Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як викласти септик з цегли своїми руками: професійні рекомендації

  1. Підготовка котловану ↑
  2. Пристрій дна ↑
  3. Кладка і герметизація стін ↑
  4. Спорудження перекриття ↑

Існує кілька способів облаштування локального очисної споруди на ділянці. Для вирішення такого завдання можна застосувати бетонні кільця, відлити монолітну конструкцію або придбати готову пластикову ємність. Однак одним з найбільш доступних варіантів вважається цегляний септик. При наявності досвіду роботи з класичним цеглою у вас не повинно виникнути великих труднощів під час будівництва. Тим не менеесуществуют деякі нюанси, без знання яких зведення відстійника для побутових стоків перетвориться в досить складну задачу. Скориставшись рекомендаціями, наведеними в цій статті, ви дізнаєтеся, як викласти септик і правильно організувати заходи по його облаштуванню.

Навіть з урахуванням стрімкого розвитку нових технологій в галузі будівництва, цегла і сьогодні входить в число найпоширеніших матеріалів, що застосовуються при зведенні різних об'єктів. Серед його основних плюсів - прийнятна ціна і відмінні експлуатаційні характеристики. А якщо на вашій ділянці знаходиться цегляна споруда, яке давно чекає розбирання, тоді можна ще більше заощадити на матеріалі -старий цегла цілком підійде для зведення септика.

Щоб викласти септик, не обов'язково використовувати новий цегла

Іншими перевагами застосування цегли при будівництві відстійника є:

  • надійність і довговічність конструкції;
  • легкість монтажу;
  • свобода вибору форми септика;
  • виконання робіт без застосування вантажопідйомного обладнання.

До мінусів цегляної кладки можна віднести тривалість процесу, особливо якщо мова йде про габаритному очисній споруді. Також знадобиться додаткова гідроізоляція стін - септик повинен бути абсолютно герметичний, щоб неочищені стоки не змогли проникнути в грунт. Однак якщо час для вас не є головним критерієм, тоді на дані недоліки цілком можна закрити очі.

Конструктивно септики для приватних господарств відрізняються між собою кількістю очисних камер. Чим більше камер, тим вище відсоток очищення води, але і тим складніше конструкція.

  • Однокамерні. Застосовуються при незначному обсязі стічних вод (до 1 м³). Такі відстійники часто експлуатуються на дачних ділянках, які не призначені для постійного проживання.
  • Двокамерні. Більш складні конструкції, здатні переробляти до 10 кубів стоків. Усередині септика знаходиться цегляна перегородка з двома переливними отворами.
  • Трикамерні. Подібні споруди рідко застосовуються в приватних домоволодіннях на увазі свою громіздкість. Однак саме вони забезпечують найвищий відсоток очищення води.

Схема двокамерного септика з цегли

Навіть люди, які мають лише віддалене уявлення про будівельній сфері, знають про існування двох видів цегли - червоного і білого. Так з якого ж лучшевиложіть септик? Для розуміння даного питання слід знати склад і технологію виробництва кожного типу.

Червоний (клінкерна) цегла виробляється зі спеціальної глини, яка згодом обпалюється для отримання необхідної міцності і зносостійкості. Такий матеріал отримав повсюдне застосування в будівництві - починаючи від зведення несучих і самонесучих стін, і закінчуючи монтажем фундаменту.

Білий (силікатний) цегла виготовляється автоклавних методом з кварцового піску і повітряної вапна. Він має масу переваг (екологічність, морозостійкість, звукоізоляція), однак має слабку водостійкість, тому не застосовується при будівництві фундаментів і каналізаційних відстійників.

Висновок. Для зведення септика необхідно застосовувати виключно клінкерну цеглу. Силікатна для подібних цілей не підходить.

Силікатна цегла недоцільно використовувати для облаштування септика зважаючи недовговічності такої конструкції

Якщо ви вирішили викласти септик з цегли своїми руками, тоді в процесі будівництва дотримуйтеся рекомендацій, які наведені нижче.

Підготовка котловану ↑

Місцезнаходження котловану вибирається залежно від розташування будівельних і природних об'єктів на ділянці. До житлового будинку має бути не менше 5 м, до природного джерела водопостачання (колодязь, свердловина) - 30-50 м.Строіть септик краще недалеко від дороги. Бажано, щоб відстань до проїзної частини не перевищувала 5 м - саме таку довжину зазвичай має гофрований шланг асенізаторської машини. Також не варто розміщувати відстійник в безпосередній близькості від сусідського паркану. Щоб уникнути конфліктів краще відступити 2-3 метра.

Розмір і глибина ями повинна відповідати габаритам майбутньої конструкції. При цьому необхідно передбачити невеликий запас по горизонталі, щоб мати можливість провести гідроізоляцію стін септика із зовнішнього боку.

Котлован під цегляний септик

Пристрій дна ↑

Перш ніж викласти стіни для септика, слід ретельно підготувати підставу. Для цього потрібно:

  1. Вирівняти дно ями і засипати його шаром щебеню (20 см), а потім піску (50 см).
  2. Утрамбувати і рясно зволожити дно.
  3. Залити перший шар бетону товщиною 10-15 см.
  4. Зверху змонтувати армуючої сітки з кроком до 60 см.
  5. Залити конструкцію другим шаром бетону.
  6. Дочекатися остаточного застигання фундаменту (5-10 днів).

Зверніть увагу. Підсумкова товщина бетонного підстави повинна бути не менше 30 см.

Підстава очисної споруди

Кладка і герметизація стін ↑

Для облаштування стін знадобляться наступні матеріали та інструменти:

  • клінкерна цегла;
  • цемент М400 і пісок для розчину;
  • бітумна мастика;
  • кельма;
  • молоток каменяра;
  • будівельний рівень;
  • ємність для приготування розчину.

Септик викладається з цегли відповідно до обраної схеми - з однією, двома або трьома камерами. Обов'язково потрібно передбачити отвори під вхідні / вихідні патрубки і переливні труби. Герметизація поверхні за допомогою бітумної мастики здійснюється з зовнішньої сторони.Ізнутрі стіни обробляються цементно-піщаним розчином.

Двокамерний каналізаційний відстійник з цегли

Спорудження перекриття ↑

Перекриття можна виконати з готової залізобетонної плити або відлити його самостійно. Для кожної камери передбачається отвір під люк і вентиляційний вихід.

Порада. Влаштування вентиляції здійснюється за допомогою полімерної або азбестового труби.

Після того як основні будівельні роботи будуть виконані, вся конструкція засипається глиною. Чому саме глиною? На відміну від піску, даний матеріал володіє відмінними водотривкими властивостями, тому буде додатково захищати септик від дії опадів і грунтових вод.

Глиняний замок для септика

Щоб правильно викласти септик з цегли, крім будівельних аспектів, слід взяти до уваги наступні нюанси.

  • Обсяг відстійника розраховується таким чином, щоб в ньому могли поміститися стоки, вироблені за 3 дні (в середньому одна людина виробляє за добу 200 літрів стоків).
  • Мінімальний обсяг камери-приймача повинен бути не менше 1 м ³. У разі двокамерного виконання приймальний відсік займає 75% загального обсягу септика.
  • Підводить каналізаційна труба розташовується на 0,5 м вище переливного отвори.
  • Глибина відстійника не може бути менше 1,2 м, але і не повинна перевищувати 3 м, щоб не ускладнювати процес очищення. При цьому рівень грунтових вод повинен знаходитися як мінімум в 1 метрі від дна камери.
  • Цегляна очисну споруду можна робити як квадратної, так і круглої форми. Принципової різниці між ними немає.

Круглий септик з цегли

Виконавши підготовчі роботи з урахуванням всіх рекомендацій, і грамотновиложів цегляний септик, ви отримаєте надійне очисну споруду, яка буде виконувати свою функцію протягом багатьох років. Якщо ж цей процес здається для вас занадто трудомістким, тоді можна звернутися до фахівців і таким чином заощадити час і позбавити себе від великих фізичних витрат.

Так з якого ж лучшевиложіть септик?
Чому саме глиною?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама