Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Технологія MS Agent

До яких тільки хитрощів не вдаються розробники програмного забезпечення з метою підвищення популярності свого продукту серед користувачів. У цій справі всі засоби хороші: хтось робить продукт дешевше (а хтось і зовсім freeware), хтось постачає його небаченою досі функціональністю. Хтось звертає увагу на швидкість роботи, хтось - на інтерфейс. Ось на останньому зараз і зупинимося, тому що, як відомо, по одягу зустрічають. І не тільки людей, а й програми.

Складно буде згадати список хитрощів, до яких проектувальники інтерфейсів ще не вдавалися. Список найоригінальніших з них скласти буде, звичайно ж, легше, однак найоригінальніші - не завжди найкращі. Втім, оригінальність - річ недовговічна. Якщо раніше знаменитий помічник-скріпка з ранніх версій Microsoft Office був мало не візитною карткою пакета, то чарівник з нових версій цього пакета вже доступний в багатьох додатках завдяки технології, про яку розповість ця стаття. Хоча сам би я вважав за краще не використовувати таку гучну слово, як технологія, однак, раз його вибрала корпорація "Майкрософт", то і ми з вами слідом за нею будемо його використовувати.

Про скріпці з Microsoft Office в не настільки давні від нас часи не чув тільки той, хто жодного разу не сідав за персональний комп'ютер. Скільки емоцій викликав цей легендарний персонаж у користувачів - просто словами не описати. Однак, дивна річ, велика частина цих емоцій, всупереч очікуванням творців "Ськрепиш", виявилася негативною. Втім, особливо дивного в цьому нічого немає, оскільки скріпка-помічник місцями була надмірно нав'язливою, а прибрати її з екрану початківцю було просто не під силу. Крім того, помічник неабияк відволікав користувача під час набору текстів чи роботи з таблицями, що також не сприяло поліпшенню враження від програми.

Ось так отрекомендовав помічників з "Офісу", я передбачаю питання: "Так якщо вони псують враження від програми, на якого дідька вони потрібні-то?". Питання логічне, проте, не варто забувати, що програма програмі ворожнечу. Наприклад, в чудовому чистильника системного реєстру NBG Clean Registry помічник нітрохи не заважає, оскільки від користувача там не потрібно такого зосередження уваги при роботі з програмою, як при роботі з документами в Microsoft Office. Знову-таки, і помічники теж бувають різними. Не дарма ж "дрібном'який" замінили скріпку в нових версіях на добродушного чарівника в синій мантії із зірками. Користувачам він ближче і приємніше, ніж кривлятися скріпка. А вже чому так відбувається, питання не до мене і не до інших програмістам, а до психологів.

Тому, обдумавши питання про те, чи варто додавати помічників в програму, можна переходити, нарешті, до технічної частини завдання. Тобто, як це зробити по можливості найменшою кров'ю. Як я вже говорив, корпорація "Майкрософт" готова поділитися своїми помічниками з кожним програмістом. Використовувати його зможуть ті, хто користується мовами програмування, програми на яких можуть працювати з ActiveX-компонентами. Тобто, це практично всі мови і системи програмування під Windows. Пишіть ви програму за допомогою Visual C ++, Visual Basic, Delphi, WinDev'а або ще якого-небудь засобу - у вас є можливість прикрасити програму помічником-агентом.

Яким чином додати в програму агента? Це специфічно для того середовища розробки, якою ви користуєтеся. Але MS Agent нічим не відрізняється від інших ActiveX-компонентів, тому працювати з ним можна точно так само, як і з ними. Повна назва компонента звучить так: Microsoft Agent Control 2.0. На питання, де взяти агента, слід проста і зрозуміла відповідь від корпорації Microsoft: "Microsoft Agent 2.0 has been designed to be a Microsoft operating system component". Тобто, кажучи по-російськи, агент повинен бути в кожній системі, якщо вона зветься Windows. А якщо його чомусь немає - значить, або ви під Linux'ом, або під DOS'ом. Власне, під Windows XP і 2000 я особисто перевіряв наявність агента - так, він там дійсно є. За 95-ю і 98-ю поручитися не можу, але раз "Майкрософт" стверджує, що він повинен там бути, чому б нам в це не повірити? Проте, якщо його там все ж немає, можна зайти за адресою www.microsoft.com/msagent/downloads/user.asp , І завантажити там все компоненти, потрібні для роботи агента.

Сам персонаж-агент завжди демонструється у вікні, що знаходиться поверх всіх вікон в системі. Користувач може переміщати вікно з агентом за допомогою миші. Сам додаток теж може змінювати координати вікна. Крім вікна, яке містить безпосередньо зображення персонажа, є ще вікно з підказкою, в якому повинні відображатися репліки помічника. Також є іконка в треї (біля годинника), яка відображається для того, щоб користувач, приховавши агента, мав можливість знову викликати його на екран, при цьому не витрачаючи на той самий виклик скільки-небудь значного часу. При наведенні курсора миші на іконку буде спливати підказка з ім'ям персонажа.

Цікава можливість агента інтегруватися з движком виведення мови агента. Тобто, якщо додати до зображення і реплік агента ще й голосовий супровід, то ефект посилиться подвійно. Потрібно тільки не забувати, що для успішного прочитання голосовим движком реплік агента їх слід будувати спеціальним чином. Наприклад, всі числівники повинні бути записані тільки словами.

Корпорація "Майкрософт" пропонує користувачам чотирьох персонажів власного виготовлення. З одним з них користувачі вже знайомі по "Офісу": це чарівник (як з'ясувалося згодом, не просто чарівник, а Мерлін). Він, до речі, зображений і на скріншоті до статті. Ще трьох персонажів можна скачати за вказаною вище адресою і подивитися в дії. А для перегляду можна скористатися безкоштовною програмою Agent Viewer, яку в інтернеті можна відшукати за адресою pestretsov.narod.ru . Працювати з програмою дуже просто: завантажуєте файл з персонажем, вибираєте будь-яка дія зі списку всіх доступних, натискаєте "Програти" і насолоджуєтеся видовищем.

Якщо ж персонажі від Microsoft не доведеться вам до душі або ж якщо захочеться чогось більш оригінального, ніж чарівник Мерлін, тобто можливість створити свої власні персонажів, які найкраще підходять до стилю даного конкретного додатка. Для цього потрібно завантажити програму Microsoft Agent Character Editor з сайту Microsoft (адреса, за якою потрібно завантажувати будь-які пов'язані з агентом речі, я вже вказував). Робота в програмі не відрізняється особливою складністю: вказуєте назву (або, краще сказати, ім'я?) Свого персонажа, а після цього створюєте анімацію для кожного дії. Анімація здійснюється покадрово, тобто кожен кадр потрібно спочатку підготувати в будь-якому графічному редакторі. Правда, дивлячись на агентів виробництва MS і на пропонований спосіб створення власних персонажів, само собою проситься пропозицію по використанню в справі створення агентів якогось пакета тривимірного моделювання на кшталт 3DS MAX. Там і анімацію красиву зробити можна, і по кадрам її отрисовать буде нескладно. Правда, ніхто не говорить, що процес створення тривимірної моделі самого персонажа буде простим і легким. Швидше, навіть навпаки, особливо для тих, у кого навичок роботи в тривимірних дизайнерських середовищах немає.

Використовувати агент в програмах досить просто з точки зору програмування. Наприклад, наступний нижче код на Visual Basic'е показує, як завантажити персонаж з файлу і відобразити його на екрані:

Dim WithEvents MyAgent as Agent 'оголошення змінної, що містить об'єкт-агента Set MyAgent = New Agent' ініціалізація об'єкта MyAgent.Characters.Load "Genie", "Genie.acs" 'завантаження персонажа Genie з файлу Genie.acs MyAgent.Characters ( "Genie ") .Show 'відображення агента на екрані

Звичайно, якщо обмежитися тільки цим кодом, то немає особливого сенсу впроваджувати в програму агента-помічника. Агент повинен бути інтерактивним, тобто повинен постійно якось реагувати на дії користувача і пропонувати йому зробити ще якісь дії, яких користувач не зробив. Але при цьому, як я вже говорив, не можна перегинати палицю, а то вашого агента спіткає сумна доля скріпки з "Офісу", популярність якої у користувачів була просто нижче нікуди.

В общем-то, поведінка агента - це саме те, що і доведеться програмувати. І над ним треба дуже докладно думати, щоб не викликати у користувача негативної реакції. Особисто мені здається, що найкращим чином агент підходить для проведення навчального туру за програмою під час її першого запуску. Можна "повісити" на агента функцію "порадника дня", який видає поради при кожному запуску програми. Правда, тепер все менше залишається програм, які мають цю функціональність (я маю на увазі "Поради дня", демонстровані при запуску). Загалом, знайти застосування агенту не так вже й складно, як і впровадити його в програму. Інша справа, що це може сильно позначитися на її розмірі (файли з зображеннями персонажа, з голосом і оновлення системи, щоб все працювало як треба). Тому в невеликих утиліти агента навряд чи має сенс використовувати.

Ось, власне, і все, що я хотів розповісти вам про Microsoft Agent. Використовувати його чи ні - це вже ваше рішення. Сподіваюся, зумів вам дати достатньо інформації для того, щоб ви могли вирішити, чи має сенс використовувати цю технологію в своїх додатках.

Вадим СТАНКЕВИЧ

Ось так отрекомендовав помічників з "Офісу", я передбачаю питання: "Так якщо вони псують враження від програми, на якого дідька вони потрібні-то?
Яким чином додати в програму агента?
За 95-ю і 98-ю поручитися не можу, але раз "Майкрософт" стверджує, що він повинен там бути, чому б нам в це не повірити?
Або, краще сказати, ім'я?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама