Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Витяжка в погребі своїми руками

  1. Навіщо потрібна вентиляція?
  2. Витяжка своїми руками
  3. Правила монтажу витяжної і припливної труб
  4. Матеріали для вентиляційних труб
  5. Вентилятори для примусової витяжки

Правильно зроблена витяжка в погребі перешкоджає утворенню конденсату на стінах сховища і захищає зібраний урожай від загнивання. Ринок будівельних матеріалів сьогодні пропонує багатий асортимент товарів для організації систем повітрообміну. Але, по суті, для пристрою простий витяжки погреба нічого надприродного не потрібно. Її можна зробити своїми руками і без зайвих фінансових витрат. Але, про все по порядку.

Але, про все по порядку

Навіщо потрібна вентиляція?

Перед тим як говорити про витяжці з погреба, необхідно правильно розуміти ті вимоги, які сьогодні пред'являються до сховищ. Тільки після цього можна розглядати питання організації правильної витяжки.

Льох являє собою невеликий підвал, в якому прийнято зберігати продукти, овочі, консервацію. У житловому приміщенні температура занадто висока для зберігання врожаю, а на вулиці, навпаки, в зимовий час - занадто низька. Овочі і фрукти повинні зберігатися при температурі +1 - +4 градуси. Крім того, щоб урожай пролежав досить довго, необхідно контролювати вологість в приміщенні.

Припливна труба повинна відстояти на 20-30 см від підлоги льоху.

Висота стелі льоху може бути різною. Температура в приміщенні, розташованому нижче за рівень промерзання землі, завжди буде позитивною. Навіть у найлютіші морози грунт рідко де може промерзнути на глибину більше 150-200 см. Однак, в холодних кліматичних зонах льоху краще робити на глибині 250 см і більше.

якщо стіни підвалу прилягають до зовнішніх стін будівлі, то без належного утеплення в сховище практично завжди буде утворюватися іній. Повітря біля промерзають стіни буде охолоджуватися і спускатися вниз, туди, де зберігаються продукти.

Правильно буде побудувати льох так, щоб він не примикав до стін будинку і не виходив за межі будівлі. Крім цього, бажано витримати відстань близько 80-100 см від стелі підвалу до підлоги будівлі.

Витяжка для льоху робиться для забезпечення нормальної вологості приміщення. При постійній циркуляції повітря вологість у підвалі буде перебувати на прийнятному для зберігання продуктів рівні. Занадто високої вологості можна уникнути, якщо своїми руками зробити хорошу гідроізоляцію ще на етапі будівництва.

Витяжка своїми руками

Конструкція найпростішої витяжки практично не залежить від розмірів будинку, призначення підвалу і місцевості з кліматом. Для влаштування такої витяжки для підвалу своїми руками потрібно дві труби, одна з яких буде витяжної, інша - припливної. За допомогою цих труб буде здійснюватися повітрообмін в приміщенні.

Витяжку для льоху можна зробити природну або примусову.

Для влаштування примусової витяжки для підвалу потрібно використовувати спеціальні вентилятори, які можна зібрати своїми руками, або купити вже готові в магазині. Важливо, щоб обладнання могло працювати в умовах підвищеної вологості.

Правила монтажу витяжної і припливної труб

Монтаж труб для витяжки з підвалу досить простий. Припливну трубу слід вивести назовні біля поверхні грунту. Нижня її частина повинна перебувати у дна льоху, на відстані в 20-30 см від підлоги. Витяжна труба повинна бути розташована в протилежному кутку приміщення, під стелею над продуктами. Верхня її частина повинна бути виведена через всі перекриття на дах.

Верхня її частина повинна бути виведена через всі перекриття на дах

Схема повітрообміну в погребі.

За допомогою наступних пристроїв можна збільшити ефективність витяжки в підвалі:

  • Дефлектор. Його необхідно розмістити на трубі над дахом. Витяжну трубу ви можете своїми руками закрити металевим ковпачком, який запобігатиме потраплянню опадів. Цей ковпачок огороджується по всій висоті стінкою в формі циліндра. Це пристосування і є дефлектором. При сильному вітрі під ковпачком буде створюватися негативний тиск, який збільшить ефективність витяжки з підвалу.
  • Крім того, на вході припливної труби необхідно зробити металеву решітку, яка запобіжить проникненню гризунів і комах в льох. Цей пристрій також забезпечить додатковий захист підвального приміщення.

Матеріали для вентиляційних труб

Витяжку льоху, як вже стало зрозуміло, зробити своїми руками не так складно, як здавалося раніше. Можна виділити два основних матеріалу, які сьогодні активно використовуються для виготовлення труб витяжки:

  • поліетилен низького тиску;
  • асбоцемент.

Асбоцементні труби за своїм зовнішнім виглядом нагадують шифер, тому в народі для простоти їх називають шиферними. І поліетилен, і асбоцемент відрізняються високим рівнем довговічності, надійності і міцності. Поліетиленові труби можна з легкістю монтувати своїми руками (пристрій витяжки в цьому випадку буде більш простим).

Поліетиленові труби можна з легкістю монтувати своїми руками (пристрій витяжки в цьому випадку буде більш простим)

Вентиляція з азбестоцементних труб.

Однак в роботі з поліетиленом слід звернути увагу на той факт, що для того щоб правильно зробити витяжку льоху, буде потрібно зварювати труби, а це далеко не у всіх вийде з першого разу.

У будь-якому випадку, вибір того чи іншого матеріалу для пристрою витяжки з погреба має відбуватися у відповідності зі специфічними вимогами підвального приміщення. Якщо вам важко у виборі, то краще за все звернутися за допомогою до професіоналів.

Пристрій витяжки для підвалу або льоху, за великим рахунком, можливо з будь-яких видів труб. Для цього можуть бути використані навіть колишні у вживанні труби відповідного діаметру.

Якщо ваш підвал або льох має невеликий розмір, то немає ніякої необхідності робити потужну і дорогу примусову вентиляцію, адже відповідні для зберігання продуктів температурний і вологісний режими зможе забезпечити навіть одна припливно-витяжна труба.

Залежно від виду і розміру приміщення, а також від кліматичних умов в регіоні, пристрій витяжки з погреба може мати індивідуальні особливості. Кожен випадок правильно буде розглядати окремо.

Вентилятори для примусової витяжки

Для організації якісної витяжки погреба використовуються спеціальні вентилятори. Прийнято розділяти осьові і канальні конструкції вентиляторів, які трохи відрізняються за принципом дії і розташуванню.

Прийнято розділяти осьові і канальні конструкції вентиляторів, які трохи відрізняються за принципом дії і розташуванню

Канальний вентилятор і воздуховод.

Канальний вентилятор можна своїми руками вбудувати в середину витяжної і припливної труби. Осьові вентилятори, навпаки, встановлюються ближче до виходу. Крім того, на ринку можна знайти спеціальні «равлики-вентилятори», але їх використання пов'язане з певними складнощами, тому для витяжки в підвалі краще віддати перевагу стандартне рішення.

Вихідна труба системи вентиляції, яка відповідає за витяжку в підвалі, повинна бути оснащена зворотним клапаном, який виключить надходження холодного повітря в приміщення. Ви можете своїми руками встановити спеціальні пластикові заглушки.

Ви можете своїми руками встановити спеціальні пластикові заглушки

Монтаж канального вентилятора.

Канальний вентилятор не повинен мати занадто велику продуктивність, тому його можна живити від невеликого блоку живлення. Краще вибрати пристрій амплітудного типу, тому що воно забезпечить більш високий ККД.

Правильна витяжка з погреба відмінно показує себе вже в перший місяць роботи. Повітря в підвальному приміщенні стає вологий, але не занадто, продукти не промерзають, температура знаходиться на рівні в 1-4 градуси тепла. Як уже було відзначено вище, пристрій подібної витяжки цілком можливо без залучення фахівців і використання якоїсь рідкісної техніки і інструментів.

Навіщо потрібна вентиляція?
Навіщо потрібна вентиляція?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама