Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як зробити стелю в лазні з колод

  1. Висота стелі в лазні
  2. Яким повинен бути стеля
  3. З якого матеріалу краще робити стелю в дерев'яної лазні?
  4. конструкція стелі
  5. Чим утеплити стелю?
  6. З чого зробити пароізоляцію стелі?
  7. Який стеля краще - настильний або підшивання?
  8. Дивіться також:

Кожен, хто починав будувати баню своїми руками, задається питанням - як правильно зробити стелю Кожен, хто починав будувати баню своїми руками, задається питанням - як правильно зробити стелю? Адже від його конструкції буде прямо залежати мікроклімат в приміщенні парної, мийної або кімнати відпочинку.
Стеля повинен добре тримати тепло, швидко просихати, не підтримувати поширення грибка і цвілі, а також мати достатню довговічність, щоб його не довелося переробляти через пару років після будівлі.
Давайте в цій статті розглянемо види стель в рублених лазнях, з чого і як їх роблять, розглянемо основні елементи конструкції, а також поговоримо про деякі особливості, які слід знати, приступаючи до будівництва.


Висота стелі в лазні

Щоб лазневі процедури доставляли задоволення, слід дотримуватися певних прийнятих норм в частині вибору висоти внутрішніх приміщень.
Крім того, від висоти стель залежить і термін служби самої лазні.


Визначальним фактором тут виступає зручність використання парної людьми різного зросту. Наприклад, щоб забратися на верхній полиць і не уткнутися головою в стелю, потрібно вільний простір не менше 110 см, а краще мати невеликий запас по висоті, щоб не травмуватися, відвідуючи парну. Крім того, якщо ви любите паритися з віником, потрібно враховувати вільний простір, що дозволяє безперешкодно орудувати цим банним аксесуаром.
Таким чином, виходить, що мінімальна висота стелі в російській лазні з колод повинна бути не менше 220-240 см.

На малюнку нижче показано, ніж обгрунтований вибір такої висоти:

На малюнку нижче показано, ніж обгрунтований вибір такої висоти:


Яким повинен бути стеля

Особливості мікроклімату багато в чому визначають вимоги, що пред'являються до стелі лазні. Жар, що утворюється під час банних процедур, висока вологість повітря, гаряча пара, що піднімається догори - все це слід враховувати при будівництві.
Головними вимогами, які пред'являються до стелі є:

  • здатність добре утримувати тепло;
  • стійкість підвищеній температурі і вологості;
  • достатня міцність;
  • естетичний зовнішній вигляд.

Якщо стеля буде погано тримати тепло, то більша його частина буде просто йти в нікуди
Якщо стеля буде погано тримати тепло, то більша його частина буде просто йти в нікуди. Іншими словами, ви будете топити навколишній баню повітря. Щоб цього не було, стелю роблять максимально енергоефективним з використанням теплоізоляційних і гідроізоляційних матеріалів, що забезпечують його нормальну експлуатацію.

Міцність стелі необхідна для того, щоб утримувати без деформацій шар утеплювача, який може мати значну масу.

Також слід подбати про красивий зовнішній вигляд стелі. Адже від цього буде залежати загальне враження від банних процедур. Адже набагато приємніше паритися самому або запросити в баню близьких і друзів, якщо інтер'єр виглядає естетично, що називається "радує око".


З якого матеріалу краще робити стелю в дерев'яної лазні?

Ще одним важливим питанням при будівництві стелі є питання вибору матеріалу.
Як вже говорилося вище, від матеріалу буде залежати міцність, довговічність і естетична привабливість приміщення.
Матеріал стелі повинен легко витримувати високі температури і не гнити під впливом вологості.
Через високі температур в приміщенні парної використання синтетичних матеріалів виключається, так як багато хто з них виділяють при нагріванні отруйні поліфеноли та інші шкідливі речовини. Тому слід розглядати будівництво стелі тільки з екологічно чистих природних матеріалів, кращим з яких є дерево листяних порід - модрина, липа, осика, вільха.

Робити стелю з хвойних порід дерев не бажано через їхню високу смолистости. При нагріванні смола стає рідкою і, капая вниз, може привести до серйозних опіків при потраплянні на шкіру.

Щоб дерево не гнило, перед тим, як починати конструювати стелю, все дерев'яні елементи слід ретельно обробити антисептиком і антипіреном. Антисептик запобіжить поїдання деревини деревоточцями і вбереже від поширення гнилі і цвілі. а антипірен допоможе значно знизити ризик загоряння дерев'яних конструкцій.


конструкція стелі

Як правило, в рублених лазнях стелю виконується з дощок, які підшиваються до балок або настеляються на них. Цілком достатньо дошки товщиною 40 мм. Її міцності цілком достатньо для утримування власної ваги і ваги утеплювача.
Поверх дощок влаштовують шар утеплювача, який зберігає тепло, не даючи йому вийти назовні. А щоб утеплювач не намокав, його захищають з двох сторін шаром гідроізоляції.

У загальному вигляді схему пристрою настильного стелі можна подивитися у відео нижче:
У загальному вигляді схему пристрою настильного стелі можна подивитися у відео нижче:


Чим утеплити стелю?

Утеплення стелі - один з найважливіших етапів його будівництва. Саме якість утеплювача відіграє значну роль в створенні необхідного мікроклімату, що дозволяє отримувати задоволення від банних процедур.
Для того, щоб утримати в лазні тепло, можна використовувати як традиційні народні матеріали, так і сучасні ефективні види утеплювача.
Якщо у вас є доступ до достатньої кількості тирси, то можна засипати стеля шаром тирси і зверху укласти шар глини, як робили це наші далекі предки. Такий спосіб є утеплення досить ефективним. Але його великим мінусом є горючість тирси і висока гігроскопічність (здатність вбирати вологу).

У разі порушення паро- або гідроізоляції тирсу будуть вбирати в себе вологу пару і незабаром в шарі такого утеплювача може з'явитися гниль, від якої позбавитися буде вже дуже важко.

Набагато більш надійні сучасні мінеральні матеріали, що випускаються у вигляді рулонів і плит. Вони не горючі, виготовляються з каменю або скла, будучи абсолютно нешкідливим екологічним матеріалом з високим коефіцієнтом опору теплопередачі, що дозволяє відмінно зберігати тепло в приміщенні.
Мінеральна (базальтова) вата має наступні плюси:

  1. Мала вага, що дозволяє знизити навантаження на будівельні конструкції.
  2. Не підтримує поширення цвілі і грибка.
  3. Її не їдять деревоточці і інші шкідливі комахи.
  4. Не горить і не підтримує горіння.

Єдиним мінусом мінеральної вати можна вважати її здатність вбирати вологу
Єдиним мінусом мінеральної вати можна вважати її здатність вбирати вологу. Тому слід подбати про пристрій надійної паро- та гідроізоляції.
Ще одним матеріалом, досить часто використовуються при будівництві стелі в лазнях, є керамзит. Це легкий пористий матеріал, що отримується шляхом випалення глини або сланцю в спеціальних барабанних печах.
До плюсів керамзиту можна віднести:

  • висока механічна міцність;
  • високий опір теплопередачі, що забезпечує високі теплоізоляційні властивості;
  • морозостійкість;
  • негорючість і вогнетривкість;
  • хімічна інертність, екологічність;
  • довговічність.

висока механічна міцність;   високий опір теплопередачі, що забезпечує високі теплоізоляційні властивості;   морозостійкість;   негорючість і вогнетривкість;   хімічна інертність, екологічність;   довговічність


Не варто робити теплоізоляцію лазні з пінопласту. Незважаючи на його високі теплоізоляційні характеристики, цей матеріал є неприпустимим застосовувати в лазні через виділення при нагріванні шкідливих речовин. крім того, пінопласт горючий і може стати причиною пожежі.


З чого зробити пароізоляцію стелі?

Пароізоляція потрібна для запобігання проникнення в шар утеплювача гарячого вологої пари з приміщення парної.
У найпростішому випадку в якості пароізоляції може використовуватися звичайна поліетиленова плівка, яка використовується для укриття теплиць і парників.
Єдиним мінусом поліетилену є його повна непроникність для вологи. Якщо конденсат випаде на внутрішній стороні плівки з боку утеплювача, а утеплювач зверху буде також закритий непроникною плівкою з поліетилену, йому буде нікуди подітися - він не зможе вільно випаруватися з утеплювача.
Щоб цього уникнути, можна використовувати сучасні мембранні матеріали, що дозволяють утеплювача "дихати", працюючи на пропуск вологи в одну сторону (з утеплювача) і не пропускаючи її в іншу (всередину утеплювача).

Щоб розібратися, чим відрізняється пароізоляція від гідроізоляції, рекомендуємо подивитися це відео:
Щоб розібратися, чим відрізняється пароізоляція від гідроізоляції, рекомендуємо подивитися це відео:


Як бачите, з боку приміщення утеплювач захищається пароізоляцією, що перешкоджає проникненню пари вологи всередину утеплювача. А з боку горища утеплювач закривається гідроізоляцією - мембранним матеріалом, що не пропускає краплі води, але вільно пропускає вологу пару, дозволяючи утеплювача просохнути.
Із сучасних видів пароізоляції можна порадити Ізоспан (мембрана), термофол (металізована склотканина), Мегафлекс (фольга на крафт-папері), Ютафол.

Місця з'єднання листів пароізоляції ретельно закладаються спеціальним скотчем, а сама пароізоляції кріпиться степлером до балок перекриття
Місця з'єднання листів пароізоляції ретельно закладаються спеціальним скотчем, а сама пароізоляції кріпиться степлером до балок перекриття.


Який стеля краще - настильний або підшивання?

Як уже згадувалося вище - найчастіше стелі виконують настильні або підшивними.
Стеля підшивання складається з вагонки або обрізний стругали дошки, яка прибиваються (підшивається) знизу до балок, що йде з кроком 0,5-1м.
По дошках розстеляється пароізоляція, укладається утеплювач, все це зверху закривається гідроізоляцією і може бути зашито ще одним настилом з вагонки.
Також стелю підшивання може бути виконаний способом, показаним в цьому відео:


Настильний стелю частіше роблять в невеликих лазнях, що мають проліт між стінами не більше 2-2,5 м. Він складається з дощок, що укладаються кінцями на стіни зрубу. Стельових балок при цьому може не бути взагалі.
Будівництво настильного стелі в зрубі ви можете подивитися в цьому відео:


Несуча здатність настильного стелі значно нижче. Він вимагає для свого пристрою досить товсті дошки, невелику відстань між стінами і влаштовується рідше, ніж підшивання.
Також рекомендуємо прочитати: Як зробити пропуск пічної труби через стелю , Щоб не допустити помилок в обробленні.
***
Як бачите, зробити стелю в зрубі своїми руками ви зможете навіть не маючи попереднього досвіду виконання подібного роду робіт, якщо будете керуватися наведеними вище рекомендаціями. Як то кажуть, не боги горщики обпалюють. Удачі в роботі і з легким паром!

Дивіться також:

Останні публікації:

Навіть правильно викладеної цегляної печі, з часом потрібно ремонт. Високі температури, порушення тяги, механічні пошкодження кладки - все це призводить до порушення нормальної роботи, які вимагають усунення. Адже хороша тяга і відсутність тріщин в стінках - ... Читати ... Вибір печей для лазні сьогодні дуже широкий. Промисловістю випускаються кам'янки на будь-який смак і колір. Ви можете підібрати готову піч для установки в лазні відповідно до необхідної тепловою потужністю в залежності від обсягу парної і вибрати потрібний ... Читати ... Для того, щоб попаритися в лазні сьогодні зовсім не обов'язково викладати грунтовну російську піч, кладка якої під силу лише досвідченим пічника. Сьогодні промисловим способом випускається великий асортимент металевих каменок, що забезпечують ... Читати ...

З чого зробити пароізоляцію стелі?
Який стеля краще - настильний або підшивання?
З якого матеріалу краще робити стелю в дерев'яної лазні?
З чого зробити пароізоляцію стелі?
Який стеля краще - настильний або підшивання?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама