Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Затирка швів плитки

  1. Підготовка до затірки
  2. Вибір підходящої затірки
  3. Приготування, приналежності
  4. процес затірки

Привіт, шановні читачі! Сьогодні ми будемо розбиратися з затіркою швів плитки. Я спеціально вирішив винести цю тему в окрему статтю, тому що грамотно затерти - так само важливо, як і грамотно укласти плитку.

Потрібно обговорити це таїнство детальніше. Я особисто бачив, і не раз, як можна на цьому, здавалося б, простяцком дії буквально угробити ванну. А якщо вже так вийшло, то простіше збити всю плитку перфоратором, ніж намагатися виправити свої помилки. Думаєте, я жартую? Анітрохи.

Але давайте спершу з'ясуємо, для чого взагалі потрібно затирати шви, і, до речі, навіщо вони взагалі потрібні? Не можна чи обійтися без них?

Все дуже просто. Перше: плитки завжди має певну розбіжність у розмірах. Навіть часток міліметра досить, щоб через кілька рядів все пішло криво і навскіс. Тобто шви, особливо затерті, служать для приховання невеликих огріхів, в тому числі і з'являються при укладанні. Друге: вони компенсують різницю температурного розширення кахлю і його заснування, особливо це актуально для підлог з підігрівом. Третє: з ними просто гарніше, ну, правда. А їх затирка служить для запобігання попадання в них вологи і бруду, плюс, знову ж таки, несе естетичну функцію.

Підготовка до затірки

Перш за все, плиткові шви повинні бути повністю очищені від клею і бруду. Більшість плиточників, та й простих смертних використовує для очищення канцелярський ніж або шпатель. Я ж вважаю, що такий підхід таїть в собі, як мінімум, одну небезпеку. Небезпека металізації кромки кахлю. Особливо це стосується затирання і плитки білого кольору. Метал леза ножа або шпателя при сильному терті частково залишається на ній. Поки шви не затерті, це абсолютно непомітно, але відразу кинеться в очі, коли буде вже пізно. Тому раджу або знайти щось гостре, але неметалевої, або обмотати ніж або шпатель, наприклад, ізоляційною стрічкою. А щоб так не мучитися, треба було протирати кожну пліточку вологою губкою, тоді чистити шви б навряд чи довелося. О, до речі, чистити шви на етапі облицювання дуже зручно пластиковими клинцем. Забув я згадати про це в попередніх статтях.

Безпосередньо перед затіркою швів змочіть їх вологою губкою. Це зменшить всмоктування води з суміші. Здійснювати затірку своїми руками можна, як мінімум, через добу після того, як була закінчена облицювання. Конкретні вказівки на цей рахунок наводяться на упаковках клею. Ми ж їх читали?))

Вибір підходящої затірки

Затирочні суміші поділяються на два основні класи: для вузьких (до 5 мм) і для широких швів. Склад для вузьких швів являє собою суміш цементу і різних присадок, що поліпшують його властивості. Така суміш схильна до помітної усадки, що тягне за собою ризик її розтріскування, тому для товстих швів вона не годиться. Для них існують суміші з додаванням піску. Існують ще склади на основі синтетичних смол. Але для наших цілей вони особливо не потрібні і застосовуються, в основному, в виробничих цехах, торцевих центрах і т.п.

Для кутових швів, а також тих, що примикають до сантехнічного обладнання, існують своя затирка - силіконова. Правда зазвичай для них використовується простий санітарний герметик. Очевидний плюс силіконових затерли - їх розширена колірна гамма. Коштують вони приблизно стільки ж, скільки і герметик.

Взагалі, всі сучасні цементні затирання, на мій погляд, приблизно однакові за своїми властивостями і зручності застосування. Всі вони досить легко очищаються, є стійкими до стирання. От щодо цього, на мою думку, Atlas поза конкуренцією. Після її використання я два дні не міг відтерти її з рук! Чи не допомагало ні мило, ні скраби ... Але працювати Атласом - м'яко кажучи, не айс. При виборі затирання ще слід дивитися на її протигрибкові властивості, для ванної це важливо.

Існує ще таке ганебне явище, як затирка клеєм. Так, тим же плитковим клеєм, на який велася укладання. Дешево і сердито, як то кажуть. Безсумнівно, це справжнісінький колгоспний стайл. В основному, таке можна зустріти в громадських місцях, типу торгових центрів, де великі обсяги плиткових робіт. Які недоліки у такого підходу? Виглядає така облицювання убого, погодьтеся. Плитковий клей не володіє належною еластичністю і міцністю, тому часто тріскається і вимивається при вологого прибирання. А через якийсь час волога проникає в шви, підмиває клей вже під плиткою, і вона може тупо відвалитися.

Так що не треба страждати фігньою, купуйте затірку. Коштує вона недорого - 2-3 сотні рублів за 2 кг. На ванну зазвичай цілком вистачає однієї упаковки.

Приготування, приналежності

Приготування, приналежності

Для роботи нам буде потрібно зовсім небагато. Сама суміш, ємність для замішування, ємність для чистої води, гумовий шпатель (продається скрізь і коштує копійки), звичайний сталевий шпатель, губка (щось я про неї забув при зйомці). Крім того, я рекомендую працювати в рукавичках, цемент все-таки.

Перед тим, як щось починати, обов'язково читайте інформацію на упаковках. Для затірки важливо дотримати правильну пропорцію суміш / вода. Якщо води перелити, то розчин втрачає частину міцності.

Отже, наливаємо потрібно кількість води в чисту ємність і засипаємо в неї суміш. Деякі виробники рекомендують перемішувати все це справа вручну, інші - за допомогою міксера. Так що ще раз повторю - читайте інфу на упаковці. Після перемішування потрібно дати суміші «дозріти» - потрібно просто почекати кілька хвилин, а потім ще раз перемішати. Все, затирка готова до бою. Отже, наливаємо потрібно кількість води в чисту ємність і засипаємо в неї суміш

процес затірки

Накладаємо трохи на сталевий шпатель і діємо. Для початку виберіть невелику ділянку для тренування, в пару кв.м. Зачерпує гумовим шпателем трохи розчину і під кутом до шву вдавлюємо в нього, а наступним рухом майже паралельно шву (але теж під невеликим кутом) знімаємо зайве. Ці рухи я постарався показати на наступній картинці: Накладаємо трохи на сталевий шпатель і діємо

Така схема дозволяє суміші краще закріплюватися на торцях плитки. нагадує техніку закладення штроб . Може трапитися так, що плитка дуже швидко буде забирати з затірки вологу, і та дасть усадку, навіть незважаючи на те, що шви були попередньо змочені. В цьому випадку я просто наношу свіжу затірку поверх усадженої по другому разу.

Після того, як ми заповнили шви на обраному ділянці, потрібно почекати деякий час, щоб суміш трохи схопилася. Для різних затерли цей час може сильно відрізнятися, але зазвичай становить 15-30 хвилин. Можна перекурити, але краще цього не робити - шкідливо.

Цей час необхідний для того, щоб при розмиванні вологою губкою суміш не тяглася за нею, але і перетримувати її не варто - потім ризикуєте не видалити зайве вже ніколи. Наш ділянку поки виглядає приблизно наступним чином: Цей час необхідний для того, щоб при розмиванні вологою губкою суміш не тяглася за нею, але і перетримувати її не варто - потім ризикуєте не видалити зайве вже ніколи

Почекали, далі беремо губку, бажано щільніше. Занурюємо її в теплу воду, гарненько віджимаємо і починаємо терти нашу поверхню легкими круговими рухами. Намагаємося не вимити з шва зайве, а то потім доведеться накладати знову. Терти слід без зусиль і саме по колу, а не вздовж шва. Обробили невелику ділянку - знову занурюємо губку в воду і віджимаємо. І так, поки всі шви не приймуть нормальний готовий вид.

Але це в ідеалі. В реальності ж обов'язково спливуть різні косяки у вигляді ямок, дірочок, та й взагалі шви можуть здаватися нерівномірно заповненими. Це нормальне явище. Всі дефекти потрібно буде повторно заповнити розчином і витерти губкою. До речі, це можна робити і по ходу розмивання, якщо залишилася розведена суміш. Побачив ямку - додав туди затірки. А ось для ідеальної форми швів існують різні хитрощі. Потрібно відшукати якусь дрібну річ, круглу в перетині. Це може бути відрізок кабелю, наприклад. Я в останній раз використовував ковпачок від герметика, обмотаний мокрою ганчіркою. Суть в тому, що б, поки затирка у швах остаточно не схопилася, провести по ній нашим «інструментом». Раз провели, знялося трохи зайвого розчину - видаляємо його губкою і проводимо по шву ще раз для контролю. Такий метод дозволяє отримати відмінний результат будь-якому новачкові. Але є порада - не використовуйте для цієї мети капелюшки саморезов, можете металлизировать кромки плитки (на них залишиться сірий наліт).

Залишається остання стадія - коли затирка вже конкретно схопиться, через кілька годин, потрібно буде витерти всю плитку сухою ганчіркою, оскільки вона буде покрита нальотом. Робити це раджу в респіраторі, тому що пил підніметься потужна і їдка. Ганчірка повинна бути саме сухий; вологою ви тільки розмажете затиральну пил по плитці. Як тільки поверхня буде витерта, вона знайде приємний зовнішній вигляд: Залишається остання стадія - коли затирка вже конкретно схопиться, через кілька годин, потрібно буде витерти всю плитку сухою ганчіркою, оскільки вона буде покрита нальотом

На цьому цикл «плиткових статей» поки закінчено. Написав все, що знаю. Сподіваюся, вам було цікаво і, головне, корисно дане чтиво. На черзі ще багато гідних статей, не пропустіть! В цьому місці я повинен запропонувати всім підписатися на свіжі статті, він не буду. Кому треба, той підпишеться. Адиос!

Оцініть статтю: Поділіться з друзями!

Думаєте, я жартую?
Але давайте спершу з'ясуємо, для чого взагалі потрібно затирати шви, і, до речі, навіщо вони взагалі потрібні?
Не можна чи обійтися без них?
Ми ж їх читали?
Які недоліки у такого підходу?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама