Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Півонії навесні. Частина II.

9 березня, 2017 / Світлана Мовчан, консультант СЦ «Подвір'я», сад у Володимирській області

Фото з саду автора.

З яким трепетом і захопленням дивимося ми після довгої зими на перші паростки, що з'являються з зігрітій весняним сонечком землі. Пагони півоній особливо гарні в цей період. З нетерпінням чекаємо, коли на них розгорнуться листя і здадуться бутони. Зітхаємо з полегшенням - значить, свято цвітіння відбудеться. І знову сумніви: чи сподобається сам квітка, чи виправдає він наші надії і настільки довге очікування, іноді навіть не один рік? Такі сильні почуття роблять садівництво захопленням, від якої важко відмовитися.

Отже, ми вже досить помріяли і зітхнули, пора приступити до справи - будемо працювати на результат.

Для початку, як тільки відтане грунт, зніміть зимову мульчу з молодих посадок півоній (пам'ятаєте про рекомендовані з осені маячки?). Робіть це обережно, руками, намагаючись не пошкодити паростки. Якщо в якості мульчі використовували компост, просто посуньте його до периферії і залиште на місці як додаткове харчування. Пагони видових півоній (p. Tenuifolia, p. Officinalis, p. Аnomala і ін.) І сорту міжвидових гібридів з'являються найпершими, а найостаннішими - пізні сорти півонії молочноцветкового. Тому, коли ви бачите, що все навколо "колоситься", а деякі півонії ще не здалися, не хвилюйтеся і не поспішайте "докопатися до істини" - ви можете зламати паростки і відсунути цвітіння на рік і більше (власний сумний досвід). Зачекайте до початку червня, а там будете бити тривогу (про це трохи пізніше).

Півонії, які зимували в горщиках, краще висадити на постійне місце - зараз саме час (див. " Півонії навесні, частина 1 "). Не варто тримати їх до осені в контейнерах: коріння не будуть отримувати достатньо кисню і харчування, можуть підгнити. До того ж, через обмежений простір все переплутаються між собою. Це негативно позначиться на подальшому зростанні півонії, його цвітінні, а також ускладнить надалі процес поділу кореневища.

Після звільнення паростків від мульчі вносимо в зроблені навколо куща канавки повне мінеральне добриво з мікроелементами: BonaForte весна-літо або Terrasol весна-літо. Під кущі старше 4-х років - 2 ст. ложки, а 2-3-річним досить 1 ст. ложки, трохи проливаємо. Півонії торішньої посадки годуємо по листю, як тільки ті у них розгорнуться: на 1 л води - 2 краплі НВ-101 або 1 ампулу Цітовіта плюс 1 таблетку Алірін. Таку позакореневе підживлення проводимо ще раз в середині червня. Це стимулює розвиток кореневої системи і ятати повноцінних квіткових бруньок на наступний рік. Якщо півонії посаджені пізньою осінню, їх треба додатково пролити Корневином (10 г на 10 л).

Про користь мульчі написано багато опусів. Скажу тільки, що півонії вона дуже подобається! У другій половині травня я мульчують все Піонова клумби. Для цього використовую скошену траву, багату за своїм складом кропиву, кульбабу, люцерну, конюшину, люпин. Все це "багатство" знаходжу в своєму саду, в придорожній канаві і в поле за ділянкою. Така мульча швидко перепріває, перетворюючись в дорогоцінний біогумус. При гарному догляді півонії наростають в геометричній прогресії, показуючи рік від року чудове цвітіння.

У початківців садівників часто виникає питання: чи треба видаляти бутони на півонії, посаджених в минулому році і нинішньої весни, адже так хочеться подивитися на квіточку і переконатися, що немає пересорта? З огляду на свій власний досвід, а також досвід багатьох піоноводов, раджу обов'язково видаляти! На це є ряд причин: в перший рік півонія зосереджений на освіті нових коренів, треба дати йому можливість зробити це добре, а той квітка, який він вижене на "старих запасах", буде навряд чи схожий на еталонне фото з каталогу - це невиправдано засмутить і розчарує вас. Зачекайте цвітіння ще рік, тим більше, що багато поважають себе, беруть претензії щодо можливого пересорту протягом 24 місяців. Прищіпку бутона проведіть, як тільки стебло півонії досягне своєї максимальної висоти і зупиниться в зростанні.

Регулярний, раз в тиждень, полив в посушливий період дуже важливий для півонії, особливо на стадії бутонізації та після цвітіння, коли закладаються нові бруньки на наступний рік. Не забувайте поливати прикопані півонії в контейнерах.

У першій декаді липня внесіть під дорослі кущі добриво з великим вмістом фосфору і калію (0,5 склянки). Це можуть бути будь-які комплексні мінеральні добрива, призначені для осінньої підгодівлі. Молоді кущі та півонії в контейнерах підгодуйте розчином монофосфата калію (2 ч.л. на 10 л води): по 2 л на кущ і по 1 склянці на контейнер.

Тепер трохи про небезпеки і неприємності, з якими ви можете зіткнутися на шляху до отримання розкішного Піоновий куща, і як їх подолати.

Це, перш за все, захворювання сірою гниллю. Виявляється в дощове, холодне літо, особливо на кислих, важких, погано аерованих грунтах. Вражає молоді пагони, листя, бутони і коріння. Бутони буріють і не розвиваються. На стеблах і листках утворюються темні коричневі плями, які призводять до їх усихання і відмирання. Дуже уважно стежте за півоніями в контейнерах. В принципі, якщо ви дотримувалися всіх рекомендацій щодо контейнерного змістом "від і до", ризик захворювання зводиться до мінімуму. Якщо помітили тривожні ознаки, як можна швидше обробіть рослину ХОМом або Абіга-Пік (по інструкції). При прогресуванні захворювання треба повністю зрізати хворий стебло, зріз присипати ХОМом або "припекти" нерозбавленим Вітарос, зеленкою. Змініть верхній шар грунту в горщику. Відразу не панікуйте, якщо доведеться видалити всі стебла, ваше завдання - не допустити проникнення сірої гнилі в кореневу шийку. Так, півонія ослабне, але то буде жити. Раджу, по можливості, якомога раніше пересадити його з контейнера у відкритий грунт. До середини літа з сплячих бруньок відросте коротенькі пагони, які допоможуть пиону закласти нирки для наступного року.

До середини літа з сплячих бруньок відросте коротенькі пагони, які допоможуть пиону закласти нирки для наступного року

В саду профілактику починайте, як тільки з'являться пагони. Активно використовуйте біологічні препарати: Алірін, Споробактерін, Фітоспорін-М, приблизно раз в 2 тижні. Вони не тільки захищають рослини від патогенних грибів, а й є хорошими стимуляторами росту. Хоча б один раз за сезон проведіть позакореневе підживлення препаратом Сіліплант (0,5 ч.л. на 1 л води), що містить великий відсоток кремнію, який збільшує механічну міцність тканин і має виражені фунгіцидні властивості. Для кущів, "особливо відзначилися" в минулому сезоні, проведіть дворазове обприскування з інтервалом в 10 днів будь-якими медьсодержащими препаратами (Хом, Абіга-Пік, Ордан).

Інша можлива неприємність - червень уже настав, а пагони посадженого в минулому році півонії ще не з'явилися. Тут напрошуються дві основні причини: коренева гниль (неякісний посадковий матеріал, сире місце, полінувалися зробити санітарну обробку перед посадкою) і підмерзання нирок (в безсніжну морозну зиму через відсутність мульчі, або нирки могли рушити в зростання при довгій дощової осені). В цьому випадку треба провести "археологічні розкопки" - обережно, руками, за допомогою пензлика і тонкої палички, як ніби ви виявили безцінний "артефакт", дістаньте півонія, промийте та оцініть його стан. Якщо коренева шийка м'яка, з великою кількістю некрозно (темної) тканини, то з півонією доведеться розлучитися. Якщо це один з "коралових" гібридів ( "Корал Сансет", "Корал Чарм"), відокремте здорову частину кореня (зрізи затріть золою) і посадіть на окрему грядку. Цілком ймовірно, що в майбутньому на ньому утворюються нирки, і півонія зможе відновитися. Якщо з кореневою шийкою все в порядку, треба терміново видалити загиблі нирки, щоб гниль не проникла всередину, зачистити всі підозрілі темні плями на коренях (по можливості збережіть тонкі усмоктувальні корінці), замочити в Вітарос на 2 години, зрізи присипати ХОМом. Посадіть його заново, встановіть "маячок" і накрийте обрізаної п'ятилітрової пляшкою. Півонія може дати паростки з сплячих бруньок, а може, утворивши нові, так і "проспати" до наступної весни.

Півонії дуже життєздатні рослини, здатні розвиватися і цвісти довгі роки майже без догляду. Але, якщо свого часу приділити їм увагу, гідне королів квітів, ви не дізнаєтеся навіть "дворняжку" від сусідки, що вже говорити про сучасних сортах і гібридах, багато з яких показують всю красу квітки тільки на високому агротехнічному фоні.

Більше фотографуйте своїх красенів, діліться своїми успіхами в інтернеті, збирайте всіх можливих "лайки", надихайтеся самі і надихайте інших!

Більше фотографуйте своїх красенів, діліться своїми успіхами в інтернеті, збирайте всіх можливих лайки, надихайтеся самі і надихайте інших

підписуйтесь на нашу розсилку, щоб дізнаватися про нові статтях і акціях першими!

І знову сумніви: чи сподобається сам квітка, чи виправдає він наші надії і настільки довге очікування, іноді навіть не один рік?
Пам'ятаєте про рекомендовані з осені маячки?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама