Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Опалення дачного будинку: варіанти опалювальних систем для будиночка, яке опалення краще для дачі, способи обігріву, монтаж автономного економного опалення

  1. Які бувають опалювальні прилади та системи опалення
  2. Опалення на газу
  3. Електричне опалення
  4. Альтернативні варіанти використання для опалення електричної енергії
  5. Обігрів дачі піччю
  6. Котли на рідкому паливі
  7. Твердопаливні котли для дачі

зміст:

Навіть дача з сезонним проживанням повинна бути обладнана опаленням, інакше під час похолодань перебувати в ній буде дуже некомфортно. Вибір того, яке краще опалення для дачі, багато в чому залежить від того, чи буде будинок експлуатуватися в зимовий час.

Які бувають опалювальні прилади та системи опалення

На вибір опалення дачного будинку, виду використовуваного енергоносія, способу його установки і способу експлуатації впливає цілий ряд факторів. Йдеться про наявних інженерних комунікаціях (забезпечення газом, електрикою і водою), внутрішньої плануванні житла, характеристиках використовуваних будівельних матеріалів, зокрема проживають людей, інтенсивності відвідувань вдома в зимовий час. Ефективність обігріву залежить навіть від виду фундаменту, на якому будувався будинок.


Найпоширенішими різновидами енергоносіїв, що використовуються для опалення, є:

  • Газ.
  • Електрична енергія.
  • Дрова, вугілля.
  • Рідке паливо.

Опалення на газу

Газові котли вважаються найбільш економічними і ефективними приладами для опалення дачного будиночка. Особливо це стосується обігріву будинків з цілорічним проживанням. Всередині котла газ спалюється і трансформується в теплову енергію, що нагріває воду. Далі в дію вступає циркуляційний насос, що подає нагрітий теплоносій по всій оселі. Щоб звільнити господарів будинку від необхідності постійно контролювати агрегат, застосовується автоматична система контролю. Це дозволяє надовго відлучатися з дому навіть при працюючому котлі.


Головний недолік газового опалення полягає в необхідності оформлення великої кількості дозвільних постанов, що дають можливість зробити врізку в центральну трубу. Також буде потрібно покупка і установка газового лічильника: ця процедура реалізується виключно фахівцем, що має відповідний допуск. На порядок менше паперової тяганини виникає при використанні не магістрального, а балонного газу. Однак при цьому відбувається ускладнення експлуатації обладнання, тому що потрібен постійний контроль за рівнем палива і заміна балонів. Такий варіант виправданий тільки в тому випадку, якщо газова магістраль знаходиться далеко від місця проживання.

Для підключення до котла одного або декількох балонів застосовується редуктор. Якщо ж з'явиться можливість підключитися до центральної труби, то реалізація такого переобладнання системи не займе багато часу і коштів. Така схема монтажу опалення дачного будинку передбачає отримання дозволу від газової служби. Також необхідно встановити лічильники, що не відбувається без участі фахівців-газовиків. Якщо дерзнути на такі заходи самостійно, то це може призвести до вагомими штрафами.

Електричне опалення

Газифікація торкнулася ще не всіх куточків нашої країни, зате з електрикою зазвичай проблем не виникає: воно є практично в будь-якій місцевості. Справедливості заради слід сказати, що електроенергія є не найдешевшим варіантом обігріву житла. Це компенсується її доступністю і компактними габаритами електричних приладів. Сучасне електрообладнання без проблем вписується в інтер'єр дачі. Що стосується монтажу, догляду та обслуговування, то на це не будуть потрібні багато часу і наявності особливих навичок.

Існує такі варіанти опалення дачного будинку електрикою:

  1. Установка електрокотла з боку підводу води з водяним опаленням.
  2. Використання штучних електрообігрівачів для кожного приміщення в будинку.

Використання штучних електрообігрівачів для кожного приміщення в будинку

Принцип роботи водяного електричного опалення схожий з газовим: після нагрівання в котлі теплоносій завдяки циркуляційного насосу тече всередині системи до радіаторів. Те, яким чином функціонують електричні калорифери, тепловентилятори, інфрачервоні випромінювачі, конвектори та масляні обігрівачі - знайоме майже кожному.

Досягти стабільного і ефективного опалення дачі електрообігрівачами проблематично. Для цього потрібно включати їх все одночасно, що потягне за собою підвищену витрату електроенергії. Більш економний варіант - встановити електричний котел і водяне опалення. Його можна оснастити як звичайними водяними батареями, так і системою «тепла підлога». Особливо це стосується ситуацій, коли на дачі є підвал і мансарда. Ефективність такого обігріву нічим не поступатиметься газовому.


Хороші електрокотли мають цілу низку сильних сторін:

  • Безшумність роботи, під час якої не виділяється дим, продукти згоряння і неприємні запахи
  • Простота установки, для чого не знадобляться спеціальні дозволи державних інстанцій.
  • Повна екологічність і нешкідливість для навколишнього простору.
  • Автоматичний контроль і управління роботою приладу, що не потребує присутність людини.
  • Абсолютна безпека.

Що стосується недоліків, то головний з них - високе енергоспоживання. Середній котел має потужність в межах 3,5-7 кВт, електрообігрівач - 1-2,2 кВт. Перед тим, як вибрати опалення для дачі, необхідно облаштувати окремий електрощит, підключити ОЗУ і інші прилади автоматичного спрацьовування під час аварій і перевантажень. У деяких випадках знадобиться підводка трифазної електричної мережі.

Альтернативні варіанти використання для опалення електричної енергії

Поряд з газовим і електричним опалювальним устаткуванням існують і інші системи опалення на дачі. Є чимало альтернативних способів, які відрізняються більшою економічністю, простотою монтажу та експлуатації.


Інші варіанти обігріву дачного будиночка за допомогою електрики:

  • Однією із зручних систем опалення дачного будинку є електричні інфрачервоні випромінювачі. Їх специфікою є те, що під час роботи приладів відбувається нагрівання не повітря в кімнаті, а найближчих предметів. Уже від них тепло поступово віддаються в приміщення. Під такими предметами маються на увазі, в тому числі стіни будинку. Це дозволяє забезпечувати дуже великий коефіцієнт тепловіддачі при мінімальних витратах електроенергії. Оптимальним місцем монтажу такого роду нагрівачів є стелі або інші високі точки в приміщенні.
  • Що стосується електричних камінів, то для них характерний великий витрата електрики. Їх основна роль скоріше зводиться до декоративної, ніж до практичної функції. У тих випадках, коли фінансових обмежень немає, електричним каміном можна досить швидко нагріти приміщення.
  • Електричні конвектори відрізняються високим ККД, невисокою ціною, легкої та зручною конструкцій. Ці прилади бувають стаціонарними і мобільними, що дає можливість встановлювати їх в будь-якій точці кімнати. Спеціальні пристосування для цього не потрібні, тому що конвектор оснащений власними ніжками, коліщатками або кронштейнами.
  • Масляні електричні радіатори славляться найбільшим рівнем споживання електроенергії унаслідок значної інерційності розігріву. З іншого боку, після відключення живлення остигають вони теж дуже повільно. Це міні опалення для дачі представлено в стаціонарних і мобільних моделях.
  • Теплові електричні вентилятори є альтернативним способом обігріву дачного будинку в зимовий час. Вартість таких приладів не дуже велика, а швидкість прогрівання приміщення вони демонструють досить високу. Цьому сприяє використання нагнітає вентилятора для подачі теплого повітря в приміщення від спіралі. До недоліків теплових ветродуек зазвичай відносять шум при роботі і висушування повітря. Якщо в кімнаті є діти, сухість повітря бажано компенсувати спеціальними зволожувачами.

Обігрів дачі піччю

У тих екстремальних випадках, коли на дачі немає ні газу, ні електрики, залишається перевірений століттями спосіб опалення за допомогою звичайної дров'яної печі. Для цегляної конструкції характерно тривалий нагрівання і таке ж довге утримання тепла. Якщо в якості палива використовується вугілля, така піч демонструє дуже пристойні характеристики в обігріві дачі. Необхідно лише вибрати, яку піч поставити на дачі , Щоб опалення було найбільш ефективним.


Слід згадати про дешевизну енергоносіїв і високою інерційності печі. Якщо необхідно, на ній готують їжу і нагрівають воду для побутових потреб. Завдяки внесенню деяких змін в пічну конструкцію можна навіть обзавестися самопливним водяним радіаторні опаленням: гарячий теплоносій в такому випадку буде циркулювати природним чином.

До недоліків печей зазвичай відносять високу пожежонебезпеку (особливо це стосується дерев'яних будинків). Під складування дров або вугілля бажано передбачити окреме приміщення або прибудову. Крім того, підтримання постійного горіння вимагає певного запасу палива перед самою піччю: для цього необхідно виділити і захистити невелике місце.

Крім того, підтримання постійного горіння вимагає певного запасу палива перед самою піччю: для цього необхідно виділити і захистити невелике місце

Досліджуючи питання, яке краще опалення для дачного будинку без газу і електрики, слід згадати ще два пристосування:

  1. Камін. Його можна спорудити самостійно, а можна придбати у вже готовому вигляді. Йдеться про металевих конструкціях з додатковими опціями. Саморобні прилади відкривають широке поле для експериментів з площею, формами і функціями. Заводські моделі також підлягають модифікації: в основному мається на увазі зовнішня обробка. Для цього нерідко використовується облицювальна декоративний цегла.
  2. Буржуйки. Знайомі вироби із залізної бочки або сталевих зварених листів. Сучасні заводські модифікації можна застосовувати в житлових приміщеннях. Вони представлені в різних формах і функціональному оснащенні. В якості додаткових опцій в основному виступає можливість приготування їжі і нагрівання води.

Котли на рідкому паливі

Досить економне опалення для дачі. В якості палива в таких котлах може використовуватися дизельне паливо, відпрацювання, мазут або гас. У комбінації в системі також присутній рідинної опалювальний контур з батареями у всіх житлових приміщеннях дачі. Для установки рідкопаливного котла знадобиться окреме приміщення (котельня). Зберігається рідкий енергоносій у спеціально відведеному місці з хорошою вентиляцією і пожежною безпекою.


ЗТ котли можуть живити один або два контури (другий призначений для ГВП). Двоконтурний котел може мати вбудований бойлер, що дозволяє економити паливо і воду. Також допускається можливість установки проточного нагрівача, в тому числі електричного. Конструкція ЗТ котла допускає підлогову або настінну установку.

Для підлогових моделей характерні досить великі розміри, що має на увазі потребу в окремому приміщенні. Будь-яка модель рідкопаливного котла під час роботи видає специфічний гучний шум. Настінні прилади допускається до монтажу на кухнях, для чого вони поміщаються в спеціальний шумопоглинальний корпус.

Твердопаливні котли для дачі

В якості палива для подібного обладнання застосовують дрова, брикети, вугілля, пелети, стружка, тирса, солома, торф, тощо. Оскільки основні енергоносії постійно дорожчають, твердопаливні котли набирають все більшої популярності. Подібне автономне опалення на дачі функціонує тільки в комбінації з водяними контурами, що доставляють нагріте теплоносія в усі кімнати. Найчастіше мова йде про контурах з примусовою циркуляцією.


Позитивні характеристики ТТ котлів:

  • Надійність.
  • Простота установки і обслуговування.
  • Дешевизна обладнання.
  • Можливість використання різного твердого палива.
  • Автономна робота і наявність контролюючих приладів безпеки.
  • Значна тривалість роботи на одній закладці палива (від 18 до 48 годин).

До недоліків твердопаливних котлів зазвичай відносять невисокий ККД і нужда в постійному запасі енергоносіїв, зберігати які найзручніше в окремому приміщенні. Що стосується обслуговування, то воно зводиться до чищення димоходу і камери горіння від сажі.


Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама