Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Котел водяного опалення своїми руками

  1. Види водяних систем опалення
  2. Водяні системи опалення
  3. Система водяна «тепла підлога»
  4. А тепер системи опалення ... плінтусні!
  5. Що повинно бути в складі водяної системи опалення?
  6. Системи з природною циркуляцією теплоносія
  7. Системи з примусовою циркуляцією теплоносія
  8. Варіанти монтажу водяних систем опалення
  9. Варіанти котлів для приватного будинку
  10. Водяне опалення на дачі. Як зробити своїми руками, особливо опалювальних печей
  11. Водяне опалення дачі своїми руками
  12. Схема водяного опалення дачі
  13. В цілому необхідний обсяг розширювача вираховується, як:
  14. Види опалювальних котлів
  15. котел газовий
  16. котел електричний
  17. котел вугільний
  18. котли комбіновані
  19. Типи опалювальних систем
  20. водяне опалення
  21. Примусова циркуляція води
  22. Природна циркуляція води
  23. Монтаж водяної системи опалення своїми руками
  24. Як монтується двотрубна система
  25. Як монтується однотрубна система
  26. повітряне опалення
  27. опалення місцеве
  28. Центральне опалення
  29. повітряні завіси
  30. електричне опалення
  31. парові опалення
  32. тепла підлога
  33. Водяна тепла підлога
  34. Електрична тепла підлога
  35. комбіноване опалення
  36. Дивіться також:

Скрутно помислити собі існування жителя в Росії без опалення житла. У кожному уколке нашій країні потрібно в зимовий час опалювати житло. Будь-який здоровий чоловік бажає ознайомитися: як поліпшити систему квартири. Всім відомо, що паливо для обігріву завжди стає дорожче. На цьому веб порталі розміщення великої кількості різних опалювальних комплексів дачі, які застосовують абсолютно різні прийоми отримання теплової енергії. Опубліковані схеми отримання тепла можна монтувати комбінаційно або самостійно.

Весь процес створення системи водяного опалення в приватному будинку складається з певних етапів, почергове виконання яких приведе до вирішення поставленого завдання - зробити водяне опалення своїми руками.

Що належить зробити? Вивчаємо ...

Види водяних систем опалення

Сьогодні водяних систем опалення «належить» до 90 відсотків «обігрівається території» приватних будинків. На решті частини території використовується пічне, електричне, повітряне опалення.

Водяні системи опалення

  • радіаторні;
  • система «тепла підлога»;
  • плінтусні опалення.

Водяні радіатори опалення - звичний елемент інтер'єру більшості будинків і квартир. У їх «сімействі» мешкають: сталеві, чавунні, біметалічні і алюмінієві радіатори.

Сталевий радіатор в системі опалення

Як перевага таких пристроїв гордо виступає відмінна тепловіддача, а недоліком є ​​підвищена «вимогливість» таких радіаторів до якості і виду теплоносія.

радіаторне водяне опалення в приватному будинку в гаражі або на дачі «по плечу» зробити своїми руками людині, мало-мальськи пристосованому до технічного праці та бажає навчитися чомусь новому.

Про те, які типи радіаторів водяного опалення варто вибрати для приватного будинку читайте в статті: «Які радіатори опалення краще ? ».

Система водяна «тепла підлога»

водяна підлога можна розглядати як доповнення до радіаторної системи опалення або як альтернативу їй.

Переваги такої системи полягають у великій площі тепловіддачі - фактично вся підлога можна умовно назвати великим радіатором, який до того ж прогріває повітря в приміщенні правильно: тепла зона внизу, а вгорі більш прохолодна.

Розташування температурних зон в кімнаті при використанні «теплої» підлоги

Це дозволяє знизити робочу температуру теплоносія, яка для теплого водяного статі не повинна перевищувати 55 О С, а теплову потужність квадратного метра встановити в необхідних межах зміною кроку укладання нагрівальної труби. Основні незручності такого статі - це відносна трудомісткість монтажу (створення бетонної стяжки, «гніздування» труби в дерев'яній підлозі) і неможливість зробити таку систему при закінченому ремонту - необхідно або піднімати підлогу (точніше його рівень) або заглиблюватися. А що робити, якщо дверні коробки і двері вже встановлені, а внизу бетонна плита перекриття або.

А тепер системи опалення ... плінтусні!

Що це таке і з чим його їдять? «Екзотична» плінтусна система опалення - це щось середнє між радіаторної системою опалення і теплою підлогою, а точніше схоже і на те і на це.

Плінтусні системи опалення

Опалювальне обладнання встановлюється по периметру кімнати на рівні плінтуса, що дозволяє рівномірно прогрівати і стіни, і підлогу, а, відповідно, і повітря приміщення.

Переваги - відсутність в інтер'єрі громіздких радіаторів, а колірна гамма плінтусних систем, дозволяє підібрати їх під будь-який стиль Вашого будинку.

Плінтусна система опалення в інтер'єрі будинку

Розглянувши незаперечні переваги і явні недоліки різних систем опалення Вам необхідно визначитися з видом системи водяного опалення у Вашому ж будинку. Як уже згадувалося вище, при зайоржений роботах над дверними отворами і статями робити тепла підлога може бути недоцільно, а ось поставити радіатори або використовувати плінтусні системи опалення можна легко і зручно. Будівництво в самому розпалі - задумайтеся також і про теплих водяних підлогах.

Що повинно бути в складі водяної системи опалення?

схема водяного опалення приватного будинку , Вона ж рідинна, передбачає використання в системі рідкого теплоносія, який «доставляє» тепло від опалювального котла до радіаторів або теплої підлоги, постійно циркулюючи в системі.

Іншими словами теплоносій «бігає по колу», нагріваючись в казані і віддаючи своє тепло в опалювальних приладах .

Для забезпечення роботи такої системи використовується безліч іншого обладнання, яке робить роботу системи більш гнучкою (диференційований обігрів різних зон), безпечної (захист від перевищення тиску і витоку теплоносія з системи), автоматизують процес управління опаленням будинки.

Структурна схема водяної системи опалення виглядає так:

Структурна схема системи водяного опалення

Водяні системи опалення можуть бути:

Системи з природною циркуляцією теплоносія

В системі з природною циркуляцією теплоносія в якості рушійної сили виступає явища різниці щільності нагрітої і холодної рідини (теплоносія) в прямому та зворотному трубі відповідно.

Система з природною циркуляцією теплоносія

При нагріванні теплоносія в котлі його щільність зменшується, і вона витісняється вгору по вертикальній трубі, що витісняється більш щільною холодною рідиною, що повертається по зворотній трубі.

При цьому теплоносій проходить шлях від котла по вертикальному стояку до розширювального баку відкритого типу, розтікається далі по горизонтальних стояках по радіаторів опалення і повертається в котел по зворотній трубі.

У таких системах важливими параметрами є: діаметр труб (особливо центрального подає стояка), а також їх ухил.

Перевагою такої системи можна назвати її енергонезалежність (при використанні простого твердопаливного котла), а в списку недоліків ми назвемо відсутність можливості регулювання теплорежімов різних приміщень, підвищений витрати палива , Необхідність використання металевих труб великого діаметра.

Системи з примусовою циркуляцією теплоносія

Така система доповнена ще й циркуляційним насосом , Який «в примусовому порядку» створює рушійну силу, прикладену до теплоносія.

«Примусова» система опалення

До переваг такої системи можна віднести можливість роздільного і гнучкого (диференційованого) регулювання потужності кожного радіатора або теплої підлоги за допомогою ручних або автоматичних вентилів, що дозволяє більш економічно використовувати енергоносії для роботи котла. У такій системі можна використовувати пластикові труби , Що істотно знижує вартість матеріалів і полегшує монтажні роботи, а самі пластикові труби можна «заховати» в стіни.

труби пластикові

Недоліком такої системи є тільки її «енергозалежність» від наявності в будинку електрики для забезпечення роботи насоса. У деяких випадках використовують комбіновану систему опалення.

Варіанти монтажу водяних систем опалення

Якщо людина без спеціальної підготовки розглядатиме всі існуючі варіанти монтажу систем водяного опалення , Особливо з природною циркуляцією, він може «потонути» в достатку інформації.

В рамках даної статті ми зупинимося на найбільш часто використовуваної схемою монтажу водяного опалення, доступною для повторення людиною без досвіду таких робіт.

Найбільш ефективним на сьогоднішній день вважається водяне опалення в приватному будинку , Виконане по двухтрубной системі монтажу водяного опалення , В якій «гаряча» рідина подається по одній (подає) трубі, а «холодна» відводиться по інший (зворотного).

Двотрубна схема монтажу з примусовою циркуляцією

Така схема дозволяє з'єднувати опалювальні прилади (радіатори, контури теплої підлоги) паралельно з незалежним ручним або автоматичним (термостат тут «нада», однак) регулюванням потоку рідини, що проходить через них. У таких системах опалення зручне використання спеціальних пристроїв - колектором, до яких підключаються всі «споживачі» тепла.

Використання колекторних вузлів в системі опалення

Більш докладно про системи монтажу опалювальних водяних систем читайте в статті «Схема опалення приватного будинки »

Варіанти котлів для приватного будинку

Весь цей змонтований багатометровий набір труб і радіаторів залишиться марним без «серця» опалювальної системи - котла. Це один з (якщо не єдиний) дорогий об'єкт опалювальної системи.

Варіант монтажу обладнання котельні

вибір котла здійснюється по доступному в регіоні розташування Вашого будинку палива: природний газ, електрику, тверде паливо та ін. Самим економічно вигідним і зручним в обслуговуванні є котел, що працює на природному газі.

Газовий котел системи опалення

Більше інформації про газових котлах у статті: " Як вибрати агв опалення? ». А також читайте: « двоконтурні газові котли опалення : Що ви повинні знати? »

Електричний також простий і автоматизований, але «їсть» дуже швидко Ваші грошики при оплаті за дорожчу, ніж природний газ, електроенергію.

електрокотел

Досить інформації про електричні котли в статті: «Котел електричний: що потрібно знати?

Немає доступу до газової магістралі, слабкий «введення» лінії електропередачі в будинок - тоді вихід один! Тобто, два ... Або твердопаливний котел (дрова, вугілля, брикет, пелети)! Або котел на рідкому паливі (Солярці)! Одразу попереджаємо, думайте про приміщенні для зберігання палива і про час, проведений поруч з твердопаливним котлом під час дозаправки при відсутності системи автоматичної подачі палива.

Більш докладно про твердопаливних котлах Ви можете прочитати в статті: Котли опалення на твердому паливі ».

розрахунок водяного опалення також включає в себе визначення необхідної потужності котла , Розрахунок гідравлічного опору системи для вибору потужності циркуляційного насоса , проектування димаря , монтаж водяного опалення з розширювальним бачком і групою безпеки.

Більш докладно про це можна прочитати в інших статтях нашого сайту.

Водяне опалення на дачі. Як зробити своїми руками, особливо опалювальних печей

Як зробити своїми руками, особливо опалювальних печей

водяне опалення дачного будинку може бути створено на основі газового, дизельного, електричного або твердопаливного котла - виходити потрібно з того, що є. якщо установка котла з якої-небудь причини вам не підходить, тоді можна зробити опалення на основі звичайної залізної буржуйки або стаціонарної цегляної печі .

Вибір тієї чи іншої схеми водяного опалення залежить від безлічі факторів, з якими вам доведеться рахуватися:

  • всі існуючі технологічні можливості створення опалення на різних видах палива;
  • час і сезон роботи системи опалення (від цього залежить склад теплоносія - вода або антифриз);
  • цикл роботи опалення між подачею (завантаженням або закладкою) палива.

Водяне опалення дачі своїми руками

Водяне опалення дачі своїми руками

Щоб освітити весь перелік нюансів і повноту проблематики візьмемо самий найгірший з можливих варіантів - з ресурсів є тільки вода. Тоді вибір однозначно впаде на твердопаливний котел (якщо своїми руками, то пічка з гідрообвязкой). Як зробити гідрообвязку своїми руками - знадобляться сталеві трубки діаметром до 1,75 дюйма, які необхідно приварити до топки сталевий печі. низ цих трубок звести в одну трубу і те ж саме зробити зверху, після чого на обидва кінці можна тягнути саму систему. Якщо маємо справу з російською піччю, то труби можна розташовувати всередині топки у вигляді змійовика або під плитою для приготування їжі.

Оскільки електрики немає, то і про циркуляційному насосі говорити не доводиться. Природну циркуляцію вираховуємо наступним чином:

  • весь шлях основної труби (від кінця гідрообвязка до її початку) необхідно порівняти з відстанню між точками підключення до системи основної труби - в цьому випадку виходить коефіцієнт, який вказує на можливий рівень ската труби, що вимірюється в мм на метр довжини (оптимальним вважається скат від 1 до 5 мм на метр довжини труби ).

Схема водяного опалення дачі

Схема водяного опалення дачі

В принципі, кількість радіаторів опалення може бути будь-яким (в сенсі, що немає чіткого регламенту ні за кількістю самих батарей, ні по кількості секцій у них). Важливою умовою включення радіаторів водяного опалення в систему є їх рівнева послідовність і правильна установка. Підключення послідовно повинно відбуватися за тим рівнем, на якому пролягає основна труба опалення , А батареї встановлюються і кріпляться на стіни за двома основним принципам:

  • всі батареї однієї системи опалення повинні бути закріплені на одному рівні (в деяких випадках, як наш, допускається невелике розходження, але всього лише в межах 10-15 мм);
  • кожен окремий радіатор не повинен мати ідеальний рівень по верхньому краю, а висіти на скіс у бік крана «Маєвського» під тим же кутом, що і основна труба системи опалення.

Щоб природна циркуляція теплоносія в системі працювала, причому ефективно, потрібно вводити в систему розширювальний бак, який буде створювати тиск в системі і змушувати воду проходити вперед, а не застоюватися на місці. Обсяг бака в стандартних умовах вважається достатнім при співвідношенні 0,1 до обсягу всієї системи. Але при збільшенні кількості радіаторів опалення обсяг системи збільшується і, відповідно, збільшується обсяг розширювача.

В цілому необхідний обсяг розширювача вираховується, як:

  • 0,5 літра на кожну секцію батареї (чавунної або алюмінієвої) або. якщо говорити про сталевих трубних регістрах, то по 0,5 літра на кожен метр довжини труби регістру;
  • природно, що потрібно додати до цього значення не менше 25-40%, щоб напевно вистачило.

Розширювальний бак, як рушійна основа системи опалення з природною циркуляцією , Врізається в трубу подачі в найвищій точці - відразу за котлом. Верхня частина бака має отвір, через яке атмосфера повідомляється з теплоносієм для відведення повітря з системи і вирівнювання тиску і обсягу теплоносія в різні пори року. Цим запобігається можливість завоздушіванія системи опалення на дачі , Зібраної власними руками.

Основна перевага приватного житлового будівництва в тому, що тут може бути досягнута повна незалежність від загальних комунальних благ Основна перевага приватного житлового будівництва в тому, що тут може бути досягнута повна незалежність від загальних комунальних благ. При цьому вони все-таки повинні бути, але набагато якісніше, ніж ті, що можуть запропонувати комунальні служби. Саме, мабуть, головне, що в своєму будинку опалювальний сезон може розпочатися тоді, коли забажає домовласник і, відповідно, закінчитися тоді, коли йому ж цього захочеться. Важливо, звичайно, і те, як він буде проходити.

зміст

Опалювальна система не може бути куплена в магазині і встановлена ​​вдома. Точніше, звичайно, всі її складові в магазині або на ринку, як раз і продаються, але купувати їх одним комплектом не вийде. Щоб, зробити опалювальну систему частого будинки своїми руками для початку потрібно знати:

  1. Чим хата буде опалюватися.
  2. Який доцільно використовувати енергоносій в системі.

Який доцільно використовувати енергоносій в системі

проектування системи опалення - один з найважливіших в комунікаціях приватного будинку

Після цього, потрібно буде провести масу розрахунків для визначення кількості радіаторів опалення, а також труб. Все це повинно відповідати один одному за багатьма параметрами.

Загалом, для початку потрібно визначитися з тим, який котел може будинок опалювати.

Види опалювальних котлів

У приватному будинку хочеться, щоб було тепло, але і хочеться, щоб досягалося воно з мінімальною участю людини. Тому опалювальний котел повинен купуватися виходячи з того, який вид палива найпростіше забезпечити для його безперебійної роботи.

Отже, котли можуть бути:

  • газові,
  • електричні,
  • вугільні,
  • комбіновані.

Це важливо! Всі сучасні котли в більшій чи меншій мірі економічні, працюють без великого шуму, мають відносно невеликі розміри і прості в обслуговуванні. Але для них всіх, навіть якщо мова йде про вугільному котлі , Потрібно електрику для запуску.

котел газовий

При наявності газу в будинку. це найпростіший і досить недорогий спосіб обігріву житла (якщо, звичайно, ви проживаєте не в Україні, де від російського газу відмовилися, свій не добули і тому, країна буде гордо замерзати цієї зими).

схема опалення приватного будинки котлом

Газові котли сучасних моделей абсолютно безшумні, розраховані на певну потужність, можуть бути двоконтурними, а значить, цілком здатні і обігрівати, і забезпечувати будинок гарячою водою.

котел електричний

За допомогою електрики можна ефективно, екологічно безпечно обігріти великий простір. Діапазон потужності котлів, які доцільно застосовувати в приватних будинках, від 4 до 300 КВт.

переваги електричних котлів :

  1. Вони здатні якісно обігрівати до 300 квадратних метрів житлового простору, причому розташованого в два, а то і три поверхи.
  2. Для них не потрібен димар і спеціальна вентиляція.
  3. Вони нічого не випромінюють і не забруднюють.
  4. Мають компактні розміри.
  1. Потрібна потужна електрична проводка в трифазній мережі, а в системі має бути стабільна напруга.
  2. Ціна за опалення буде досить високою.

Ціна за опалення буде досить високою

Як практично і всі потужні сучасні котли, електричні можуть не тільки обігрівати житловий простір, але і використовуватися для нагріву води.

котел вугільний

Котли, які працюють на твердому паливі, досить ефективні. В основу їх роботи покладено принцип дії печей Колпакова, коли вже прогрітий котел потребує надходження палива для підтримки температури теплоносія на виході з системи, раз в день. Такі пристрої мають дуже високий ККД, аж до 100 %.

Сучасні вугільні котли завжди підлогові. Вони мають компактні розміри. Корпус пристрою не нагрівається в процесі роботи котла.

твердопаливний котел

переваги:

  1. Можна топити не тільки вугіллям, а й дровами, а також відходами, які горять. Це можуть бути тирса, торф, папір.
  2. Висока потужність.
  3. Компактні розміри.
  4. Досить недорогий вид палива.

Досить недорогий вид палива

  1. Сучасні твердопаливні котли могут буті Досить ефектівні, но головний мінус - це бруд при їх ЕКСПЛУАТАЦІЇ. Вугілля нужно кудісь складуваті. Перегоріла золу утілізуваті.
  2. Досить Довго розігріваються. для Досягнення максимальної потужності повинно пройти не менше години після того, як паливо вже розгорілося.
  3. Потрібен правильно сконструйований димохід
  4. Більше, ніж повинна вміщати топкова камера, засипати вугілля не можна. Паливо може «заштибоваться». Це шахтарське термін. Він позначає, що в топці вугілля під дією температури стає однією монолітною структурою, яку не дістати, чи не повернути, чи не розбити.

Варто знати! З твердопаливним котлом підготовка до опалювального сезону залежить виключно від домовласника. Від того, скільки і якого палива він запасеться, буде залежати, чи буде тепло в його житло.

котли комбіновані

Такі котли не те щоб малоефективні, просто їх ККД не перевищує 90%. Комбінація тут може бути тільки одна: тверде паливо і газ.

Використовують такі опалювальні агрегати тоді, коли, наприклад, будинок побудований, газ буде підведено, але не цієї зими. Тому власники приймають рішення купити вугільно -газовий котел і топити першу зиму твердим паливом.

Перехід з одного виду палива на інший здійснюється шляхом зміни пальників. Це досить не складно і може бути виконано досить швидко.

Будь-котел - це тільки частина системи опалення, хоча і дуже важлива. Його вибір, точніше технічні характеристики , Повинні грунтуватися ще й на те, який енергоносій в системі циркулювати.

Типи опалювальних систем

Всього в приватному будинку може бути використано шість основних видів опалення :

  1. водяне опалення (По трубах циркулює вода, нагріта до потрібної температури);
  2. повітряне опалення (Енергоносій в такій системі - гаряче повітря);
  3. парове (в трубах циркулює пар);
  4. електричне (будинок обігрівається за допомогою електричних тенів);
  5. комбіноване опалення (Варіанти можуть бути різні);
  6. тепла підлога.

У кожного є переваги, можна знайти і недоліки.

водяне опалення

Найпростіше, доступне, яке не потребує спеціальних умов експлуатації - це водяне опалення для приватного будинку . Принцип якісної роботи в наступному: потрібно правильно розрахувати кількість батарей , Вибрати потужний котел. У готову систему запускається вода, зливати яку після сезону не обов'язково.

Варто врахувати, що в приватному будинку вода для системи опалення може бути, швидше за все, тільки відфільтрована (тоді як в центральних мережах вона буде ще і додатково пом'якшена), тому потрібно більш ретельно вибрати батареї.

Варто врахувати, що в приватному будинку вода для системи опалення може бути, швидше за все, тільки відфільтрована (тоді як в центральних мережах вона буде ще і додатково пом'якшена), тому потрібно більш ретельно вибрати батареї

Сама система проста в обслуговуванні. Циркуляція ж води в ній може здійснюватися двома способами:

  1. За допомогою насоса.
  2. Самопливом.

У будь-якому випадку водяна опалювальна система, зроблена своїми руками в приватному будинку, може бути тільки замкнутого типу.

Примусова циркуляція води

У водяній системі опалення встановлюється відцентровий (це найчастіше, але може бути і циркуляторний) насос. Його завдання раз в певний інтервал подавати воду до котла і від нього, після того, як вона буде нагріта.

ціркуляційній насос в системі опалення приватного будинку

сучасні системи опалення цей процес автоматизували. Тому участь людини для запуску насоса і контроль за температурою не потрібні. Примусова циркуляція енергоносія в опалювальній системі дає можливість якісно опалювати будинок в кілька поверхів.

Природна циркуляція води

Зараз вкрай рідко застосовується такий спосіб руху води по системі. Заснований він на елементарних Законах фізики, коли теплі і холодні шари води переміщаються за рахунок різної ваги. Вода самопливом може йти тільки в тій системі, де всі труби розташовані під невеликим нахилом. Чи виправдана природна циркуляція води в одноповерхових будинках.

У водяній системі опалення може функціонувати будь-який з перерахованих котлів.

У водяній системі опалення може функціонувати будь-який з перерахованих котлів

Монтаж водяної системи опалення своїми руками

Потрібно провести розрахунки необхідної кількості батарей, а також труб. Все це робиться виходячи з площі приміщень, які потрібно опалювати. Для всіх котлів, крім електричного, потрібен буде димар.

Система опалення може бути:

  • з одного трубою (тільки подача нагрітої котлом води),
  • з двома трубами (подача і обратка).

Спочатку в потрібних місцях строго за рівнем встановлюються радіатори. Як їх вибрати і встановити, дивись відповідну статтю.

Наступний етап робіт - проведення труб. Металеві зараз використовувати невигідно і досить клопітно, а поліпропіленові можна монтувати і самостійно.

Металеві зараз використовувати невигідно і досить клопітно, а поліпропіленові можна монтувати і самостійно

система опалення з поліпропіленовіх труб

для опалення використовуються поліпропіленові товстостінні труби. Їх укладають по всіх кімнатах (щоб вони виходили вільно з одного приміщення в інше, доведеться робити в стінах отвори трохи більше діаметра труб ). У потрібних місцях їх з'єднують спеціальної зварюванням.

Як монтується двотрубна система

Від котла ведеться труба до розширювального бачка. Доцільно котел встановлювати на першому поверсі, а бойлер на другому (або, принаймні, вище рівня котла).

Труба з гарячою водою після котла направляються до бойлера. А від нього йдуть дві труби: вниз з нагрітою водою, вгору та, що має воду охолоджену. У кожній кімнаті труби з'єднуються з батареями.

У кожній кімнаті труби з'єднуються з батареями

Як монтується однотрубна система

для монтажу системи таким способом труб потрібно менше. Система може бути тільки з верхнім розведенням . Підійде вона в невеликих приватних будинках з горищами. радіатори опалення підключаються послідовно. Тому кожен наступний буде трохи холодніше.

В системі повинні бути:

  • котел,
  • розширювальний бак,
  • батареї,
  • фільтри очищення води,
  • можливо насос.

Це важливо! Виставляти температуру в приміщенні з такою системою опалення дуже складно. Одна вимкнена батарея призведе до зупинки всієї системи.

повітряне опалення

Цей спосіб обігріву будинку зараз досить популярний. Повітряне опалення передбачає наявність в кожному приміщенні калориферів або спеціальних вентиляційних каналів, через які і буде надходити гаряче повітря. І перші, і другі можуть розташовуватися в стінах або на стелі.

Розрізняють три види повітряного опалення:

  1. Місцеве.
  2. Центральне.
  3. Завіси з повітря.

опалення місцеве

Такий спосіб обігріву важко назвати повноцінним опаленням , Але і він має місце бути якісним. Для цього потрібно в кожній кімнаті встановити тепловентилятори або теплові гармати і радіти теплу. Обігрівачі будуть нагрівати повітря, пересушує його. Тепло буде тільки в окремому приміщенні і за умови, що закриті двері.

Тепловий вентилятор - він може бути встановлений в кімнаті, але можна його вмонтувати в стіну, як частина центрального повітряного опалення.

Центральне опалення

Системи, де гаряче повітря подається централізовано, можуть бути з:

  • прямоточною рециркуляцією,
  • повної,
  • частковою рециркуляцією.

Зазвичай вентиляційні канали розташовують над підвісною стелею, залишаючи в ньому отвори, через які в кімнати і буде надходити гаряче повітря.

Все це можна виконати і в стінах, якщо, звичайно, дозволяє простір забрати певну його частину для того, щоб заховати труби .

повітряні завіси

Пристрої, що нагадують кондиціонери, підвішують над вхідними дверима або встановлюється поруч з ними. З завіс виходить потужний струмінь теплого повітря, яка блокує холодне повітря, що проникає в приміщення при відкриванні дверей. У приватному будинку таку завісу можна встановити тільки при вході в нього і то, якщо двері постійно відкриваються.

Повітряне опалення змонтувати дорожче водяного . Нагрівати повітря може будь-який котел (частіше електричний або газовий).

Переваги повітряної системи опалення:

  1. Циркуляція теплого повітря здійснюється після його фільтрації.
  2. У будинку постійний приплив свіжого повітря, так як його для обігріву система бере з вулиці.
  3. Можливість установки в системі крапельного зволожувача повітря.
  1. Неможливість змонтувати систему в побудованому будинку.
  2. Дорожнеча монтажу.

↑ вернуться до змісту

електричне опалення

В основі такого опалення належить наявність в кожному приміщенні електричного конвектора. Чим сучасніше пристрій, тим більше у нього може бути функцій. Це, наприклад, регулятор температури. Він може бути автоматичним, коли при заданій температурі конвектор буде відключатися, щоб включитися при її зниженні.

Преимущества:

  1. Швидкість монтажу.
  2. Простота в ЕКСПЛУАТАЦІЇ.
  3. Можливість переміщення конвекторів з одного приміщення в інше.

Можливість переміщення конвекторів з одного приміщення в інше

  1. Великі рахунки за електроенергію.
  2. Обов'язкова наявність гарної електромережі.

Таке опалення може бути виправданим, як тимчасовий варіант або там, де немає інших видів палива.

парові опалення

Принцип його дії такий же, що і в водяній системі. З тією лише відмінністю, що по трубах буде циркулювати пар. У будинках це опалення може бути встановлено, його монтаж і принцип роботи такий же, як при циркуляції води (дивись розділ Монтаж водяної системи опалення своїми руками ).

Опалювати таким способом приміщення можна тільки за допомогою спеціальних котлів, які повинні працювати разом з пристроєм, який виробляє пар. В системі обов'язково будуть спеціальні фільтри, які підготують воду перед переходом в газоподібний стан.

для приватного будинки у такої системи недоліків більше, ніж переваг:

  • досить дорогий монтаж (враховуючи фільтри і особливий котел),
  • експлуатація може бути небезпечна (якщо лопне труба або батарея, то людині, що знаходиться поруч, можна отримати опік).

До переваг можна віднести деяку економію енергоносія і швидкість нагрівання всієї системи.

тепла підлога

В принципі, в приватному будинку на першому поверсі тепла підлога можна встановити всюди. Але найкраще тепло буде проходити через керамічну плитку. Тому пристрій системи «тепла підлога» там, де підлогове покриття ламінат, паркет або лінолеум не доцільно, враховуючи їх низьку провідність тепла.

Теплі підлоги можуть бути:

  • водяними,
  • електричними.

Суть в цих системах одна - тепло буде надходити знизу. А принцип дії і, природно, монтаж, різні.

Водяна тепла підлога

Труби, підключені загальної системі водяного опалення , Повинні бути покладені на рівну поверхню на спеціальну підкладку, що не дасть тепла йти вниз.

Колектор теплої водяної підлоги

Потім необхідно виконати стяжку, зверху якої можна укладати потрібне підлогове покриття. Такий спосіб досить економічний, а й досить трудомісткий. Набагато простіше монтувати електричні тепла підлога .

Електрична тепла підлога

Тут дуже простий монтаж. Готові мати укладають на поверхню, а зверху може бути виконана мінімальна стяжка. Хоча цілком можна обійтися і без неї.

Кабельний електричний тепла підлога

Є ще варіант дешевший. На спеціальну підкладку укладають кабель, закріплюють його, а зверху або стяжка, або відразу ж підлогове покриття.

Найчастіше теплі підлоги - це тільки частина системи опалення.

комбіноване опалення

При комбінованому опаленні може бути так: в деяких приміщеннях, частіше на кухні, ванній, коридорах теплі підлоги, а в вітальні і спальні водяне опалення. Може бути і так: у всьому будинку водяне опалення , А в декількох приміщення (які, наприклад, добудували пізніше), електричне. Найбільш вигідний варіант, коли все ж в системі один котел і один теплоносій.

Після того, ка будь-яка система опалення буде змонтована, потрібно запускати в неї енергоносій і підключати котел. Для цієї процедури, по крайней мере, в перший раз, потрібно запросити фахівця сервісного центру, де котел був придбаний і буде обслуговуватися. Якщо пуск пройде нармально і опалювальний сезон не принесе сюрпризів, то в наступні рази послуги такого фахівця вже не знадобляться.

Дивіться також:


13 липня 2019 року

Що повинно бути в складі водяної системи опалення?
Що належить зробити?
Що це таке і з чим його їдять?
Що повинно бути в складі водяної системи опалення?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама