Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Пристрій двосхилим даху з мансардою: конструкція, монтаж своїми руками, розрахунок

  1. Конструкція двосхилого даху
  2. Особливості даху з мансардою
  3. Проектування двосхилим покрівлі
  4. Технологія монтажу двосхилим покрівлі

Покрівля для приватного будинку - це досить суттєвий елемент, конструкцію якого потрібно ретельно продумати ще на етапах планування та проектування. Найбільш поширеною є дах з двома скатами або двосхилий мансардний дах. Пояснюється подібна популярність простою технологією монтажу і високою швидкістю її зведення. При належної теоретичної підготовки, а також при наявності всього необхідного, тобто матеріалів та інструментів, побудувати такий дах можна навіть самостійно, без допомоги професійних будівельників. При цьому двосхилі покрівельні системи мають безліч переваг: вони надійно захищають будови від опадів, відмінно справляються з вітровими навантаженнями і легко витримують значні снігові маси. Крім того, це один з найбільш бюджетних варіантів будівництва даху. Звичайно, перш ніж зважитися на пристрій двосхилим даху з мансардою рекомендується отримати, як можна більше відомостей про її конструкції й особливості монтажу.

Звичайно, перш ніж зважитися на пристрій двосхилим даху з мансардою рекомендується отримати, як можна більше відомостей про її конструкції й особливості монтажу

Конструкція двосхилого даху

Перш за все, слід знати, з яких елементів складається покрівля на два ската. Зовні такий тип даху є дві ідентичні похилі площини, які розташовані у вигляді трикутника, тобто схили примикають один до одного під кутом. Кут може відрізнятися своєю величиною і саме від кута нахилу багато в чому залежать функціональні особливості покрівельної системи. Конструктивних частин двосхилим покрівлі досить багато. Зокрема, конструкція двосхилим мансардного даху може складатися з наступних елементів:

  • фронтон - торцева частина скатів покрівлі;
  • мауерлат - опора каркаса або «фундамент» даху, укладається по периметру будівлі після завершення стін і служить для передачі навантаження з покрівлі на несучі перекриття. Залежно від виду даху, на даний елемент можуть спиратися кроквяні ноги або головні покрівельні балки. Варто відзначити, що в дерев'яних будинках мауерлат може бути відсутнє у вигляді окремої частини, а з його роллю буде справлятися верхнє колоду в зрубі;
  • крокви або кроквяні ноги - це основна частина, що формує трикутник в двосхилим даху. Виготовляються вони з міцного бруса або обрізної дошки, а крок їх монтажу залежить від загального розміру покрівельної системи. Нижні кінці крокв спираються на мауерлат, а верхні з'єднуються в районі коника. Монтуються крокви попарно, точно навпроти один одного;
  • коник - верхнє горизонтально розташоване ребро, утворене в місці стику схилів покрівлі. Елемент може бути виготовлений як з деревини, так і з інших матеріалів, наприклад, нержавіючої сталі;
  • стійки - це додаткові опори, які підтримують кроквяну систему, встановлюються вони вертикально;
  • лежень - горизонтальний брус, на який монтуються стійки;
  • прогони - це додаткові горизонтальні елементи, які необхідні для забезпечення надійності кроквяної системи;
  • затяжки - брус, що скріплює кроквяні ноги, укладається горизонтально під прямим кутом до мауерлату;
  • підкоси - опори, монтовані на затяжку або лежень, і що з'єднують кроквяну систему мансарди в ферму;
  • лати - настил з дощок невеликого перерізу, який закріплюється на крокви зверху і необхідний для подальшого укладання покрівельного покриття. Схема мансардного даху з двома скатами показана на малюнку нижче.

Схема мансардного даху з двома скатами показана на малюнку нижче

Завдяки тому, що дах з двома скатами може забезпечити великий запас по висоті, користувачі досить часто облаштовують мансардний поверх замість горища. При цьому мансарда під двосхилим дахом може мати високі стелі, адже досить просто збільшити гостроту кута даху і довжину крокв. Знаючи, як правильно виготовляти і закріплювати кожну з перерахованих деталей, досить легко зробити монтаж покрівлі власними силами. Однак, перш ніж приступати до такої відповідальної роботи, потрібно детально дізнатися, як облаштовується двосхилий дах з мансардою.

Однак, перш ніж приступати до такої відповідальної роботи, потрібно детально дізнатися, як облаштовується двосхилий дах з мансардою

Особливості даху з мансардою

Перш за все, слід розуміти, що наявність мансарди дозволяє помітно збільшити корисну площу будинку. Адже на відміну від горища, дане приміщення цілком може бути житловим і служити, наприклад, в якості спальні. Також часто в мансардному поверсі обладнають вбиральні або ванні кімнати. Звичайно, таке призначення вимагає певного зручності, тому перш ніж проектувати покрівлю та, тим більше її монтувати, варто продумати який вигляд буде у мансарди. Сьогодні прийнято розрізняти кілька типів покрівельних конструкцій:

  • загострена дах - кут нахилу в такій покрівлі становить 60 градусів, тобто це досить високі дахи, які прийнято робити тільки на будівлях невеликого розміру;
  • класична - скати з'єднуються під кутом в 45 градусів, це один з найпоширеніших варіантів облаштування даху;
  • ламана - в цьому випадку споруджуються два нерівнозначних ската з кожного боку, тобто перший встановлюється під кутом в 60 градусів, а другий в 30 градусів, це відмінне рішення для будинків з великою площею.

загострена дах - кут нахилу в такій покрівлі становить 60 градусів, тобто це досить високі дахи, які прийнято робити тільки на будівлях невеликого розміру;   класична - скати з'єднуються під кутом в 45 градусів, це один з найпоширеніших варіантів облаштування даху;   ламана - в цьому випадку споруджуються два нерівнозначних ската з кожного боку, тобто перший встановлюється під кутом в 60 градусів, а другий в 30 градусів, це відмінне рішення для будинків з великою площею

Також прийнято розрізняти наслонние і висячі кроквяні системи в двосхилим покрівлі. Відмінність даних різновидів в тому, що наслонние крокви спираються верхньою частиною в коньковий брус, а нижній - в мауерлат, тобто вони безперервні. У висячої же системі крокви в нижній частині спираються на затягування, а вгорі один на одного. У разі, коли облаштовується двосхила мансардний дах рекомендується робити ламані висячі скати, так як вони надають більше простору всередині приміщення під покрівлею.

У разі, коли облаштовується двосхила мансардний дах рекомендується робити ламані висячі скати, так як вони надають більше простору всередині приміщення під покрівлею

Зрозуміло, що крім очевидних переваг мансардних поверхів, таких як збільшення площі будинку та можливості добудувати дане приміщення навіть в тому випадку, якщо в початковому проекті воно не було заплановано, є у мансард і свої недоліки. Зокрема, можна виділити 4 істотні мінуси.

  1. Стелі в приміщенні мають скошений вид, що не дозволяє використовувати кімнату з максимальним комфортом, також далеко не всі меблі підходить під такі простору.
  2. Потрібно проводити максимально якісну тепло- і гідроізоляцію, так, як тільки в такому випадку приміщення може стати житловим.
  3. Необхідність наявності спеціальних мансардних вікон, які відрізняються високою вартістю.
  4. Немає можливості влаштувати горище.

Якщо дані недоліки не є проблемою, то можна сміливо зводити мансардний поверх двосхилим даху.

Проектування двосхилим покрівлі

Створення проекту і креслень покрівлі з мансардою - це дуже важливий і відповідальний етап усього будівництва такого об'єкта, як мансардні двосхилий дах. Адже кут нахилу кроквяної системи впливає не тільки на комфортність проживання, але також і на можливість витримати конструкції покрівлі певні навантаження, найчастіше в розрахунок беруться вітрові та снігові. При невеликому куті нахилу і низькій висоті коника, на поверхні даху буде накопичуватися більше снігових мас, а значить, на всю будівлю буде надаватися колосальний тиск. Однак, чим вище коник і гостріше кут, тим менш стійка конструкція перед сильними поривами вітру. Саме тому варто робити розрахунки з урахуванням всіх можливих неприємностей. Насамперед потрібно використовувати нормативні документи, що діють в конкретному регіоні, тобто БНіП в яких вказані вітрові та снігові навантаження і їх вплив. Крім величини опадів, такі документи також містять формули, за якими досить легко розрахувати необхідний кут нахилу. Також можна скористатися розробленими програмами, в яких досить внести ряд показників, а програмний алгоритм зробить все решта розрахунків.

Провести обчислення висоти коника зовсім не складно. У цьому допоможе формула: a = b * tg α, де a - це висота коника, яка в даному випадку буде катетом, адже дах має трикутний вигляд, b - це друга величина, для обчислення якої потрібно поділити ширину будови на 2. Так як кут нахилу визначався трохи раніше, то це величина вже відома, тому щоб дізнатися тангенс кута (tg α) досить заглянути в таблицю-визначник.

Звичайно, в кожному конкретному випадку можуть бути винятки. Адже до уваги також слід брати матеріали, з яких зводитися будинок і влаштовується покриття покрівлі. При виборі конкретних будматеріалів варто враховувати наступні правила:

  • вироби повинні бути легкими, але міцними;
  • всі матеріали, що бояться негативного впливу середовища повинні оброблятися захисними сумішами;
  • вибирати варто тільки якісні і надійні продукти для тепло-, паро-, звуко- і гідроізоляції;
  • для внутрішнього облицювання мансарди рекомендується застосовувати полегшені профілі і гіпсокартонні листи.

Знаючи все нескладні правила і зробивши необхідні розрахунки, двухскатная мансардний дах своїми руками буде зведена за лічені дні.

Відео по темі:

Технологія монтажу двосхилим покрівлі

Підготувавши всі необхідні матеріали і інструменти, можна переходити до безпосереднього монтажу. Двосхилий дах з мансардою починає будуватися з укладання мауерлата . Для цього брус з перетином 10-15 см закріплюється на вершині стін по периметру за допомогою анкерних болтів або обв'язки. Монтується лежень, а потім укладаються балки перекриття , Крок їх монтажу дорівнює кроку установки крокв , Тобто через кожні 60-120 см. Щоб зручно пересуватися на висоті, рекомендується спорудити тимчасовий настил, який для безпеки повинен бути надійно зафіксований. Наступний крок - це підготовка опори під коник. Для цього до лежня кріплять стійки за допомогою куточків з кроком в 150-200 см, важливо дотримуватися рівність установки, перевірити нахил можна рівнем і схилом. Коли все стійки встановлені, зверху на них монтується коньковий брус. Важливо! У тому випадку, якщо для довжини будови недостатньо однієї довжини коника, то стикувати бруси слід тільки на стійках металевими скобами, і не в якому разі не на вазі.

Коли основа покрівлі підготовлена, можна приступати до монтажу кроквяних ніг. Виконуються вони з дошки з перетином від 5 см. Встановлюються крокви в розпили, зроблені в мауерлат. Це надає всій конструкцію максимальну міцність. При необхідності ставляться підкоси під кожну кроквяну ногу, а також монтуються затяжки.

При необхідності ставляться підкоси під кожну кроквяну ногу, а також монтуються затяжки

Коли покрівля повністю зібрана, надійно зафіксована і проведена зашивання фронтонів, можна переходити до настилу обрешітки, а також подальшого укладання покрівельного матеріалу. Таким чином самостійний монтаж мансардного даху вважається завершеним. Однак, попереду ще багато роботи з утеплення покрівлі та внутрішнього оздоблення мансарди.

Відео по темі:

Подивіться ще статті:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама