Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Люстра для ванної кімнати. Як правильно вибрати світильник для ванної?

  1. Особливості вибору світильників у ванну
  2. Критерії вибору дизайну люстри в ванну кімнату
  3. Види люстр для ванної кімнати

люстра або світильник для ванної кімнати - це особлива категорія освітлювальної техніки. У приміщеннях подібного класу присутній великий рівень вологості і тому пред'являються підвищені вимоги до безпеки. Також за рахунок особливостей дизайну ванної кімнати до вибору світильників в ній варто підійти з особливою ретельністю.

Особливості вибору світильників у ванну

Особливості вибору світильників у ванну

В санвузлах на невеликому просторі розміщені в близькому сусідстві комунікації водопостачання та електрики. Тому параметри всієї техніки, яка встановлюється тут, регламентуються стандартом.

У маркуванні кожного приладу є індекс IP, що в перекладі з англійської означає «Index of Protection». Індекс має дві цифри. Перша відповідає за позначення ступеня захищеності від попадання твердих частинок, а друга - за вологозахист, і чим вище значення, тим вищий рівень вологозахисту. Саме другий показник і потрібно розшифрувати.

Розшифровка індексу IP:

  • 1 - захист від проникнення конденсату;
  • 2 - захист від крапель, що падають під кутом 15º;
  • 3 - захист від крапель, що падають під кутом 60º;
  • 4 - захист від бризок води з кожної зі сторін;
  • 5 - захист від струменів води;
  • 6 - захист від впливу, ідентичного ударам морських хвиль;
  • 7 - вологозахист при зануренні на глибину до 1 м;
  • 8 - захист від тиску води на глибині понад 1 м.

Наведені вище параметри варто зіставити з особливостями зони, в якій буде розміщений прилад. Весь простір санвузла можна умовно поділити на зони:

  1. Перша зона - це сама схильна до впливу вологи зона. До неї відноситься область чаші ванни і весь внутрішній простір душової кабіни. Тут допускаються прилади з індексом вологозахисту не нижче 7.
  2. Друга зона - область над ванною з відступом не менше 225 см. Тут допускається розміщення техніки з індексом 5 і більше.
  3. Третя зона - визначається з відступом вліво і вправо від четвертої зони в розмірі 60 см. Тут можуть використовуватися світильники з індексом не менше 4.
  4. Четверта зона - ця зона знаходиться на відстані 3 м від четвертої зони. Тут можна безпечно використовувати моделі з індексом вологозахисту 1 і більше.

У кожній із зон приміщень подібної категорії не рекомендується встановлювати високовольтні прилади. Оптимальним показником є ​​напруга 12-24 В.

Критерії вибору дизайну люстри в ванну кімнату

Крім відповідності вимогам безпеки важливо враховувати стилістику техніки і її відповідність інтер'єру приміщення. Для цього зверніть увагу на наступні поради:

  • природна освітленість приміщення. Якщо у ванній кімнаті є вікна, в кімнату активно проникає світло, ви можете використовувати моделі з тонованими плафонами або точкові світильники з розділеними на зони вимикачами для підсвічування певній галузі. Для темних приміщень варто вибирати моделі на кілька ламп, зі світлими, прозорими плафонами;
  • колір обробки. Якщо в приміщенні переважає темна обробка, то вона буде поглинати світло від освітлювальних приладів. У такому випадку варто вибрати більш потужні моделі на кілька ламп. У приміщенні зі світлими стінами світло буде відбиватися від поверхонь, що дозволить вам заощадити на кількості ламп і витраті електроенергії;
  • гра світла і тіні. Якщо на плафонах є малюнки, вони будуть відкидати тіні на поверхні, і це візуально зменшить простір, тому варто уникати таких моделей в приміщеннях з невеликою площею;
  • висота стелі. Якщо в приміщенні невисокі стелі, то варто вибирати накладні моделі. Вони незначно виступають над рівнем стельового перекриття, не створюючи диспропорції. У приміщеннях з висотою стелі 2,5 м і вище можна вибрати підвісні моделі на ланцюгу або стрижні. Такі пристрої виглядають більш ефектно, а за рахунок висоти стель не будуть вносити диспропорцію і заважати людині при переміщенні.

Види люстр для ванної кімнати

Види люстр для ванної кімнати

Освітлювальні прилади для санвузлів відрізняються матеріалами виготовлення, будовою корпусу і дизайном.

Кришталеві моделі вишукано виглядають в будь-якому інтер'єрі. Декоративні елементи формують множинне переломлення світла, забезпечуючи кращу освітленість приміщення. Виробники пропонують широкий вибір моделей різних розмірів і форм. Але вибираючи таку люстру, потрібно враховувати, що на її кришталевих елементах буде осідати конденсат, залишаючи після себе каламутні розлучення. Тому за такою моделлю буде потрібно більш ретельний догляд, ніж за іншими. Також кришталеві варіанти за рахунок великої кількості декору мають значну вагу, тому їх необхідно встановлювати безпосередньо на перекриття. Гіпсокартонні перегородки або натяжні потоки непридатні для кріплення моделей з кришталю.

Скляні світильники часто використовуються для освітлення санвузлів. Великою популярністю користуються матові моделі, на них не видно розводи від осідає конденсату, за ними легше доглядати. Виробники пропонують оригінальні моделі з множинними декоративними елементами або прості накладні люстри, які не приваблюють уваги, а виконують свою основну функцію - освітлення.

Вітражні прилади виглядають ефектно і часто використовуються для санвузлів. Їх вибирають в випадках, коли люстра потрібна як допоміжний освітлювального приладу. Справа в тому, що вітражні моделі дають приглушене світло за рахунок тонування стекол. Тому вони підходять для створення другорядне освітлення, коли для підсвічування основних зон, наприклад, біля дзеркала, використовуються бра або точкові світильники.

Металеві моделі відрізняються невеликою вагою, для їх виготовлення використовується тонкий листовий метал, який важить навіть менше кришталю. Такі варіанти добре впишуться в ванну в стилі хай-тек і будуть поєднуватися з хромованими деталями сантехніки. Мінусом є утворення розлучень і вапняних плям від осідає вологи.

За типом конструкції люстри діляться на підвісні і накладні. підвісні моделі використовуються в приміщеннях з високим рівнем стелі, накладні виглядають компактно і підходять для приміщень з висотою стелі не більше 2,5 м.

Якщо ви наносите макіяж у ванній кімнаті, то варто врахувати, щоб світло в ній був максимально наближеним до природного. Уникайте освітлювальних приладів з кольоровими скельцями, елементами, які відкидають тінь.

Якщо врахувати всі параметри, за якими потрібно вибирати люстру для ванної, то вона повинна мати рівень вологозахисту, що відповідає обраній для установки області, відрізнятися легкістю в догляді, високим ступенем передачі світла, придатними габаритами і відповідним приміщенню дизайном. Найчастіше люстра в приміщеннях подібного роду виконує роль допоміжного освітлювального приладу. Переважно тут використовують кілька видів освітлення: яскраве і максимально наближене до природного в зоні біля дзеркала, приглушене на окремій від ванни або душової кабіни зоні для створення інтимної атмосфери. Люстра потрібна для загального освітлення приміщення без необхідності поділу його на зони.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама