Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Водяний підігрів підлоги: як зробити підлогу з підігрівом, обігрів підлог трубами

  1. Особливості конструкційного пристрою
  2. Принцип роботи
  3. Монтаж водяної підлоги
  4. Вибір варіанту монтажу
  5. Матеріали для водяного статі
  6. Труби та схема їх укладання
  7. облаштування стяжки

зміст:

Якщо опалення житла здійснюється за рахунок облаштування підлогового покриття з підігрівом, перебувати в кімнатах буде набагато комфортніше, ніж тоді, коли теплопостачання забезпечує традиційна радіаторна конструкція. Система теплої підлоги буває водяний або електричної.


Особливості конструкційного пристрою

Незважаючи на те, що монтаж водяної підлоги з підігрівом дорогою, він дешевше в експлуатації, тому його вважають за краще прокладати все частіше. Трохи заощадити на витратах на установку системи можна в тому випадку, якщо виконати цю непросту роботу самостійно.

Щоб облаштувати водяний підігрів, потрібно з труб прокласти опалювальний контур, по якому теплоносій буде циркулювати. Зазвичай трубопроводи укладають в стяжку, але існує метод застосування сухого монтажу. Власникам нерухомості в будь-якому випадку має бути укласти велику кількість труб з невеликим перетином під підлогове покриття, вивчивши пристрій теплої підлоги і підготувавши необхідні матеріали.

Унаслідок необхідності укладання контурів великої протяжності водяний обігрів підлоги в основному монтують в приватних домоволодіннях. А ось в багатоповерхових будинках, які простояли не один десяток років, система теплопостачання на такий спосіб теплопостачання не розрахована.

Створити водяний обігрів підлоги від опалення можна, але в результаті з великою часткою ймовірності в квартирі взимку буде холодно або порушиться робота централізованої тепломагістралі у сусідів, які проживають нагорі або знизу. Часто холодним стає весь стояк. Варто прочитати, як зробити тепла підлога від опалення так, щоб уникнути таких проблем.

Варто прочитати,   як зробити тепла підлога від опалення   так, щоб уникнути таких проблем

Справа в тому, що гідравлічний опір в конструкції водяного статі в кілька разів вище, ніж у опалювальної системи з радіаторами, в результаті чого воно може перешкодити циркуляції теплоносія. Тому отримати дозвіл на монтаж підлоги з обігрівом від керуючої компанії практично неможливо. Монтаж без погоджень є адміністративним правопорушенням.

У новобудовах зараз облаштовують дві системи:

  • одна призначається для радіаторного опалення;
  • інша - для теплого водяного статі.

У таких будинках власникам квартир дозвіл не потрібен, оскільки при їх зведенні враховувалося більш високе значення гідравлічного опору.

Перед облаштуванням системи покриття з обігрівом, бажано розібратися з її принципом функціонування. Щоб було комфортно пересуватися по підлогової поверхні, температура теплоносія повинна бути максимум 40 - 45 градусів - тоді вона прогріється приблизно до 28 градусів.

Щоб було комфортно пересуватися по підлогової поверхні, температура теплоносія повинна бути максимум 40 - 45 градусів - тоді вона прогріється приблизно до 28 градусів

Як правило, теплогенератори видають воду в межах мінімум 60-65 ° C, за винятком газових конденсаційних котлів. Вони найбільш ефективні при невисоких температурах. Від них можна подавати теплоносій безпосередньо в трубопровід системи.

Якщо воду підігріває агрегат іншого типу, тоді буде потрібно вузол підмішування, в якому до гарячої рідини, що надходить від котла, додається вода, що йде з зворотної труби.

Принцип роботи

Система обігріву підлоги функціонує наступним чином:

  1. Від котла надходить нагріта робоче середовище.
  2. Рідина потрапляє на термоклапан, який в разі перевищення граничної величини температури відкриває підмішування води, що надходить з обратки. Перед циркуляційним насосом є перемичка, в яку монтують дво- або триходовий клапан. При його відкритті відбувається підмішування охололого теплоносія.
  3. Змішаний потік через циркуляційний насос надходить на термостат, який керує функціонуванням термостатичного клапана. Після досягнення необхідної температури надходження води з обратки призупиняється, а в разі перевищення знову відкривається. Так здійснюється регулювання ступеня нагріву робочого середовища.
  4. Потім теплоносій виявляється на розподільної гребінки. Якщо тепла підлога змонтований тільки в одному, невеликому за площею приміщенні, в якому налічується один опалювальний контур, можна обійтися без цього вузла.
  5. Коли петель з труб кілька, між ними потрібно забезпечити розподіл теплоносія, потім зібрати його і направити в обратку. Виконання цього завдання покладається на розподільну гребінку, також звану колектором теплої підлоги.
  6. Якщо планується монтаж підлогового покриття з обігрівом в декількох приміщеннях, тоді кращим варіантом буде установка колектора з можливістю коригування температури. Тут є кілька особливостей. Для кожної кімнати потрібен індивідуальний температурний режим і в них контури опалення відрізняються протяжністю, а значить, передають різну кількість тепла. Крім цього, в кутових кімнатах є дві або три зовнішні стіни. Тому кількість необхідно тепла для різних приміщень відрізняється. Забезпечується це за допомогою гребінки з термостатами, яка коштує недешево.

Забезпечується це за допомогою гребінки з термостатами, яка коштує недешево

Терморегулятори відрізняються функціями, одні з них відстежують температуру повітря в кімнаті, а інші прилади - нагрів підлоги. Всіма ними керують за допомогою сервомоторів, розташованих на гребінці подачі. Ці пристрої відповідно до надійшла командою зменшують або збільшують прохідний перетин, тим самим регулюють інтенсивність надходження потоку рідини.

Теоретично, а іноді практично, трапляється ситуація, коли виявляється перекритою подача води на всі контури. В результаті припиняється циркуляція робочого середовища, котел може закипіти і зупинитися. Щоб подібної неприємності не допустити і забезпечити безпеку експлуатації, неодмінно монтують байпас, через який переміщується частина нагрітої води.

Монтаж водяної підлоги

Основними його елементами є труби і кріпильні елементи.

Існує дві технології, як зробити підлогу з підігрівом:

  • Суха - буває дерев'яною або полістирольної. На конструкцію, що складається з дерев'яних пластин або матів з пінополістиролу, поміщають металеві смуги, які мають сформовані канали для труб. Вони забезпечують більш рівномірний розподіл теплової енергії. Труби укладають в виїмки. Поверх настилають жорсткий матеріал - ОСП, фанеру, ГВЛ і т.д. На даний підставу при бажанні монтують м'яке покриття для підлоги. Також можна покласти ламінат, паркет або плитку.

Також можна покласти ламінат, паркет або плитку

  • Мокра - передбачає укладання в стяжку. В цьому випадку опалювальна конструкція являє собою кілька шарів і складається з утеплювача, кріпильних елементів (сітки або стрічки), трубопроводів і стяжки. Поверх своєрідного «пирога» після застигання розчину укладають підлогове покриття. У разі необхідності під утеплювачем поміщають гідроізоляційний шар. Може бути використана армована сітка - її розміщують поверх труб статі з обігрівом. Вона запобігає пошкодженню опалювальної системи, оскільки перерозподіляє навантаження. В даному випадку обов'язковим елементом буде демпферна стрічка, яку розгортають вздовж стін приміщення і укладають в місці стикування двох контурів.

Обидві технології мають недоліки, але дешевше обходиться монтаж труб в цементну стяжку. Незважаючи на мінуси, саме вона більш затребувана через доступної ціни.

Вибір варіанту монтажу

Використання сухої технології при створенні водяного підігріву підлоги обійдеться дорожче за рахунок високих цін на готові комплектуючі вироби. Але важать вони набагато менше і їх можна швидше ввести в експлуатацію.

Існує кілька причин, чому бажано застосовувати сухі системи:

  • Стяжка має велику вагу. Далеко не завжди перекриття в будівлях і фундамент здатні витримати навантаження, яку вони надають водяним підлогою з підігрівом, поміщеним в бетонний шар. Товщина стяжки над трубами повинна становити не менше 3 сантиметрів. З урахуванням того, що їх зовнішній діаметр дорівнює близько 3-х сантиметрів, то загальна товщина шару складе близько 6 сантиметрів. В результаті вага виходить значним, а часто потрібно ще укласти на шар клею плитку. Коли фундамент будинку був розрахований з деяким запасом, то він витримає навантаження, а якщо немає - то виникнуть великі проблеми. При наявності підозри, що підстава будівлі або перекриття не розраховані на таку вагу, краще використовувати полістирольну або дерев'яну систему.
  • Мала ремонтопридатність опалювальної конструкції в стягуванні. Незважаючи на те, що при монтажі контурів слід укладати цільні труби без з'єднань, вони все ж можуть пошкодитися, якщо в них потрапили свердлом або трубна продукція лопнула через шлюбу. Виявити місце протікання можна за наявністю вологого плями, але зробити ремонт буде складно - потрібно розбивати стяжку. При цьому велика ймовірність пошкодження сусідніх петель. Навіть коли все зроблено акуратно, виходить два шва, які стануть потенційними місцями майбутньої протікання.

Навіть коли все зроблено акуратно, виходить два шва, які стануть потенційними місцями майбутньої протікання

  • Вводити в експлуатацію систему в стягуванні можна тільки після того, як бетон стане міцним на 100%, на що йде мінімум 28 днів.
  • Якщо в будинку дерев'яна підлога, то при укладанні стяжки на таку основу, та ще в умовах підвищеної температури, деревина почне швидко руйнуватися і все опалювальна система прийде в непридатність.

Всі перераховані вище причини досить серйозні і тому до, того як зробити обігрів підлоги, не завадить замислитися над використанням сухої технології.

Матеріали для водяного статі

Найчастіше монтують підлогове покриття з обігрівом в стягуванні. Роботу по його створенню починають з вирівнювання підстави, оскільки без теплоізоляції витрати на опалення будуть високими, а утеплювач слід укладати на рівну поверхню.

Тому спочатку виконують чорнову стяжку в наступній послідовності з використанням будматеріалів:

  • Уздовж периметра приміщення розкладають смужку утеплювача товщиною не більше 1 сантіметра- демпферну стрічку, яка запобіжить втрату тепла за рахунок обігріву стін. Крім цього, вона компенсує температурне розширення, що виникає від нагрівання матеріалів. Також можна використовувати нарізаний смугами пінопласт товщиною не більше одного сантиметра чи іншої утеплювач аналогічного розміру.
  • На чорнову стяжку поміщають шар теплоізоляції. Кращим вибором вважається пінополістирол, притому екструдований - його щільність повинна становити мінімум 35 кг / кв. м, якої достатньо, щоб витримати навантаження. Він має чудові характеристики і тривалий термін експлуатації. Але у нього великий недолік - дорожнеча. Товщина шару теплоізоляції залежить від декількох параметрів, включаючи регіон знаходження об'єкта нерухомості та спосіб влаштування теплої підлоги. Тому її слід розраховувати в кожному конкретному випадку.

Тому її слід розраховувати в кожному конкретному випадку

  • Потім досить часто укладають армуючої сітки, дотримуючись крок розміром в 5 сантиметрів. До неї за допомогою пластикових хомутів або дроту прив'язують труби. Якщо застосовувати пінополістирол, армування можна не використовувати - кріплення здійснюють пластиковими скобами, вганяючи їх в матеріал. Для інших видів утеплювачів потрібно задіяти армуючої сітки.
  • Зверху кладуть маяки і заливають стяжку товщиною не менше 3 сантиметрів над рівнем труб.
  • Далі монтують чистове підлогове покриття. Використовувати можна будь-який, яка підійде для створення підлоги з підігрівом.

Труби та схема їх укладання

Основним елементом системи є труби, зазвичай використовують полімерні, виготовлені з металопластику або із зшитого поліетилену. Їх основний недолік - мала ступінь теплопровідності.

Коли облаштовується обігрів підлог - труба повинна добре гнутися і мати тривалий термін експлуатації. Всіма цими характеристиками відрізняється гофрована трубна продукція з нержавіючої сталі, яка з'явилася на будівельному ринку недавно. Її поки використовують нечасто.

Діаметр труб для підлоги з обігрівом залежить від матеріалу виготовлення, але зазвичай це 16 -20 міліметрів. Укладати їх можна по декількох схемами. З них найпоширеніші - це спіраль і змійка, але у них є модифікації, що враховують ряд особливостей приміщень.


Найпростішою схемою є укладання змійкою, але теплоносій в ній до кінця контуру поступово остигає і стає більш холодним, ніж спочатку. Тому зона, куди в першу чергу надходить гаряча рідина, буде найбільш теплою. Цю особливість використовують при монтажі - його починають з найхолодніших місць, розташованих під вікнами і біля зовнішніх стін.

Подібних недоліків немає у спіралі і подвійної змійки, але вони відрізняються складністю монтажу. Щоб нічого не наплутати, потрібно накреслити на папері схему і користуватися нею при укладанні.

облаштування стяжки

Щоб залити водяна підлога з обігрівом часто використовують цементно-піщаний розчин c портландцементом. Він повинен бути високої марки - М-400, але краще, коли це М-500. Мокрі стяжки набирають необхідну міцність через мінімум 28 діб.


В цей час включати опалювальну систему не можна, інакше підуть тріщини, які навіть зможуть зашкодити труби. Тому в останні роки стали так затребувані напівсухі стяжки, до складу яких включені добавки, що сприяють збільшенню пластичності розчину. Вони значно скорочують обсяг використовуваної води і час на повне застигання.

На монтаж водяної теплої підлоги буде потрібно чимало тимчасових і фінансових витрат.


Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама