Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Дерев'яні сходи своїми руками

  1. Які вони бувають
  2. Матеріал для виготовлення
  3. Розрахунки розмірів як частина проектування
  4. Висота конструкції
  5. подступенки
  6. Сходинки. Ширина і кількість
  7. Сходи. Ширина, довжина і ухил
  8. стельовий отвір
  9. довжина косоура
  10. Розмітка - крок перший
  11. Виготовлення косоура і сходинок
  12. кріплення балясин
  13. Оздоблення
  14. Відео
  15. фото

Якщо ви будуєте двоповерховий будинок, то в проекті обов'язково слід врахувати місце для установки сходи

Якщо ви будуєте двоповерховий будинок, то в проекті обов'язково слід врахувати місце для установки сходи. У наш час сходи виконує не тільки функцію з'єднання першого і другого поверху. Вона може стати справжньою окрасою дизайну інтер'єру. І дерево для виготовлення цієї конструкції є одним з найкращих варіантів. У цій статті будуть розглядатися нюанси того, як зробити дерев'яні сходи своїми руками.

Які вони бувають

Які вони бувають

Сходи, виготовлені з дерева , Можуть бути різних форм, наприклад, прямі, гвинтові і многомаршевие. Кожна з них має свої особливості, а також складності виготовлення. З огляду на це, при складанні проекту слід подумати про такі нюанси:

  • Зручності по пересуванню.
  • Сходи повинні бути безпечною для спуску / підйому.
  • Якщо є маленькі діти, то важливо подумати про додаткові засоби безпеки, особливо при облаштуванні поручнів.

Роздуми над цими та іншими нюансами, допоможе вам спроектувати безпечну, надійну і в той же час гарні сходи.

Матеріал для виготовлення

Матеріал для виготовлення

В дерев'яних сходах головним компонентом є матеріал для її виготовлення. Тому логічно припустити, що одним з перших питань, над яким варто задуматися так це, з якої деревини її робити. Одним з вирішальних факторів вибору є ціна.

Якщо для вас питання грошей не проблема, то, безумовно, можна розглядати найдорожчий варіант - дуб. І навпаки, якщо фінанси обмежені, то варто розглянути один з дешевих і доступних матеріалів - ялина і бук.

Крім усього іншого, давайте розглянемо і порівняємо кілька варіантів порід:

  1. Клен. Завдяки відсутності пір, ця порода має високу міцність. І хоча обробка клена досить скрутна, в результаті можна отримати міцну і довговічну, однак дорогу сходи.
  2. Модрина. Дуже міцна і довговічна порода деревини. Хоча її вартість висока, цей мінус перекривають її позитивні властивості - твердість, міцність і довговічність. Модрина стійка до появи гнилі в умовах високої вологості.
  3. Ясень. Ця порода деревини по міцності перевищує навіть дуб. Ясень відрізняється еластичністю.
  4. Дуб. Висока вартість з лишком перекривається підвищену міцність і довговічність. Експлуатована деревина згодом може потемніти, однак вона не втратить своїх позитивних властивостей, а, навпаки, її вид стане більш вражаючим.
  5. Бук. Що стосується міцності, то ця деревина має середній показник. Бук краще не використовувати в приміщеннях з підвищеною вологістю, так як він може збільшитися в обсязі. Але зате ціна на цю деревину цілком доступна.
  6. Ялина. Через невелику ціни ця м'яка і недовговічна порода деревини стала найбільш популярною і затребуваною на будівельному ринку.

Через невелику ціни ця м'яка і недовговічна порода деревини стала найбільш популярною і затребуваною на будівельному ринку

Як відомо, в конструкції сходів саме сходинки піддаються найбільшому навантаженню. Тому обраний матеріал повинен відрізнятися підвищеною ізностойкостью. Відповідно при виборі деревини необхідно враховувати наступні властивості:

  • Густина. Цей показник впливає на здатність протистояти процесу тертя. Наприклад, якщо деревина має низький рівень щільності, то при ходьбі сходинки будуть швидко зношуватися. На поверхні можуть утворитися навіть западини. Тому при виборі матеріалу для виготовлення сходинок, віддавайте перевагу деревині з найбільшою щільністю.
  • В'язкість. Якщо це властивість на низькому рівні, то при випадковому падінні будь-якого предмета на сходинці може утворитися тріщина, а в гіршому випадку вона розколеться.
  • Статичний вигин. Чим більше цей показник, тим легше сходинки переносять механічні навантаження, які утворюються при пересуванні по ним. Хоча більшу роль статичний показник у випадку зі сходинками не грає. Швидше, цей показник важливий для косоуров.

Нижче наводяться таблиці, в яких відображені фізико-механічні показники тієї або іншої деревини. Зверніть увагу на те, що всі наведені тут показники стосуються деревини, яка має рівень вологості до 15%.

Якщо з вибором деревини ви вже визначилися, наступним етапом буде проведення розрахунків розміру конструкції і складових частин сходів.

Розрахунки розмірів як частина проектування

Розрахунки розмірів як частина проектування

Визначення габаритів сходів з дерева включає в себе комплекс дій, які пов'язані між собою. Наприклад, щоб визначити довжину косоура, необхідно знати висоту загальної конструкції, кількість ступенів, ширину / висоту сходинки. Тому пропонуємо вам розглянути принцип обчислення параметрів для кожного окремого елемента.

Висота конструкції

Висота конструкції

В першу чергу необхідно дізнатися висоту майбутньої сходи, яка з'єднає між собою поверхи . Знайти цей показник дуже просто. Вимірюєте висоту від підлоги до стелі, допустимо, 2500 мм. Також вимірюєте товщину перекриття, припустимо, вона дорівнює 250 мм. Складаєте ці показники і отримуєте висоту сходів, яка дорівнює 2750 мм.

подступенки

подступенки

Розраховуючи висоту подступенка необхідно дотримуватися деяких стандартів. Так, висота може коливатися в районі 150-200 мм. Цей проміжок вважається оптимальним. Чому? Якщо зробити висоту менше 150 мм, то при ходьбі по таким сходам буде збиватися крок, через що є ймовірність того, що ви будете спотикатися.

Якщо ж висота буде перевищувати 200 мм, то крок буде досить важким при підйомі вгору і при спуску вниз. Тому не варто експериментувати, а дотримуватися цього стандарту.

Сходинки. Ширина і кількість

Ширина і кількість

Наступним виміром буде ширина сходинки. Існує велика ймовірність отримання травми, якщо цей показник буде вибраний невірно. В середньому, ширина не повинна бути менше 220 мм і більше 400 мм.

Що стосується кількості сходинок, то дізнатися це дуже легко. Загальну висоту сходів ділите на висоту подступенка. Наприклад, 2750 (висота сходів): 170 (висота подступенка) = 16,1. Отриману суму округляєте до ближнього числу, в нашому випадку виходить 16 сходинок.

Сходи. Ширина, довжина і ухил

Ширина, довжина і ухил

Далі необхідно визначити параметри безпосередньо самих сходів.

  1. Ширина. Цей показник залежить від місця, яке відведено для установки сходи, а також від ваших особистих переваг. Але якщо говорити про вимоги по експлуатації, то ширина прольоту не повинна бути менше 800 мм. Цього буде достатньо щоб комфортно по ній пересуватися, а також переносити меблі та інші предмети. Оптимальною шириною сходів для будинку можна вважати 1000-1500 мм.
  2. Довжина. Для визначення цього значення, необхідно використовувати вже відомі вимірювання по ширині і кількості сходинок. Так, ширина сходинки множиться на їхню кількість. Відштовхуючись від наших вимірів, отримуємо таку суму: 300 × 16 = 4800 мм. Як видно, виходить досить велика довжина. Далеко не у всіх випадках такі сходи можна встановити з одним маршем. Тому потрібно два марші з поворотними сходами 90º або майданчиком.
  3. Ухил. Для обчислення цього параметра необхідно підійти відповідально, адже саме від ухилу залежить комфортність пересування. Оптимальним ухилом вважається 23-36º. Однак не у всіх випадках можливо цього досягти, через невелику площу приміщення. Так, якщо кут становитиме 45º, то це вже буде вважатися підставний сходами. В такому випадку краще спорудити розкладну драбину.

стельовий отвір

Щоб вам не довелося в процесі підйому по сходах нагинатися, обов'язково зробіть розрахунки розміру стельового отвору. В іншому випадку можна легко отримати травму голови, найгірше впасти зі сходів.

Розмір отвору в чому залежить від кута ухилу сходів. Якщо для приставних сходів отвір може бути порівняно невеликою, то для повноцінної сходи з комфортним ухилом, отвір буде досить великий. Так, розраховується висота підйому між сходинкою і стелею протягом усього підйому. Вона дорівнює 1900-2000 мм. Цього буде достатньо для того, щоб при ходьбі ви не вдарялися головою. Наочно це продемонстровано на схемі:

Наочно це продемонстровано на схемі:

Про інші деталі проектування сходів, ви зможете дізнатися в наданому відеоматеріалі:

довжина косоура

довжина косоура

Обчислення довжини косоура необхідно виконати по даній формулі:

Обчислення довжини косоура необхідно виконати по даній формулі:

У нашому випадку, беремо вже відомі нам дані: L = √ (48002 + 27502) = 5532 мм. Значить, довжина косоура дорівнює 5,53 м.

Розмітка - крок перший

Розмітка - крок перший

Для прикладу розглянемо принцип розмітки сходи з одним маршем, встановленої біля стіни. Послідовність роботи виглядає наступним чином:

  • Позначаєте точку початку сходів на підлозі і верхню під стелею. Попередньо визначаєте кут, який буде мати ваше споруду.
  • Далі сполучаєте ці точки суцільною лінією. За нею пізніше буде здійснюватися кріплення опорних елементів.
  • Після цього позначаєте місце, де відстань між стелею і сходинками буде 2 м.
  • Тепер проведіть рівну вертикальну лінію від цієї точки до стелі. Це буде служити кордоном для стельового отвору. За такою ж схемою проводиться вимірювання на протилежному боці сходів.

Завдяки таким вимірам, ви зможете визначити розташування і розмір отвору, а також бачити реальне розташування сходів. Після цього можна буде вирізати необхідний отвір у стелі.

Наступний крок стосується вимірювання косоуров. Для вимірювання потрібно кутник. На косоуре необхідно відзначити висоту і ширину ступені. Дуже важливо щоб після розмітки хоча б половина косоура залишилася недоторканою. Тому вибирайте його ширину відповідної. Наприклад, якщо висота сходинки дорівнює 20 см, а ширина 28, то оптимальна ширина косоура від 40 см. В результаті на косоуре повинні вийти зуби.

Виготовлення косоура і сходинок

Виготовлення косоура і сходинок

Тепер можна приступати до випілке підстави під щаблі. Для цього берете електричний лобзик і за тим самим наміченим косоуру вирізаєте зуби. Далі закріплюєте косоур в отворі. Для кріплення можна використовувати анкера. Дуже важливо дотримати геометрію косоуров, які будуть встановлюватися один проти одного. Далі монтуються сходинки. До дерев'яних косоурам сходинки кріпляться болтами або іншим відомим методом. Деякі варіанти кріплення, ви зможете побачити на схемі:

Деякі варіанти кріплення, ви зможете побачити на схемі:

кріплення балясин

кріплення балясин

Установка балясин виконується безпосередньо на косоури або сходинки. Закріплюються вони за допомогою дюбелів або стяжок довжиною 50-70 мм. Дуже важливо щоб балясини трималися досить міцно, адже від цього залежатиме безпека пересування по сходах. Більш того, купите відповідні перила , Які дозволять зручно триматися руці при ходьбі.

Оздоблення

Оздоблення

Коли сходи готова, можна приступати до її обробці. Пропонуємо вам розглянути два варіанти обробки: покриття лаком і ламінатом.

Як лакофарбового покриття можна використовувати:

  • прозорий лак;
  • масляну фарбу;
  • непрозорий лак;
  • засоби для підкреслення текстури деревини.

Процес покриття сходів лаком досить простий. Для цього буде потрібно пензлики різних розмірів, наждачний папір і лак. Сама ж робота виглядає так:

  1. Наждачним папером зашкурівают поверхню. Необхідно усунути можливі щербини. При цьому процесі будьте обережні. Якщо занадто притискати наждачний папір, то можуть утворитися ями на окремих ділянках сходів. Хоча вони будуть приховані лаком, намагайтеся виконувати цю роботу акуратно.
  2. Після цього, використовуючи будівельний пилосос, усуньте всю стружку з поверхні сходів.
  3. Ні в якому разі не робіть вологе прибирання на цій стадії, так як необроблена деревина швидко вбирає вологу.
  4. На наступному етапі пензликом наносите лак у напрямку зверху-вниз.
  5. Як правило, лаком сходи покривається від 3 до 4 шарів. Все залежить від бажаного кінцевого результату.

Все залежить від бажаного кінцевого результату

Якщо ви хочете підкреслити структуру деревини, то перед нанесенням лаку використовуйте спеціальні засоби, наприклад, морилку. Перед нанесенням лаку, засіб повинен повністю вбратися.

Що стосується обробки сходинок ламінатом, то цей метод також досить простий. Ламінат добре справляється з навантаженнями, а також виглядає досить красиво. Цим матеріалом можна обробити тільки сходинки. Для цього необхідний буде шуруповерт, саморіз, куточки для накладки їх на кут, лобзик і підстилка під ламінат. Плюс цієї технології в тому, що сходинки не доведеться покривати лаком.

Робота по монтажу ламінату на сходинки досить проста. Однак існують свої тонкощі. Наприклад, кожен стик для посилення міцності найкраще обробляти герметиком. Для підгонки ламінату за розміром, використовуйте лобзик. Після кріплення всіх планок, можна здійснити установку куточків на зовнішню сторону сходинки. Кріпляться вони шурупами.

Кріпляться вони шурупами

Так, ми розглянули з вами технологію спорудження дерев'яних сходів. Безумовно, існує безліч нюансів того, як виконувати роботу на різних стадіях виготовлення сходів. В одну статтю помістити їх складно. Тому пропонуємо вам ознайомчі відеоролики, щодо методик виготовлення сходів з дерева.

Відео

Оскільки всього не опишеш в статті та й краще один раз побачити, ніж багато разів прочитати, тому пропонуємо переглянути наступні відеоматеріали:

фото

фото

Чому?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама