Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Буріння свердловин на воду: технологічні особливості

  1. способи буріння
  2. Ударне канатне буріння
  3. роторне буріння
  4. шнекове буріння
  5. гідробуреніе
  6. Вибір місця для буріння свердловини
  7. Види свердловин і їх особливості
  8. промислова
  9. розвідувальна
  10. Свердловина на пісок
  11. Абиссинский колодязь
  12. Інструменти для буріння свердловин на воду
  13. Буріння свердловин на воду своїми руками
  14. Обсадна труба
  15. Промивання свердловини на воду після буріння
  16. Плюси і мінуси
  17. висновок

Забезпечення заміського будинку водою є першочерговим завданням. Без води навіть неможливо виконувати будівництво, не кажучи вже про нормальне перебування на дачі цілий рік або посезонно. Існує кілька варіантів: підключитися до централізованої системи, викопати колодязь або виконати буріння свердловини на воду. Найпростіший перший варіант, але при його відсутності простіше викопати неглибокий колодязь. Але якість води буде низька, тому багато хто воліє виготовити власну свердловину на воду своїми руками. Пропонуємо ознайомитися з технологіями буріння, які доступні для домашнього використання.

способи буріння

Буріння свердловин на воду здійснюється різними способами. Зокрема, існують такі технології:

  1. Ударно-канатне буріння.
  2. Роторне буріння.
  3. Шнекове буріння.
  4. Гідробуреніе.

Розглянемо всі особливості технологій буріння свердловин своїми руками.

Ударне канатне буріння

Канатна методика має на увазі використання спеціального механізму. Процес буріння свердловин на воду даним методом вважається найбільш доступним для домашнього використання. При цьому процес досить-таки тривалий. Якщо відсутній механізм, то процес підняття ударного елементу також вимагатиме серйозних трудовитрат.

Буріння свердловини на воду своїми руками ударно-канатним способом можна виконувати в різних типах ґрунту. Тут важливо підбирати відповідні снаряди. Нижче опишемо деякі пристосування, які використовують дачники для самостійного буріння свердловини на ділянці:

  • Товстостінна труба з металу. У нижній її частині є зріз і ріжучакромка. Така споруда також відомо, як бур-стакан. Багато умільці роблять подібний бур для буріння свердловини вручну самостійно. Оптимальний варіант для несипучих шару глинистого грунту.
  • Якщо грунт переважно має тверді породи, такі як щебінь або пісок, то використовується желонка. У нижній частині бура приварюється клапан. У момент удару бура по грунту, клапан відкривається, грунт потрапляє всередину склянки. У момент підняття, клапан закривається. Завдяки цьому порода не висипається, а вилучається назовні.
  • У подібному грунті при ручному бурінні свердловини на воду можна використовувати бур-ложку. Таку назву він отримав завдяки своїй специфічній формі.
  • Якщо при бурінні свердловини вручну вам попалася скельна порода, то застосовується бурове долото. Спершу породу необхідно роздрібнити, а потім вилучити з джерела.

В основі всіх цих бурів використовується канат і спеціальна установка - тринога. Для автоматизації процесу по вилученню бура, на триногу може встановлюватися двигун. В такому випадку ударно - обертальний метод значно прискорить весь процес буріння.

Важливо! Чим важче у вас буде снаряд, тим швидше буде готова свердловина на воду. Тому рекомендується прикласти зусилля для його виготовлення.

роторне буріння

В цьому випадку задіюється спеціальна пересувна техніка МГБУ з малогабаритної установкою. Буріння свердловини на воду буде відбуватися набагато швидше. Важлива умова - забезпечити вільний доступ для під'їзду техніки. Роторний спосіб ефективний в тих випадках, коли свердловина на дачі необхідна в короткі терміни.

Роторний спосіб ефективний в тих випадках, коли свердловина на дачі необхідна в короткі терміни

Схема роторного буріння

шнекове буріння

У цій ситуації буріння свердловини на воду здійснюється за допомогою шнекового бура. Під цим мається на увазі сталева труба, що має наварені лопаті в спіральному напрямку. У процесі обертання шнека, снаряд поступово поглиблюється в грунт. У процесі його занурення, регулярно слід піднімати назовні, очищають лопаті і нарощують трубу для більшого занурення. Важливо, щоб в нижній частині труби була різьблення і стопорне кільце. В такому випадку вийде здійснити ручне буріння свердловини на воду якісно.

В такому випадку вийде здійснити ручне буріння свердловини на воду якісно

шнековая установка

Але дана методика буріння свердловин на воду ефективна тільки за умови м'якою грунту. При сипучої грунті, стовбур свердловини буде постійно обсипатися. А при скелястій породі метод, взагалі неефективний.

гідробуреніе

Буріння свердловин на воду також здійснюється за допомогою технології гідробуренія. Виходячи з назви стає зрозумілим, що в процесі робіт використовується вода. Її вихід самопливом відбувається безпосередньо через бур, де є спеціальний отвір. Додатково використовується помпа. Технологія буріння свердловин гідробуреніе не вимагає великого обсягу води, так як спостерігається її циркуляція.

Вибір місця для буріння свердловини

Перед тим як пробурити свердловину, необхідно визначити місце для виконання робіт. Найкращий спосіб використовувати всілякі схеми і карти місцевості вашого регіону. На них можна з більшою ймовірністю дізнатися, чи буде свердловина на воду з хорошим водоносних запасом чи ні. Наприклад, в деяких регіонах країни доступна тільки верховодка. Залягає вона на глибині до 10 метрів. Дану воду можна приймати в їжу тільки при регулярних здачах на аналіз до відповідних органів. У всіх інших випадках необхідно встановлювати систему глибокого очищення. Але як правило, на таку глибину пробурити свердловину на воду не рентабельно, досить зробити невеликий колодязь.

Свердловина під воду переважно виготовляють в місці, де доступна артезіанська вода. Це джерело буде давати воду прекрасної якості. Даний водоносний пласт розташовується на глибині в районі 55 м і більше. Однак без відповідних дозволів піднімати цю воду заборонено. Для побутових потреб і без будь-яких дозволів можна бурити отвір в безнапірної свердловині. Як правило, такі джерела називають - голка на пісок. Буріння свердловин на пісок виконується дуже часто самостійно без залучення спеціальної техніки. Даний водоносний шар розташовується на глибині від 5 до 20 метрів. Але перед тим як її пити, слід ретельно прокачати свердловину на ділянці.

Що стосується конкретного місця, то існує безліч способів як визначити на ділянці воду. Наприклад, плануючи виконати буріння піщаних свердловин, попередньо виготовляється розвідувальна свердловина. Також є і народні способи. Але найкраще, знайти карти і схеми залягання водоносного пласта в вашому регіоні.

Види свердловин і їх особливості

Тип або вид свердловини на ділянці визначає особливість геології ділянки в конкретній точці свердління. Так, на це впливає відразу кілька факторів:

  • Глибина.
  • Твердість породи.
  • Особливість геологічного розрізу.

Також на конкретний вид впливає і технологія буріння свердловин. Тепер пропонуємо порівняти між собою 4 типи джерел:

  1. Промислова.
  2. Розвідувальна.
  3. На пісок.
  4. Абиссинский колодязь.

промислова

Це водозабірна свердловина на вапняк, що має в діаметрі 600 мм. Як правило, глибина становить понад 500 м і має великий дебіт до 100 кубів на одну годину. Пробурити свердловину під воду такого плану ефективно на великі сільськогосподарські та технологічні будови і виробництва. Її експлуатують для котеджних селищ та інше. Використовуваний спосіб буріння свердловин - роторний.

розвідувальна

Якщо здійснюються гідрологічні або геологорозвідувальні роботи, то здійснюється свердління розвідувального отвори. У більшості випадків застосовується обертальна технологія. Як правило, діаметр дуже маленький, а пристрій свердловини дуже просте. Плюс до всього, це найдешевша з інвестицій. Завдяки цьому з'являється реальна можливість дізнатися, де саме можна приступати до масштабних робіт.

Свердловина на пісок

Така водяна свердловина виготовляється вручну з використанням технології обертального способу. Для цього використовується шнек. Буквально за два дні можна впоратися з усією роботою. Її відносять до категорії малодебітних до 1 кубічного метра на годину. Для викачування застосовуються вібраційні насоси. При дотриманні технології буріння свердловини на воду, вона прослужить до 10 років. Щоб все працювало справно, рекомендується постійне її використання.

Абиссинский колодязь

Спорудження абиссинского типу являє собою джерело, який легко виготовити своїми руками. Його навіть не можна повноцінно назвати на буріння, адже в основі використовується спеціальна штанга, яка забивається в грунт. На нижній її частині кріпиться спеціальна фільтруюча сітка, що дозволяє піднімати нагору воду хорошої якості. В процесі використовуються штанги для нарощування. З'єднання здійснюється за допомогою різьблення. На відміну від інших технологій буріння свердловин під воду сама труба і залишається в грунті, так як по ній буде надходити вода. Діаметр труби може досягати до 32 мм. Вкрай важливо щоб всі з'єднання були максимально герметичними, так як голка забивається в грунт на довгий термін.

Інструменти для буріння свердловин на воду

Якщо планується ручне буріння свердловин, то оптимальна технологія ударно-канатна, вона найпоширеніша і доступна. Для цього буде потрібно такий інструмент і матеріал:

  • Лопата.
  • Бур, який має ріжучу частину. Щоб збільшити вагу бура, на нього можна наварити сталеві гвинти або інші металеві предмети.
  • Тачка для транспортування грунту.
  • Насос.
  • Ємність з водою.

Також буде потрібно такий матеріал:

  • Дріт.
  • Труба.
  • Сталевий дріт для фільтра.
  • Гравій або щебінь.

Буріння свердловин на воду своїми руками

Свердловина на дачі за допомогою ударно-канатної технології виготовляється своїми рукам. Суть технології зводиться до того, щоб пробурити в грунті отвори за допомогою забивного склянки. З висоти падає інструмент, який розбиває породу. Після, його піднімають і зі склянки вилучається грунт. Для цього необхідно створити певні умови. Тепер пропонуємо у всіх подробицях розглянути, як зробити свердловину своїми руками.

Перед тим як пробурити свердловину на дачі необхідно зробити шурф. Під цим мається на увазі копка неглибокої ями, щоб полегшити пробивання свердловини на ділянці. Перш за все, за рахунок цього скорочується глибина буріння і виключається ймовірність обвалу верхнього шару грунту. Його розмір може мати такі габарити: 1,5 на 2,5 метра. По краях стінки шурфу зміцнюються фанерою. Завдяки цьому грунт точно не буде обсипатися.

Далі технологія буріння свердловини на воду включає установку триноги. Це спеціальний ударно-канатний механізм, що дозволяє бурити свердловину на воду. Тринога служить опорною установкою для утримання бурового склянки. Виготовляється вона з дерева або металевого профілю. Довжина бруса / труби повинна досягати до 5 метрів. Обов'язково здійснюється кріплення лебідки з тросом. На трос кріпиться бурової стакан.

На трос кріпиться бурової стакан

Буріння на дачній ділянці

Отримана установка має компактні розміри, не вимагає використання для буріння свердловин малогабаритної бурової установки і робиться своїми руками. Пробурити свердловину таким способом можна за різний час. Швидкість визначає характер грунту. За один удар бур може пройти і до одного метра. Якщо грунт кам'янистий, то до 200 мм.

Порада! Щоб прискорити процес виготовлення свердловини на ділянці, в отвір можна підливати воду. Вона буде пом'якшувати породу. Більш того, стакан необхідно постійно очищати.

Що стосується троса, то у нього має бути достатній запас, щоб бур не злетів і не залишився на самому дні отвори. У міру просування, можна відразу монтувати обсадних труб або після закінчення буріння свердловини на воду вручну.

Якщо обраний перший спосіб, то буріння свердловин на воду технологія процесу включатиме обсадних труб, що має більший діаметр ніж сам бур. При цьому способі важливо контролювати глибину свердловини для питної води. В іншому випадку можна припустити водоносний шар і закрити його трубою. Тому слід чітко контролювати рівень вологості, що піднімається назовні грунту.

Визначити цей момент при виготовленні свердловини на воду на дачі можна за такими критеріями:

  • Дуже швидко став сідати вузол.
  • У промиванні ви виявили водоносну породу.
  • В бурі після глини, ви виявили пісок.
  • Утворюється статичний напір.
  • З приямку почала йти вода.
  • Бур починає вібрувати.

Тому, коли Бурим свердловину таким способом важливо бути вкрай уважним.

Як тільки ви дійшли до водоносного шару, свердловина на дачі своїми руками потрібно в прокачуванні і очищення від брудної води. Завдяки цьому, ви зможете дізнатися, чи буде ця свердловина на дачній ділянці відповідати всім потребам вашої родини за своїм дебету.

Якщо в процесі відкачування вода тривалий час каламутна, тоді слід поглибити свердловину на дачі своїми руками.

Обсадна труба

Конструкція водозабірної свердловини в обов'язковому порядку включає в себе виконання обсадки. Для цього можна використовувати пластикові або металеві труби. Чи не радиться використовувати оцинковані труби, так як вони можуть негативно позначитися на хімічний склад води.

Отже, встановлюючи обсадних труб, досягаються наступні цілі:

  1. Стінки джерела не обсипаються.
  2. Водозабір НЕ замулюється.
  3. Виключається ймовірність потрапляння верховодки, яка в категорії свердловин не найкраща.
  4. Джерело залишатиметься чистим.

Як вже говорилося, водозабірна свердловина може облаштовуватися обсадної трубою в процесі буріння або після. Якщо труба заходить в грунт важко, то необхідно докласти фізичні зусилля і попрацювати кувалдою.

Промивання свердловини на воду після буріння

Після буріння свердловини своїми руками і установки обсадної труби здійснюється промивка - обов'язковий етап. Суть цього процесу зводиться до того, що в джерело опускається труба, через яку під тиском закачується вода. За рахунок напору з отвору повністю віддалиться пісок і глина. Все це буде Повернуто назовні. Як тільки пішла чиста вода обов'язково здайте її на аналіз у відповідній організації.

Плюси і мінуси

Даний спосіб буріння свердловини на воду має свої плюси і мінуси.

переваги:

  • Конструкція свердловини на воду дозволяє зробити джерело з високим дебетом і тривалим експлуатаційним терміном.
  • Устаткування для буріння свердловин можна зробити своїми руками, що є економією, як якщо б довелося орендувати для буріння свердловини малогабаритну установку.
  • Можливість контролю рівня води і бачити водоносний шар.
  • Проектування водозабірних шпар дозволяє створити вхідний отвір з великим діаметром.
  • Дані способи буріння дозволяють проводити роботи навіть в зимову пору року.

недоліки:

  • Існують інші види буріння свердловин, що дозволяють проводити роботи набагато швидше.
  • Буде потрібно великий обсяг обладнання для буріння свердловин на воду, особливо що стосується обсадної труби.
  • Дані види свердловин на воду вимагають серйозних фізичних і трудових ресурсів.
  • Перед тим як бурити свердловину на воду необхідно визначити характер грунту, не завжди ударно-канатна технологія актуальна.
  • Нанесення шкоди ландшафтному дизайну прибудинкової території. З цієї причини перед тим як пробурити свердловину своїми руками не слід проводити озеленювальні роботи.

висновок

Отже, ось ми і розглянули всі особливості того, як зробити свердловину на воду своїми руками. Крім усього іншого, ми дізналися про різновиди цього джерела, який при різних обставинах отримує різні найменування, наприклад, поглинають свердловини, термометричні свердловини, свердловина на пісок і інші. Щоб закріпити всю теорію і знати, як самому впорається з роботою, пропонуємо перегляд підготовленого відеоматеріалу в кінці статті.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама