Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виробництво арболітових блоків: технологія, обладнання

  1. Що таке арболітові блоки і чому вони популярні
  2. З чого виробляють арболит
  3. Якою має бути дерев'яна тріска
  4. Які вимоги висувають до бетону
  5. Як виробляють арболітові блоки
  6. Що потрібно закупити для початку виробництва арболітових блоків
  7. Вимоги до приміщення
  8. Вимоги до співробітників
  9. Який очікувати прибутку
  10. висновок

Виробництво арболітових блоків може стати ідеєю для прибуткового бізнесу в галузі будівництва. Арболит - це набирає популярність матеріал, який привертає забудовників доступною ціною і якісними характеристиками. Що потрібно, щоб почати виробництво, скільки необхідно коштів і який очікувати прибутку - розглянемо в даній статті.

Що таке арболітові блоки і чому вони популярні

Експерти по праву називають арболит одним з кращих сучасних будівельних матеріалів. Він об'єднує в собі якість, доступну ціну і екологічність, що вигідно відрізняє його від заповнила ринок пластика. Інша назва цього матеріалу - «древобетон» - і складається він з легкого цементу, органічних наповнювачів (як правило, деревної тирси) і невеликої кількості хімікатів.

Арболит характеризує високий межа міцності на стиск, підвищена міцність на згин, що зручно для обробки, і здатність поглинати звук. Цей матеріал не підтримує горіння, що забезпечує підвищену безпеку в побудованих з нього будівлях.

Ці характеристики забезпечують досить високу популярність древобетона: матеріал використовується в Росії з 1960-х років аж до теперішнього часу.

Головним недоліком арболита є знижена вологостійкість. Для зовнішніх конструкцій і приміщень з високою вологістю з цього матеріалу необхідно нанесення захисного шару з цементного розчину з наявністю піску в складі. Також древобетон погано стійкий до агресивних газів, що на практиці зустрічається досить рідко.

Найчастіше даний матеріал використовують при малоповерховому будівництві житлових будинків (до трьох поверхів), а також для будівель господарського призначення. Обов'язковою є дотримання ряду умов щодо підвищення вологозахищений.

Обов'язковою є дотримання ряду умов щодо підвищення вологозахищений

Арболит привертає забудовників доступною ціною і якісними характеристиками

З чого виробляють арболит

Виготовлення блоків з арболіта - більш складний процес, ніж може здатися на перший погляд. Справа в тому, що деякі компоненти древобетона, а саме цемент і тирсу, що не зчіплюються між собою, якщо не дотримано ряд технологічних умов.

Компоненти древобетона:

  1. Деревна тріска або тирсу. Відповідно до ГОСТу, це може побут хвоя, а саме ялина, ялиця або сосна, або листяні породи, наприклад, береза, тополя або осика.
  2. Цемент.
  3. Вода.
  4. Хімічні добавки, а саме сульфат алюмінію, хлорид кальцію, нітрат кальцію, рідке скло, серокіслий глинозем, оксид кальцію (вапно). Мета додавання хімікатів - запобігти негативному впливу деревних матеріалів на затвердіння цементу.

Якою має бути дерев'яна тріска

Технологія виробництва арболітових блоків пред'являє серйозні вимоги до форми дерев'яної тріски. Розмір часток не повинен перевищувати товщину в 5 мм, ширину 10 мм і довжину 40 мм. Крім того, зміст кори в цьому компоненті не може бути більше 10%, а хвої або листя - 5%. В якості органічного наповнювача також дозволено використовувати здерев'янілих частини льону і конопель.

Деревна тирса, використовувані в блоках, повинні мати игольчатую форму - так арболит вийде більш влагоустойчивим. Кращу якість і форму отримують при двоступеневої обробці: первинна на рубітельних машинах, і вторинна в молоткових млинах для подрібнення і гомогенізації (надання матеріалу більш однорідної структури).

Крім того, перед перемішуванням з бетоном, тріска повинна бути оброблена хімікатами, інакше зчеплення матеріалів не відбудеться. Хімічна обробка прибирає з деревної тирси все цукру, а також прискорює в подальшому процес затвердіння арболіту. Всі хімікати використовуються у вигляді водного розчину.

Всі хімікати використовуються у вигляді водного розчину

Виготовлення блоків з арболіта складніший процес, ніж може здатися на перший погляд

Які вимоги висувають до бетону

Для виробництва блоків з арболіта використовують цемент з маркіровкою М400 і вище. Це дозволяє дотримуватися гармонійного поєднання ціни та якості, так як М400 має ідеальні характеристики для будівництва малоповерхових будівель, володіє антикорозійними властивостями і при цьому коштує відносно недорого.

Однак практика показує, що сучасним будівельникам краще використовувати цемент з маркіровкою М500, з тієї причини, що зараз виробники завищують якісні характеристики матеріалів. Тобто, написані на упаковці показники не відповідають дійсності, і набуваючи цемент М500, покупець фактично отримує М400.

Як виробляють арболітові блоки

Процес виготовлення блоків з арболіта є стандартний цикл, для оптимального повторення якого потрібні мінімум 4 працівника.

Підготовка і складання форм блоків. У разі, якщо форми зайняті готовими блоками, їх звільняють і обробляють спеціальним мастильним складом.

  1. Підготовка деревної тріски (рубка, гомогенізація).
  2. Завантаження компонентів суміші в дозатор: спочатку тріска, потім хімікати, потім бетон.
  3. Перемішування компонентів арболита протягом 5 хвилин.
  4. Подача арболита в форми, встановлені на вибростоле.
  5. Утрамбовка блоків, закріплення пластинами і фіксаторами.
  6. Транспортування для сушки і зберігання.

Арболітові блоки сохнуть протягом 10-15 днів. Однак якщо доставляти їх замовнику буде необхідно у вологу погоду, краще збільшити термін сушіння до 15-20 днів. Сформовані блоки можуть сохнути при температурі вище 12-15 градусів, головна умова - на наступну добу після виготовлення блоки повинні бути досить сухими, щоб не деформуватися під час штабелювання.

Сформовані блоки можуть сохнути при температурі вище 12-15 градусів, головна умова - на наступну добу після виготовлення блоки повинні бути досить сухими, щоб не деформуватися під час штабелювання

Для виготовлення блоків з арболіта потрібні мінімум 4 працівника

Що потрібно закупити для початку виробництва арболітових блоків

Розглянемо, яке обладнання необхідно закупити для виготовлення боків з древобетона.

  1. Рубальна машина-верстат для виготовлення і обробки тріски. Даний апарат дозволяє отримувати тріску правильної форми і потрібного розміру, а також видаляє з суміші сторонні елементи (наприклад, металеві відходи). Більшість верстатів дозволяють впорядкувати тріску за розміром.
    В даний час ціна такого верстата коливається в межах від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Найбільш якісними вважаються машини європейського або вітчизняного виробництва. Китайські апарати коштують, як правило, дешевше, але менш надійні. Крім того, деякі виробники арболита воліють використовувати просунуті багатофункціональні апарати, що дозволяють виконувати додаткові операції, наприклад, отримувати декоративну щепу. Однак їх ціна починається від 3 мільйонів рублів.
  2. Млини або дробарки. Після первинної обробки тріска повинна пройти другу сходинку подрібнення для підвищення якісних характеристик. Для цього використовують кілька типів подрібнюючих пристроїв, таких як молоткові млини, шредери, дискові рубальні машини або роторно-ножові дробарки. Ціни на такі пристрої варіюються від 120 тисяч рублів до 1 мільйона.
  3. Бетонозмішувач. Ціна від 75 тисяч до 305 тисяч рублів.
  4. Дозатор для вимірювання об'єму і подачі суміші. Іноді замінюють звичайними ємностями для перемішування, що менш ефективно. Ціна починається від 20 тисяч рублів.
  5. Бункер-укладальник. Від 500 тисяч рублів.
  6. Розбірні дерев'яні або металеві форми. Можуть бути виготовлені самостійно або на замовлення. Ціна залежить від обраного матеріалу і кількості форм.

Подальший список обладнання залежить від обраного способу виробництва блоків. На даний момент існує 3 основні різновиди виготовлення блоків з древобетона.

  1. Вручну. Цей спосіб підходить тим, хто починає роботу з виробництва даного будівельного матеріалу фактично в домашніх умовах. Це найменш ефективний, але при цьому більш недорогий спосіб виготовлення: підготовлену суміш вручну утрамбовують в форми прямо на підлозі приміщення.
    Ніякого обладнання, крім названого вище, не буде потрібно. Однак блоки будуть менш якісними, а також відрізняються по щільності, так як ідентично утрамбувати форми без спеціальної техніки фактично неможливо.
  2. Вручну на вибростоле. Укладання суміші при такому способі також відбувається вручну, однак форми розміщують не на підлозі, а на вибростоле. Це підвищує якість одержуваних блоків. Ціна столу, в залежності від потужності, варіюється від 25 до 90 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  3. На вибростанках. Найдорожчий, але в той же час дозволяє отримати найякісніші блоки, спосіб. Сталеві форми з залитої сумішшю встановлюють на вибростанках, де майбутні блоки утрамбовуються і стискаються під пресом. Так можна отримувати дуже якісні і ідентичні за характеристиками матеріали. Ціна вибростанка починається від 80 тисяч рублів.

Таким чином, для початку бізнесу в області виробництва блоків з арболіта необхідні вкладення в розмірі приблизно 2 мільйонів рублів, включаючи закупівлю всього обладнання і сировини. Також важливо правильно підібрати приміщення для організації виробництва і найняти хороших працівників.

Також важливо правильно підібрати приміщення для організації виробництва і найняти хороших працівників

Ідентично утрамбувати форми без спеціальної техніки фактично неможливо

Вимоги до приміщення

Приміщення, де розміститься виробництво арболітних блоків, повинно мати площу не менше 80 квадратних метрів і ділитися на зони: робочу (виробничу), зону сушки і зону зберігання. Цех повинен бути підключений до всіх комунікацій.

Електрика необхідно для роботи обладнання та освітлення, водопровід - для використання води у виробництві та дотримання гігієнічних норм робітниками, опалення - для комфортної роботи і правильної технологічної сушки блоків.

Важливо звернути увагу, що в зоні, де сохнуть блоки, температура ніколи не повинна опускатися нижче 12 градусів. Якщо передбачаються проблеми з відключення теплопостачання, необхідно мати в якості запасного варіанту обігрівач і електрогенератор.

Вимоги до співробітників

Для роботи однієї лінії виробництва блоків потрібні 4 співробітника. Стандартної є 8- або 12-годинна зміна. Бажаного організувати роботу без вихідних і найняти 8 або 12 працівників (кілька повноцінних робочих груп). Можна організувати роботу в кілька змін.

Ніяких професійних вимог до робочих на виробництві блоків з древобетона пред'являти не потрібно. Досить дисциплінованості, високої працездатності і відсутності шкідливих звичок. Як правило, на таких виробництвах встановлюють відрядну оплату, тобто робітник отримує фіксовану суму за кожен вироблений блок або відсоток від числа виготовлених за місяць.

Блоки з арболіта - популярний і екологічно чистий будівельний матеріал

Який очікувати прибутку

В даний час ціни арболітних блоків залежать від різновиду і розміру блоку. Деякі виробники призначають ціну кожному покупцеві окремо, в залежності від обсягу замовлення, виду блоків і регіону поставки. В середньому, ціна на один блок починається від 120 рублів і може доходити до 300-400. Іноді обсяг поставки вимірюють кілограмами або кубометрами.

Арболітние блоки коштують значно дешевше дерева, цегли і навіть газобетону і керамзитобетону, майже не поступаючись їм за характеристиками в малоповерховому будівництві. Зазвичай виробникам досить швидко вдається домогтися гарної швидкості виготовлення блоків.

З огляду на, що без процесу сушіння, один цикл виробництва займає 15 хвилин, то в годину можна проводити 4 повних циклу і отримувати близько 100 блоків. Тобто, за годину роботи можна зробити обсяг товару мінімум на 12 тисяч рублів, за 8-годинну зміну - на 96 тисяч рублів. Навіть при більш низьких темпах прибуток буде хорошою.

Дохід від виробництва буде також залежати від надійних джерел збуту. Чим з більшою кількістю забудовників і будівельних магазинів вдасться налагодити довгострокові контакти, тим більшого прибутку слід очікувати. Важливо поєднувати оптові та роздрібні продажі, постійно шукати нових покупців і просувати свій товар.

висновок

Блоки з арболіта - популярний і екологічно чистий будівельний матеріал, популярність якого не зменшується ось уже кілька десятиліть. Виробництво і продаж блоків вимагає близько 2 мільйонів рублів вкладень, але окупається приблизно за рік і приносить підприємцю стабільний прибуток.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама