Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Раптові МОРОЗ завдано великої шкоди ВРОЖАЮ КАРТОПЛІ - Шостка News

В ніч з 3 на 4 червня, якраз напередодні Трійці, в нашому районі прокотилися заморозки, які були не на поверхні грунту, а в повітрі. Сумській гідрометеоцентр постфактум дав коментар з цього приводу, повідомивши, що місцями на висоті 2 см були зафіксовані морози від 0 до -4 ОС.

Для нашого регіону такі явища природи виявилися незвичними. Заморозки йшли як би смугами. За словами свідків, які за збігом обставин вночі були на вулиці, температура була дуже холодною, особливо з 1 до 3-ї години ночі. Мороз був -2, -4 градуси. Морозне повітря з туманом слався по землі на висоті 2-5 см. За словами людей, особливо постраждали посіви біля між, в низинах і на відкритій поверхні - на полях. У деяких на одній грядці рослини почорніли, а буквально за крок від цього місця залишилися цілими. Найбільше заморозки завдали шкоди раннім городнім культурам: картоплі, помідорів, квасолі, дісталося кабачкам і огірків. Для нашого регіону такі явища природи виявилися незвичними Особливо сильно постраждав картопля, який був посаджений в першій половині квітня. Ця картопля вже почав цвісти і тому постраждав сильніше. Трохи менше пошкоджені рослини, які були посаджені в першій половині травня. Варто відзначити, що, за твердженням агрономів, - це стане причиною низького врожаю, хоча картопля в деяких місцях починає відходити. Помідори і квасолю навряд чи відійдуть, швидше за все, їх доведеться просто пересіяти.
Сільгосппідприємствам району також серйозної шкоди завдали раптові морози, особливо постраждали ранні посіви гречки. Агрономи не виключають її пересівши. Постраждали також посіви кукурудзи, частково соняшника.
Вовна, Глазове, Погребки, Ивот - в цих селах раптовий мороз завдав значно меншої шкоди городах і присадибним господарствам.
Тиманівка, Чаплеевка, Клишкі, Гамаліївка, Макове, Собичеве, Собіч - в цих селах найбільш сильно постраждали присадибні господарства.
Якби гідрометеоцентр міг передбачити цю ситуацію і попередити вчасно район, можна було мінімізувати наслідки заморозків, попередивши про нього населення через ЗМІ. Посіви і розсаду можна накрити агроволокном, плівкою. Звичайно, кілька соток городу захистити від заморозків важко, але грядки з квасолею, огірками, помідорами - цілком під силу. Примітно, що за старих часів люди теж берегли врожай від морозів: накривали травою, лопухами, соломою, палили багаття, огортаючи рослини димом.
В районі у багатьох людей постраждало кілька соток городу, засадженого картоплею. А адже багато жителів села розраховують на цей урожай, живуть за рахунок нього і годують ним господарство.
Агрономи кажуть, що, якщо є хоч якийсь шанс врятувати урожай, - то, в першу чергу, його потрібно рясно полити водою. При найсильніших заморозках частина кущів, звичайно, може загинути, а ось основна частина посадок виживе і через деякий час з уцілілих від морозу під землею запасних точок зростання підуть нові пагони картоплі. Це все дещо знизить урожай картоплі, але до загибелі всіх посадок навряд чи приведе. Фахівці стверджують, що до 15 червня картоплю ще можна пересіяти, але не у всіх залишився посадковий матеріал. На ринку вже піднялася ціна на розсаду помідорів: за 10 штук - до 30-40 гривень.
За спостереженнями гідрометеорологів, це не останні літні заморозки. Несподіваний холод може спостерігатися також 8 і 11 червня.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама