Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як зробити чорнову підлогу в дерев'яному будинку

  1. Підлоги на лагах ↑
  2. Регульований пол ↑
  3. Стяжка - мокра і суха ↑
  4. Проміжний шар - гарантія довгостроковості ↑

Безсумнівно, якісно виконане основа забезпечує довголіття статі, його міцності, зносостійкі і естетичні характеристики. Це може бути конструкція на лагах, підлога з регулюванням висоти, бетонна або суха стяжка. У кожному разі матеріали повинні відповідати функціональним параметрам конкретного приміщення. Тому чорнову підлогу в дерев'яному будинку потрібно облаштовувати, дотримуючись певних правил, про які й піде мова.

Чорнову підлогу - поняття досить широке, яке не має однозначного визначення. Саме через неправильне тлумачення дуже часто і виникає плутанина.

Наприклад, чорновою підлогою називають підставу для укладання ламінату, лінолеуму, паркету. В основному, настил влаштовується з листів (ОСБ, ДСП, фанери), а також з дощок, покладених на лаги. Головне призначення подібного статі - вирівнювання площини підстави і розподіл навантаження.

Безсумнівно, якісно виконане основа забезпечує довголіття статі, його міцності, зносостійкі і естетичні характеристики

листові матеріали

Даним терміном називається ще й нижній шар подвійного дощатої підлоги, що застосовується при рідкісному розташуванні балок перекриття і лаг. При цьому дошки чорнової підлоги настеляються діагонально. Завдяки різноскерованості волокон подібне комбіноване покриття знаходить додаткову міцність.

[Include id = "1" title = "Реклама в тексті»]

Але є ще одне поняття чорнової підлоги - нижній шар утепленого подвійного перекриття. Такий дощатий настил виконує функції утримання гідроізоляції і утеплювача.

Пол - своєрідний валізу з подвійним дном, оскільки під зовнішнім шаром знаходиться підставу, яке називається «чорновою підлогою». Від стану цього базового покриття безпосередньо залежить остаточний результат: горбок, легка кривизна або інші дефекти неминуче в майбутньому виявлять себе на лицьовій стороні. Тому простого вирівнювання недостатньо, потрібно провести будівельний процес так, щоб попередній підлогу «стояв на місці», тобто не розтріскувався, що не відшаровувався і не розламується на шматки.

Слід зауважити, що створення міцного, стабільного і рівного чорнової підлоги - справа непроста, але цілком здійсненне. Правда до недавнього часу цей процес вважався чи не найбільш тривалим і трудомістким етапом ремонту. На щастя, нові технології змінили ситуацію кардинальним чином, тому що спеціалізовані будівельні суміші спростили пристрій чорнової підлоги. Якість вирівнювання вийшло на більш високий рівень, але цементно-піщані стяжки не можна скидати з рахунків. Головний їх козир - дешевизна (в більшості випадків для традиційного вирівнювання використовується пескобетон). Якщо вникнути в суть питання і провести порівняльний аналіз, можна зрозуміти що вигода невелика: цементно-піщану підлогу має ряд недоліків. А вирівнюючий шар з будівельної суміші на крок попереду: не потребує сталевому армуванні, не дає усадки, не відшаровується, не розтріскується, а також швидко схоплюється і твердне.

Важливо: діюча норма відхилень також дотримується (не більш як 2 мм на 2 м поверхні), але за умови беззастережного виконання інструкції.

Чорнову підлогу - сукупність шарів, які забезпечують рівне і міцну основу під фінішне покриття. Він складається з:

  • стяжка - робиться в тому випадку, коли потрібно вирівняти підставу і заховати дроти;
  • гідроізоляція - запобігання проникненню води через пів;
  • підстильний шар - створення рівномірного навантаження;
  • прошарок - сполучна ланка з нижнім підлогою;
  • тепло- і звукоізоляція.

Підлоги на лагах ↑

На сьогоднішній день це хоч і не найпопулярніша, але добре відома технологія. Лаги - дерев'яні або пластикові бруси, які розташовуються строго горизонтально.

Лаги - дерев'яні або пластикові бруси, які розташовуються строго горизонтально

Пол на лагах - традиційна для дерев'яних будівель конструкція, що забезпечує вентиляцію і можливість прокласти в підпільному просторі комунікації

Їх найголовніша перевага - відсутність мокрих процесів, а завдяки повітряному прошарку дерев'яний настил не гниє, провітрюється і може раціонально використовуватися для прокладки інженерних комунікацій.

Важливо: відстань між брусами бажано заповнити звукоізолюючими матеріалами.

Монтаж підлоги на лагах має свої нюанси:

  • дотримується відстань між сусідніми лагами - 40 см;
  • правильне і точне виставлення рівня підлоги (нульовий ухил);
  • зазор до стіни (2-3 см) - надалі його прикриє плінтус;
  • на лаги кріпиться обрешетка, зверху - лист фанери або плита ОСП;
  • найкращий варіант укладання - вразбежку, ніби при цегляній кладці;
  • край фанери зміцнюється з зазором 2 мм, тобто обидва листи повинні перебувати на лагу. Цей принцип позбавляє від скрипу;
  • якщо товщини фанери не вистачає, то укладається ще один шар;
  • фанера по торцях і з боку лаг обробляється антисептиком.

Регульований пол ↑

Це досить новий спосіб створення чорнового покриття і дуже актуальний в тому випадку, коли необхідно підняти рівень підлоги на 2-12 см. Його пристрій характеризується нескладним монтажем і простотою конструкції. Застосовуються такі підлоги не тільки в приватних будинках, в офісах теж, до того ж під ними можна надійно заховати комунікації і монтувати звуко- і теплоізоляцію. Найчастіше регульований пол використовується там, де виникають великі перепади висоти, оскільки іншими способами їх важко вирівняти.

Найчастіше регульований пол використовується там, де виникають великі перепади висоти, оскільки іншими способами їх важко вирівняти

Регульований пол - сучасний предок статі на лагах, що надає можливість оперативно спорудити чорнову підлогу

Як зробити чорнову підлогу такого типу? Ідея така: в фанері свердлити отвори і вставляються туди пластикові втулки (з внутрішнім різьбленням). Металевими дюбель-цвяхами вони кріпляться до бетону через болти стійки. Фанера з втулками надаватися на болти-стійки, при цьому болти можна обертати, опускаючи і піднімаючи листи, тобто вирівнюючи таким чином поверхню.

Стяжка - мокра і суха ↑

Даний варіант найпоширеніший, стяжка буває мокрою (бетонної) і сухий. Остання - засипної підлогу, що вдає із себе багатошарову конструкцію. Спочатку на поверхню кладеться паровлагоізоляція (Ютафол, поліетиленова плівка, ізоспан), яка закріплюється будівельної клейкою стрічкою. Потім шаром в 30-50 мм розподіляється суха засипка, це може бути керамзит, дрібнозернистий шлак, спучений перлітовий пісок. Уздовж стіни по периметру підлоги робиться шов з еластичних матеріалів, вони компенсують теплове розширення підстави і виключають звукові містки.

Уздовж стіни по периметру підлоги робиться шов з еластичних матеріалів, вони компенсують теплове розширення підстави і виключають звукові містки

Після влаштування сухої стяжки можна відразу приступати до настилу фінішного покриття

Верхній шар такої стяжки - щити фанери, гіпсоволокнисті листи, плити ОСП, ДСП, готові модулі з пінополістиролом. Листи укладаються в два шари і скріплюються клеєм і саморезами, але обов'язково зі зміщенням стиків. Підсумковий етап - укладання фінішного покриття.

Важливо: збірна стяжка з деревних плит покривається вогнезахисною сумішшю.

[Include id = "2" title = "Реклама в тексті»]

Плюси сухого засипного статі очевидні: швидкість, можливість здійснення монтажу в будь-який період року, зручність і хороша компенсація будь-яких нерівностей підлоги.

Плюси сухого засипного статі очевидні: швидкість, можливість здійснення монтажу в будь-який період року, зручність і хороша компенсація будь-яких нерівностей підлоги

Заливка бетонної стяжки - процес, що вимагає чималих витрат праці і часу, але актуальний завдяки економічності

Класична бетонна стяжка - більш традиційний варіант, оскільки матеріали недорогі і загальнодоступні. Такий попередній підлогу своїми руками (по грунту) зробити нескладно:

  • очищення підстави від сміття;
  • трамбування;
  • укладання підстилаючого шару - щебінь (товщина шару 10 см) і його подальше ущільнення;
  • засипка піску (товщина 10 см) і аналогічна трамбування;
  • укладка тепло- і гідроізоляції - захист підлоги від вогкості;
  • нанесення цементно-піщаного або гіпсового розчину;
  • вирівнювання правилом.

Після проведення даних етапів роботи стяжка повинна висохнути. Сушка може тривати тиждень-місяць, все залежить від товщини шару.

Класична стяжка дає можливість вирівнювання значних перепадів висоти (до 3 см), утворює жорстку поверхню, найбільш підходящу для чистової обробки лінолеумом, ламінатом, керамогранітом. Але через грубу фактури можна домогтися ідеального, рівного шару, тому застосовується додатковий шар - фінішний (самовирівнюючі суміші).

Серед нових технологій можна не згадати наливна підлога - суміш з цементу, полімерних матеріалів (синтетичні смоли, поліуретан), армуючих компонентів, які перешкоджають утворенню мікроскопічних тріщин. До того ж чорнова і фінішна стяжка в цьому випадку є одним процесом, а це вагома перевага.

До того ж чорнова і фінішна стяжка в цьому випадку є одним процесом, а це вагома перевага

Голчастий валик - розрівнювання поверхні наливної підлоги

Процес створення наливної підлоги полягає в заливці підстави плинної сумішшю, яка розрівнюється голчастим валиком для видалення повітряних бульбашок.

У порівнянні з бетонною стяжкою полімерний підлогу тонше, тому термін сушки скорочується. Як правило, цей показник вказується на упаковці і триває максимум 2 тижні.

Проміжний шар - гарантія довгостроковості ↑

Структура будь-якої статі, зокрема покритого ламінатом, ковроліном, паркетною дошкою, передбачає наявність підкладки: спінений поліпропілен, екструдований пінополістирол, пробкова підкладка, деревоволокнисті плити. Їх кріплення до чорнової підлоги можна здійснити кількома способами:

  • клейовий - він найпопулярніший, але при його застосуванні слід заздалегідь продумати монтаж, оскільки приклеєний підстильний шар зняти практично неможливо;
  • двосторонній скотч - застосовується для PE-RT;
  • термоскотч і праска для зварювання - створюється досить міцна поверхня;
  • саморізи і будівельні скоби - метод швидкий, але вимагає навичок: скоби повинні пристрілюватись не надто глибоко (щоб не деформувати підкладку) і не високо (щоб не випирали місця кріплень).

Якісне виконання чорнової підлоги - запорука безпроблемного і довгої експлуатації підлоги, важливого конструктивного елементу.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама