Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

У тісноті, та не в образі: як облаштувати ділянку в шість соток

6 головних секретів невеликій території дачної ділянки!

Багатьом з нас садові ділянки дістаються у спадок від батьків, дідусів і бабусь, які, в свою чергу, отримали їх за часів СРСР Багатьом з нас садові ділянки дістаються у спадок від батьків, дідусів і бабусь, які, в свою чергу, отримали їх за часів СРСР. Тоді вчені розрахували, що для середньостатистичної сім'ї з чотирьох осіб саме шість соток землі є тим необхідним мінімум, яке дозволить виростити достатню кількість овочів і фруктів.

За якими секретним формулами вони виробляли ці підрахунки - про це ми, напевно, вже ніколи не дізнаємося. Проте невеликий садовий «наділ» отримали багато сімей. Тому такий розмір присадибної ділянки до сих пір є дуже поширеним, хоч його все рідше використовують в сільськогосподарських цілях і все частіше - для відпочинку.

Раніше, звичайно, було простіше: спланувати ділянку треба було всього лише так, щоб на ньому розмістилося якомога більше садово-овочевих культур, оскільки його єдиним призначенням було постачання своїх власників картоплею, морквою, ягодами і огірками-помідорами.

Мало хто був задоволений скопуванням грядок після напруженого трудового тижня, але зате потім все з задоволенням їли продукти, які в магазинах було не дістати. Соління, варення та інші заготовки ставали відчутним підмогою під час свят, днів народження та застіль: залишалося тільки купити м'яса до гарячих страв, а на десерт - спекти торт, який в саду не ріс. Хоча якби був хоч найменший шанс виростити і його - не сумніваюся, наші садівники подужали б і це!

Однак з того часу, як часи дефіциту минули, недоцільність ведення сільського господарства на дачній ділянці стала очевидна. Але з'явилася інша проблема - тепер кожному садівникові хочеться мати гарний, доглянутий заміський оазис, де він міг би відпочивати душею і тілом. А як це зробити, маючи в розпорядженні всі ті ж шість соток?

Втім, досвідчені садівники стверджують: невеликий розмір «фазенди» не стане для вас перешкодою, якщо при його плануванні ви врахуєте ряд маленьких хитрощів.

1. Виключіть розрізнені будови - це допоможе заощадити місце. Наприклад, постарайтеся поєднати будинок з хозблок і лазнею.

2. Оптимізувати прокладання доріжок

Якщо ділянку освоєний, і по доріжках вже ходять, вам залишиться тільки вибрати для них таке покриття, щоб воно добре трималося і не перетворювалося в бруд під час дощу Якщо ділянку освоєний, і по доріжках вже ходять, вам залишиться тільки вибрати для них таке покриття, щоб воно добре трималося і не перетворювалося в бруд під час дощу.

Покриттям може бути грунт, бетон, трава, цегла, дерево, а також спеціальна плитка для садових доріжок. Останній варіант - найкрасивіший і зручний. Плитку ви можете вибрати найбільш різної фактури, форми і кольору, проявивши свої дизайнерські здібності.

Якщо ділянка новий, спочатку визначитеся з тим, де будуть Якщо ділянка новий, спочатку визначитеся з тим, де будуть   прокладені доріжки прокладені доріжки. Очевидно, що відправною точкою для них стане будинок.

Продумайте, як найкраще зв'язати його з самими «популярними» об'єктами на ділянці: вхідний хвірткою, вигрібною ямою, зоною найбільш інтенсивних робіт, а також іншими будівлями, якщо вони знаходяться окремо.

Врахуйте, що всі маршрути повинні бути плавними і максимально скороченими, без різких поворотів і гострих кутів: рано чи пізно вам і вашим друзям і родичам все одно стане лінь пересуватися по довгому шляху (така вже людська психологія!) І ви почнете «зрізати» маршрут , вибираючи найкоротший.

Доріжки робіть не дуже широкими, щоб вони не забирали дорогоцінні сантиметри у садового простору, але і не надмірно вузькими: двоє людей повинні зуміти розійтися на них, не наступаючи при цьому на грядки або клумби.

Доріжки робіть не дуже широкими, щоб вони не забирали дорогоцінні сантиметри у садового простору, але і не надмірно вузькими: двоє людей повинні зуміти розійтися на них, не наступаючи при цьому на грядки або клумби

3. Відведіть для кожного виду рослин своє окреме і постійне місце

Бажання заощадити територію, посадивши, наприклад, овочі або ягідні кущі під молоді дерева в результаті призведе до проблем. Розростаючись, дерева закриють світло, а їх потужні корені позбавлять навколишні культури харчування, що призведе до зниження врожаю.

4. Взагалі, на скромному дачній ділянці не варто вирощувати велику кількість дерев (і великих чагарників) - вони створять небажану тінь днем, що заважає рослинності на грядках і газонах, особливо якщо будуть розташовані з південної сторони ділянки.

Взагалі, на скромному дачній ділянці не варто вирощувати велику кількість дерев (і великих чагарників) - вони створять небажану тінь днем, що заважає рослинності на грядках і газонах, особливо якщо будуть розташовані з південної сторони ділянки

5. Активно використовуйте вертикальне простір!

Перголи і навіси над ганком, входом в будинок, стежками і зоною відпочинку допоможуть урізноманітнити ваш ділянку, а красиві в'юнкі рослини стануть для нього додатковим прикрасою. Це може бути дикий виноград, клематиси, або навіть декоративна квасоля.

6. Якщо ви плануєте будівництво дитячого майданчика, розмістіть її прямо перед вікнами будинку, щоб діти весь час перебували в зоні видимості дорослих.

Якщо ви плануєте будівництво дитячого майданчика, розмістіть її прямо перед вікнами будинку, щоб діти весь час перебували в зоні видимості дорослих

І пам'ятайте головне: невелика територія - це зовсім не проблема! Саме невеликий сад легше тримати акуратним і доглянутим, що радує погляд і не віднімають багато сил.

Автор: Олена Соболєва

ІНШІ СТАТТІ:

Ви купили дачу, з чого почати?

Ландшафтний дизайн «з нуля»: головні правила оформлення ділянки

Сад для "ледачих"

Сад для ледачих

А як це зробити, маючи в розпорядженні всі ті ж шість соток?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама