Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Локальні очисні споруди

  1. типи стоків
  2. Ефективний метод очищення стоків
  3. Вигрібна яма - це не ЛОС
  4. Перший тип ЛОС - септики
  5. Другий тип ЛОС - установки глибокої біологічної очистки (Угбоя)
  6. Вибирати чи ЛОС тільки за ціною?

Відсутність центральної каналізації на дачі не тільки знижує рівень комфорту, але і псує екологію ділянки. Чим замінити колективну систему відведення та очищення стоків, до якої ми так звикли в місті? Вибір є. Необхідність створення індивідуальної каналізації призвела до появи цілої промислової галузі. Сьогодні в цьому сегменті виробляється велика кількість локальних очисних споруд (ЛОС), призначення яких - очищення господарсько-побутових стоків в заміському будинку. Завдання ЛОС освітлити надходять стоки, зробити їх безпечними в мікробіологічному плані і відвести очищену воду за межі ділянки.

Сучасні локальні очисні споруди для дачі досить компактні. Але існують промислові автономні системи обробки стічних вод, які використовуються на різних виробництвах. Заводські і фабричні стоки часто несуть дуже небезпечні і складні за складом забруднення, з якими не впорається міська система очищення побутових стоків. Промислові ЛОС - це вже не пластикова ємність, закопана поруч з будинком, а цілий комплекс складних технічних споруд, що займає велику площу. Продуктивність такої ЛОС дозволяє очищати сотні і тисячі кубічних метрів стоків на добу.

Типи промислових виробництв сильно розрізняються, тому завдання по очищенню стоків в цій області набагато більш складні і масштабні. Наприклад, у переробній і збагачує галузях утворюється багато твердих нерозчинних забруднень, для видалення яких потрібні надійні і високопродуктивні механічні фільтри. Принципи дії таких фільтрів надзвичайно різноманітні. Крім звичних сталевих сіток використовуються дуже складні і навіть екзотичні на погляд неспеціаліста способи - гідроциклони (цнтріфугірованіе), дискові фільтри, флотація. Далі в залежності від умов виробництва відокремлені забруднені сушаться, дробляться, пресуються в брикети, вивозяться на полігони, або збагачуються і повертаються в виробничий цикл.

На інших виробництвах необхідно видаляти легкі нафтові фракції, масла, жири і т.п. Для подібних завдань використовуються відстійники і жироуловлювачі. Відстоюючись, маса розділяється на шари по щільності. Залежно від завдання, одні шари йдуть у відходи, інші використовуються далі в виробництві.

Крім обробки та утилізації побутових і промислових стоків необхідно збирати і відводити зливові, грунтові і талі води. Якщо цього не робити, грунт швидко Заболоття, що негативно позначиться на міцності фундаментів і будівель. І якщо дощові і талі води треба просто відвести подалі від будівель, то локальні очисні споруди повинні обробити стоки до ступеня чистоти, зазначеної в санітарних нормах.

типи стоків

Господарсько-побутові стоки діляться на два типи:

  • сірі стоки - мийка, ванна, прання, кухня;
  • чорні стоки - туалет.

Каналізаційні стоки в загальному обсязі стічних вод займають не більше 30%. Тобто в основному в слив потрапляє вода з раковини і ванни. Але очищення саме меншої частини, здатної отруїти грунт і воду, завжди викликала найбільші труднощі. В середньому на людину в добу доводиться 160-200 л стоків. Тому при підборі локальної очисної станції обов'язково враховується кількість проживаючих і точок водорозбору, які можуть бути відкриті одночасно (залповий скид). Без урахування цих параметрів ємність локальної каналізації може переповниться і очищення стоків припиниться.

Сучасна ЛОС для заміського будинку повинна вміти чистити не тільки органічні, але також мікробіологічні забруднення, тобто знищувати небезпечні для людини патогенні мікроорганізми. Особливу трудність викликає очищення стоків з місць локального проживання великої кількості людей - котеджні селища, готелі, турбази, пансіонати і т.д., які не підключені до потужних систем міський очищення. Очевидно, що для вирішення цієї складного завдання потрібно вибрати найбільш ефективний спосіб освітлення та знезараження стоків. Але ті методи, які використовуються в промисловій сфері, через складність і дорожнечу в даній ситуації не застосовні.

Ефективний метод очищення стоків

Домагаючись підвищення ефективності індивідуальних ЛОС, виробники вивчили різні способи очищення:

  • механічний;
  • хімічний;
  • термічний;
  • біологічний;
  • електро-хімічний;
  • і багато інших...

Більшість способів виявилися складні, дороги, а іноді небезпечні в приватному застосуванні. Наприклад, для хімічної очистки стоків на підприємствах використовують хлор, кислоти і луги. Сполуки хлору вбивають все небезпечні мікроби і віруси, але при цьому самі настільки отруйні, що після циклу очищення стоків воду доводиться чистити від хлору. Технологічно це завдання можна вирішити, але габарити, складність і ціна індивідуальної ЛОС при цьому невиправдано зростають.

Дослідивши економічні та санітарно-гігієнічні аспекти проблеми, вивчивши багаторічний досвід роботи очисних установок різних типів інженерами був зроблений висновок - для індивідуальних автономних систем обробки стоків підходять тільки біологічні методи очищення. Тобто органічні забруднення повинні переробляти спеціальні бактерії:

  • аеробні;
  • анаеробні.

Для бактерій обох типів господарсько-побутові стоки є живильним середовищем. Ці бактерії спочатку присутні в стічних водах, в грунті і не є небезпечними для людини.

Сьогодні для заміських домовласників доступні два типи локальних очисних споруд:

  • септики;
  • пристрою глибокої біологічної очистки.

Дуже складно забезпечити високу ефективність очищення стоків в невеликому обсязі ЛОС. Порівняйте індивідуальну ЛОС для дачі з міськими аеробними очисними спорудами, які займають площі кілька сотень або навіть тисяч квадратних метрів.

Щоб діяльність бактерій в ЛОС стала максимально ефективної повинні бути створені особливі умови. Особливо зовнішні умови важливі для аеробних бактерій, яким для життєдіяльності необхідний постійний приплив кисню. Це завдання вирішує повітряний компресор, поміщений в спеціальну камеру - аеротенкі. У присутності кисню метаболізм аеробних бактерій протікає з більшою інтенсивністю. В результаті бактерії практично повністю розкладають і засвоюють органічні забруднення.

Анаеробні бактерії живуть в безкисневому середовищі і переробляють органічні забруднення лише частково. Даний метод набагато менш ефективний, ніж аеробний. При роботі анаеробної ЛОС велика ймовірність появи неприємного запаху, хвороботворні бактерії в септику не знищуються, для частково освітлених стоків потрібно доочищення.

Вигрібна яма - це не ЛОС

Необхідно сказати про найпростіший і дешевий варіант утилізації стоків на заміській ділянці - септик-накопичувач, він же вигрібна яма. Вигрібна яма не є локальним очисною спорудою - стоки в ній тільки збираються, але не очищаються. У замкнутому просторі накопичувача без переливних камер, які обов'язково є навіть в найпростіших анаеробних септиках, практично не йдуть анаеробні процеси, не відбувається поділ стоків по щільності.

Через граничної простоти септик-накопичувач до сих пір популярний у деяких домовласників. Але створення вигрібної ями на садовій ділянці жорстко обмежене вимогами санітарної безпеки. Місце збору стоків необхідно розташовувати на певних відстанях:

  • 15 м від будинку;
  • 20 м від колодязя;
  • 30 м від артезіанської свердловини.

Глибина вигрібної ями визначається рівнем залягання грунтових вод, але не може бути більше 3 м. Накопичення стоків є лише частковим вирішенням проблеми автономної каналізації. Неочищені стоки з септика-накопичувача можна зливати в поглинаючий колодязь або в поле фільтрації. З цієї причини ємність септика швидко заповнюється, доводитися часто викликати ассенізационную машину.

Накопичувальна ємність повинна бути герметична. В іншому випадку в грунт і грунтові води потраплять шкідливі органічні сполуки і хвороботворні бактерії. Тільки спеціальні сорти пластика здатні забезпечити герметичність накопичувача протягом багатьох років. Металеві, бетонні, кам'яні або цегляні ємності піддаються сильній корозії через високу хімічну агресивності стоків.

Накопичувальна ємність повинна мати вентиляцію, щоб уникнути скупчення метану і утворення вибухонебезпечної газової суміші. Так як збираються стоки не обробляються, маса щільного осаду стає дедалі більше. Необхідно забезпечити вільний заїзд асенізаційної машини для відкачування та вивезення осаду, а це не завжди просто зробити, якщо на ділянці багато зелених насаджень, елементів ландшафтного дизайну, житлових і технічних будівель.

Перший тип ЛОС - септики


септик КЕДР

ЛОС септик являє собою систему технологічно пов'язаних ємностей, в яких відбувається механічне очищення стічних вод - відстоювання, і біологічна - бескислородное зброджування, тобто перегнивання. Залежно від конструкції септика ємності можуть бути об'єднані в одному корпусі і з'єднуватися переливними отворами, або розміщуватися в грунті окремо і з'єднуватися трубами. Якою б не була конфігурація анаеробного септика, ступінь очищення стоків в ньому не перевищить 70%.

Найчастіше випускаються промисловістю септики мають моноблочний пластиковий корпус, поділений на чотири камери. Стоки смутком переливаються з камери в камеру, послідовно відстоюючись в кожній і піддаючись анаеробної обробки. Якщо відведення очищеної води з септика самопливом неможливий, в четвертій камері може бути встановлений дренажний насос. Іноді дачні умільці самостійно будують саморобні ЛОС - в основному це найпростіші двокамерні септики з поглинає колодязем.

Анаеробна технологія обробки стічних вод дозволяє максимально спростити конструкцію ЛОС, але не забезпечує потрібний ступінь очищення. Вихідна з септика вода освітлена лише на 70%, з цієї причини обробку стоків в септику називають попереднім очищенням.

Септик забезпечує тільки попередню очистку стоків. Доочищення проводиться поза септика. Вам доведеться добудовувати до септика поглинає колодязь або поле фільтрації, щоб прояснені в септику стоки пройшли повний цикл очищення. І тільки після цього у вас може вийти щось, схоже на-смуги.

Доочищення зазвичай проводиться в грунті, для цього в залежності від типу грунту будується поле фільтрації або поглинає колодязь. Простіше і дешевше створити поглинає колодязь, але це можливо тільки в піщаному грунті і при низькому рівні грунтових вод. Як бачимо, анаеробні локальні очисні споруди неминуче вимагають додаткових витрат для компенсації своїй низькій ефективності.

З метою збільшити ефективність анаеробних ЛОС в їх конструкцію іноді додають аератори і біофільтри. Біофільтр має особливу структуру - пористий матеріал, волокна, гранули та будь-який інший матеріал, з великою сумарною площею поверхні. На поверхні біофільтра живуть колонії бактерій, які допомагають у переробці забруднень. Біофільтр трохи покращує якість механічної та біологічної очистки стоків в септику, але не може довести його до рівня Угбоя. По суті біофільтр - це дуже маленьке поле фільтрації, заховане в пластиковий корпус. Але відомо, що для повної доочистки стоків з септика площа поля фільтрації повинна складати кілька десятків квадратних метрів. Таким чином біофільтр для септика буде лише додатковою, але не остаточною щаблем очищення. Головна причина недостатньої ефективності в самій конструкції септика.

Також для збільшення ефективності анаеробного методу випускаються спеціальні біопрепарати, так звані «бактерії для септика». Однак серйозного впливу на якість анаеробної очистки вони надати також не здатні. Основне завдання таких добавок - відновити популяцію бактерій, знищених побутовою хімією, низькою температурою та іншими негативними для мікрофлори факторами.

грунтова доочищення стоків з септика

Переваги септика:

  • висока надійність, обумовлена ​​простою конструкцією;
  • відносно низька вартість;
  • енергонезалежність;
  • простота обслуговування ЛОС, яка зводиться до відкачування осаду раз в 1-3 року.

Недоліки септика:

  • низький ступінь очищення стоків;
  • низька продуктивність;
  • великий обсяг земляних робіт при монтажі ЛОС, особливо в глинистих ґрунтах і при високому рівні ґрунтових вод;
  • скидання очищеної води можливий тільки з доочищенням в грунті (в залежності від властивостей грунту - в поле фільтрації або в колодязі поглинання);
  • раз в декілька років необхідна заміна або регенерація поля фільтрації;
  • місце розташування ЛОС повинно бути доступно для під'їзду асенізаційної машини;
  • робота анаеробної ЛОС може супроводжуватися неприємним запахом.

Для невеликої літньої дачі з 3-5 користувачами локальні очисні споруди на базі септика цілком придатні, якщо Вас не бентежать додаткові витрати на будівництво зони грунтової доочищення і періодичний вивезення осаду з приймальної камери септика.

ЛОС на базі септиків входять до складу обладнання для влаштування автономної каналізації цінового класу "економ" , Пропонованого компанією БІІКС.

Другий тип ЛОС - установки глибокої біологічної очистки (Угбоя)


Угбоя АСТРА

ЛОС Угбоя є моноблочний пластиковий корпус, поділений на камери, в яких відбувається механічна та біологічна очистка стоків. Для підтримки життєдіяльності аеробних бактерій компресор нагнітає в камери атмосферне повітря. Завдяки ферментам, які виробляють бактерії, і високої окислювальної здатності кисню в аеробних ЛОС досягається дуже високий ступінь очищення стоків - до 98%.

Угбоя є очисної установкою повного циклу, тобто стоки проходять всі етапи очищення всередині станції. При аеробного очищення стоків поле фільтрації не потрібно в принципі, неприємного запаху немає, осад майже не утворюється. Вихідна з Угбоя вода відповідає санітарним вимогам і може бути скинута на поверхню землі або в дренажну канаву без додаткової обробки. Тому аеробні локальні очисні споруди для дачі є найкращим рішенням.

Переваги локальних очисних споруд каналізації Угбоя:

  • невеликі розміри ЛОС;
  • мінімум земляних робіт;
  • високий ступінь очищення стоків;
  • висока продуктивність і масштабованість системи автономної каналізації;
  • не вимагає додаткових матеріалів в процесі експлуатації;
  • високий ступінь автоматизації і просте обслуговування ЛОС;
  • можливість додавати фази очищення і різне устаткування, що підвищує зручність використання ЛОС;
  • простий монтаж ЛОС, не потрібна спеціальна техніка;
  • аеробне ЛОС може бути встановлена ​​в будь-якому зручному для Вас місці;
  • відсутність неприємного запаху при роботі ЛОС;
  • воду з ЛОС можна використовувати для господарських потреб.

Якщо порівнювати з септиками, то відносними недоліками локальної ЛОС Угбоя можна вважати:

  • порівняно висока вартість;
  • 3-4 рази на рік самостійна відкачування осаду вбудованим насосом (7-8 відер, осад можна використовувати як добриво);
  • необхідна електроенергія для роботи повітряного компресора (від 60 Ватт / добу в залежності від продуктивності ЛОС).

вода з Угбоя не потребує грунтової доочищення

Локальна каналізація «під ключ» на базі Угбоя входить до складу обладнання для влаштування автономної каналізації цінових класів "СТАНДАРТ" та "ПРЕМІУМ" , Пропонованих компанією БІІКС.

Аеробна та анаеробна технології очищення стоків, які використовують локальні очисні споруди для заміського будинку, значно відрізняються один від одного. Проте обидві технології дозволяють організувати автономну каналізацію, незалежну від центральної мережі. Локальна каналізація для котеджу, тобто для великого будинку всесезонного проживання, практично завжди будується на базі установки глибокої біологічної очистки. Причина вибору Угбоя: висока ефективність і продуктивність аеробного методу. Локальна каналізація для літньої дачі - це найчастіше септик, анаеробна ЛОС.

Контакт з Угбоя ростуть зі збільшенням продуктівності очісної станції. Існують моделі аеробних станцій очищення, розрахованіх на прийом стоків від десятків и сотень Користувачів. Ціна септика нижчих, чем ціна Угбоя. Однако через низьких ефективність анаеробної очистки стоки з септика потребують организации зони доочищення. Це может сделать Локальні очисні споруди для дачі невігіднімі для использование. При віборі локальної каналізації враховуйте, что Угбоя может буті законсервована на тривалий термін - це зручне тім, хто живе на дачі только в теплу пору. При відключенні електрики і припинення подачі кисню аеробне ЛОС деякий час буде працювати в режимі септика.

Вибирати чи ЛОС тільки за ціною?

Як рахувати вартість локальної каналізації? Побачивши привабливу ціну на ЛОС, приплюсуйте до неї вартість сьогоднішніх і майбутніх витрат, прямо і побічно пов'язаних з монтажем, експлуатацією, обслуговуванням і ремонтом. В результаті спочатку дорожча і ефективна установка глибокої біологічної очистки при такому підрахунку може виявитися дешевше анаеробного септика.

Наприклад, прицінюючись до дешевого септика для установки в глинистому ґрунті, відразу додайте вартість споруди поля фільтрації, яке Вам доведеться робити, щоб доочістіть воду з анаеробної ЛОС. Крім поля фільтрації Вам також доведеться оплачувати регулярні виклики асенізаційної машини для відкачування великої кількості осаду з ЛОС і т.д. Звичайно, в магазині на ціннику завжди буде вказана тільки ціна самого септика без будь-яких додаткових витрат.

Прочитайте нашу статтю, в якій аналізується економічний аспект вибору локального очисної споруди - заміська каналізація - єдність і боротьба протилежностей →

Популярні моделі

АСТРА 3

  • Проживання: 3 чол.
  • Продуктивність: 0,6 м 3
  • Вага: 120 кг
78000 р. 66300 р.

АСТРА 5

  • Проживання: 5 чол.
  • Продуктивність: 1,0 м 3
  • Вага: 250 кг
90200 р. 76670 р.

АСТРА 5 міді

  • Проживання: 5 чол.
  • Продуктивність: 1,0 м 3
  • Вага: 225 кг
91700 р. 77945 р.

АСТРА 5 лонг

  • Проживання: 5 чол.
  • Продуктивність: 1,0 м 3
  • Вага: 285 кг
114600 р. 97410 р.Чим замінити колективну систему відведення та очищення стоків, до якої ми так звикли в місті?
Вибирати чи ЛОС тільки за ціною?
Як рахувати вартість локальної каналізації?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама