Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Види і характеристики шпаклівок - Rmnt.ru

  1. Стартова і фінішна шпаклівка
  2. Підрозділ шпаклівки по типу основи
  3. гіпсові шпаклівки
  4. цементні шпаклівки
  5. Полімерні акрилові шпаклівки
  6. Полімерні латексні шпаклівки

Прочитавши цю статтю, ви навчитеся правильно застосовувати різні види шпаклівок: дізнаєтеся, чим відрізняється фінішна від стартової, акрилова від латексної а гіпсова від цементної. Ми також розповімо про особливості роботи з кожним видом цього матеріалу.

Ми також розповімо про особливості роботи з кожним видом цього матеріалу

Стартова і фінішна шпаклівка

Всі шпаклівки поділяються на стартові і фінішні. Це поділ є умовним, тому що фінішна шпаклівка може бути нанесена, наприклад, перед обклеюванням стін шпалерами. Тоді як стартова шпаклівка може служити чудовою основою для нанесення фактури на поверхню.

З технічної точки зору фініш і старт в шпаклівках різниться величиною фракції заповнювача. Говорячи людською мовою, у стартовою шпаклівки крупинки кварцового піску, який зазвичай і є заповнювачем шпаклівок, набагато більші, ніж у фінішній. Така відмінність дозволяє наносити стартову шпаклівку набагато більш товстим шаром, ніж фінішну, не боячись, що при висиханні вона дасть велику усадку і потріскається. Але стартову шпаклівку неможливо затерти до ідеально гладкій поверхні, навіть використовуючи шліфувальні інструменти для затірки. Поверхня, оброблена стартовою шпаклівкою, все одно залишиться шорсткою на дотик, тоді як фінішну можливо зашліфувати до дзеркальної гладкості.

Як правило, ці дві шпаклівки застосовуються в тандемі. Спочатку на поверхню стін або стелі наноситься один або кілька шарів стартовою шпаклівки, а після її висихання поверхня обробляється фінішної. Однак така технологія не є обов'язковою. Все залежить від поверхні і очікуваного кінцевого результату.

Як вже було сказано вище, стартова шпаклівка дозволяє створювати на поверхні певну фактуру. Цим користуються майстри-обробники - за допомогою спеціального інструменту і техніки нанесення створюють цікаві ефекти. Такі фактурні поверхні можна отримати, працюючи зі стартовою шпаклівкою з будь-якого матеріалу і майже будь-якого виробника. Все залежить від навичок майстра і якості самої шпаклівки. У деяких торгових марок існують окремі лінії декоративних шпаклівок, доповнених модифікаторами і пластифікаторами і навіть мають додаткові фракційні наповнювачі.

Підрозділ шпаклівки по типу основи

Старт і фініш - це поділ абсолютно всіх існуючих в природі шпаклівок. Але основна їх класифікація здійснюється за типом основи, з якої вони виготовлені. Є гіпсові і цементні сухі шпаклівки, готові полімерні, які, в свою чергу, поділяються на акрилові і латексні.

Кожен з цих видів має свою область застосування і спосіб нанесення, має особливі технічними і фізичними характеристиками і навіть вимагає різних навичок у будівельників-обробників. Деякі з них можна застосовувати тільки всередині будівель, деякі ж призначені не для мінеральних підстав, а для дерева або деревних плит. Для того щоб зрозуміти що є що, необхідно розглянути кожен вид шпаклівки окремо.

гіпсові шпаклівки

Ці шпаклівки для більшості людей, як професіоналів будівельників, так і для звичайних споживачів, є синонімом самого поняття «шпаклівка». Дуже довгий час в пострадянський період була поширена турецька гіпсова шпаклівка АSВ, яка і створила цей образ. Треба сказати, що це була досить універсальна і якісна шпаклівка, з якої майстри професіонали примудрялися творити справжні чудеса. Наприклад, затирати її до практично дзеркальної поверхні. Тому вимоги до інших марок, що з'явилися на нашому ринку пізніше, пред'являлися на основі сформованої думки саме про цю шпаклівки. Однак дуже часто очікування виявлялися невиправданими.

Гіпсова шпаклівка випускається зараз великою кількістю вітчизняних і зарубіжних виробників у вигляді сухої суміші , Яка має в своїй основі гіпс. Найкраще, коли це білосніжний гіпс, схожий на той, який використовується в горезвісної ABS. Однак вітчизняні виробники використовують гіпс з місцевих родовищ, а він зазвичай має жовтуватий відтінок. Виняток становлять шпаклівки концерну «КНАУФ», які випускаються на досить білому гіпсі. Наповнювачем гіпсової шпаклівки є білий кварцовий пісок або мармурова мука, і саме від розміру фракції частинок цих матеріалів залежать особливості нанесення - чим розмір менше, тим тонше шар шпаклівки може вийти при нанесенні на поверхню. Саме фракційність заповнювач і поділяє шпаклівки на старт і фініш, як вже було сказано вище. Шпаклівки, заповнювачем яких є мармурова мука, мають набагато більш тонкий шар нанесення, ніж на піщаному наповнювачі. Він може становити навіть десяті частки міліметра.

Він може становити навіть десяті частки міліметра

Але в гіпсових шпаклівках дуже часто зустрічається поняття «універсальна». Це пов'язано з в'язкої основою, тобто з гіпсом. Саме його властивості дозволяють при тонкої фракції наповнює наносити шпаклівку досить товстим шаром. Іншими інгредієнтами будь-якої гіпсової шпаклівки служать різні модифікатори і пластифікатори. Саме вони є основним ноу-хау кожного виробника і складають основу рецептури шпаклівки. Їх призначення полягає в доданні складу певних властивостей і якостей. Наприклад, додаткової пластичності, запобігання занадто швидкого або занадто повільного застигання, захисту від розтріскування на стіні або осипання.

Гіпсові шпаклівки володіють величезною кількістю позитивних якостей. Вони ідеальні для житлових приміщень завдяки тому, що гіпс є екологічно чистим матеріалом, не виділяє під час експлуатації ніяких шкідливих речовин в атмосферу і має здатність підтримувати оптимальний мікроклімат в приміщенні. Ця його здатність пов'язана з тим, що гіпс - це дуже гігроскопічний матеріал. Він вбирає в себе з атмосфери надлишкову вологу, яку віддає при зниженні вологості повітря в приміщенні назад. Але саме через це властивості гіпсу, шпаклівки, які мають його в своїй основі, не можуть застосовуватися для зовнішніх робіт.

цементні шпаклівки

Ці шпаклівки добре знайомі будівельникам ще з радянських часів. Звичайно, тоді вони мали дещо іншу рецептуру і виготовлялися найчастіше кустарним способом з додаванням вапняного розчину. Зараз же такі шпаклівки випускаються у вигляді сухої суміші практично всіма виробниками будівельних матеріалів такого роду.

Основою цементної шпаклівки є, звичайно ж, цемент. Це може бути як звичайний сірий цемент, так і білий. Марка цементу теж може варіюватися в залежності від виробника і призначення шпаклювальною суміші. Як і в інших цементних розчинах, марка впливає на міцність кінцевої поверхні. Очевидно, що для фасадних шпаклівок необхідний цемент більш високої марки. Заповнювачем цементної шпаклівки виступає пісок різних видів або мармурова мука. Як і в гіпсових шпаклівках саме фракція заповнювача впливає на товщину шару, яким можна наносити шпаклівку. У рецептуру цементних шпаклівок так само входять модифікують і пластифікуючі добавки, які надають шпаклівки додаткові властивості. Багато виробників додають в свої суміші ще й антифризи, що дозволяє працювати з цементним розчином при мінусовій температурі.

Багато виробників додають в свої суміші ще й антифризи, що дозволяє працювати з цементним розчином при мінусовій температурі

Цементні шпаклівки є морозостійкими і можуть застосовуватися як всередині, так і зовні будинків. Вони не такі екологічні та корисні для мікроклімату приміщення, як гіпсові, проте є більш міцним і стійким до механічних пошкоджень покриттям. Правда, є у таких шпаклівок і істотний недолік, якого виробники прагнуть уникнути за допомогою модифікаторів - усадка. У міру висихання на поверхні, шпаклівка стискається і дає тріщини. Іноді це відбувається через значний час після її нанесення. Щоб такого не відбувалося, необхідно дуже ретельно дотримуватися всі технологічні вимоги виробника, як при приготуванні розчину, так і при його нанесенні на поверхню. При цьому дуже важливо, щоб основою поверхні, на яку наноситься шпаклівка, був матеріал, який має вищу або рівну шпаклівки марочну міцність. З цієї причини цементні шпаклівки не можна наносити на дерев'яні або пластикові поверхні, а так же поверх гіпсових основ. В цьому випадку шпаклівка гарантовано дасть усадку і потріскається.

Полімерні акрилові шпаклівки

Полімерні шпаклівки пропонуються виробниками вже в готовому вигляді. Це, безсумнівно, є великим плюсом, адже таким чином виключаються помилки, які можна допустити при розведенні і приготуванні розчину. Однак є в такій формі і деякі мінуси. Наприклад, при недотриманні умов зберігання така шпаклівка може частково або повністю втратити технічні характеристики і властивості, заявлені виробником.

В'язкої основою в таких шпаклівках є полімерне речовина, зокрема акрил. Будучи ні природним, а синтетичним матеріалом, він має низку значних переваг перед гіпсом або цементом. Основне з них - це здатність акрилу вступати у взаємодію з іншими складовими розчину, що дозволяє отримати більш однорідну і щільну структуру і уникнути усадки або появи тріщин через недотримання технології нанесення.

Основне з них - це здатність акрилу вступати у взаємодію з іншими складовими розчину, що дозволяє отримати більш однорідну і щільну структуру і уникнути усадки або появи тріщин через недотримання технології нанесення

Працювати з такою шпаклівкою набагато простіше, ніж з сухими аналогами. Адже незалежно від додавання пластифікаторів акрилова суміш дуже пластична сама по собі. Крім того, акрилові шпаклівки мають досить універсальну сферу застосування. Ними можна шпаклювати практично будь-які поверхні, будь то дерево, гіпсокартон або бетон. Акрил є морозостійким матеріалом, тому використовувати шпаклівки на його основі можна як усередині приміщень, так і на фасадах будівель.

Розріджувачем шпаклівок на основі акрилу є вода, тому при зайвому пересиханні матеріалу допустимо злегка розбавити його холодною водою. заповнювачем полімерних оздоблювальних матеріалів є зазвичай мармурова мука або мармуровий пісок дрібної фракції. Шпаклівки, так само як і гіпсові, підрозділяються на стартові і фінішні, але зазвичай в готових розчинах такий розподіл залежить не від фракції заповнювача, а від модифікаторів і їх кількості. До істотного недоліку акрилових шпаклівок можна віднести їх досить високу вартість, особливо в порівнянні з цементними і гіпсовими аналогами. Однак цей недолік злегка компенсується економічністю витрат і простотою нанесення цього типу матеріалу.

Полімерні латексні шпаклівки

Латекс - це ще один вид полімеру, який виступає в'язкої основою в готових полімерних шпаклівках. Від акрилу він відрізняється більшою стійкістю до різних видів навантажень, які можуть очікувати шпаклівку під час експлуатації. Адже латекс, по суті, є гумою, тому він надає шпаклівки особливу еластичність. Шпаклівка може бути як повністю на основі латексу, так і на його поєднанні з акрилом - акрилату. На властивості шпаклівки це практично не відбивається. Використовувати латексну шпаклівку можна абсолютно на будь-яких, навіть металевих поверхнях, що абсолютно не припустимо для інших видів шпаклівок.

До її недоліків можна віднести високу вартість і той факт, що поверхня, яку обробили таким складом, практично не «дихає». Також латексні матеріали мають малу паропроникність, тому не рекомендується обробляти цим видом шпаклівки стіни або стелі в житлових приміщеннях. В іншому - це відмінний універсальний обробний матеріал, з яким дуже легко працювати. Він абсолютно не дає усадки і придатний до використання у великому діапазоні температур. Крім того, виробники додають в полімерні шпаклівки різні антисептичні речовини, які перешкоджають утворенню цвілі, грибка, корозії, або висолів на оброблених поверхнях.

Цей огляд шпаклівок дає досить загальне уявлення про це різноманітному оздоблювальні матеріали. Для більш широкого уявлення про шпаклівках необхідно ознайомитися з виробниками і асортиментом, який вони пропонують споживачам.

Олександр Біржін, рмнт.ру

19.04.14

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама