Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як відзначають Новий рік в Японії: звичаї і традиції

В епоху Муцухито святкування тривали весь перший новорічний місяць. Тепер канікули починаються з 29 грудня і тривають до 4 січня. На цей час майже вся офіційно-ділове життя країни завмирає, і вулиці перетворюються, готуючись до зустрічі найяскравішого, веселого і смачного свята.
В Японії кілька божеств, які претендують на роль Діда Мороза. Хотейшо має очі на потилиці, тому він бачить все. У нього японці просять щастя і здійснення бажань. Сегацу-сан з'являється напередодні Різдва, він приходить в будинки японців і вітає всіх зі святом. Але цей дідусь в блакитному кімоно НЕ дарує подарунків. Надзвичайну популярність в останні роки знайшов Одзи-сан. Він приходить до японської дітворі в ніч на 1 січня і залишає подарунки.
очікування свята
Новий рік в Японії до цих пір зберігає давні традиції святкування, підкоряючись правилам і ритуалам. Просто так нічого не робиться. З початку грудня по всій країні відкриваються базари і ярмарки. На них можна придбати все для майбутнього свята: амулети на щастя, обереги, талісмани, сувеніри.
Що купити до Нового року?
Незмінним атрибутом Нового року є затуплені стріли з білим оперенням. Їх завдання оберігати будинок від злих духів, не даючи їм можливості нашкодити мешканцям житла. Називаються ці стріли Хама.
Жоден Новий рік в Японії не може обійтися без кораблика. У ньому сидять сім головних божеств, які повинні принести добробут в сім'ю. Японці вірять, якщо зображення такого корабля покласти під подушку - присниться віщий сон.
Дарума - лялька, чимось схожа на нашу неваляшку, зроблена з пап'є-маше. Але призначена вона зовсім не для гри. У новорічну ніч її власник загадує найзаповітніше бажання і малює одне око. Якщо протягом року загадане збувається, то домальовують друге і ставлять таку ляльку на почесне місце. Якщо бажання так і не збувається, то в кінці року даруму спалюють.
У кожному будинку під Новий рік з'являються кумаде - бамбукові грабельки. Японці вірять, що такими дуже зручно загрібати щастя для себе і своїх близьких.
пора прикрашати
Крім подарунків і сувенірів святкування Нового року в Японії вимагає і деяких обрядів. Один з них пов'язаний з наведенням чистоти в будинку. 13 грудня японці озброюються відрами і ганчірками і влаштовують генеральне прибирання в своїх квартирах. Мета дії - не п росто все відмити, в цей день викидають зайве, звільняючи місце для нових речей.
Збирання роблять і в офісах. В останній робочий день року всі співробітники спрямовуються на загальну боротьбу з пилом і сміттям , Відмиваючи свої робочі місця. Таким чином японці намагаються позбутися від старих невдач і промахів.
Чистота і порядок
Обов'язковий атрибут свята - сосна біля входу або кадомацу, на японський лад. Раніше це дійсно було живе дерево, яке прикрашали і ставили перед входом в будинок або всередині. Тепер в Японії існує заборона на вирубку сосен, тому кадомацу складається з бамбукових стебел, прикрашених сосновою віхою. Можна доповнити композицію мандаринами, гілочками сливи, папороттю і всім, чим душі заманеться, аби вкупі це приваблювало удачу. Справедливості заради варто відзначити, що це мало не єдиний випадок, коли Новий рік в Японії допустив настільки серйозні зміни в древньої традиції.
Крім кадомацу в будинку обов'язково повинна бути мотібана . Це вербові або бамбукові гілки, прикрашені саморобними кульками з рису. Для створення святкової атмосфери їх розписують вручну. На гілки вішають фігурки рибок, фруктів, прикрашають квітами. Як і інші новорічні атрибути кадомацу має своє завдання - залучати лад і гармонію в будинок.
31 грудня
Як відзначають Новий рік в Японії? В цей день обов'язково слід завершити всі розпочаті справи, віддати борги, повернути все, що було позичено на час. Якщо цього не зробити, повір'я гарантує невдачі і негаразди. Японці вважають за краще не ризикувати.
Ще один обов'язковий момент передноворічного ритуалу - розсилка листівок. Їх заповнюють від руки, каліграфічним почерком вписуючи побажання. Помилок і помарки тут не місце, інакше адресат подумає, що до нього недостатньо добре ставляться. Цій традиції японці відводять таку важливу роль, що дітей ще в початковій школі вчать правильно заповнювати новорічні листівки.
Підраховано, що за новорічні свята кожен японець в середньому отримує близько 35 листівок. При населенні в 127 мільйонів ч еловек , Кількість листів повинно бути не менше чотирьох з половиною мільярдів. Листоношам доводиться неабияк попітніти, щоб вчасно рознести весь цей скарб.
Як святкують Новий рік в Японії? Відмивши житло, роздавши борги і завершивши розпочату все готуються до головної ночі. Увечері вбираються, попередньо прийнявши ванну. Діти надягають кімоно світлих відтінків, дорослі - темних. Якщо дитині не виповнилося 12 років, у нього повинна бути новий одяг.
застілля
На столі в цей день немає випадкових продуктів. Японці накривають стіл не для того, щоб здивувати асортиментом і багатств смаків. Вони закликають всі блага світу до себе в гості, щоб прийдешній рік тільки радував і обдаровував. Так, гречана локшина символізує довголіття всієї родини.
Головне блюдо цього вечора - о-сеті. Подають його в трьох лакових коробочках. У кожного продукту в цьому наборі своя роль, і головне правило, якого дотримуються японки готуючи це блюдо - НЕ смакове поєднання продуктів, а їх символічність. Тут і варена риба всяких видів, і овочі з яйцями, і ікра оселедця, і краби з креветками, і смажені каштани. Щось відповідає за удачу, інший продукт закликає гармонію. О-сеті можна купити в будь-якому супермаркеті, і не кожна молода японка знає, як готувати цю страву.
Куди в Японії дітися від головного інгредієнта - рису? Різноманітні коржі з цієї крупи також повинні радувати обіцянкою благополуччя і стабільності всіх присутніх. Суп дзоні теж повинен стояти на столі. Перед початком трапези належить випити о-тосо. Цей напій має зруйнувати злі чари і допомогти підбадьоритися духом і тілом.
Навіщо дзвонять в дзвін?
Опівночі б'є дзвін. Звучить рівно 108 ударів. Таким чином японці намагаються прогнати людські пороки. За стародавнім повір'ям їх шість. Але кожен з них має вісімнадцятьма відтінками.
Після того, як дзвін віддзвонив і всі пороки вигнані японці лягають спати. Піднімаються вони рано вранці, до схід сонця і тут же кидаються на вулицю. Вони вірять, що разом з висхідного сонцем до берегів їх країни підпливають божества щастя. Кожен з них уособлює свою якість.
пора прикрашати
На відміну від європейців, які вважають Новий рік виключно світським святом, японці шанують його як релігійний. Тому перше, що потрібно зробити на світанку - відправитися в храм і від священного ліхтаря запалити солом'яну мотузку. Останню слід віднести додому і при її допомоги розвести вогонь в житло або поруч з ним. Тоді благополуччя вже напевно не відступить.
Спочатку відвідують храми буддистів, де роблять пожертвування, вмиваються «молодий» водою щоб очиститися від торішнього гніту. Йти з храму без паперової смужки, на якій написано пророцтво на майбутній рік - поганий тон. Після буддистських храмів йдуть в синтоистские. Тут всіх бажаючих вже чекають запаси найкращого саке.
У ранзі обов'язкових - традиція ходити один до одного в гості. Зовсім не обов'язково заходити в будинок. Можна дійти до дверей і залишити записку зі словами «Тут був я».
Всю першу декаду січня японці веселяться, влаштовуючи змагання в каліграфії між школярами, перші торги, чайні церемонії, традиційні ігри для дітей і дорослих. Завершаться свята великим багаттям, в якому спалять все новорічні декорації. Це полум'я повинно принести очищення і хороше здоров'я.

Що купити до Нового року?
Як святкують Новий рік в Японії?
Куди в Японії дітися від головного інгредієнта - рису?
Навіщо дзвонять в дзвін?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама