Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Проста схема монтажу електропроводки в приватному будинку

  1. Схема монтажу електропроводки в приватному будинку своїми руками
  2. Моменти, на які варто звернути увагу
  3. Етапи самостійного монтажу проводки

З електрикою краще не жартувати - цього нас вчать з дитинства З електрикою краще не жартувати - цього нас вчать з дитинства. Але життя змушує пристосовуватися, і при наявності певних знань, провести проводку в будинку можна самостійно. Насамперед вам належить позначити місце, де буде знаходитися розподільний щит. Найбільш часто для нього вибирають сухе тепле приміщення, фіксуючи його на висоті близько півтора метрів. Щит є ключовим елементом і виступає в схемі початковою ланкою. Після установки можна приступити до планування і розмітці місць під розетки, вимикачі, світильники та інші електроприлади.

Схема монтажу електропроводки в приватному будинку своїми руками

Займаючись складанням схеми монтажу електропроводки в приватному будинку потрібно виходити з власних потреб. Тобто, якщо норматив передбачає наявність двох розеток на одну кімнату, а вам необхідно три, то природно потрібно зупинитися на більш зручному для вас варіанті.

Схеми бувають двох типів: електрична і монтажна. Перша допомагає розрахувати кількість приладів, які споживаються ток, вибравши допустимий варіант підключення. Друга фактично є відображенням електричної схеми на практиці. На ній позначаються місця монтажу пристроїв, розраховується кількість сполучного кабелю та інших витратних матеріалів.

Моменти, на які варто звернути увагу

Незважаючи на те, що базовою схеми не існує, і кожна розробляється з урахуванням індивідуальних особливостей, існують важливі рекомендації, нехтувати якими не рекомендується.

Прилади з великим споживанням електроенергії (бойлер, електроплита, холодильник, пральна машина) бажано підключати з можливістю заземлення. Для цього використовується спеціальних трижильний провід ( «земля», «фаза» і «нуль»). Кабель такого типу рекомендується використовувати в місцях з підвищеною вологістю, наприклад, у ванній.

Для реалізації схеми електропроводки в приватному будинку оптимальним варіантом є кабель перетином 2,5 мм. Він ідеально підходить для розеток і світильників, хоча для останніх можна взяти провід з перетином 1,5 мм, але економія буде несуттєвою.

Дуже важливо не перевантажувати розетки. При підключенні декількох допустима сумарна потужність становить 4,6 кВт. Також у кожного великого побутового приладу повинна бути індивідуальна розетка.

Етапи самостійного монтажу проводки

Монтажні роботи починаються з розмітки стін. На них наноситься шлях пролягання кабелю і відзначаються місця, де будуть розташовані розетки і вимикачі. Головне правило, яке допоможе уникнути «головного болю» в подальшому, полягає в тому, що дроти мають у своєму розпорядженні тільки в горизонтальному або вертикальному положенні. Ніяких діагоналей для економії кабелю бути не повинно. Повороти виконуються строго під кутом в 90 °. Від стелі робиться відступ мінімум 20 см.

Що стосується розеток і вимикачів, то найчастіше суперечки зароджуються щодо висоти їх розташування. Вимикачі переважно розташовують з того боку, де знаходиться ручка. Існує два стандарти висоти для вимикачів - 50-80 см і 150 см від підлоги. Другий варіант притаманний будівлям радянського типу, а в нових будинках перевага віддається першому варіанту. Місця розташування вимикачів краще відразу нанести на схему електропроводки в приватному будинку. Це стосується і місць для розеток. Відносно їх стандарт відсутня, але за негласним правилом їх розміщують або на відстані 80 см від підлоги, або в межах 20-30 см, практично відразу над плінтусом. Основним моментом вибору місця для розетки є зручність користування.

На наступному етапі в стінах штробят канали та отвори під коробки. Кабель в каналі фіксується гіпсом, він швидко висихає і забезпечує надійну фіксацію. На гіпс сідають і пластикові коробки, в які монтують вимикачі і розетки. Між собою дроти скручуються, при цьому площа дотику повинна бути максимальною. Ці місця підлягають ізоляції.

Читайте також нашу статтю «Особливості організації кухонного освітлення за допомогою вбудованих стельових світильників світлодіодного типу».

Як бачите, маючи базові знання та підкріпивши їх невеликими практичними навичками, монтаж проводки можна виконати своїми силами.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама