Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Цегляна кладка стін своїми руками: фото та технологія влаштування зовнішніх стін будинку з цегли

  1. Цегляна кладка: товщина стін будинку з цегли
  2. Кількість цегли і розчину для кладки стін
  3. Як зробити цегляну стіну своїми руками: технологія зведення
  4. Конструкція зовнішньої стіни будинку з цегли

Цегляна кладка стін вимагає достатнього досвіду і вправності Цегляна кладка стін вимагає достатнього досвіду і вправності. Тому перш ніж приступити до зведення цегляних стін будинку, необхідно потренуватися на менш значущих об'єктах. Наприклад, побудувати своїми руками цегляні стіни гаража або іншої сільськогосподарської споруди на території вашої ділянки. Але в будь-якому випадку приступати до кладки стін з цегли можна лише в тому випадку, якщо виконана гідроізоляція підстави споруди.

Цегляна кладка: товщина стін будинку з цегли

Найбільш поширеним матеріалом для виготовлення кам'яних зовнішніх стін є цегла. Віковий досвід і постійний відбір допомогли створити його оптимальні розміри і форми.

Цегла нормального формату, частіше званий одинарним, має габаритні розміри 250 х 120 х 65 мм. Існують також полуторний (250 х 120 х 88 мм) і подвійний (250 х 20 х 140 мм) цеглини. Допустимі відхилення від номінальних розмірів цегли не повинні перевищувати: по довжині ± 4 мм, по ширині ± 3 мм і по товщині + 3 / -2 мм.

Досить часто при кладці зовнішньої цегляної стіни виникає необхідність використовувати не цілу цеглину, а його частини, які мають свої назви: три четвертих (180 мм), половинка (120 мм) і чверть (60- 65 мм). Згідно з нормативними документами, кількість неполномерних частин цегли в купується партії товару не повинно бути більше 5%. Іноді на ринку будівельних матеріалів можна зустріти цеглу нестандартних розмірів, наприклад «євро» (250 х 85 х 65 мм) або «модульний» (288 х 138 х 65 мм). Цей факт необхідно враховувати, якщо ви для цегляної кладки зовнішніх стін плануєте використовувати імпортний і вітчизняний цегла. Крім того, товщина вітчизняних залізобетонних елементів (перемички, плити перекриття) кратна висоті вітчизняного цегли.

Грані цегли мають наступні назви:

  • Постіль - розташована паралельно підставі кладки (у всіх стандартних цегли її розмір 250 х 120 мм).
  • Ложок - середня за площею грань, розташована перпендикулярно до ліжка (у одинарного цегли вона дорівнює 250 х 65 мм).
  • Тичок - найменша грань, розташована перпендикулярно до ліжка (у одинарного цегли - 120 х 65 мм).

Товщину стін при цегляній кладці вимірюють в долях, кратних половині або повної довжини використовуваного матеріалу. Таким чином, товщина стіни при кладці з цегли може бути в півцеглини (120 мм), в одну цеглину (250 мм), в півтора цегли (380 мм) і т. П.

Для будівництва зовнішніх стін з цегли виробляють цеглу марок М75, М100, Ml25, Ml50, М200, М250 і М300. Цифри позначають межу міцності (кг / см2) і це дозволяє підбирати матеріал виходячи з розрахунку навантаження на стіни. Іншою характеристикою для цегли є його морозостійкість, тобто кількість циклів заморожування-відтавання, яке здатний витримати цегла, перебуваючи у воді більше доби. Випускається цегла з морозостійкістю F15, F25, F35 і F50. У зонах з помірним кліматом використовують марку F35, а для теплих регіонів, як правило, цілком достатньо F15.

Кількість цегли і розчину для кладки стін

Для того щоб орієнтовно оцінити необхідну кількість матеріалу для кладки цегляної стіни своїми руками, можна скористатися наступною методикою. Спочатку вираховуємо периметр вашого будинку, потім помножимо його на середню висоту будинку, і отримаємо площу його зовнішніх стін. За допомогою наведеної нижче таблиці можна визначити кількість необхідного цегли і обсяг розчину для його кладки (в розрахунку на 1 м2), в залежності від товщини стіни, як показано в таблиці.

вид кладки

Розмір цегли

З урахуванням розчинних швів, шт.

Обсяг розчину для кладки, м3

в половину цегли одинарний-полуторний-подвійний 51-39-26 0,02 в одну цеглину одинарний-полуторний-подвійний 102-78-52 0,05 в півтора цегли одинарний-полуторний-подвійний 153-117-78 0,08 в два цегли одинарний-полуторний-подвійний 204-156-104 0,11 в два з половиною цегли одинарний-полуторний-подвійний 255-195-130 0,14

Незважаючи на те, що цегла має непогану атмосферостійкість, зберігати його (особливо силікатна) бажано під навісом, що виключає пряме попадання на нього атмосферних опадів. Для цього цеглу укладають в штабелі з вентиляційними зазорами і проходами між штабелями. При облаштуванні місця зберігання необхідно враховувати, що умови складування цегли припускають, що на 1 м2 корисної площі сховища при максимальній висоті штабеля до 1,5 м можна зберігати 700 штук цегли. Якщо укладати цеглу в пакетах (в пакеті 180-200 штук) в два яруси при висоті штабеля не вище 1,8 м, то питома місткість майданчика складе приблизно 700-750 шт. / М2. Таким чином, з урахуванням вентиляційних зазорів і коефіцієнта використання складської площі, для зберігання кількох десятків тисяч цеглин необхідно облаштувати територію в 35-40 м2.

Як зробити цегляну стіну своїми руками: технологія зведення

Перед тим як зробити цегляну стіну своїми руками, необхідно влаштувати горизонтальну гідроізоляцію між фундаментом і стіною. Якщо ви вирішили самостійно виконати кладку зовнішніх стін з цегли, але маєте небагатий досвід роботи каменярем, краще викласти перший ряд цегли без розчину, але з проміжками (близько 10 мм) для нього. Це допоможе вам правильно розкласти цеглу (особливо на кутах) з використанням мінімальної кількості неполномерних частин.

При влаштуванні цегляних стін кладку з використанням розчину слід починати з кутів. Це найбільш складний момент. Кожна цеглина укладається за рівнем в трьох площинах, а потім кут ще й перевіряється схилом. Поки розчин остаточно не схопився, цеглу можна підбивати в потрібну сторону. Після того як будуть викладені два кута однієї стіни, в шві під верхнім цеглою закріплюють цвях з прив'язаним до нього шнуром.

Шнур натягується і таким же чином закріплюється на іншому кінці стіни. В процес кладки це пристосування допоможе проконтролювати горизонтальність викладається ряду, тобто дозволить стежити за висотою розміщення кожного цегли і за тим, щоб він не виступав за грань стіни і не западала.

За технологією зведення цегляних стін додатково горизонтальність кладки перевіряють через кожні 2-3 ряди за допомогою рівня і при необхідності її підправляють (зменшують або збільшують товщину шва). Згідно з вимогами до якості будівельних робіт при чистій кладці стіни, допускаються її відхилення від вертикалі не більше ніж на 12 мм в межах висоти поверху.

Технологія цегляної кладки стін передбачає розкладку цегли таким чином, щоб його обколоти край дивився всередину, де він менш помітний. Цегляну кладку стін будинку можна вести або завдаючи розчин на цеглу, або укладаючи їх на розчин так, щоб під дією ваги цегли формувався шов потрібної товщини.

При цьому розчин повинен рівномірно розподілитися під цеглою. При установці цегли допускається легке подстуківаніе ручкою кельми. Щоб зайвий розчин, який виступає з швів кладки, що не забруднив стіну, його знімають бічною стороною кельми, яку тримають під кутом. У міру набуття досвіду кількість наноситься розчину оптимізується, а обсяг видаляються надлишків скоротиться.

Якщо в будові є внутрішні стіни або несучі перегородки, то в відповідних місцях по фундаменту закладаються цеглини, що служать підставою для кладки перетину стін. Надалі при влаштуванні цегляної кладки стін примикає стіна або перегородка приєднується до раніше зведеної зовнішньої за допомогою вертикальної «штроби», виконаної у вигляді ніші, або за допомогою закріплених заздалегідь сполучних елементів (сталеві профільовані стрижні, швелери і т. П.).

Для розкрою цегли застосовують молоток-кирку або спеціальний різак. При роботі молотком-киркою наносять кілька різких ударів гострим кінцем по обидва боки лінії обріза. Остаточно цегла відколюють ударами тупого кінця молотка. Подтесиваніем цегли виконують гострим кінцем кирки.

По краях віконних і дверних прорізів для установки коробок закладають з кожного боку по 2-3 дерев'яні пробки розміром в 1/2 цегли. Пробки обертають одним шаром руберойду, для коробки також робиться ізоляція з руберойду.

Над прорізами в зовнішню кладку зазвичай монтують куточок перетином 100х100 мм. Доцільно встановити бруски залізобетонні перемички, які можна купити або зробити самостійно. Їх можна відлити і за місцем - прямо на стіні. Перемички закладають в стіни з таким розрахунком, щоб довжина опори становила не менше 250 мм.

У тому випадку, якщо роботи необхідно перервати на тривалий час, слід накрити останній ряд кладки плівкою або руберойдом і закріпити цеглою. В результаті стіна буде захищена від атмосферних опадів.

Вертикальні і горизонтальні шви зазвичай роблять товщиною близько 10 мм (максимальна товщина - 15 мм, мінімальна - 8 мм). Якщо стіна надалі не буде обштукатурюватимуться, утеплятися або облицьовуватися декоративним матеріалом, шви необхідно ретельно заповнювати розчином. Після виконання кладки, поки не висох розчин, такі шви слід обробити (розшити) - надати їм закінчений вигляд. Для цього застосовують розшивку - інструмент з нержавіючої сталі або вкритий пластиком, деревом твердих порід, так як чисте залізо може залишити темні сліди. Глибина оброблення швів повинна бути не більше 3 мм. Якщо ж проектом передбачена обробка стін, допускається виконувати кладку на неповний шов, тобто шви можуть бути незаповненими на глибину 5-10 мм.

Міцність стіни забезпечується перев'язкою швів. Існують дві системи перев'язки-однорядна (ланцюгова) і багаторядні. При однорядною системі перев'язують кожен ряд цегли, тобто кожен ложковий (цегла кладеться уздовж будується стіни), ряд перекривається тичковим (цегла розташовується поперек стіни).

Багаторядна перев'язка, а її зазвичай виконують через три-шість ложкових рядів, значно простіше, так як для неї потрібно менше неполномерних частин цегли. Втім, як показують розрахунки, міцність цегляної кладки, виконаної з перев'язкою вертикальних швів в кожному ряду або через три-шість рядів, практично однакова. Міцність значно збільшується, якщо незалежно від системи кладки в горизонтальних швах через три-п'ять рядів прокласти арматурну сітку з осередками шириною 6-12 см з дроту діаметром 3-6 мм.

Конструкція зовнішньої стіни будинку з цегли

Конструкція зовнішньої стіни будинку з цегли

Як видно на фото, полегшені цегляні стіни умовно можна розділити на дві групи. До першої відносять конструкції, що складаються з двох паралельних цегляних стін, між якими залишається повітряний зазор або закладається термоізоляційний матеріал. При цьому утеплювач захищається від зовнішніх впливів, однак кілька послаблюється конструктивна міцність стіни.

При цьому утеплювач захищається від зовнішніх впливів, однак кілька послаблюється конструктивна міцність стіни

До другої групи належать конструкції зовнішніх стін з цегли, що складаються з однієї стіни, утепленою (зовні або всередині) термоізоляційними плитами. У цьому випадку товщина кладки може бути мінімальною виходячи лише з вимог міцності (у всіх кліматичних районах не менше 250 мм), а тепловий захист забезпечується товщиною і якістю утеплювача. При розташуванні утеплювального шару всередині приміщення по технології зведення цегляних стін будинок захищають від водяної пари пароізоляцією, при розміщенні зовні - захищають екраном або штукатуркою від атмосферних впливів.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама