщо здійснюється монтаж накладних світильників, то цей процес ще легше. Кріпляться вони на попередньо підготовлену планку, далі приєднуються проводи і вкручується лампа.

Якщо в якості світильника обрана стельова люстра, то процес монтажу схожий, правда, потрібно попередньо підготувати кріплення. Це може бути гак мул заставна під кронштейн. Встановлювати люстру прямо на лист гіпсокартону можна, так як він не здатний витримати її вагу.

На натяжна стеля

Процес установки світильників для натяжної стелі, мабуть, найскладніший, адже натягнуте полотно досить легко пошкодити невмілими діями. Слід пам'ятати такі моменти:

  • Продумати розміщення світильників і їх кількість потрібно до моменту установки полотна.
  • Під всі світильники сформувати проводку, кабелю заізольовані і підняти, так щоб вони не діставали до рівня майбутньої стелі з плівки.
  • Для кріплення будь-яких світильників зробити заставні платформи або гачки. Ці кріплення повинні розміщуватися на пару міліметрів вище рівня полотна.
  • Перш ніж робити в полотні отвори наклеїти термокольца, дочекатися поки клей на них повністю висохне.
  • Для освітлювальних приладів, що використовуються в натяжних стелях можна застосовувати тільки люмінесцентні або світлодіодні лампи. Вони не гріються, а значить, не зашкодять полотно.
до змісту ↑

Розташування світильників

Важливо правильно розташовувати світильники. Якщо все продумати добре, то можна використовувати в рази менше джерел світла, а значить заощадити на рахунках за електроенергію. Серед важливих нюансів, які потрібно враховувати:

  1. Рівномірність. Цього вдасться досягти, якщо розмістити багато малопотужних освітлювальних приладів.
  2. Обов'язково розташування світильників в ключових функціональних зонах приміщення.
  3. Щоб уникнути відблисків, слід направляти світловий потік так, щоб він не відбивався від дзеркальних поверхонь.
  4. Повісити світильник безпосередньо над дзеркалом - не найкраще рішення. В такому випадку відображення спотворюється. Зручніше розміщувати настінні світильники з боків або зверху і з боків.
  5. Оригінально виглядають кольорові плафони на світильниках. Але таку ілюмінацію не потрібно розміщувати біля дзеркала, так як горіти вони будуть красиво, але відображення спотворитися.
  6. Варто «пограти» з варіантами розміщення стрічки зі світлодіодами, вона допоможе втілити самі нестандартні ідеї дизайнера. У тому числі підсвічувати ванну, тут можна використовувати неонове світло, світлодіодну стрічку при цьому можна закрити оргстеклом.
  7. Підключення світильників потрібно проводити окремими лініями, так щоб обсяг освітлення можна було регулювати на свій розсуд і проводити включення необхідної кількості ламп.
  8. При створенні освітлення у ванній існує ярусность - це виглядає красиво. До верхнього рівня відносять прилади, що розміщені вище ніж 1,8 м від підлоги, тобто все стельові світильники. Середній - на рівні очей людини, різного роду настінні бра і споти. Іноді монтуються світильники нижнього ярусу, розміщуються вони на відстані близько 10 см від підлоги. Подібне рішення виконує виключно декоративну завдання, хоча встановивши на нижньому рівні нічники з датчиком руху можна значно спростити нічні «сонні» походи в туалет.
  9. Для невеликих ванних зручно використовувати меблеві світильники, які легко монтуються в шафки, ніші, на полички. У таких приміщеннях в основному встановлюються галогенні лампочки.
  10. Комбінований або поєднаний варіант освітлення зручно використовувати для реалізації внутрішнього освітлення у ванній, підійде такий варіант для кімнати будь-якого розміру.
до змісту ↑

висновок

Освітлення у ванній кімнаті не менш важливо, ніж обробка і підбір сантехнічних приладів. Причому у випадку з «світлом» потрібно врахувати куди більше нюансів, а монтаж практично всіх приладів вдасться здійснити власними руками.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама