Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як закрити щілину між плиткою та ванної. Проведення герметизації ванни

  1. Стик між ванною і стіною
  2. Що робити з вузькими щілинами?
  3. герметизуюча стрічка
  4. комбінований спосіб
  5. Закладення широких стиків
  6. Вибираємо метод герметизації стику
  7. Гідроізоляція за допомогою затірки
  8. Гідроізоляція за допомогою герметика
  9. Гідроізоляція самоклеющейся стрічкою
  10. Гідроізоляція пластиковим куточком
  11. Гідроізоляція керамічними бордюрами
  12. способи
  13. герметик
  14. бордюр
  15. Стрічка
  16. монтажна Піна
  17. кахель
  18. розчин
  19. Який герметик краще вибрати?
  20. Герметизація зазорів різної ширини
  21. Обробка стіків герметиком
  22. Виправлення будівельних прорахунків
  23. комбіновані методи
  24. монтажна Піна

Після завершення ремонту у ванній кімнаті обов'язково проводиться герметизація ванни по лінії примикання її до стіни, а також всіх швів, стиків, щілин і отворів. Це необхідно для захисту від проникнення вологи і запобігання розвитку грибка.

Нанесення герметика на шви

Стик між ванною і стіною

При вирішенні питання про те, як герметизувати ванну, потрібно подивитися на ширину щілини. Виходячи з її розміру, слід вибирати конкретний спосіб герметизації. До того ж потрібно враховувати, яким матеріалом оброблені стіни.

Потрібно пам'ятати, що перед нанесенням будь-якого влагоизолирующего кошти край ванни і примикає до неї плитка повинні бути ретельно очищені. З них потрібно видалити пил, залишки будівельних матеріалів, випадкове сміття і грязь. Це забезпечить краще схоплювання поверхонь з герметизирующими засобами.

Для герметизації швів у ванній знадобляться наступні інструменти:

  • набір шпателів;
  • гострий ніж;
  • пензлик;
  • ємність для замісу розчину;
  • ганчір'я;
  • пістолет.

Що робити з вузькими щілинами?

Вузькі щілини (не більше 5 мм) на стику краю ванни зі стіною можна закрити розчином. Його наносять на зволожені поверхні і акуратно видаляють надлишки.

Коли розчин висохне, поверх нього накладається плитка або Бордюрна стрічка. Це додасть закрити стики привабливий зовнішній вигляд .


Це додасть закрити стики привабливий   зовнішній вигляд

Найлегше наносити герметик за допомогою спеціального пістолета

Герметизація швів за допомогою монтажної піни проводиться простіше. Однак з огляду на її швидке застигання, працювати з нею потрібно дуже обережно. Адже прибрати її частки з поверхонь буде досить важко.

Наноситься піна також на очищені поверхні. При цьому потрібно враховувати, що в процесі застигання вона розширюється. Тому не слід заповнювати шов повністю. Адже видалити надлишки піни буде складно.

Ретельно просушений шар піни обрізається по краю гострим ножем. Після цього лінія шва закривається бордюром або кахельною плиткою .

Силіконовий герметик для закладення швів у ванній наносити потрібно на очищену і ретельно висушену поверхню. Робити це можна лопаткою, вузьким шпателем або просто пальцем. Уздовж лінії нанесення силікону попередньо наклеюється паперовий скотч. Це захистить поверхні стіни і ванни.

Працюючи з герметиком, потрібно забезпечити хорошу циркуляцію повітря в приміщенні ванною. Оскільки в процесі висихання він виділяє оцтову кислоту в невеликих кількостях. При постійному провітрюванні її пари будуть менше дратувати органи дихання.

герметизуюча стрічка

Силіконовий герметик використовується також для нанесення на Влагоізоляціонний стрічку в якості клею. Вона проводиться з гуми або пластику. По центральній лінії стрічка згинається без заломів. Це дозволяє акуратно укладати її в кутах і на фігурних поверхнях.

Герметизація швів силіконовою стрічкою проводиться в такому порядку:

  • очистити і висушити робочу поверхню;
  • видалити захисну плівку;
  • стрічку трохи нагріти феном;
  • розподілити стрічку поверх щілини;
  • обережно притиснути її по всій довжині.

комбінований спосіб

Щоб захистити стики і шви цим способом, необхідно:

  • залити монтажною піною стик або щілина;
  • обрізати надлишки піни, коли вона висохне;
  • вирівняти шорсткий шар піни герметиком.

Закладення широких стиків

Широкі стики між плиткою на стіні і краєм ванни необхідно закладати в такий спосіб:


Широкі стики між плиткою на стіні і краєм ванни необхідно закладати в такий спосіб:

Установка штапика (галтелі, плінтуси, бордюру) з поліуретану - ще 1 спосіб герметізірованни щілин і швів у ванній. Порядок дій наступний:

  1. Поверхня, що примикає до лінії стику, потрібно очистити, знежирити розчинником і просушити.
  2. Штапик нарізається згідно виробленим вимірам.
  3. Для формування кутів краю штапика спилюють під кутом в 45 °, зрізи зачищаються наждачним шкіркою.
  4. Підготовлений штапик з внутрішньої сторони покривається рідкими вологостійкими цвяхами і витримується протягом 2-3 хвилин.
  5. Потім штапик укладають поверх щілини і притискають на деякий час.
  6. Після цього штапик потрібно акуратно відокремити і витримати 2-3 хвилини, щоб клей підсох.
  7. Тепер можна встановити штапик поверх зазору і притиснути міцніше, щоб забезпечити достатню адгезію з поверхнею.

Поступово потрібно обклеїти все що примикають до стіни боку ванни. Особливо обережно потрібно робити це на стиках кутів.

Якщо штапик в кутах ляже нерівно, це порушить герметичність конструкції і зіпсує загальний вигляд ванної.

Коли штапик буде приклеєний, знизу і зверху по лінії примикання його до поверхонь потрібно акуратно нанести силікон для акваріумів. Потім вирівняти поверхню невеликою кистю, змоченою мильним розчином, по всій довжині покладеного штапика.

Коли шви і зазори будуть закладені, можна проводити кінцеву обробку стику, щоб поліпшити його зовнішній вигляд. Найпростіший спосіб - це фарбування.


Найпростіший спосіб - це фарбування

Різні герметики для ванної

Різного роду шви у ванній кімнаті закладають сухими сумішами на основі білого цементу. Ці суміші обов'язково повинні бути вологостійкими. Ними покривають шви між оздоблювальними плитками і стики по краю ванни, але не більше 0,5 см.

Перед нанесенням на шви затірку розводять точно за інструкцією. Примикають поверхні покриваються малярським скотчем. Склад наноситься поверх швів у ванній спеціальним шпателем з гуми. Після завершення роботи користуватися ванною можна через 24 години.

Правильно проведена герметизація ванни захистить від розмноження мікроорганізмів і допоможе уникнути випадкового затоплення сусідів, що живуть поверхом нижче.

Під час проведення капітального ремонту у ванній кімнаті, дрібниць бути не може, оскільки кожна дрібниця в кінцевому підсумку може закінчитися повною або частковою переробкою, що веде у себе додаткові фінансові витрати. Тут важливо не тільки правильно спланувати приміщення і підібрати оздоблювальні матеріали, найважливішим моментом є герметизація ванни, для того щоб волога не проникала під облицювальні покриття і в важкодоступні погано вентильовані місця. У цій статті ми розглянемо основні варіанти гідроізоляції купелі, а так само докладемо відео, яке демонструє весь процес.

Дуже важливим етапом є герметизація ванни по периметру дотику купелі з примикає поверхнею стіни. Саме в цьому місці найбільш ймовірно проникнення вологи в простір під ванною, яке в більшості випадків погано вентилюється або не має вентиляції взагалі. Так само необхідна хороша герметизація, так як будь-які протікання або навіть наявність конденсату можуть привести до появи цвілі і хвороботворних бактерій в повітрі.

Вибираємо метод герметизації стику

На цьому етапі потрібно правильно вибрати варіант гідроізоляції щілини, так як від застосовуваного матеріалу залежить надійність і довговічність ізоляції. Гідроізоляція між ванною і стіною вибирається виходячи з декількох чинників:

  • ширина зазору між облицювальним матеріалом стіни і бортом ванни при її установці;
  • матеріал з якого зробила облицювання;
  • фінансові можливості;
  • наявність необхідного інструменту , Часу і потрібного досвіду.

Далі ми детально розберемо як проводиться герметизація ванній своїми руками за допомогою поширених методів, для того щоб ви могли вибрати відповідний для вас варіант. Найбільш поширеними методами вважаються:

  • затирка для плиткових швів;
  • силіконові і акрилові герметики;
  • самоклеюча стрічка;
  • пластиковий куточок ;
  • керамічний бордюр.

Ці способи герметизації ванни мають свої переваги і недоліки, які ми детально розглянемо.

Гідроізоляція за допомогою затірки


Затирка це суха суміш з полімерними присадками, для заповнення швів між плитками. Закладення ванній за допомогою такої затирання застосовується рідко, незважаючи на те, що цей варіант можна вважати порівняно недорогим і швидким. Полімери забезпечують затірки водонепроникність і надають еластичності при використанні, проте перед тим як закрити краю ванною такою сумішшю, потрібно враховувати кілька важливих моментів.

При застиганні затирка твердне і погано переносить механічні навантаження. Тобто, якщо у вас, яка сильно деформується під впливом ваги води і температури, то використовувати цей спосіб не можна, так як шов швидко потріскається і буде пропускати вологу. Така герметизація шва у ванній підходить для чавунних купелей, які практично не деформуються.

Гідроізоляція за допомогою герметика


Герметизація швів у ванній герметиком застосовується в тих випадках, коли ширина шва між ванною і стіною не більше 5 міліметрів. Цей спосіб можна застосовувати до чавунних, акриловим або металевим купелям, так як силіконові склади зберігають еластичність після висихання.

Перед тим як закрити ванну таким способом, необхідно заздалегідь придбати силіконовий або силікон-акриловий герметик, який можна застосовувати у вологих приміщеннях. Зверніть увагу, що ці склади можуть мати різні колірні варіації, що дозволить підібрати потрібний вам відтінок.

Перед тим як зробити герметизацію ванни силіконом, не забудьте захистити примикають поверхні малярським скотчем, який допоможе зробити шов акуратним. Розмазувати герметик краще спеціальним фігурним шпателем або пальцем, попередньо намочивши його в мильному розчині, для того щоб силікон не прилипав і дозволив красиво розрівняти шов. Так само, перед тим як герметизувати ванну зі стіною, переконайтеся що місце стику добре очищено, знежирений і висушити.

Гідроізоляція самоклеющейся стрічкою


Якщо у вас встановлена ​​акрилова сантехніка, то герметизація акрилової ванни за допомогою поліетиленової стрічки на самоклеющейся основі буде ідеальним варіантом. Стрічка має високу еластичність і зберігає її після установки. Відмінною особливістю є простота установки і невисока вартість.

Під час установки, поступово знімаєте захисну плівку з клейового шару і укладаєте стрічку на місце стику, при цьому не допускаючи натягу полотна. Якісно притискайте приклеєний ділянку до поверхні на 10-15 секунд, для цього можна застосовувати лінійку або дерев'яний брусок, щоб розподілити тиск по поверхні. Герметизація ванни своїми руками за допомогою такої стрічки здійснюється всього за 15-20 хвилин, не рахуючи процедури підготовки поверхні.

Гідроізоляція пластиковим куточком


Пластиковий профіль для герметизації ванни є найбільш поширеним варіантом закладення стику, оскільки він коштує відносно недорого, легко монтується, має різні колірні і декоративні варіанти виконання, а так само може укладатися як на вже готову облицювання поверх плитки, так і під неї, забезпечуючи якісну ізоляцію .

Перевагою таких куточків є наявність великої кількості додаткових модулів, які дозволяють красиво оформити кутові і стикові з'єднання. Тому, якщо ви сумніваєтеся що зможете красиво оформити стик самостійно, то перед тим як герметизувати ванну, придбайте заздалегідь ці елементи.

При використанні таких куточків з ПВХ, герметизація сталевої ванни або акрилової купелі проводиться за допомогою силікону в якості клейової основи, оскільки ці купелі мають високу ступінь розширення при нагріванні. При установці чавунної купелі можна застосовувати монтажну піну. Багато майстрів, перед тим як закрити ванну ПВХ куточком , Попередньо зачищають внутрішню поверхню профілю наждачним папером для забезпечення кращого зчеплення з клейовим складом.

Гідроізоляція керамічними бордюрами


Застосування керамічного бордюру вважається класичним варіантом і користується популярністю, оскільки цей вид герметизації вважається самим довговічним і надійним, незважаючи на великі витрати часу при монтажі і високу вартість матеріалу. Сучасні куточки для герметизації ванни з кераміки мають велике розмаїття форм, розмірів, дизайнерських варіацій і колірних виконань, а це значно розширює можливість їх використання в будь-якому стилі інтер'єру.

Герметизація ванни зі стіною за допомогою таких куточків зазвичай здійснюється на основі плиткового клею, але можна так само застосовувати і монтажну піну, яка так само надійно зафіксує керамічні модулі. Для закладення швів можна застосовувати кольоровий герметик або плиточную затірку.

На підставі отриманої інформації, ви можете вибрати ніж герметизувати ванну від стіни, щоб місце стику було надійним і виконувало свої функції досить довго. Так само ви ознайомилися з особливостями застосування кожного матеріалу, і знаєте як загерметизувати ванну своїми руками без залучення сторонніх фахівців.

Зазор, що утворився між стіною і ванною - це не завжди вина майстра, що робить ремонт у ванній кімнаті. Досить часто він з'являється в результаті викривлених стін або через нестандартних розмірів приміщення, що не дозволяють встановити ванну потрібної довжини.

Так як проблема ця дуже поширена, людство придумало безліч способів боротьби з нею. Усунути щілину між купіллю і стіною дуже важливо. Якщо вчасно цього не зробити, наслідки можуть бути вкрай неприємними. Це і цвіль, яка неминуче з'являється при постійному скупченні вологи, і калюжі під ванною, що вимагають постійної прибирання, і, нарешті, велика ймовірність потопу (так, як волога, що накопичились під купіллю, починає поступово просочуватися вниз, до сусідів).

У цій статті ми розглянемо найбільш популярні способи герметизації шва між стіною ванній. Вибравши один з них, ви зможете убезпечити себе від великих неприємностей, які може викликати маленький зазор.


Вибравши один з них, ви зможете убезпечити себе від великих неприємностей, які може викликати маленький зазор

способи

Існує кілька ефективних способів герметизації ванни стіною - від тимчасових рішень до капітальних. Який з них вибрати - залежить від ваших фінансових можливостей і будівельних навичок.

герметик

Якщо зазор, що підлягає закладенню невеликий по ширині, то найоптимальніше рішення - це герметик. Для ванних кімнат випускають спеціальні санітарні герметики, які можна використовувати в приміщеннях з високим рівнем вологості повітря. Тут у вас є два можливих варіанти : Герметик на основі силікону або акриловий герметик.

Силіконовий герметик володіє всіма якостями, що дозволяють застосовувати його в досить специфічних умовах ванної кімнати: водонепроникність, еластичність, міцність, стійкість до перепадів температури і дії агресивного середовища. Герметик на основі акрилу має не настільки хороші експлуатаційні характеристики , Але зате поверх нього можна наносити фарбу і емаль.

Герметик заливається в зазор за допомогою спеціального пістолета, в який заправлена тубу. Перед тим як приступити до герметизації, робочу поверхню потрібно очистити від бруду і цвілі, знежирити і витерти насухо. Тільки після цього можна заповнити шов герметиків. Слід пам'ятати, що до повного висихання складу повинно пройти не менше 24 годин. Протягом усього цього часу ванній користуватися не можна.




бордюр

Бордюр для ванни - це найбільш популярний спосіб герметизації купелі зі стіною, так як він є найбільш вигідне поєднання ціни, довговічності і кількості витрачених зусиль. Крім того, забитий за допомогою бордюру шов виглядає акуратно, а іноді навіть досить красиво. Як і в попередньому випадку, вам потрібно вибрати один з двох варіантів - бордюр із пластику або бордюр з кераміки. Розглянемо кожен з них окремо.

Пластиковий бордюр - вважається одним із самих бюджетних способів закладення шва. Його достоїнства пов'язані з особливостями матеріалу: пластик добре гнеться, тому він здатний замаскувати навіть нерівний шов, крім того, пластиковий бордюр не вимогливий у догляді і спокійно переносить контакт з агресивними миючими засобами. Пластиковий бордюр приклеюється поверх шва на будь-який будівельний водостійкий клей, а стики між частинами обробляються герметизирующим складом.


Пластиковий бордюр приклеюється поверх шва на будь-який будівельний водостійкий клей, а стики між частинами обробляються герметизирующим складом


Керамічний бордюр коштує дорожче, але і термін служби у нього значно більше. Якщо дбайливо за ним доглядати, то він не втратить колір і збереже свій первісний вигляд на кілька десятків років. Бордюр з кераміки - це витончене і красиве рішення для герметизації шва. Керамічний бордюр потрібно кріпити в кут між стіною і купіллю на плитковий клей , За тим же принципом, що і кахель. Стики між елементами заповнюються вологостійкої затерла.


Стрічка

Бордюрна стрічка для герметизації шва - це, скоріше, тимчасове або допоміжний засіб. Її радять використовувати в комплексі з іншими матеріалами, такими як герметик або монтажна піна. Наклеївши стрічку поверх зазору, заповненого цими герметизирующими засобами, ви додасте ванні закінчений і акуратний вигляд.

Бордюрна стрічка представляє собою моток синтетичного матеріалу на основі, що самоклеїться. Клейовий склад використовується водостійкий, тому він не втрачає своїх властивостей навіть при тривалому контакті з водою. Багато виробників просочують стрічку антибактеріальним складом, що перешкоджає виникненню грибка і цвілі.

Моток бордюрної стрічки варто зовсім не дорого, але вистачає його на кілька використань. Бордюр необхідно оновлювати кожні два-три роки. Процедура ця дуже проста і займе у вас не більше години.


Клеїти нову бордюрную стрічку слід на очищену від залишків клею та інших забруднень поверхню.

Щоб стрічка приклеїлася швидше і протрималася довше, стик краще обробити знежирюючим складом, наприклад, спиртовим розчином або ацетоном.

Відрізаємо від мотка потрібну кількість стрічки, прогріваємо пару хвилин феном по всій довжині (для більшої еластичності) і приклеюємо поверх зазору, просуваючись від кута ванни. Перед тим, як приступити до водних процедур, потрібно обов'язково почекати добу - щоб клейовий склад краще схопився.


монтажна Піна

Монтажна піна - це практично універсальний будівельний матеріал, з яким досвідчений майстер може знайти безліч застосувань. Одне з них - це герметизація ванни зі стіною. Купити монтажну піну можна в будь-якому будівельному магазині (не забудьте також придбати гумові рукавички і малярський скотч) і відразу ж приступати до роботи, так як ніяких особливих підготовчих робіт не вимагається.


Отже, ретельно прочищаємо і висушуємо робочу поверхню, потім обклеюємо її малярською стрічкою, щоб піна не забруднила емаль купелі і керамічну плитку. Гарненько встряхиваем балон і дуже повільно і обережно заповнюємо щілину.

Потрібно враховувати, що в процесі висихання складу значно збільшується в об'ємі, тому шов робимо тонше, ніж це здається потрібним. Працюємо в захисних рукавичках, так як відтерти піну з рук буде зовсім не просто.

Коли монтажна піна застигне, беремо гострий ніж і зрізаємо її врівень з бортиком ванни. Шов виходить не дуже гарний, тому поверх нього рекомендується наклеїти бордюрную стрічку або укласти керамічну плитку.


кахель

Буває і так, що зазор між купіллю і стіною виявляється настільки широким, що жодним з перерахованих вище способів позбутися від нього не можна. В цьому випадку вам доведеться застосувати всі свої будівельні навички і спорудити бордюр з кахельної плитки. Кахельна плитка - найбільш підходящий матеріал для обробки поверхонь у ванній кімнаті. Вона прекрасно переносить надлишкову вологу і різкі зміни температури, що не піддається корозії і гниття. Крім того, кераміка для ванної кімнати дуже довговічна, тому такий бордюр прослужить вам аж до наступного капітального ремонту.

Для закладення зазору найкраще використовувати залишки керамічної плитки , Якої облицьовані стіни ванній кімнаті, а якщо їх немає, то постарайтеся знайти кахель близький за кольором.


Для закладення зазору найкраще використовувати залишки   керамічної плитки   , Якої облицьовані стіни ванній кімнаті, а якщо їх немає, то постарайтеся знайти кахель близький за кольором

Спочатку зазор потрібно заповнити якимось герметизирующим складом. Так як він у нас досить широкий, найбільше для цієї мети підходить монтажна піна. Коли піна висохне, вирівнюємо шов так, щоб на нього зручно було укладати кахель. Потім готуємо плитковий клей відповідно до інструкції і приступаємо до укладання плитки. Між кахлем не забувайте вставляти пластикові хрестики, щоб вийшли рівні, акуратні шви. На наступний день затираємо шви водостійким засобом.

Для особливо великих зазорів використовуємо інший спосіб, і замість бордюру робимо повноцінну поличку для мильно-гоління. Для цього під ванною споруджуємо невелику опалубку, яку потім заливаємо цементним розчином. Після висихання розчину облицьовує вийшов виступ кахельною плиткою.


розчин

Напевно, найстаріший з усіх можливих способів герметизації ванни зі стіною - закладення шва цементним розчином. Суміш, що складається з води, піску і цементу, застигаючи, утворює тверде і міцне покриття. Цим способом користувалися за радянських часів, коли вибір будівельних матеріалів був обмежений. Шов зазвичай зафарбовували олійною фарбою. Результат виходив, звичайно, не дуже естетичним, але зате «на століття».


Спочатку потрібно приготувати цементний розчин, змішавши всі компоненти в потрібних пропорціях. Поки суміш відстоюється, вичищаємо з шва всю накопичилася там бруд. Щоб не залити цементом підлогу під ванною, встановлюємо під зазором ємність, в яку буде стікати розчин.

Якщо щілина дуже широка, можна заповнити її обривками старих ганчірок, вимочені в цементному розчині. Фахівці радять попередньо намочити робочу поверхню, щоб вона краще зчепилася з цементом. Потім заливаємо зазор цементним розчином, намагаючись, щоб шов вийшов якомога більш рівним.

Замаскувати шов можна, приклеївши поверх висохлого цементу бордюрную плитку або виклавши кахельну плитку.


Який герметик краще вибрати?

Більшість з перерахованих вище способів закладення шва між стіною і ванною припускають використання герметика - в якості основного або допоміжного засобу. Санітарний герметик розроблений спеціально для використання у ванній кімнаті, тому кращий засіб для захисту поверхні від вологи і бруду придумати важко.

Дуже важливо правильно вибрати різновид герметика. Як ми вже говорили, герметики для ванни випускаються на акрилової і на силіконовій основі.

Кислотні герметики відносяться до розряду бюджетних. Вони володіють різким оцтовим запахом і, в процесі нанесення, становлять небезпеку для шкіри, слизових і дихальних шляхів. Це вид герметика не рекомендується застосовувати для роботи з дорогими, «делікатними» матеріалами.

Нейтральні герметики коштують дорожче, але і якість у них вище. Вони не пахнуть і абсолютно нешкідливі для людини. Чи не вступають в реакцію з матеріалом робочої поверхні і з миючими засобами. Професіонали рекомендують вибирати для закладення шва саме цей різновид силіконових герметиків.

  • Щоб пластиковий бордюр щільніше примикав до поверхні, з внутрішньої сторони його потрібно підрізати під 45-градусним кутом.
  • Якщо ви вирішили герметизувати ванну зі стіною за допомогою цементного розчин , Купіль краще додатково зміцнити - для надійності конструкції. Зробити це можна, закріпивши в стіні невеликі шматки арматури через кожні 15 см.
  • При роботі з цементом або плитчастої клеєм не допускайте попадання розчину в злив ванни. Фахівці радять перед початком роботи застелити дно купелі целофаном.

  • Фахівці радять перед початком роботи застелити дно купелі целофаном

    Додати сайт в закладки

    • види
    • вибір
    • монтаж
    • оздоблення
    • ремонт
    • установка
    • Пристрій
    • Частка
    • Герметизація зазорів різної ширини
    • Основні правила

    Експлуатація ванній, яка встановлена ​​не впритул до стіни, може привести до підтоплення нижніх поверхів. Тому питання про те, як герметизувати ванну зі стіною - один з найважливіших при обладнанні ванної кімнати.

    Герметизація ванни проводиться для того, щоб уникнути утворення цвілі і протікання води на нижні поверхи.

    Усунути цей недолік потрібно якомога швидше, в іншому випадку в приміщенні буде утворюватися цвіль і грибок, які мають вкрай негативний вплив на здоров'я мешканців.

    Герметизація зазорів різної ширини

    Негерметичні щілини можуть бути різної ширини, для кожного випадку застосовні різні методи усунення небажаних зазорів.

    Для виконання цих робіт (в залежності від ширини зазору) вам можуть знадобитися такі матеріали та інструменти:

    • спеціальні герметики;
    • силіконовий клей;
    • пластикові куточки;
    • самоклеючі бордюри або пластикові плінтуси ;
    • бетонна суміш;
    • арматура;
    • кахельна плитка;
    • стусло;
    • перфоратор.

    Для виконання цих робіт правильно, перш за все, потрібно встановити ванну таким чином, щоб вона не хиталася і була зафіксована якнайкраще. В іншому випадку всі дії для герметизації щілини будуть марними. Допомогти вам в цьому можуть додаткові утримують кронштейни, які необхідно приклеїти до підлоги спеціальним герметиком.

    Якщо простір між ванною та стіною не більш, ніж 3 мм, то герметизувати її можна спеціальними засобами - герметиками на силіконовій основі. Якісно виконати цю роботу вам допоможе спеціальний монтажний пістолет. Нанесіть герметик на щілину і розрівняйте його ганчіркою.


    Нанесіть герметик на щілину і розрівняйте його ганчіркою

    Схема пристрою герметизації між ванною і стіною.

    Щоб герметизувати ванну, якщо ширина зазору досягає 10 мм, використовуйте додатковий оздоблювальний матеріал. Підійде декоративний пластиковий куточок, торці якого потрібно попередньо підпиляти під 45 °. Куточок потрібно приклеїти до основи ванній за допомогою силіконового клею або іншого аналогічного. А потім перпендикулярну основи частина куточка приклеюють до стіни.

    Якщо зазор між ванною і стіною коливається в межах 10-30 мм, то ті ж способи, що і для менших просторів, вам не підійдуть. Відповідний метод в такому випадку - спеціальні бордюри або пластикові плінтуси. Клеять такі елементи за допомогою силіконового клею або клеїть покриття, нанесеного в фабричних умовах. Найскладніше - зафіксувати ці елементи в необхідному положенні. Щоб полегшити це завдання, потрібно приклеювати бордюри або плінтуси послідовно - спочатку до основи ванній, потім до стіни.

    Герметизувати ванну зі стіною в разі, якщо відстань між ними більшого розміру, вимагає більш складних робіт. Оптимальний результат забезпечать наступні дії: у вільний простір потрібно встановити опалубку, потім заповнити її будівельним бетоном, після того, як бетон застигне, поверхня потрібно обробити кахельною плиткою. В результаті вийде акуратна і практична поличка, яку можна використовувати для гігієнічних засобів.

    Найпростіший спосіб максимально скоротити проблему з підтікання води між бортиком ванни і стінкою, це ще на стадії обробки подбати про ідеальну підгонці. Однак на практиці часто доводиться вирішувати проблему в наявних реаліях, коли капітальний ремонт по ряду причин неможливий. Рано чи пізно практично всіх квартирних власників починає цікавити питання, як закрити стик між ванною і стіною, особливо якщо гідроізоляція підлоги залишає бажати кращого і сусіди знизу вже починають активно обурюватися.

    Причини появи щілини:

    • помилки при облицюванні стіни плиткою;
    • неправильна геометрія приміщення;
    • неправильна установка ванни.

    Крім перерахованих причин нерідко зазор з'являється в результаті банального зносу ніжок ванни, через що вона майже непомітно нахиляється, відсторонюючись від стіни. Що можна зробити в кожному окремому випадку?

    Якщо устаткування ванної кімнати довелося на завершальну стадію будівництва або є можливість провести капітальний ремонт, то є прекрасна можливість значно зменшити стик плитки і ванни.


    Якщо устаткування ванної кімнати довелося на завершальну стадію будівництва або є можливість провести капітальний ремонт, то є прекрасна можливість значно зменшити стик плитки і ванни

    Існує дві протилежні точки зору на методику. Прихильники суцільний облицювання від підлоги до стелі наполягають, що стіну слід обробляти плиткою до того, як почнеться установка сантехніки, і ванни в тому числі. В цьому випадку ванна встановлюється впритул до повністю готової стіні, і вже за підсумками починається ізоляція стиків.

    Плюси: ідеальна і практична обробка стін.
    Мінуси: при виявленні прорахунків виправити вже неможливо.

    Діаметрально протилежний підхід - спочатку встановлюється ванна, і тільки після цього починається облицювання прилеглих стін таким чином, щоб нижній ряд плитки ідеально щільно притискався до бортика. Логіка такого підходу очевидна - вода, яка потрапляє на стіну, буде стікати назад в ванну, ймовірність протікання зменшується. Прихильники цієї методики часто вмуровують ванну намертво, закриваючи і зовнішню сторону цегляної перегородкою, покритої керамічною плиткою.

    Плюси: максимально точна підгонка облицювання і бортиків ванни.
    Мінуси: при заміні ванни доведеться знімати облицювання.


    Обидва методи цілком життєздатні, але навіть і в цьому випадку доведеться думати, як закрити шов між ванною і стіною - вода здатна проникнути і в невидиму оку щілинку. Якщо є можливість передбачити появу щілин на стадії обробки квартири, то краще приділити цьому пильну увагу і окремий пункт в ремонтній кошторисі - надалі це дозволить заощадити істотну суму.

    Обробка стіків герметиком

    Самий логічний і популярний метод ізоляції це обробка всіх стиків спеціальним силіконовим герметиком. Для цього можна використовувати акваріумний прозорий склад, який здатний витримувати великий тиск. Вибір на користь прозорого силікону очевидний - цей шов не буде кидатися в очі і не порушить гармонійний вигляд обробки.

    ВАЖЛИВО: для обробки стиків у ванній кімнаті вибирайте спеціальний фунгіцидний герметик, що перешкоджає розвитку цвілі.

    Виправлення будівельних прорахунків

    Складніше вирішити проблему, якщо капітальний ремонт по ряду причин неможливий, а щілину між бортиком ванни і стіною значна і нерівна. Пояснюється це явище просто, у багатьох будинках є прорахунки будівельників, криві стіни і порушена геометрія приміщення. Наприклад, кут, в який потрібно встановити ванну, не 90 градусів, а менше або більше. Крім того, в муніципальному житлі водопровід може бути прокладений таким чином, що ванну неможливо присунути впритул до стіни - труби заважають.


    комбіновані методи

    Якщо по одній стороні ванни зазор великий, а по інший може вважатися мінімальним, то можна використовувати комбіновані методи. Спеціальний ущільнювач для ванної між ванною і плиткою дозволить значно звузити щілини. Широкий зазор можна заповнити чимось, це дозволить встановити зверху накладку, що перешкоджає проникненню води. Допомогти в цьому може монтажна піна, в ряді випадків доводиться встановлювати дерев'яні розпірки, що фіксують ванну в відведеному їй просторі.

    монтажна Піна

    Не можна вважати монтажну піну панацеєю, оскільки її пориста структура не перешкоджає проникненню води. Однак це дозволяє підготувати фронт робіт для повної герметизації. Для розпірок краще брати бруски твердого дерева, мінімально схильного до гниття і розтріскування, прекрасно підійде бук.

    Підібрані за розміром бруски встановлюються між стіною і бортом ванни, щільно вганяють у щілину. Для цього бажано обробити дерево підручними інструментами, рубанком або простий стамескою, щоб верхній край щільно притискався до вертикальних поверхнях.


    Для цього бажано обробити дерево підручними інструментами, рубанком або простий стамескою, щоб верхній край щільно притискався до вертикальних поверхнях

    Монтажною піною задуваються всі отвори, які неможливо закрити іншими способами. Перед цим бажано прикрити ванну поліетиленом, по краю закріпити малярською стрічкою. Стіну теж потрібно захистити від піни - після застигання її буде складно видалити. Підготовлений таким чином стик плитки і ванни готовий до подальшої обробки.

    ВАЖЛИВО: в комплекті з монтажною піною потрібно придбати спеціальний пристрій, так званий «пістолет» для балончика, це дозволить акуратно і точно наносити речовина саме туди, куди потрібно. Аналогічний пістолет використовується для силіконового герметика.

    На даний момент в будівельних магазинах є досить широкий вибір спеціальних накладок, що дозволяють прикрити щілину, заповнену піною або іншими матеріалами. Для вузьких щілин прекрасно підходить жолобник - штапик з поліуретану, який приклеюється на силікон. Необхідно відміряти жолобник потрібної довжини, ретельно очистити, знежирити і висушити поверхні, до яких буде приклеюватися накладка.


    Необхідно відміряти жолобник потрібної довжини, ретельно очистити, знежирити і висушити поверхні, до яких буде приклеюватися накладка

    Особливої ​​уваги потребує куточок між ванною і плиткою, для нього жолобник потрібно відрізати під кутом 45 градусів, якщо кут прямий, або виміряти на місці, якщо геометрія стін порушена.

    Можна закривати стики алюмінієвим куточком або пластиковим бордюром, призначеним саме для санвузла. Ширину вироби краще підбирати з запасом, звертаючи уваги на відмінності по ширині стику. можна скористатися бордюрной стрічкою , Яка клеїться за допомогою клею-герметика.

    Незалежно від того, чим конкретно ви скористалися, пластиковим або алюмінієвим куточком, жолобником або бордюрной стрічкою, після висихання клею потрібно пройтися по краях накладки прозорим акваріумних герметиком, це гарантує відсутність навіть випадкових підтікань води.


    Незалежно від того, чим конкретно ви скористалися, пластиковим або алюмінієвим куточком, жолобником або бордюрной стрічкою, після висихання клею потрібно пройтися по краях накладки прозорим акваріумних герметиком, це гарантує відсутність навіть випадкових підтікань води

    Найскладніше прибирати стики в приміщеннях, де поки немає можливості провести капітальний ремонт. Іноді саме це служить причиною відмови від ванни на користь душової кабіни, яка більш практична саме по частині підтікань води.

    Що робити з вузькими щілинами?
    Який герметик краще вибрати?
    Що можна зробити в кожному окремому випадку?
    Реклама

    Реклама
    Новости
    Реклама
    Реклама