Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Тротуарна плитка на дачній ділянці

  1. Переваги тротуарної плитки
  2. Про видах плитки і їх переваги
  3. Технологія укладання тротуарної плитки

Важливий етап у благоустрої дачної території - створення доріжок. Кожному господарю хочеться, щоб тротуар на його ділянці був довговічним і красивим. У цьому сенсі гідну конкуренцію дорогим і трудомістким асфальту і бруківці становить тротуарна плитка, проста в укладанні і доступна за ціною.

Переваги тротуарної плитки

Цей матеріал для мощення доріжок має безліч плюсів, завдяки яким завжди затребуваний:

Дзвінкий звук при ударі двох плиток - ознака хорошої якості

  • екологічність: вироблена з природного сировини, плитка не виділяє шкідливих речовин;
  • простий монтаж: для ручного укладання не потрібні спеціальні навички і техніка;
  • вибір кольору і форм: багата палітра і різноманіття геометричних рішень дозволяють створювати будь-які візерунки;
  • самодренаж: шви між плиткою грають роль дренажної системи, тому калюжі на ній не утворюються;
  • ремонтопридатність: пошкоджені елементи покриття легко витягуються і замінюються.

А ще тротуарна плитка - досить довговічний матеріал: середній термін експлуатації при належному догляді може становити до 25-30 років.

Про видах плитки і їх переваги

Плитка для мощення доріжок може бути виконана з різних матеріалів, однак не всі ні однаково доречні на дачі. Доріжки з природного каменю або граніту - дороге задоволення, дерево недовговічне, а пластик не завжди гармонує з заміським ландшафтом.

Бетонна тротуарна плитка - найактуальніший для дачних ділянок варіант. Існує дві основні технології виробництва:

  • вібролиття - заливка бетонної суміші в спеціальні форми і їх укладання на вібростіл;
  • вибропрессование - заливка суміші в прес-форму, де вона трамбується до певної щільності.

вібролиття - заливка бетонної суміші в спеціальні форми і їх укладання на вібростіл;   вибропрессование - заливка суміші в прес-форму, де вона трамбується до певної щільності

Для ефектної і мудрої доріжки підійде вибролитая плитка, якщо на першому плані довговічність - вібропресована

Перший продукт (товщина 3-6 см) є доступним за ціною в силу більш низьких експлуатаційних показників, тому скоріше підійде для пішохідних доріжок. Другий (товщина від 6 см) щільніше, міцніше і довговічніше, тому дорожче. Вібропресовану плитку можна сміливо укладати в місцях, де планується проїзд транспорту.

Клінкерна плитка - матеріал, що виготовляється зі спеціальних сортів глини шляхом високотемпературного випалу. Товщина виробів варіюється від 1 до 2,5 м.

Поряд із зовнішньою привабливістю, клінкер відрізняється високою механічною міцністю і морозостійкістю. Цей довговічний матеріал десятиліттями зберігає свій первісний колір. Однак варто він в кілька разів дорожче цементно-піщаної плитки, тому далеко не кожен дачник зважиться на таке благоустрій заміської території.

Полімерно-піщана (пластикова) плитка відрізняється від бетонної тим, що в якості сполучного елемента тут виступає не цемент, а полімерна складова. Така заміна суттєво збільшує експлуатаційні якості матеріалу.

Така заміна суттєво збільшує експлуатаційні якості матеріалу

Найчастіше на дачі застосовується плитка наступних форм: бруківка, котушка, квадрат і хвиля

Головні переваги пластикової плитки - це ударостійкість, відсутність ковзання, низькі показники стертості, високий рівень теплостійкості і морозостійкість. Це одночасно дуже міцний і пластичний матеріал, не схильний до розтріскування. І при всіх своїх плюсах полімерно-піщана плитка - продукт, який відноситься до середнього цінового діапазону.

Гумова плитка - відносно новий матеріал, який поки встиг зарекомендувати себе тільки з позитивного боку. Виробники обіцяють збереження первозданного вигляду покриття після 10 років експлуатації.

Плитка на основі гуми еластична і травмобезпечна. А її естетичні можливості допускають найцікавіші експерименти в ландшафтному дизайні. Не дивно, що вартість гумового квадрата в три рази вище за ціну на бетонний і полімерно-піщаний аналоги.

Технологія укладання тротуарної плитки

Роботи з укладання тротуарної плитки в силах виконати навіть непрофесіонал. Технологія включає такі основні етапи:

Створення проекту доріжки. На схематичному плані ділянки слід визначити місце розташування доріжки, розрахувати її ширину і довжину, обсяг необхідних матеріалів.

На схематичному плані ділянки слід визначити місце розташування доріжки, розрахувати її ширину і довжину, обсяг необхідних матеріалів

Трава, що проростає в навмисне залишених між плиткою зазорах, створює особливий «природний» ефект

Розмітка майданчика. Проводиться шляхом виставлення кілочок і натягування між ними шнура. Далі слід пройтися по намічених кордонів доріжки і оцінити, наскільки зручно обрана траєкторія. Краї майбутнього тротуару позначаються неглибокої канавою для бордюру.

Підготовка підстави. Шар дерну (18-20 см) знімається, коріння рослин видаляються, поверхня максимально вирівнюється за допомогою піску. Передбачається дренажна система - невеликий ухил підстави. Далі укладається так званий пиріг: шар гравію трамбуется до товщини 3-5 см, шар піску вирівнюється за допомогою води зі шланга з розбризкувачем і через кілька годин трамбується (його товщина повинна також скласти 3-5 см). Рівним і гладким його можна зробити за допомогою труби. Третій шар - суміш піску та цементу 3 частини до 1. Дотримати рівність допоможуть напрямні труби.

Монтаж бордюру. Глибина канави спочатку - це половина висоти бордюру плюс 15 см піску, покладеного на дні. Для установки плит застосовують бетонний розчин марки М400. Після застигання переходять до наступного етапу.

Для пристрою криволінійних доріжок швидше підійде плитка довільної форми

Кладка плитки. Для початку вибирають найбільш зручний кут. Укладання слід виробляти від себе, дотримуючись діагональної траєкторії. Головне - домогтися максимально можливої ​​щільності укладається плитки: сильно притискати елементи до основи і дотримуватися межплиточное відстань - 1-2 мм. Дуже до речі буде тут гумовий молоток. Проміжний і підсумковий контроль на наявність дефектів і нерівностей обов'язковий. Якщо різання плитки не уникнути, це потрібно робити після укладання всіх цілих елементів.

Закладення швів. Надійне зчеплення плиток забезпечить суха цементно-піщана суміш в швах. Після заповнення щілин доріжку потрібно підмести і полити водою зі шланга. Видимі зазори заповнюються сумішшю і знову поливаються. Підсумком повинна стати рівно вимощена майданчик, шви на якій рівномірно заповнені. Через три доби по доріжці можна ходити!

Викладена плиткою територія навколо будинку - запорука чистоти і акуратності

Звичайно, це дуже короткий опис технології укладання. Однак власники ділянок в дачному селищі Дубровський ліс завжди можуть отримати докладні консультації та практичну допомогу з даного питання в правлінні ДНП.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама