Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Водяний горіх плаваючий, рогульник, Чилім, Чортів Горіх / Trapa Natans / Червона Книга / Екологія

  1. статус
  2. поширення
  3. Екологія
  4. лімітуючим чинником
  5. охорона
  6. джерела
  7. укладачі

Російська назва: Водяний горіх плаваючий, рогульник, Чилім, Чортів Горіх

Латинська назва: Trapa Natans

Розділ: Покритонасінні або квіткові

Сімейство: Рогульніковие (Водяні горіхи, Водноореховие) Тгарасеае

Рід: Trapa

Автор: L. s

статус

2 (V). Вразливий реліктовий вид з великим диз'юнктивним ареалом. Внесений до Червоної книги СРСР

поширення

У РРФСР зустрічається від західних кордонів (Смоленська обл.) До Тихого океану; в європейській частині - в басейнах Дніпра, Волги (найбільш часто і рясно по Оке і Клязьмі і в дельті Волги), Дона, Сури, Уралу, Кубані; в Сибіру - досить часто в південних районах басейну Обі і Іртиша, на Алтаї, східніше - зрідка в Красноярському краї, Бурятської АРСР, Читинській обл .; широко поширений на Далекому Сході, особливо в басейні Амура, де північна межа ареалу досягає 54 ° с. ш .; за межами Української РСР - в Білорусії, на Україні, в Закавказзі, в Казахстані; поза СРСР - у Євразії і Африці.

Екологія

Зростає в стоячих або слабо проточних водоймах, переважно в заплавах річок (стариці, заплави і т. П.) На глибині 50-250 см. Віддає перевагу мулисті грунти. Утворює чисті зарості або зустрічається разом з іншими рослинами - кувшінкових, урутью, роголистником, водяний гречкою і ін. Однолітник. Розмноження тільки насіннєве. Мабуть, майже облігатний самоопилітель: комахи зрідка відвідують квітки, але точних даних про перехресному запиленні немає. Плоди поширюються струмами води, копитними, птахами. Насіння довго зберігає схожість (у відповідних умовах - до 40-50 років); проростає щорічно тільки частина насіння - це одна з причин різкої пульсації чисельності водяного горіха по роках.

лімітуючим чинником

Загальне похолодання клімату, зміна гідрологічного режиму та забруднення водойм, всихання озер через розбору води на полив, меліоративні роботи, будівництво гідроспоруд, збір плодів населенням, заготівля зеленої маси на корм худобі. Так, в результаті затоплення оз. Ахмиловского Чебоксарським водосховищем втрачені класичні місцезнаходження Тгара wolgensis V.Vassil., T.rossica V. Vassil., T.tanaitica Fler. [ 1 ]. Зареєстровано зникнення водяного горіха при соору- жении Кубанського водосховища [ 2 ], В ряді водойм по Оке і Клязьмі в Рязанській і Володимирській областях [ 3 , 4 ], В Калінінської обл.

охорона

Зустрічається в Астраханському, Окском, Мордовському, Хоперського, Комсомольському, Болипехехцірском заповідниках, ряді заказників, Азовському мисливському господарстві (Краснодарський край) і ін. Необхідні організація широкого контролю за станом локальних популяцій, заборона збору плодів і заготовки зеленої маси, організація нових заказників (перш за все по межах ареалу виду), вивчення систематичної структури та екологічних особливостей рас. Можливі роботи по реінтродукції за умови точної документації їх і збереженні вихідних зразків для порівняння з реінтродуцірован. Культивується в ботанічних садах Владивостока, Гор (Могилевська обл.), Душанбе, Києва (ЦРБС), Львова, Нальчика, Омська, Риги (ЛатГУ), Ташкента. Інтродукований в ряді водойм Куйбишевської області.

джерела

1. Соловйова, Абрамов, 1981; 2. Литвинская і ін., 1983; 3. Гущина, 1970; 4. Шилов та ін., 1972;

укладачі

В. Н. Тихомиров

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама