Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Де взяти гроші дрібному фермеру?

  1. Ситуація з кредитуванням фермерів в Україні, схоже патова. Держава виділила кошти фермерам на компенсацію...

Ситуація з кредитуванням фермерів в Україні, схоже патова. Держава виділила кошти фермерам на компенсацію високих кредитних ставок і рапортує, що кошти недовикористані, так як фермери не звернулися за грошима. У свою чергу фермери скаржаться на те, що просто банки не дають їм кредитів. Ринок землі міг би розв'язати цей вузол.

Проблеми кредитування фермерів і запуску ринку земель сільськогосподарського призначення обговорювалися 30 вересня о ході конференції «Фермерське підприємництво-2015», організованої «Інфоіндустрія» і Українським проектом бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP. Ця подія зібрала більше 300 фермерів і аграрних експертів.

Фермери зізнавалися, що приїхали на захід у пошуках джерел фінансування. Чому дрібні сільгоспвиробники отримують відмови в банках, коли в цілому по країні частка аграрних кредитів зростає щорічно?

«Дрібні сельхозпрохводітелі часто взагалі не ведуть фінансової звітності або ведуть її некоректно. Це одна з причин відмови банків у кредитуванні фермерів. Позиковий капітал в цілому настільки нерівномірно розподілений серед аграрних підприємств в Україні - що на 50% від загальної кількості підприємств, які є найбільш дрібними, припадає менше 5% від загального обсягу цього капіталу і цей відсоток з року в рік знижується », - розповідає Олена Олійник , д.е.н. експерт з кредитування з НУБіП.

«Якщо фермери хочуть працювати на перспективу, то повинні вкладати гроші не тільки в технологію, але і в бухгалтерію. Потрібно показувати в звітності всі активи і всю землю, що сьогодні часто не дотримується фермерами », -вважає начальник відділу по роботі з корпоративними клієнтами« Креді Агріколь Банк »Юрій Трофінчук.

Погіршує ситуацію масова ліквідація банків протягом останнього року. «За останні півтора року в Україні ліквідовано або підлягають ліквідації більше 50 банків. Україна ще не знала такої масової ліквідації за всю свою історію. Відбувається консолідація банківської системи, і сьогодні виживають банки з іноземним материнським капіталом, які не дозволяли собі вести непрозору фінансову діяльність. Іноземні банки отримують підтримку материнських компаній і залишаються на українському ринку в умовах відтоку депозитних коштів », - говорить г-жа Олійник.

Однак альтернативи банківському кредитуванню є. Олег Осаулюк, генеральний директор Agro Capital Managemen (АКМ), повідомив, що українські фермери, завдяки закордонним програмами, можуть придбати системи крапельного зрошення, ягоди (розсаду малин, полуниці і ожини), теплиці, трактори, холодильне обладнання і засоби малої механізації. «Необхідно внести авансовий платіж, який становить 20% бажаної покупки, і розрахуватися за неї протягом 12 або 24 місяців. Це кредитування здійснюється по «гнучкого» графіку в прив'язці до отримання врожаю, звертайтеся в нашу компанію », - закликав пан Осаулюк.

«Не всі фермери знають, що існує« Український державний фонд підтримки фермерських господарств », в якому можна отримати до 250 тис. Грн безвідсоткового кредиту терміном до 5 років. Відділення фонду присутні у всіх регіонах України. Також фермери мало звертаються за компенсацією ставки за банківськими кредитами за програмою «Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів», яка здійснюється через департаменти агропромислового розвитку облдержадміністрацій. Наприклад, з 12 млн грн, виділених фермерам Одеської області, використано тільки 6 млн грн, а рік вже закінчується », - каже Олена Олійник.

У свою чергу фермери скаржаться на те, що вони б звернулися за компенсацією ставки, але спочатку потрібно отримати кредит в банку, а його їм не дають найчастіше через відсутність застави. Виходить замкнуте коло.

Вирішити проблему міг би запуск відкритого ринку сільськогосподарських земель, - вважають президент Земельного Союзу Андрій Кошиль та Юрій Трофінчук.

«Скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель дасть поштовх розвитку фермерських господарств, так як земля в такому випадку зможе виступати банківським заставою і розширить можливості аграріїв щодо отримання банківського кредиту», - говорить Андрій Кошиль.

Юрій Трофінчук розповів, що без застави землі або іншого майна дрібний фермер може отримати кредит як приватна особа, готівкою 50-100 тис. Грн, але під дуже високу процентну ставку. Тоді мова про отримання компенсації ставки взагалі не йде.

«Головна проблема, яка виникає у банків при кредитуванні сільгоспвиробників, це те, що сьогодні землю не можна передати в заставу і отримати під неї кредит. Для порівняння, найпростіші випадки, коли сільгоспвиробник звертається за покупкою техніки, і ця техніка тут же стає запорукою під банківський кредит. Але, коли фермер хоче отримати кредит під 3-річну виноградні насадження, які є дорогим активом, банк не може взяти їх в заставу з-за дії земельного мораторію », - скаржиться Юрій Трофінчук.

Стримують банківське кредитування аграріїв ризики галузі та відсутність системи страхування врожаїв.

«В цілому у банків інтерес до кредитування агросектора зростає, це високорентабельна галузь, проте вона пов'язана зі значними ризиками. Хотілося б кредитувати аграріїв під майбутній урожай, але в Україні дуже погано працює ринок страхування врожаю, він в зародковому стані. Компанії не беруться страхувати врожай в повному обсязі або виконують «паперове» страхування », - розповідає пан Трофінчук.

Дмитро Гордейчук, керівник проекту «Інфоіндустрія», закликав українських фермерів до максимальної кооперації. «У всьому світі кооперація вирішує проблеми, як збуту продукції, так і фінансування для малих і середніх виробників сільгоспвиробників», - зазначив пан Гордейчук.

Можна зробити висновок, що і банки, і фермерські господарства стали заручниками системи і своїми зусиллями навряд чи зможуть переломити ситуацію. Сьогодні фермерам залишається шукати підтримку зарубіжних фондів, створювати кооперативи і пули взаємного кредитування. Запуск ринку земель в тому чи іншому вигляді, полегшить діяльність, як банків, так і фермерів.

Король Оксана, Інфоіндустрія

Чому дрібні сільгоспвиробники отримують відмови в банках, коли в цілому по країні частка аграрних кредитів зростає щорічно?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама