Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як облаштувати ділянку на схилі. Ідеї, планування

  1. Зверніть увагу
  2. Як правильно виконати зміцнення схилів
  3. Дренажні системи при терасуванні
  4. Не обійтися без доріжок і ступенів
  5. Загальні правила дизайну на ділянках з ухилом

Багато власників рівних ділянок штучно створюють пагорби і низини, щоб втілити вишукані дизайнерські ідеї

Багато власників рівних ділянок штучно створюють пагорби і низини, щоб втілити вишукані дизайнерські ідеї.

Адже нерівний рельєф - величезне поле для творчості, головне, не боятися і засукати рукава.

Зверніть увагу

У природи немає поганих рельєфів, у неї все гармонійно і своєрідно. Вважається, що якщо вам дісталася ділянка зі схилом, то це недобре. Але це не привід засмучуватися - це привід задуматися, як перетворити його недоліки в достоїнства. Нагорі ділянки побудуємо будинок, середину прикрасимо терасами, в низині під схилом - найкраще місце для маленького водоймища.

Благоустрій похилої ділянки зажадає серйозних як матеріальних, так і фізичних витрат. Але в результаті ви отримаєте неповторний, приголомшливо красивий і виразний ландшафт садиби, підказаний самою природою.

Для початку потрібно визначити кут нахилу, напрямок стоку вод, склад грунту, орієнтованість схилу по відношенню до сторін світу. Наступним етапом буде планування місця для майбутніх будівель і зон відпочинку.

Проектування і всі розрахунки для ділянки з особливо складним рельєфом краще доручити фахівцям, а невеликий ухил дасть можливість всі роботи зробити своїми руками.

Фахівці допоможуть оцінити ділянку з інженерно-архітектурної точки зору, підкажуть, як найкращим чином пристосувати нерівну ділянку до бажаних умов експлуатації.

Фахівці допоможуть оцінити ділянку з інженерно-архітектурної точки зору, підкажуть, як найкращим чином пристосувати нерівну ділянку до бажаних умов експлуатації

У процесі планування ділянки на схилі слід обов'язково врахувати кілька характерних особливостей такого рельєфу.

  • На схилах грунт сильно схильна до різних природно-кліматичних впливів (сніг, дощ, вітер та інші), що може викликати її ерозію або сповзання.
  • У різних частинах схилу мікроклімат буде відрізнятися. Для нижньої частини характерна трохи нижча температура, скупчення вологи, деякий застій повітряних мас. А верх схилу схильний до сильного впливу сонця і вітрів, тому земля там швидко висушується.
  • Слід враховувати орієнтацію схилу щодо частин світу. Південний схил завжди буде сонячним і рослинам потрібно додатковий полив, а північний буде тіньовий і вологий.
  • Приступаючи до робіт з благоустрою «складного» ділянки, необхідно ретельно продумати геопластики грунту. Де можливо максимально вирівняти рельєф, прибираючи частина грунтового шару в одному місці і підсипаючи його в іншому. Іноді може знадобитися додатково відсипати ділянку. Пов'язано це з осушенням і підняттям мокрих низинних грунтів або формуванням площин.

Пов'язано це з осушенням і підняттям мокрих низинних грунтів або формуванням площин

Ідеї дизайну і планування ділянки на схилі

Чим відсипати ділянку або його частини, залежить від подальшого застосування території і поставлених завдань. Так, для зміцнення грунту під будівництво, для вирівнювання западин, формування терас (при нестачі власного грунту) можна використовувати в нижньому шарі будівельне сміття (бита цегла і бетон), для середнього шару щебінь або гравій.

У сирих підмокають місцях з близькими грунтовими водами, крім перерахованих матеріалів, використовують ще пісок. Відсипаний ділянку або її частину зверху обов'язково засипають шаром родючої землі (під озеленення шар грунту повинен бути товщі).

Відсипаний ділянку або її частину зверху обов'язково засипають шаром родючої землі (під озеленення шар грунту повинен бути товщі)

Першочергове завдання - уникнути зсуву грунту. Можна залишити природний схил, вирівнявши його рельєф і зміцнивши. Інший варіант - терасування ділянки на схилі. Найчастіше ці варіанти комбінують.

Як правильно виконати зміцнення схилів

Якщо ухил ділянки невеликий, то для його зміцнення можна використовувати різні рослини з сильно розгалуженою кореневою системою. Це карликові види ялини звичайної, сосни гірської, що стеляться ялівці, мікробіота перекрестнопарная, кипарисовик, граб, ліщина, верба, бересклет, дерен білий, снежноягодник, глід, ірга, барбарис, рокитник російський, смородина золотиста.

А швидкозростаючі волошки, конюшина, мятліки, костриця, жовтець, маргаритки не тільки допоможуть зміцнити ділянку з ухилом, але і створять на ньому гарний мавританський газон.

А що робити при сильних ухилах? Використовувати геотекстиль, георешітки, геосітки, геомати.

Опис: Інноваційний нетканий матеріал Агротекс Гео, створений для застосування в аграрній сфері, проведення меліоративних робіт, ландшафтного дизайну. Цей вид геотекстилю використовується: для поділу шарів грунту шляхом укладання його під насипний ґрунт, в якому вирощуються рослини; для зміцнення грунту; для обмеження змішування шарів і вимивання грунту; для запобігання занурення дренажу в грунт; для боротьби з бур'янами. Агротекс Гео являє собою рулонний матеріал полотняного переплетення, здатний пропускати повітря і воду. Випускається геотекстиль щільністю: 90 г / кв.м - для застосування на газонах, квітниках, альпінаріях, в компостних ямах; 120 г / кв.м - для пристрою газонів, садових доріжок, парковок під легковий транспорт, альпінаріїв, роботи з дренажем.

Ці матеріали високоміцні, стійкі до впливу сонячних променів і агресивного середовища, мають тривалий термін експлуатації, не завдають шкоди навколишньому середовищу. Вони укладаються на схил, потім засипаються грунтом. А висаджені зверху рослини посилять скріплювальний дію цих матеріалів.

Сильно похила ділянка слід зміцнювати також за допомогою терас.

правильне терасування

Надійним укріпленням схилу є створення по всій його поверхні горизонтальних «ступенів» тераси. Не варто їх робити довгими і прямими, набагато красивіше і практичніше коли вони будуть різними за формою і розмірами.

Перевага терас в тому, що вони надають горизонтальну площину для облаштування зон відпочинку, альтанки, галявини. На терасах можна посадити фруктові дерева або розбити городні грядки.

Кожну «сходинку» ярусу слід оформити по-різному, що дозволить зробити ландшафтний дизайн на схилі особливо цікавим.

Розташовувати тераси можна в будь-якому порядку, проявивши творчу фантазію. Розміри їх будуть залежати від передбачуваного використання. Кожна тераса закріплюється вертикальної підпірної стінкою.

Стінки можуть бути різними за формою, але краще їх сформувати лентообразной вигинами, які повторюють природний рельєф. Це зробить всю конструкцію міцнішою, внесе гармонію в загальний ландшафт.

Технологія і матеріали для будівництва підпірних стін вибираються в залежності від висоти уступу і загального ландшафтного дизайну нерівного ділянки.

Якщо висота ярусів зовсім невелика, до 50 см, то можна використовувати просту кам'яну кладку без цементної зв'язки, а в проміжках між каменями розміщуються насіння багаторічних трав'янистих рослин, які, проростаючи, зміцнюють і декорують стінку.

Для створення високих підпірних стін, а також при розміщенні на терасі будівельних об'єктів (будинок, господарські будівлі) використовують бетонування, а також фундаментні блоки і плити. Облагороджування таких стін проводять за допомогою різних матеріалів, які підходять за стилем.

Широко використовується в підпірних стінках кладка з природного каменю або цегли, скріплена цементним розчином.

Набирають популярності в ландшафтному будівництві габіони. Це сітчасті каркаси з металевого дроту, заповнені природним каменем. Вони практичні, зручні у використанні, довговічні, декоративні.

З них легко створювати підпірні стінки будь-якої конфігурації. Виготовлення таких блоків не становить великої складності. Іноді всередині сітки камені змішують з грунтом, а потім закладають туди насіння декоративних рослин. У габіонах можна використовувати будь-який камінь або навіть якийсь інший матеріал. Крім того, вони легко інтегруються в практично будь-який ландшафтний дизайн ділянки з ухилом.

Використання лісоматеріалів в зміцненні підпірних стін надає ділянці певний колорит, виглядає вельми декоративно. Однак слід врахувати недовговічність деревини при різних природних впливах. Ретельна обробка спеціальними засобами захисту ненадовго продовжить термін експлуатації.

Якщо підпірні стінки високі, а також будуються на пухкому, рухомому грунті, то вони повинні обов'язково мати хороший фундамент. Для невисоких стін (до 1 м) досить в підставі щебеневої або гравійної подушки (20-40 см).

Підпірна стіна з будь-якого матеріалу повинна бути ззаду відсипана дрібним щебенем і внизу мати невелику трубу для відводу води.

Дренажні системи при терасуванні

Дачну ділянку на схилі найбільш схильний до вимивання грунту під впливом проливних дощів і весняних паводків. Руйнівно діє вода і на підпірні стіни. У дощовий сезон внизу схилу буде надмірно волого і сиро. Тому під час формування терас і будівництва підпірних стін варто позбутися про дренажі.

Це може бути простий дренаж, що складається з різних водопропускающій шарів (бита цегла, дрібний гравій, грубозернистий пісок і інші) або складна система із застосуванням водовідвідних пластикових труб і фільтраційних отворів. Паралельно з дренажем влаштовують і систему поливу.

Дренажна система може бути закритою або відкритою. Закрита заощадить простір, а відкрита стане елементом декору. Збігає за відкритими декоративним жолобах вода, може на якомусь уступі перейти в маленький водоспад або утворювати внизу схилу декоративний ставок. Більш практичні господарі можуть облаштувати на ділянці збір води в спеціальні ємності, з яких потім проводити автоматичний полив.

Неважливо, на який з них ви зупините свій вибір, головне, щоб дренажна система була зроблена правильно з урахуванням особливостей рельєфу і напрямки потоків води.

Не обійтися без доріжок і ступенів

Ландшафтний дизайн ділянки на схилі не може обійтися без стежок і сходинок. Вони служать для зручного пересування по території і об'єднують тераси в гармонійну композицію.

Доріжки облаштовуються на відносно рівній поверхні. Різноманітно звиваючись стрічкою, стежки візуально згладять крутизну схилу. А закручені серпантином, навпаки, підкреслять перепади висот.

А закручені серпантином, навпаки, підкреслять перепади висот

Для гармонійної інтеграції в загальний ландшафт сходи можуть бути криволінійними або радіусами. Довгі сходові марші повинні перериватися майданчиками для відпочинку, на яких можна поставити лавку або декоративна прикраса. Цікавим є рішення, коли від такого майданчика сходи змінює свій напрямок.

Бажано, щоб доріжки і сходи були рівними по ширині, а також зроблені з однакових або поєднаних матеріалів. Це може бути камінь, дерево, бетон, плитка.

Облаштовуючи сходи, головне, не забувати про безпеку. Сходинки повинні бути неслизькими, некрутими і досить широкими. При сильному ухилі обов'язкова установка перил. Дуже важливо освітлення. Декоративні ліхтарі і підсвічування зобов'язані служити не тільки прикрасою ландшафту, а й забезпечувати безпеку пересування.

Загальні правила дизайну на ділянках з ухилом

Ландшафтний дизайн дачної ділянки на схилі має ряд особливостей. Розташування зон повинно проводитися з урахуванням кожного конкретного рельєфу.

Найчастіше будинок і господарські будівлі розташовуються у верхній частині схилу. Це більш зручний варіант, так як заїзд в садибу знаходиться поруч, а весняні талі води не доставляють незручностей.

Нагорі схилу завжди висаджуються високорослі дерева. Будинок, побудований внизу схилу, оформляється з використанням низькорослих дерев і різних чагарників. В обох варіантах важливо, щоб рослини не закривали будівлю.

Якщо ви хочете візуально згладити перепад висот, то в нижній точці висаджуються найвищі рослини, а ближче до верху - низькорослі.

Підбір рослин безпосередньо залежатиме від розташування схилу щодо частин світу.

Для південного підійдуть солнцелюбівие посухостійкі рослини. Наприклад, клени, глід, барбарис, ялівці, сосна гірська, ірга, карагана чагарникова, звіробій чагарниковий, спірея, бузок.

Різні кам'янисті садки (рокарії, альпінарії, альпійські гірки) прекрасно розташуються на південних і південно-західних схилах. Їх прикрасять милі почвопокривні і низькорослі рослини.

Наприклад, арабис, чебрець, ясколка, єнотера, котовник, очиток, вербейник монетчатий, стахис шерстистий, травянка, багаторічні флокси. Додадуть чарівності пишні подушки овсяніци, гвоздики і красуня грунтопокривна троянда. А вязель і пахизандра покриють схил щільним зеленим килимом і зміцнять його.

На західному схилі комфортно розмістяться цибулинні первоцвіти, а також іриси, ехінацея, мальва, аліссум. Схід підходить для діцентри, астильби, бадану, аквилегии.

Північний схил самий проблемний, він тінистий, вологий, не надто теплий. На таку ділянку можна висаджувати карликові хвойники, кипарисовик горохоплодний, ліщину, бересклет, снежноягодник, рябинник.

Навесні порадують цвітінням примули, медунка, анемона, потім підхоплять естафету астільба, волжанка, герань, аконіт, роджерсия. Можна підібрати і тіньовитривалі почвопокривні рослини, наприклад, барвінок, ломикамінь, дюшенея, живучка.

У низині ідеально розміститься маленький декоративний водойму. Облагородити його берега допоможуть дербенник, астільба, комірник, міскантус, хости, герань болотна, купальница, бруннера, різні папороті.

На одній з верхніх терас можна облаштувати зону відпочинку, так приємно буде відпочивати, милуючись панорамним видом всієї ділянки. Якщо вам більше до душі самота, то створіть зону відпочинку внизу, щоб в спекотний літній день можна було в тиші і прохолоді почитати цікаву книгу.

Тераси дадуть вам можливість проявити всю творчу фантазію. Для благоустрою ділянки зі схилом можна використовувати різні дизайнерські напрямки. Найбільш вдалим буде альпійський сад в стилі шале або сільський пейзажний (природний) стиль.

Ми розглянули основні принципи планування та дизайну території з ухилом рельєфом. Тепер ви знаєте, як зробити свій «складний» ділянку зі схилом зручним, красивим і оригінальним. Незважаючи на достатню трудомісткість процесу, отриманий результат з лишком окупить всі складнощі. Ви отримаєте набагато більше, ніж банальний прямокутник землі.

висновок : Вивчивши статтю у Вас неповинно бути питань: Як облаштувати ділянку на схилі. Ідеї, планування

Зверніть на це:

А що робити при сильних ухилах?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама