Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ставок на ділянці: варіанти пристрою

  1. Яку конструкцію ставка вибрати?
  2. Котлован для ставка
  3. Спорудження бетонного ложа ставка
  4. Ставок з плівки

Більшість публікацій на тему декоративних штучних водойм починаються з вихвалянь цих прекрасних з ландшафтних прикрас. З цим важко сперечатися, але, тим не менш, перш ніж зважитися на спорудження ставка потрібно десять разів подумати. Справа в тому, що ставок, та ще який буде оточений рослинністю, та ще з рибами обов'язково зажадає регулярного догляду. І хоча робота ця неважка, але подобається вона далеко не всім. Якщо ж кинути водойму на самоплив, то дуже скоро він перетвориться в кращому випадку в зарослу калюжу, а в гіршому - справжнісіньке болото з жабами та іншими атрибутами.

Можливо, мені ще не вдалося відговорити вас від такого задоволення, як ставок у дворі, в якому буде мальовничо відбиватися садиба. Однак я обов'язково постараюся зробити це надалі. Адже краще бути обізнаним, ніж розчарованим, - чи не так?

Яку конструкцію ставка вибрати?

Ставок - це штучна водойма. Щоб його створити, необхідно побудувати, по суті, гідротехнічна споруда, яке стане ємністю для великої кількості води. Найпростіше, що створював людина в даному напрямку - це копанка. Досить викопати в грунті котлован, наповнити його водою і це вже буде щось схоже на ставок. Правда, не факт, що вода протримається там довго. Якщо грунт піщаний, то вже на наступний день вранці котлован може виявитися порожнім. Більш досконалі конструкції штучних водойм припускають гідроізоляцію ложа ставка.

На сьогоднішній день найбільш оптимальним способом гідроізоляції ложа ставка на ділянці є плівковий На сьогоднішній день найбільш оптимальним способом гідроізоляції ложа ставка на ділянці є плівковий. У продажу є різні ставкові плівки, дешеві і дорогі, які досить надійні і дозволяють без проблем створити ставок практично будь-якого розміру. Найкращими з них, мабуть, є бутилкаучукові, тому що вони мають високу еластичність і мають здатність самогерметізаціі. Якщо таку плівку проколює гострий предмет, то вона щільно огортає його так, що він стає пробкою в пробоїну. Будь-які плівки можуть бути легко відремонтовані, правда, якщо вдасться виявити на них місця пробоїв.

Як варіант пристрою водойми може розглядатися готова пластикова чаша. Її вартість вище чому плівки з розрахунку на 1 м³ ємності ставка, але на маленьких обсягах різниця в ціні не така відчутна.

Традиційним матеріалом для чаші ставка довгий час залишався залізобетон. З появою ставкових плівок до залізобетонних конструкцій вдаються набагато все рідше. І все-таки, традиційна технологія поки ще остаточно не витіснена.

Вибір тієї чи іншої технології гідроізоляції чаші ставка, крім особистих переваг, залежить ще й від її розмірів. У більшості випадків для маленьких ставків об'ємом до 5 м³ має сенс вибирати пластикову чашу, а для всього, що понад цього - ставкову плівку. Бетонні чаші - найбільш трудомісткі у виготовленні, і у них практично немає переваг перед плівками. Вибір тієї чи іншої технології гідроізоляції чаші ставка, крім особистих переваг, залежить ще й від її розмірів

Котлован для ставка

Більшість штучних водойм, що споруджуються на присадибній ділянці, є заглибленими. Для них потрібно вирити котлован, обриси якого можуть бути довільними, якщо для гідроізоляції буде використана плівка або залізобетонна конструкція.

Під пластикову чашу, зрозуміло, потрібно буде вирити котлован відповідної форми. Такі чаші зазвичай мають криволінійний контур і так звану каскадну конструкцію. Борти пластикової ємності на дно йдуть уступами. Бажано, щоб котлован якомога точніше відповідав формі такої чаші. Для цього на місце майбутнього ставка встановлюється чаша, для того, щоб можна було окреслити її дно. За отриманого контуру викопують поглиблення. Потім, до нього приміряють чашу і намічають контури наступного ярусу. Зрештою, виходить котлован, відповідний формі чаші з точністю відбитка.

Котлован під плівку рити найлегше, тому що  нічого приміряти до нього непотрібно Котлован під плівку рити найлегше, тому що нічого приміряти до нього непотрібно. На самому початку на майданчику відзначаються обриси берегів, а вже в процесі пошаровим виїмки грунту створюється рельєф дна відповідно до креслення.

Під залізобетонну чашу котлован викопується трохи інакше. Спочатку намічається контур берега, а потім контур дна, але так, щоб стінки водойми відхилялися від вертикалі мінімум на 30 °. Для цього потрібно відступити від контуру берега відстань рівне h / √3. Так, наприклад, якщо глибина ставка буде 150 см, то відступити потрібно 150: 1,732 ≈ 86 см. Величина цього відступу може бути більше, але ніяк не менше. Нахил необхідний стінок водойми для того, щоб лід не зміг при розширенні зламати бетонну чашу. Він формується поступовим підрізанням вертикальних стінок внутрішнього контуру в сторону обриси берега. Під залізобетонну чашу котлован викопується трохи інакше

На даному етапі виникає необхідність формування функціональних уступів, на яких будуть розміщуватися болотні рослини, фільтрувальний модуль та інше обладнання. Намічати тераси можна за тим же принципом, що і обрис дна, тобто використовуючи вже знайому формулу h / 1,732. Отримана цифра буде відступом від берегової лінії для зовнішнього обриси тераси, а внутрішнє можна намічати довільно, тому що кут нахилу стінок нижче терас не дуже важливий.

Спорудження бетонного ложа ставка

Про цей вид ставкової конструкції слід поговорити окремо. Армуючої основою будь-якої залізо-бетонної конструкції є каркас з товстого дроту або прута. Арматура застосовується з м'якої сталі товщиною 8-12 мм. Сторона квадратного осередку каркаса лежить в межах 100-150 мм. При спорудженні арматурного каркаса бажано, щоб він якомога щільніше прилягав до стінок котловану.

Для отримання міцної монолітної залізобетонної конструкції бетонування потрібно проводити в один захід. Оскільки виготовлення фігурної опалубки, яка б повторювала обриси ложа, не представляється можливим, то бетонування ведеться пластичним методом. Для цього знадобиться суха бетонна суміш з дрібним наповнювачем.

Суху суміш накладають на все поверхні ложа рівномірним шаром товщиною 8 см, після чого змочують її, подаючи воду через невеликий розпилювач Суху суміш накладають на все поверхні ложа рівномірним шаром товщиною 8 см, після чого змочують її, подаючи воду через невеликий розпилювач. Зволожений бетон утрамбовується підходящим для цього інструментом, наприклад, лопатою. Потім, накладається другий шар суміші і всі операції повторюються в тій же послідовності. На цьому ж етапі утворилася бетонна поверхня ретельно загладжується. Це необхідно для того, щоб уникнути шліфування ложа при виконанні гідроізоляційного шару. Формуючи верхню кромку чаші, необхідно ретельно перевіряти її рівнем. Дуже важливо, щоб основне дзеркало перебувало на однаковій відстані від країв ставка.

Всі тераси повинні мати невеликий бордюр, який буде утримувати грунт для рослин. Оскільки пластичний метод не забезпечує хорошого перемішування бетонної суміші, то ще до її затвердіння потрібно отсмотреть поверхню на предмет різних дефектів, і виправити їх сумішшю цементу М500 і чистого піску в пропорції 1: 1.

В якості гідроізоляції бетону можна використовувати різні склади, наприклад, CERESIT CR 65. Інструкція по застосуванню міститься на упаковці, - їй і потрібно слідувати.

Очевидно, що споруда бетонного ложа ставка - завдання не з простих. Причому не стільки складна її технологія, скільки важливий досвід подібних робіт. З цієї причини багато хто сьогодні вибирають ставкові плівки.

Ставок з плівки

Основна проблема споруди «плівкового ставка» полягає не в підготовці підстави, а в правильному укладанні плівки. Спробуйте взяти шматок поліетилену і укласти го в глибоку миску - відразу ж утворюється багато складок. І хоча ці складки практично не буде видно спостерігачем з рівня землі, їх все ж потрібно мінімізувати. Виготовленням точними викрійками плівкового ложа мало хто займається, оскільки завдання це надзвичайно складна. Найчастіше надходять у такий спосіб. Основна проблема споруди «плівкового ставка» полягає не в підготовці підстави, а в правильному укладанні плівки

Лінійні розміри плівкового полотна розраховують за формулою: 2 довжини (ширини) ставка + 2 Губіни + 1 м.

Бажано робити укладання плівки в спекотний сонячний день. Багато видів ставкової плівки мають чорний колір, і швидко розігрівається сонячними променями, підвищуючи при цьому свою еластичність. Плівкове полотно натягують з невеликим провисанням над котлованом і чекають поки плівка досить опуститься під власною вагою. Важко сказати, наскільки такий метод укладання підходить до кожного виду ставкової плівковою гідроізоляції, тому що, по всій видимості, він є вітчизняним ноу-хау. Однак так роблять, і ніяких проблем з гідроізоляцією згодом не виникає.

Зайву плівку (залишок по контуру повинен бути не менше 50 см) по краях ставка засипають береговим грунтом, а сам ставок обкладають валунами. На розсуд дизайнера можуть оформлятися пляжі, скелі, патіо і т.п.

Що ж стосується підстави ложа плівкового ставка, то його рецепт досить простий. Спочатку потрібно видалити з дна і стінок котловану все коріння і каміння з гострими краями, потім, насипати піщану подушку товщиною близько 5 см, а поверх неї укласти шар геотекстилю або рекомендовану виробником плівки підкладкову тканину. Ось власне і все що потрібно знати щодо технології пристрою ложа ставка. Але це тільки частина справи. Щоб ставок був красивим і живим потрібно ще дуже добре постаратися; а також доведеться регулярно видаляти з його поверхні листя і сміття, чистити дно від мулу, обслуговувати ставкове фільтраційне та насосне обладнання, обрізати і проріджувати рослини, доливати воду замість що випарувалася ...

Автор тексту: М. Тамілін

Яку конструкцію ставка вибрати?
Адже краще бути обізнаним, ніж розчарованим, - чи не так?
Яку конструкцію ставка вибрати?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама