Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Тепла підлога і ламінат - шлюб за розрахунком

  1. експеримент №1
  2. експеримент №2
  3. експеримент №3
  4. експеримент №4
  5. експеримент №5
  6. висновки
  7. думка
  8. Додати коментар:

Тепла підлога - винахід безперечно приємне. Звичайно, знайдуться персонажі, які стануть розмахувати руками, некультурно заперечувати, усіма силами запевняти, що це шкідливо, знижує імунітет і викликає анорексію. Якщо їх вчасно не зупинити, то далі вони пригадають предків, які з давніх-давен жили в печерах і землянках, їли мамонтів і нічого, якось до космічних апаратів доросли без всяких там буржуазних штучок ... Сперечатися не буду. Скажу лише, що особисто мені тримати ноги в теплі і ходити довгими зимовими вечорами по теплому підлозі босоніж, подобається набагато більше, ніж по крижаному в двошарових тапочках з утепленими устілками з овечої шкури. Але є при влаштуванні систем теплої підлоги одне важливе питання ...

Люди часто цікавляться, а який тип чистового покриття вибрати, щоб тепла підлога працював і залишався теплим? Дійсно! Зі шкільного курсу фізики, а більше з життєвого досвіду ми знаємо, що існують матеріали, які добре проводять тепло (наприклад, метали), а є ті, які проводять тепло погано (наприклад, дерево). Ми також здогадуємося, що чим вище щільність матеріалу і менше його товщина, тим краще цей матеріал проводить тепло. Всім відомо, що керамічна плитка або керамограніт - ідеальне покриття для теплої підлоги. Маючи високу щільність і теплопровідність, кераміка практично не знижує ефективність підігріву підлоги. Але класти в житлових приміщеннях і спальнях плитку, знаєте, не кожен власник вирішиться. Так, при працюючому опалюванні поверхню плитки буде теплою. Але влітку і в міжсезоння є зворотний ефект - кераміка холодна. Я навіть не кажу тут про інші недоліки керамічного покриття. Традиційна і популярна альтернатива плитці - лінолеум. Так ось практика показала, що не дуже товстий лінолеум нітрохи не поступається плитці по теплопровідності. Цей матеріал ідеально поєднується з теплою підлогою. Прогрівається швидко, рівномірно. Однак велика кількість людей в силу ряду різних причин не хочуть використовувати плитку або лінолеум. Їм більше подобається фактура паркету. А так як натуральний паркет - задоволення досить дороге, то вони звертають увагу на імітацію паркету - ламінат. Ось тут-то і виникає цікаве питання - а як воно з теплими підлогами то?

З деяких пір я не завжди вірю всьому тому, що пишуть і говорять. Адже письменників в Інтернеті багато і різних. Наприклад, пишуть: «Не бійся, ламінат гріється чудово!". Але разом з тим можна зустріти і зворотні твердження ... І якщо по частині плитки ви не знайдете двох різних думок, то ось про ламінат можна прочитати будь-яке, в тому числі, звичайно, про козлів і баранів, без яких багато форумів категорично не обходяться . Якщо ж спробувати пригадати уроки фізики та математики і розрахувати температуру поверхні ламінату в порівнянні, скажімо, з плиткою при однаковій температурі теплоносія, то сумнівів стає ще більше ... Ну так от щоб підтвердити або спростувати сумніви і відповісти на питання про можливість застосування ламінату з системами підігріву підлоги я вирішив провести невеликий експеримент.

Я придбав трохи недорогого російського ламінату найпоширенішою товщини - 8 мм. Взяв цю товщину навмисне, бо 6 мм - це для якісного ламінату явно мало, а якщо з ТП не працюватиме 8 мм то про 10 або 12 міліметровий ламінат можна буде і не думати. Також я придбав найпоширеніші підкладки: з екструдованого пінополістиролу (він же пінопласт) і пінополіетилену (вона ж "пінка").

Для контролю температури я використав калібровані цифрові датчики DS18B20 , Що працюють по шині 1-wire.
Щоб експеримент був чистим, я спеціально порівняв показники датчиків в однакових умовах і отримав абсолютно однакові значення температури.
Один датчик змонтований на поверхні ламінату, інший на поверхні стяжки. Можна починати.

Невеликий ліричний відступ, щоб відразу зняти ряд питань. У багатьох джерелах стверджується, що максимальна температура теплої підлоги не повинна перевищувати 27 градусів. Можливо, в Європі, де зроду про зиму не чули, де в будинках не топлять, а ночами чути стукіт зубів, 27 градусів саме те. Адже в квартирах там взимку рідко буває вище +18. Але якщо ви в Росії робите підлогове опалення (без радіаторів), то 27 градусами ви точно не обійдетеся. Ну хіба що тільки в тому випадку, якщо у вас не буде вікон, а будинок буде утеплений метровим шаром пінопласту. Крім того, така підлога не буде в звичному розумінні теплим. При 27 градусах будь-яке покриття (плитка, ламінат, лінолеум, просто стяжка) будуть холодними. У мене типовий будинок і взимку температура теплої підлоги іноді досягає і 35 градусів і навіть вище. Але, власне, повернемося до нашого ламінату ...

експеримент №1

Температура теплоносія на рівні подачі в контур "Теплого статі": 38 градусів.
Температура в приміщенні: 25 градусів (так, я люблю тепло)
Ламінат змонтований БЕЗ підкладки, прямо на стяжку. (Так поки треба, ми розглядаємо реальну теплопровідність матеріалу)

Що показують перші спостереження. Різниця в температурі стяжки і ламінату при оголошених умовах невелика - близько 0.5-1,0 градуси. При відносно невеликій температурі теплоносія і високій температурі в приміщенні поверхні будь-яких предметів, покладених на підлогу, будуть приблизно однаковими. Але є одне цікаве спостереження. Чомусь суб'єктивно поверхню стяжки, нагрітої до температури 31,5-32,0 градуса сприймається шкірою як "тепла". У той же час, якщо докласти руку до ламінату (температура поверхні 30,6-30,8 градуса) він сприймається ... "прохолодним". Органи почуттів можуть обманювати, я в цьому багато разів переконувався, але засоби об'єктивного контролю - ніколи. А вони кажуть, що різниця є і помітна, але не гігантська. При температурі в приміщенні 26 градусів і теплоносія в трубах 38 градусів різниця не більше 1 градуса. При цьому суб'єктивне сприйняття дає іншу картину: ламінат в порівнянні зі стяжкою прохолодний. Чи не холодний, не теплий, а скоріше звичайної кімнатної температури.
До речі, з точки зору підлогового опалення ситуація нормальна. Пол і не повинен бути гарячим, а 31 градус - цілком собі робоча температура для опалення приміщення теплою підлогою.
Чому така різниця в суб'єктивних відчуттях? Можливо, вся справа в порозі, при якому людина сприймає ті чи інші предмети теплими або холодними. Можливо, 31 градус - це і є та сама температура, при якій предмети починають здаватися реально теплими. Чому така мала різниця в температурі поверхні стяжки і ламінату? Можливо, все через те, що температура повітря в приміщенні і стяжки близькі (різниця всього 5 градусів). Тому я вирішив змінити умови експерименту і наблизити їх до "бойових". Уявімо, що у нас -20 за вікном ...

експеримент №2

Говоримо системі управління опаленням підняти температуру теплоносія в контурі ТП з 38 до 42 градусів.

Ага! Ось тут і починаються сюрпризи. Як тільки ми значно підвищили температуру теплоносія, картина різко змінилася. Стяжка без чистового покриття відреагувала на зміни майже моментально. Різниця між температурою поверхні стяжки і ламінату значно зросла і наблизилася до 2 градусів. Графік зміни температури поверхні ламінату явно відстає і поводиться мляво. Прогрівається ламінат природно повільніше, ніж стяжка. А що кажуть суб'єктивні відчуття? А кажуть вони наступне - як тільки температура поверхні стала наближатися до позначки 31,5 градуса, ламінат став сприйматися теплим! Ось серйозно, хлопці, ні за що б не подумав, що різниця для шкіри між 30,7 і 31,2 градусами така значна! А тепер подивіться ще раз на графік. У лівій частині лінії йдуть поруч, а рука відчуває різницю сильно (тут прохолодно - тут тепло). У правій частині графіка лінії розташовані далеко. А рука майже не помічає різницю (тут тепло - тут трохи тепліше) ... Ось така ця кумедна скотина - людина з його внутрішнім сприйняттям навколишньої дійсності. А що далі? А нічого. Температура поверхні ламінату, досягнувши значення 31,2-31,3, рости перестала. Температура стяжки зупинила своє зростання на 33,5 градусах і також коливалася в діапазоні + - 0,2 градуса. Таким чином, при збільшенні температури подачі на 4 градуси, температура стяжки збільшилася на 2-2,5 градуса, а температура ламінату всього на 0,7-1 градус, а різниця між поверхнею стяжки і поверхнею ламінату зросла з 0,8 градуса до 2 градусів. Це, до речі, майже повністю збігається з розрахунковими значеннями.
Проміжний висновок на даному етапі. Так, ламінат не дуже добре передає тепло, але все ж передає. Він має більшу інерцію і все-таки при певній температурі теплоносія нагрівається досить, щоб це міг відчути людина, доторкнувшись будь-якою частиною свого тіла до поверхні.
Чи буде працювати тепла підлога в такій ситуації? Безумовно. Його ефективність буде нижче, більше тепла буде йти вниз, створюючи ефект теплого стелі. Проте, тепла підлога працювати буде, хоча температуру теплоносія необхідно буде суттєво коригувати в бік збільшення.

А чи не здається вам, що я рано роблю висновки? Так-так, ви абсолютно праві - адже повинна бути ще підкладка! Адже підкладку роблять з матеріалів-утеплювачів (пінополіетилен, пінополістирол, пробка). Тому робимо ще один експеримент

експеримент №3

Температура теплоносія в контурі 42 градуси.
Дійові особи ті ж, але під ламінат змонтована підкладка (екструдований пінополістирол товщиною 3 мм)

Не варто навіть показувати на графіку той момент, коли я встановив підкладку під ламінат. Всі прекрасно видно і так. Пінополістирол - прекрасний теплоізолятор. Він не підвів, і навіть 3 мм вистачило, щоб знизити температуру поверхні ламінату відразу на 1 градус. В результаті навіть при температурі теплоносія 42 градуса на поверхні тільки трохи більше 30, а різниця між температурою стяжки і ламінату досягла 3,5 градусів! І знову ламінат став на дотик прохолодним ... Саме час спробувати спінений пінополіетилен. Товщина також 3 мм.

А тепер зможете знайти на графіку точку, коли підкладка була замінена? Насилу ... Дійсно всупереч моїм очікуванням різниця між пінополістиролом і пінополіетиленом склала всього 0,1-0,2 градуса, що можна навіть списати на похибку вимірювань. З точки зору теплопровідності пінополістирол приблизно відповідає пенополіетіленов. Різниці в тому, який матеріал використовується для підкладки, практично немає. Важлива тільки і тільки товщина! Власне, СНИП нам кажуть про це ж, як і розрахунки. Навіть нецікаво. З огляду на результати, можна констатувати, що 3 мм багато. Краще взяти підкладку товщиною 2 мм. Втрат буде менше.

Як же нам знову повернути ногам колишню тепло? Все як завжди - піддати жару. А значить ставимо новий експеримент.

експеримент №4

Збільшуємо температуру теплоносія ще на 4 градуси до 46 градусів.

Ситуація повторюється. Як і в тесті №2, збільшення температури теплоносія на 4 градуси, призвело до збільшення температури ламінату всього на 1 градус, в той час як стяжка потепліла відразу на 2. Тепер різниця між поверхнями досягла 4 градусів. І якщо стяжка вже сприймається гарячої, то ламінат при температурі 31,2 градуса знову нарешті знайшов стан "трохи теплий". Але якою ціною? 46 градусів в трубах.

Та температура поверхні підлоги, яка з лінолеумом або плиткою досягається при 38 градусах теплоносія, з ламінатом на підкладці 3 мм можлива тільки при 46. На 8 градусів вище!
Вище я згадав, що різниця між пінополістиролом і пінополіетиленом немає. А яка різниця при різній товщині? 3 мм або 2 мм? Давайте перевіримо.

експеримент №5

Температура теплоносія знову 42 градуси.
Ламінат змонтований на підкладці товщиною 3 мм. Що буде, якщо замінити підкладку на більш тонку двухмиллиметровую?

Приблизно о 20:54 я замінив підкладку. Температура відразу зросла на 0,5 градуса. Що, власне, і було потрібно довести. Не важливо яка підкладка, важлива тільки товщина. Але я провів ще один експеримент. У ряді джерел згадується якийсь перфорований пінополістирол спеціально для систем теплої підлоги. Ну я, не довго думаючи, взяв аркуш пінополістиролу, та й продірявив його шилом, зробивши пару тисяч отворів. До речі, дуже це виснажливе заняття. Так ось. Ця перфорація взагалі НІЯК не спрацювала. Тобто замінивши лист пінополістиролу цільного, на лист з перфорацією я не увидил зовсім ніякого зміни на графіку. Ще один маркетинговий хід. Майте на увазі!

висновки

Ламінат без підкладки прогрівається. Коштує це +4 градуси до температури теплоносія і +2 до температури стяжки.
Ламінат з підкладкою прогрівається. Коштує це ще +4 градуси до температури теплоносія і ще +2 до температури стяжки.
Пінополістирол і пінополіетилен одинакого погано проводять тепло. З точки зору прогріву ламінату, тип підкладки значення не має.
Підкладка повинна бути мінімальної товщини.
Щоб ламінат тактильно здавався теплим (при кімнатній температурі), його потрібно нагріти вище 31 градуса.

Ламінат з системами підігріву підлоги використовувати можна. Але!
1. Необхідно значно збільшити температуру теплоносія - зміщувати робочий діапазон на 8-10 градусів вгору.
2. Більше тепла буде йти вниз. Ефект теплого стелі внизу буде виражений сильніше.
3. Якщо контур теплої підлоги один, то при комбінації підлогових покриттів плитка або лінолеум будуть значно тепліше. Необхідно або ділити контури і регулювати їх по різному, або, як мінімум, балансувати для зменшення витрати в тих гілках, де в якості підлогового покриття використовуються більш теплопровідні матеріали.

думка

Не дивлячись на те, що ламінат виглядає "багатше" і взагалі схожий на паркет, він явно програє лінолеуму в функціональності при використанні підлогового опалення. Температура лінолеуму в системах Теплий Пол практично дорівнює температурі стяжки, а ось ламінат втрачає відразу 7-8 градусів. На мій погляд це ДУЖЕ багато. Безумовно, ламінат підкуповує і відчуттям псевдонатуральності і віддаленій схожістю на дерево, але все це миттєво руйнується, варто вам що-небудь упустити на підлогу. Адже дерево так не дзвенить. Варто вам наступити на нього босою ногою. Адже натуральне дерево і ніжніше і тепліше. Лінолеум - чиста синтетика і хімія. Але не дзвенить, не стукає як барабан, не холодно ногам при відключеному опаленні. Я не шанувальник 100% синтетичних матеріалів, але зваживши всі за і проти, думаю, що з теплою підлогою доречніше використовувати якісний дорогий лінолеум (який, до речі, зараз мало чим поступається по дизайну ламінату) або плитку.

Автор: Andrey_B
Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з дозволу автора і з обов'язковим посиланням на джерело.


Додати коментар:


Сортування коментарів: Останні зверху | перші зверху

2018-10-27 10:19:12 | Andrey_B
Сергій, навряд чи хтось проводив дослідження в плані залежності довговічності покриття від його температури. Це вкрай дороге і технічно складне дослідження. Ніхто не дасть вам точної відповіді, так як тут мільйони факторів: і характер навантаження на ламінат, і в вологість і головне тип і якість самого ламінату. Я особисто думаю, що температури близько 40-50 градусів навряд чи позначаться на довговічності ламінату. З шкідливими виділеннями ще складніше. Без лабораторії що або сказати не можна в принципі. Одне покриття може фонить більше, ніж інше. Знову ж моя думка, швидше за все нагріте ламінат не робить якогось фатального шкоди здоров'ю. Набагато більше шкоди можна вдихнути на міських вулицях. А якщо є сумніви, можна частіше провітрювати приміщення. Звичайно, якщо стоїть мета побудувати екологічно чисте житло, то в ньому не місце ламінату, як і меблів з ДСП, як і вікон з ПВХ, як і утеплення даху з мінплит. Але це зовсім окрема історія, яка місцями межує з клінічної психіатрією.


2018-10-27 1:13:02 | Сергій
Прочитав статтю і все коментарі, багатьом величезне спасибі, окремо автору статті. Допоможіть будь ласка розібратися в моїй ситуації:
Інфрачервоний плівковий підлогу 220Вт, під ламінат поверх екранованої підкладки, по "хорошим радам" покладено без датчиків статі, терморегулятор включається по температурі повітря. Головне питання, скільки проживе в нормальному вигляді мій ламінат, якщо при сильному морозі він поверхню підлоги нагрівається до 32 градусів, а сам тепла підлога може нагріватися до 45 градусів (правда прі не перериваної роботі за хвилин 20, подібні тести є на ютубі) т. е. якщо користуватися постійно то тепла підлога включається на повну потужність на хвилин 5 поки повітря не нагріється, якщо відігрівати будинок то все підлоги працюють довго на повну потужність. Загалом повторю питання чи довго прослужить ламінат і чи немає шкоди для здоров'я при можливих виділених від перегріву, як у випадку з ламінатом, чи є у кого реальний досвід в подібних випадках?


2018-09-21 14:48:49 | Andrey_B
Роман, не можу вам сказати. По-перше, я не використовую ламінат зовсім. По-друге, я використовую водяна тепла підлога, так як підлогове опалення великих площ за допомогою електрики набагато дорожче.


2018-09-21 13:07:30 | Роман Дерев'янко
Спасибі, Андрій. Дуже цікава стаття. У мене є до Вас питання. Ви теплоносієм гріє стяжку яка в подальшому намагається прогріти ламінат з підкладкою, але на ринку існують, так звані, плівкові (карбонові) нагрівачі які встановлюються між теплоізолюючих підкладкою і ламінатом. В цьому випадку стяжка і витрати енергії на її прогрів випадають з розрахунків, так як теплоносій знаходиться в безпосередньому контакті з покриттям підлоги. Температура карбонового теплоносія значно вище температури стяжки. Як буде вести себе ламіноване покриття в цих умовах ?????


2018-08-22 9:16:13 | Михайло
О, клевое дослідження. Дуже дякую. Я працюю з теплою підлогою, тільки електричним і завжди так і думав, що підкладка точно підвищить температуру стяжки. А тут такий експеримент.
З приводу відчуття теплий-холодний, тут все індивідуально. Маю сам тепла підлога інфрачервоний на ньому двп і лінолеум. Якщо виставити на регуляторі 30 градусів, то мені стояти не дуже комфортно, а при 25 градусах, дуже добре. Термодатчик лежить під гріє плівкою безпосередньо. А ось дружині подобається погарячіше))
Ще раз спасибі за статтю і взагалі за весь сайт.


2018-02-26 14:33:51 | Олександр
Про "... є одне цікаве спостереження." Чомусь суб'єктивно поверхню стяжки, нагрітої до температури 31,5-32,0 градуса сприймається шкірою як "тепла". У той же час, якщо докласти руку до ламінату (температура поверхні 30,6-30,8 градуса) він сприймається ... "прохолодним".
Це явище добре відомо, залежить від різниці в теплопровідності предметів.


2017-01-23 12:23:19 | Andrey_B
Антон, напівкомерційний лінолеум - теж ПВХ. В одній кімнаті покладено впритул до стін (без зазору). Не бачу, щоб він пішов хвилями через розширення або щось в цьому роді. Думаю, що ПВХ плитка не відклеїться. Але реального досвіду немає.


2017-01-23 7:55:59 | Антон
Теж мучуся вибором, що покласти на теплу підлогу. Збільшувати температуру теплоносія можна, але пвх розширюється в 10 разів сильніше ніж керамічна плитка. Виникає питання не відклеїться чи від стяжки ПВХ плитка.


2016-11-09 11:29:14 | Andrey_B
vlad70, якщо ви читали статтю, то, можливо, звернули увагу, що я робив перфорацію в підкладці і з'ясував, що вона не працює, ніяк не робить вплив на прогрів ламінату.


2016-11-08 19:59:15 | vlad70
Якщо вже підкладку використовувати, то я робив перфорацію. Залишився задоволений. Поки все гріє і поки нічого не скрипить.


2016-01-06 14:06:43 | Andrey_B
SAU, по-перше, що значить деградувати? Є видимі зміни, є нормальні дослідження і виміри того, що виділяється? По-друге, а що ви, власне пропонуєте? Так, є керамічна плитка. З теплими підлогами хороший варіант, але не всім подобається плитка в житлових приміщеннях з цілого ряду причин.
Якщо тримати температуру підлоги 25-27 градусів, то опалювати приміщення такими ТП в російських умовах буде важко. Сенсу майже немає.


2016-01-06 7:01:45 | SAU
А як щодо того що ламінат при нагріванні теплою підлогою починає деградувати і починається емісія всякої бяки?
Дорогий ламінат витримує температуру побільше, дешеві тримає її гірше.
Наскільки пам'ятаю, виробник допускає температуру ламінату не вище 25-27С.


2015-05-26 5:19:03 | Олег
Дякую за змістовну статтю! Була думка зачепити батарею послідовно з теплою підлогою (зробити розтин), тепер думаю - 42 градуси замало буде для неї.


2015-05-16 23:11:57 | vago083050
Як автор процитованого нижче повідомлення про теплоізоляційних властивостях підкладок, хочу внести корективи, щоб не плодити в інтернеті неправдиву інформацію, зважаючи на помилки, яка вкралася через неточності даних на ресурсі офіційного джерела (/tuplexrus.ru/about-tuplex/tech.html) , в результаті преведшей до невірного висновку: поставивши Tuplex на друге місце після QS Coolheat, що вище 2 мм-ой пробки. На російському сайті виробника переплутали: видавши показник опору теплопередачі за показник коефіцієнта теплопровідності. Навряд чи навмисно. Т. к. На фінському сайті все правильно. Констатую: для теплої підлоги Tuplex - не найкращий варіант, так само як і інші 3-х і 2-х мм перші підкладки, тому повторювати даний експеримент з Tuplex немає потреби.
А ось експеримент з:
- 7мм-ой дошкою Kahrs Linnea (0,22 Вт / мK), покладеної на підкладку товщиною 1,3 мм Quick Step Coolheat (0,050 Вт / мK)
- цієї ж 7мм-ой дошкою Kahrs Linnea, але приклеєною до основи без підкладки
- Forbo Marmoleum (0,17 Вт / мK) товщиною від 2-х до 4-х мм, приклеєного до основи
повторити було б корисно для розширення висновків.


2015-04-21 22:47:21 | Andrey_B
Anton, ось тільки днями розібрав стенд. Так, власне, там дивитися нема на що - на підлозі був змонтований ламінат і приклеєний до нього датчик. А поруч і до стяжки. Датчики були розташовані по ходу труби ТП, щоб показувати об'єктивні значення.
Так, під лінолеумом (ну так вже у нас в Росії повелося) я розумію саме ПВХ покриття. Мармолеум, до речі, хочу спробувати. З пробкою складніше в тому плані, що з красивим малюнком вона коштує пристойних грошей - а це в кілька разів дорожче лінолеуму і ламінату. А дешева пробка нудна, хоча дійсно варто було б і її протестувати на предмет нагріву.


2015-04-21 12:26:13 | Anton
Андрій, спасибі за статтю. Як завжди дуже пізнавально і дохідливо. Якби ще фото установки з експериментами, було б здорово.
Ще хотів би уточнити, що швидше за все під лінолеумом ви маєте на увазі ПВХ матеріал, а не той полімер на основі масла і льону (мармолеум). Було б також цікаво дізнатися про його теплопровідних властивостях. А ще про пробкових покриттях.


2015-04-14 16:10:44 | Павло
Дозволю собі додати сюди пост з відомого форуму з приводу підкладок із зазначенням деяких характеристик. Думаю, буде корисним і актуальним.
Самому належить укладати ламінат по ТП і, відповідно, вибирати підкладку.
vago083050:
"Коефіцієнт теплопровідності:
Tuplex - 0,080 Вт / мK
QS Coolheat - 0,050 Вт / мK
Пробка - 0,035 Вт / мK
Але, товщина підкладок різна:
Tuplex - 3 мм
QS Coolheat - 1,3 мм
Пробка - 2 мм
Тому, якби підкладки були однакової товщини, то Tuplex був би кращим з точки зору теплопередачі, а так виходить, що QS Coolheat переміг, опір теплопровідності:
Tuplex - 0,037 м2K / Вт
QS Coolheat - 0,026 м2K / Вт
Пробка - 0,057 м2K / Вт
Tuplex - відмінна і відносно недорога підкладка, але всупереч гаслам маркетологів, я б не поспішав застосовувати її під паркетну дошку або ламінат на теплу підлогу, т. К. Зворотною стороною медалі є наявність значного кількості повітря в її конструкції на увазі незначної щільності, а повітря при зміні температури істотно змінює свою вологість і відбувається це швидко, що призводить ламінат або паркетну дошку в стан прагнення врівноважити свою вологість з навколишнім повітрям, що в підсумку призводить до викривлення. Якщо теплі підлоги включати, поступово підвищуючи температуру і підтримуючи її на більш-менш постійному рівні, то все повинно бути нормально, особливо якщо є зволожувач, а якщо користуватися теплою підлогою від випадку до випадку, то можемо поиметь негативні наслідки мінливою вологості повітря, що всередині підкладки.
Підкладка для теплої підлоги повинна:
- бути максимально щільною, містити мінімум повітря (пробка, QS Coolheat, будівельний картон)
- бути максимально тонкої (будівельний картон, QS Coolheat)
- мати максимально можливий коефіцієнт теплопровідності (будівельний картон, Tuplex, QS Coolheat).
Як бачите ВСІМ трьом вимогам відповідає тільки будівельний картон і QS Coolheat. Але будівельний картон сильно поступається подложкам в акустичних властивостях, тому на теплу підлогу QS Coolheat - оптимально.
Дотримуйтеся режиму вологості повітря при експлуатації паркетної дошки або ламінату, особливо при наявності теплих підлог. "


2015-04-14 10:44:04 | Andrey_B
Алі, останнім часом віри в чудові матеріали стає все менше. Ймовірно, старію. Адже є закони фізики і економіки. Щось я сильно сумніваюся, що 3 мм tuplex сильно краще 2 мм пінополіетилену. Хоча перевірити не завадило б, тільки в наших магазинах його не знайшов. Проблем з опаленням не буде, особливо якщо стіни будинку досить теплоеффектівни. Досить тримати в контурі ТП температуру вище з автоматичними побічними ефектами у вигляді теплого стелі внизу (але це не страшно). А ось при температурі теплоносія нижче 30 градусів або з відключеним підлоговим опаленням ламінат завжди відчувається фактично холодним в порівнянні з побутовим лінолеумом. Це те, що мене трохи бентежить.
За "ахтунг" окреме спасибі. ;)


2015-04-13 1:46:29 | Алі
Маю будинок, що обігрівається тільки теплою підлогою і з покладеним ламінатом, тому вставлю свої 5 копійок:
1) Підкладку під ламінат для теплої підлоги я вибирав спеціальну. У магазині на момент укладання я знайшов два види. Перший, це перфорований 2мм пінополіетилен (такий же як звичайний тільки дірок наробило багато). Другий - це 3мм tuplex. Я вибрав другий. Ніякіх проблем немає. Температуру в дуже холодні дні подаю до 45 градусів.
2) АХТУНГ! Пам'ятайте дуже важливу вешь - при нагріванні предмети розширюються. Ламінат не виняток. Залишайте достатній зазор між укладанням і стінами, особливо якщо у вас з одного боку кімнати ламінат буде притиснутий до підлоги важкою шафою або диваном з тушкою господаря. Я попервах зробив в одній кімнаті зі стандартним невеликим проміжком. Ламінат розширився піднявся і зламався. З тієї ж самої причини його не в якому разі не можна приклеювати підлозі ... Його взагалі не треба приклеювати, але у мене є знайомі хто це зробив на теплу підлогу і потім все знімав.


Люди часто цікавляться, а який тип чистового покриття вибрати, щоб тепла підлога працював і залишався теплим?
Ось тут-то і виникає цікаве питання - а як воно з теплими підлогами то?
Чому така різниця в суб'єктивних відчуттях?
Чому така мала різниця в температурі поверхні стяжки і ламінату?
А що кажуть суб'єктивні відчуття?
А що далі?
Чи буде працювати тепла підлога в такій ситуації?
А чи не здається вам, що я рано роблю висновки?
А тепер зможете знайти на графіку точку, коли підкладка була замінена?
Як же нам знову повернути ногам колишню тепло?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама