Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Шпагат - справа тонка

Зараз все частіше піднімається питання якості шпагату, який вживається для тюкування сіна або соломи. Ті тваринники, які заготовляють корм своїми силами, знають, наскільки важливо правильно підібрати шпагат. Адже від цього також залежить якість приготованих кормів.

Шпагат також застосовується і при збиранні соломи. Частенько замість того, щоб зробити з неї щось корисне, наші аграрії просто беруть і спалюють солому на полі. У цьому випадку, ми знищуємо все корисні і некорисні живі організми на поле і висушуємо верхній шар грунту. Звичайно, краще звернутися до тих стратегій, що пропонують виробники сучасної техніки. Наприклад, включити в комбайні подрібнювач соломи та розкидати рівномірно її на поле. Буде хороша мульча і добриво. Як варіант, солому можна тюкувати і розраховуватися нею за паї, використовувати як підстилку для тварин, або навіть як альтернативне джерело енергії. Для цього і потрібно хороший шпагат.

У кого купити

Всього за 6 місяців 2014 року в Україну було імпортовано понад 2075 тис. Т шпагату різного виду, з різних матеріалів і складу для різних потреб і виробництв.

З них за півроку на потреби агропромислового комплекс пішла велика частина - близько 1,3 тис. Т. Що в середньому становить близько 585 тис. Км. А це означає, що даною кількістю шпагату можна було б обмотати нашу Землю по екватору майже 15 раз! Цього обсягу шпагату досить, щоб обв'язати тюків соломи загальною вагою 5,8 млн т.

Переважно шпагат поставляється з Європи. Лідирує Угорщина, яка поставила за перші 6 місяців 2014 року в Україну 62% шпагату для потреб аграрного ринку або 38% від усього імпортованого шпагату. компанія «Астра» є лідером з постачання поліпропіленового шпагату для агробізнесу, будучи офіційним дилером шпагату угорського бренду Agrotex, вона імпортує приблизно 40% всього шпагату для заготівлі сіна та соломи в Україні.

Вимоги до шпагату

Але повернемося тепер до заготівлі сіна. Адже тут до шпагату пред'являється маса вимог. Тут важливо знати, що матеріал, яким будуть перев'язуватися тюки, які не ламатиме в'язальні апарати і зношувати робочі органи в тюковальной машині. Має значення і те, як він змотав в бухті. Адже часто трапляється, що тюк виходить досить щільний, і якщо шпагат неякісний - він просто лопне.

Адже часто трапляється, що тюк виходить досить щільний, і якщо шпагат неякісний - він просто лопне

За словами директора СТОВ «Промінь» Миколаївської області Анатолія Остапенко , Господарству доводилося працювати з різними шпагат від різних вітчизняних виробників. І ось в один прекрасний момент йому вдалося випробувати шпагат торгової марки Agrotex. Ця продукція виготовляється способом фібриляції і крутіння витягнутої нитки з поліпропіленової фольги, так що в результаті виходить дуже міцний шпагат.

«Ми стали використовувати його в нашому господарстві, і я зрозумів, що це хороший, нормальний шпагат», - говорить він. «І я в принципі дуже задоволений ним: і ціна нормальна, і в'яже він відмінно», - розповідає аграрій.

Тепер це агропідприємство закуповує 15 тонн шпагату марки Agrotex в рік - цифра солідна.

На заготовку одного тюка йде в середньому 42-43 метра шпагату 130 м / кг. А з однією 10-ти кілограмової бухти вийти 30-31 тюк. У цього шпагату міцність на розрив у такого шпагату становить 429 кг! Це означає, що такий шпагат може витримати масу 5 дорослих осіб або 1 ведмедя середніх розмірів, або трохи більше ніж 8 мішків картоплі.

якість матеріалу

Шпагат з поліпропілену має масу достоїнств: він досить стійкий до багаторазових вигинів, стійкий до стирання, не розчиняється у органічному розчиннику, стійкий до впливу як кислої, так і лужного середовища, відмінний діелектрик. Поліпропіленові шпагату можна не боятися ні вологи, ні вогкості. Він дуже хороший при ручному обв'язки і шнурівці.

До мінусів поліпропіленового шпагату відносять лише його невисоку світлостійкість, але вона здатна проявитися лише при довгому впливі ультрафіолету. У тому випадку, якщо необхідно використовувати шпагат в умовах підвищеної світлового навантаження, існує шпагат поліпропіленовий світлостабілізована, який містить у своєму складі спеціальні компоненти, що уповільнюють його руйнування під впливом ультрафіолетових променів.

Шпагат повинен бути міцним

За словами головного інженера ПАОП «Промінь» Віктора Любченко, з покупкою шпагату можна потрапити в халепу. У шпагату повинна бути хороша текучість і міцність. Він повинен сам витягуватися, коли починаєш вибирати його з бухти. Як то кажуть, легким рухом руки шпагат перетворюється, шпагат перетворюється ... на шматки! На жаль, при цьому нитка заплутується так, що розплутати її вже практично неможливо.

«Часом нам доводилося вирізати і викидати заплутаний шпагат», - нарікає Віктор Любченко, - «в таких випадках на вітер йде дуже багато матеріалу».

Якраз в цьому господарстві в'яжуть не тільки сіно, але ще і солому. Розрахунок простий: якщо возити її не упакованому, то одним фургоном можна буде відвезти всього до тонни соломи. А якщо затюковать, то обсяг виходить менший, отже, і на одну машину поміститься більше. Та й укладати тюки набагато зручніше.

«Так, шпагат у« Айстри »трохи дорожче нашого, вітчизняного, але я його до останнього метра використовую, так як він не в'яжеться і не мотається», - резюмує Віктор Любченко.

надійність поставок

На шпагат Agrotex поставили і сільгоспвиробники з фермерського господарства «Горизонт», що в Миколаївській області. Займаючись молочним тваринництвом, господарство прагне зміцнити власну кормову базу. Тут використовують шпагат для тюкування сіна та соломи, набуваючи в рік близько двох тонн шпагату марки РР 360.

«У нього сама нитка набагато краще, і він набагато міцніше, ніж у інших виробників», - коментує представник господарства «Горизонт» Андрій Янковський.

При цьому він упевнений, що на «Астру» можна покластися. Господарство працює з цією компанією і з різних інших питань. Тут закуповуються і запчастини і техніка для посіву та обробки грунту, при чому, поставки замовлених товарів виробляються досить оперативно. Не виняток тут і шпагат Agrotex, що економіка отримує вже на другий день після замовлення, що дуже важливо для забезпечення безперебійності роботи в жарку пору заготівлі кормів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook , Каналі в Telegram , Завантажуйте додаток в AppStore , Підписуйтесь на нас в Instagram або на нашу розсилку .

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама