Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Люпин кормовий - як отримати високий і якісний урожай, основні правила обробітку культури

  1. Ботанічна характеристика
  2. основи культивування
  3. Для чого вирощується люпин кормовий
  4. Застосування люпину в сільському господарстві
  5. Люпин в харчовій промисловості
  6. Увага, супер налітав!

Люпин відноситься до трав'янистих однорічних і багаторічних рослин сімейства бобові . У природних умовах росте понад двісті видів цієї культури.

Серед них особливу цінність представляють декоративні і промислові сорти. Люпин кормовий частіше представлений трьома основними видами: синій, жовтий і білий.

Ботанічна характеристика

Люпин відомий з давніх часів. Перша згадка про даній культурі зустрічається ще в стародавні часи. У окультуреному вигляді росте як пишний чагарник або напівчагарник.

У окультуреному вигляді росте як пишний чагарник або напівчагарник

Лат. Lupínus (фото)

Надземна частина починає розвиватися рано. Уже на початку літа спостерігається пишне цвітіння. Середня висота куща 1 метр.

Корінь потужний, довжиною до 1,5 метрів. На дрібних корінцях розташовуються невеликі бульби з азотфиксирующими бактеріями.

Стебла молодих рослин трав'янисті, у багаторічних сортів дерев'янисті. Облистянність густа, гілочки відстовбурчені або стелящиеся.

Листова пластина пальмообразная. Листочки дрібні, чергові, в формі витягнутих пальців. Черешок тонкий, довгий, прилистниках подовжений. Зі стеблом зчленовується листової подушечкою.

Суцвіття у формі многоцветкой верхівкової кисті. Квітки з кільчастим або полумутовчатим розташуванням. Квітка зигоморфним виду. Має форму вітрила або витягнутого овалу. Незалежно від сорту забарвлення квітки яскравий і насичений. Відтінки різні: рожеві, жовті і гліціновие.

Приквіток одиночний, розташовується біля основи квіткової бруньки, під чашечкою. Опадає рано. Залежно від сорту він може бути у вигляді тонкої плівки або щільного грубої шкірки. Забарвлення також різноманітний. Переважають зелені відтінки, але може бути кремовим або чорним.

Насіння у вигляді цілісних бобів. Зверху покриті щільною шкіркою. Форма лінійна або слабовогнутая. Поверхня нерівна з вираженими жилками. Забарвлення кремовий, коричневий або чорний.

Форма і розмір насіння різноманітні. Вони мають гладку, мелкоячеистую поверхню. Проростаючи, сім'ядолі перетворюються в листочки з устьицами. Первинні листки чергові. Найчастіше пальчаті, в рідкісних випадках трійчастого.

Люпин відноситься до невибагливим трав'янистим культурам. Має високу морозостійкість і поживну цінність.

основи культивування

Вирощування люпину кормового рентабельно тільки за умови дотримання всіх правил обробітку. При такому підході можливе отримання високого врожаю з мінімальними вкладеннями.

При такому підході можливе отримання високого врожаю з мінімальними вкладеннями

Цвітіння люпину (фото)

Спочатку готується посадковий матеріал і ділянку.

Для кожного регіону властиві свої кліматичні умови. Тому сорт люпину необхідно підбирати залежно від району вирощування. У північних регіонах краще використовувати скоростиглі сорти. У центральних і південних доцільно вирощувати скоростиглі, універсальні і середньостиглі види.

Посадочні насіння обов'язково повинні бути високої якості. Не можна сіяти прілого і заражені шкідниками боби. Краще купувати зерна, оброблені спеціальними складами. Безпосередньо перед висаджуванням насіння кормового люпину протруюють дерозалом, вінцітом і іншими препаратами. Це дозволить запобігти появі хвороб і шкідливих комах.

Для обробітку люпину підходять ділянки з суглинистим, супіщаним і дерново-підзолистих грунтом .

Кислотність грунту в межах рН 5,7-6,5. На ділянки з підвищеною кислотністю вноситься доломітове борошно. Для підвищення кислотності вноситься перегній та комплексні добавки.

Посадка люпину проводиться на початку весни, в березні. Але чаші агрономи використовують подзимний посів.

Для цього насіння висаджуються в жовтні. Кращими попередниками для кормового люпину є злакові культури. Не рекомендується висаджувати дану культуру поруч з іншими бобовими. Повторно сіяти люпин на одному і тому ж місці можна через 3-4 роки.

Перед посівом грунт обробляється також, як і для ярих зернових культур. Особливе значення необхідно приділити її вирівнюванню. Це необхідно для дотримання глибини посадки.

Висаджується люпин рядовим або широкорядним способом. Ширина міжряддя 40-50 см. На врожайність схема посадки не впливає, але частіше застосовується другий спосіб. При такій посадці полегшується догляд за полем, і з'являється можливість використовувати для його обробки спеціальну техніку.

Глибина посіву залежить від грунту. На супіщаних ділянках вона становить 3-4 см, на суглинках 2-3 см.

Щоб дотримати дане технологічне вимога, на піщаних грунтах, при помірному кліматі, ущільнення грунту проводиться перед посівом. При посушливій погоді дана процедура повторюється після посіву.

для добрива насаджень використовуються фосфор, калій і мікроелементи у вигляді бору і молібдену.

для   добрива   насаджень використовуються фосфор, калій і мікроелементи у вигляді бору і молібдену

Відмінна прикраса для саду - люпин (фото)

Азотисті підгодовування не застосовуються. Норми поживних коштів розраховуються в залежності від стану грунту. Зазвичай проводиться передпосівна збагачення, але при низькому родючості можливе внесення добрив в період вегетації.

Для очищення поля від бур'янів проводиться досходове боронування і вносяться гербіциди. При широкорядній посіві, за весь вегетаційний період проводять 2-3 розпушування міжрядь.

Люпин рідко піддається зараженню шкідниками. Але для запобігання появи попелиці і довгоносиків, поле обробляють інсектицидами.

Збирається урожай механізованим способом, за допомогою комбайна. Скошування на зелену масу починається в період бутонізації та триває до повного дозрівання плодів.

При вирощуванні люпину кормового особливу увагу необхідно приділити попередній підготовці грунту. Саме від її правильності залежить швидкість розвитку рослини і якість врожаю .

Для чого вирощується люпин кормовий

Більшість садівників вважають люпин дикорастущим бур'яном. Але завдяки його корисних властивостях і яскравому цвітінню, ця рослина широко використовується як:

  • Біологічний корм для птиці та тварин
  • органічне добриво
  • Елемент ландшафтного дизайну

У промислових масштабах люпин кормовий вирощується для збагачення раціону птиці та великої рогатої худоби. Для цих цілей вирощуються сорти кормового люпину, які не містять у своєму складі алколоїди. Вони надають зелені і плодам особливу гіркоту. Як корм використовуються всі частини квітки: молоді стебла, дозрілі плоди. Також з нього заготовляти сіно, силос, борошно і гранули. Їх додають в кормові суміші.

Зелена надземна частина рослини містить в своєму складі велику кількість біологічно активних речовин. Особливо цінується багатим вмістом азотних сполук. Тому дану культуру нерідко висівають як сидерат. Його сильно розвинена коренева система сприяє розпушуванню грунту і поліпшення її аерації, і водопроникності. Для збагачення поживного складу грунту висіваються багаторічні і гібридні сорти. Основними переваги Сидерація грунту за допомогою люпину:
Багатий поживний склад грунту зберігається кілька років.

Стрижнева коренева система, дозволяє рослині отримати цінні органічні сполуки з глибоких шарів землі і збагатити ними родючий верхній.

Кормовий люпин дає високий урожай зеленої маси. Тому додавання її в грунт збагачує його краще, ніж перегній або свіжий гній.

Люпин має високу морозостійкістю і добре переносить посуху. Тому його можна використовувати як добриво в різних кліматичних умовах.

Процес оздоровлення грунту починається вже на другий місяць після його посадки.

фарби літа

Використовуючи люпин як сидерат, вже за один сезон можна помітно поліпшити поживний ґрунту. А якщо його висаджувати 2-3 сезони поспіль, грунт стане надзвичайно родючою.

Люпин також нерідко використовується як декоративна прикраса при ландшафтному дизайні. Даний квітка рано починає цвісти, а його надземна частина довго залишається зеленою.

Контраст яскравих кольорів і насиченою зелені вигідно виглядає на відкритих місцевостях. Це дозволяє облагороджувати люпином присадибні ділянки протягом всього літнього сезону.

Для кожної мети використовується певний сорт рослини. При цьому враховуються його форма, яскравість цвітіння, швидкість нарощування зеленої маси і біологічний склад.

Застосування люпину в сільському господарстві

Кормовий люпин широко застосовується в сільському господарстві для відгодівлі птиці, риби і великих тварин як в промислових так і в домашніх умовах. Особливо цінується процентний вміст білка, який легко засвоюється організмом тварин. Введення в їх раціону сприяє доброму розвитку і поліпшенню якості м'яса і сала. При годуванні іншими бобовими, соєю або зерновими культурами, такий ефект менш помітний.

У нашому регіоні, в промислових умовах вирощують жовтий і білий люпин. Дані сорти містять в собі мінімальну кількість алкалоїдів, які не впливають на смакові якості зелені і насіння. Це дає можливість використовувати люпин як зелений корм.

Для отримання фуражного зерна, агрономами культивується вузьколистий люпин. Насіння цієї культури використовують для посіву і для годування тварин.

Зерно люпину вводиться в раціон тварини після певної обробки. Вона залежить від виду тварини і стадії його розвитку.

Основні способи обробки насіння кормового люпину:

Механічне подрібнення. Зерно грубого помелу використовується для годування жуйних тварин, у вигляді порошку додається в корм свиням.

Осолажіваніе. Подрібнені зерна заливаються окропом і витримуються певний час. Даний спосіб дозволяє знезаразити корм і підвищити його перевариваемость.

Мікронізація. Зерно подрібнюється під впливом інфрачервоних променів. У такому вигляді насіння краще перетравлюються і зберігаються тривалий період не втрачаючи поживної цінності.

Вирощування люпину в поле

Флакірованіе. Насіння піддають гідротермічної обробці і роблять з них пластівці. Такий корм дається всім тваринам.

Брикетування і гранулювання. Люпиновий брикети використовують для відгодівлі великих жуйних тварин. Гранульований корм застосовується для годування риби і птиці. У такій формі корм займає менше місця при зберіганні і стає більш зручним для транспортування.

Тривала термічна обробка. Використовується технологія запарювання. Насіння заливаються окропом і при певній температурі витримують протягом півгодини. Такий корм використовують при вирощуванні свиней і птиці.

Використання люпину кормового істотно прискорює ріст птиці і тварин, покращує якість м'яса, молока і яєць, а також сприяє збільшенню обсягу надоїв. Вживання таких кормів сприяє зміцненню імунітету поголів'я, що запобігає розвитку захворювань.

Люпин в харчовій промисловості

Насіння люпину нерідко використовують в сучасній кулінарії у всіх кухнях світу. У харчовій промисловості дана культура представлена ​​кремовими, коричневими або чорними бобами. Найчастіше це насіння білого люпину.

Боби мають сильний специфічний смак, тому перед використанням їх піддають тепловій обробці. Це ліквідує гіркоту і надає ніжну структуру.

На основі зерна люпину готуються пісні перші страви і гарячі підливи. Також його додають в овочеве рагу, м'ясне соте, салати, холодні закуски, десерти і напої.

З насіння люпину виготовляється хлібопекарська борошно. Вона використовується при виготовленні кондитерських і хлібобулочних виробів. Такі продукти мають більшу харчову цінність, ніж борошняні з зернових культур.

Насіння люпину мають високу поживну цінність. Вони є незамінним джерелом рослинного білка і корисних жирних кислот. Боби даної рослини відносяться до категорії висококалорійних продуктів. З їх допомогою можна швидко наситити організм, і на тривалий період притупити почуття голоду. Тому даний харчовий продукт нерідко включається в дієтичний раціон.

Придбати зерна люпину можна в простих супермаркетах або в магазинах екологічних продуктів.

Пишне і яскраве цвітіння люпину

Найчастіше вони пропонуються в цілісному або лущеного вигляді. Поживна цінність від цього не змінюється. Щоб її зберегти, після відкриття упаковки боби необхідно пересипати в скляну ємність, яка щільно закривається. У такому вигляді зерна люпину можуть зберігатися протягом року.

Насіння люпину представляють особу цінність для організму людини. Вони мають протизапальну, антимікробну і імуномодулюючою властивістю. Тому регулярне їх вживання сприяє збагаченню організму поживними речовинами і вітамінами, а також зміцнює загальний стан здоров'я.

Під час перегляду відео ви дізнаєтеся про вирощування люпину.

Кормовий люпин досить нова культура, яка вирощується в нашому регіоні. Але з кожним роком її посіви збільшуються, так як зелена частина і насіння рослини широко використовуються в багатьох промислових галузях і в приватних господарствах.


Увага, супер налітав!

садові квіти

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама