Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Пол в каркасної лазні: як зробити правильний пиріг і систему обігріву

  1. Монтаж лаг підлоги
  2. Пристрій підлогового перекриття
  3. Крок # 1 - накат чорнової підлоги
  4. Крок # 2 - гідроізоляція перекриття
  5. Крок # 3 - утеплення ЕКОВАТОЙ
  6. Крок # 4 - обшивка OSB-3
  7. Крок № 5 - утеплення плитами ЕППС
  8. Крок # 6 - розміщення пароізоляції
  9. Пристрій бетонної плити під піч
  10. Монтаж системи теплої підлоги
  11. Облицювання підлоги плиткою

Пол в бані повинен бути теплим, не схильним до гниття, не вбирає воду. Така підлога не складно зробити в зрубі. А що робити при наявності каркасної лазні ? Після багатоденних роздумів було вирішено, що в моєму каркасі (6х4,5 м) підлогу буде багатошаровим, з накатом з OSB і впровадженою системою електричної теплої підлоги. Це дозволить зробити поверхню комфортної, прискорити її висихання між процедур. У місці установки печі на підлозі, для рівномірного розподілу навантаження, необхідно пристрій бетонної плити-опори.

Опишу весь процес влаштування такої підлоги. До початку будівництва були: стовпчастий фундамент і дерев'яний ростверк на ньому.

Монтаж лаг підлоги

Насамперед з дощок 150х50 була збита рама з внутрішніми перемичками-лагами. Крок балок, по довгій стороні рами, склав 400 мм. Додаткові балки встановлені по периметру майбутньої плити.

Додаткові балки встановлені по периметру майбутньої плити

Пристрій лаг підлоги каркасної лазні

Пристрій підлогового перекриття

Схема «пирога» статі (знизу-вгору):

  • накат чорнової підлоги - OSB-3 (товщина 6мм);
  • гідроізоляція і захист від вітру - «Ізоспан A»
  • утеплювач - ековата
  • щит з OSB-3 (товщина 18 мм);
  • утеплювач - ЕППС, 5 см;
  • пароізоляція - «Ізоспан D»;
  • арматурна сітка;
  • кабелі теплої підлоги;
  • стяжка;
  • плитковий клей;
  • плитка.

Тепер докладніше про кожен шарі.

Крок # 1 - накат чорнової підлоги

З нижнього боку лаг були прибиті листи OSB-3 товщиною 6 мм. На них висвердлені дренажні отвори для провітрювання. Також вирізаний отвір під вихід зливу.

Також вирізаний отвір під вихід зливу

Монтаж чорнової підлоги з листів OSB-3

Крок # 2 - гідроізоляція перекриття

На накат укладалася гідроізоляційна та вітрозахисний плівка «Ізоспан А». Всі стики проклеюються будівельним скотчем.

Детальніше про матеріал можна подивитися тут: https://stroy-banya.com/video/uteplenie-video/raznovidnosti-uteplitelej-obzor-izospana-am.html

Гідроізоляція накату чорнової підлоги плівкою «Ізоспан A»

За планом приточное вентиляційний отвір в лазні буде проходити під грубкою. Для його організації між лагами був встановлений металевий короб від витяжки. Також змонтовано трійник зливу.

Монтаж короба припливного вентиляційного отвору

Крок # 3 - утеплення ЕКОВАТОЙ

Перший шар утеплення - ековата. Але так як в перекритті були утворені ніші між лагами і нижньої обв'язкою стін (куди складно доставити ековату), вони були заповнені утеплювачем «Rockwool».

Але так як в перекритті були утворені ніші між лагами і нижньої обв'язкою стін (куди складно доставити ековату), вони були заповнені утеплювачем «Rockwool»

Утеплювач «Rockwool» покладений в нішах під обв'язкою стін

Ековату я збивав електродрилем. В процесі матеріал збільшився приблизно в 2,5-3 рази від початкового об'єму. Розпушений утеплювач укладався вручну між лагами, на гідроізоляцію. Поверхня була ущільнена і вирівняна правилом врівень з лагами. На цьому етапі виконана організація зливу.

Укладання ековати між лагами підлоги

Крок # 4 - обшивка OSB-3

Далі ековата була закрита ще одним шаром OSB-3. Листи нарізалися на частини так, щоб їх краї розташовувалися на лагах. Між лагами і нижньої обв'язкою каркаса стін також закріплені дерев'яні заставні, службовці опорами для OSB-3.

Між лагами і нижньої обв'язкою каркаса стін також закріплені дерев'яні заставні, службовці опорами для OSB-3

Заставні з бруса для опори OSB-3

З огляду на можливе розширення (набухання), OSB-3 укладалися з невеликим проміжком у 2-3 мм. Закріплювалися - саморізами до лагам.

Обшивка лаг листами OSB-3

Крок № 5 - утеплення плитами ЕППС

Наступний крок - додаткове утеплення підлоги шаром ЕППС (екструдованим пінополістиролом). Плити були укладені в розбіг. Для цього цілі плити доводилося розрізати будівельним ножем (у кого є електролобзик - краще скористатися ним).

Для цього цілі плити доводилося розрізати будівельним ножем (у кого є електролобзик - краще скористатися ним)

Утеплення підлоги листами ЕППС

Виконана гідроізоляція зливу. Навколо зливу на двосторонньому скотчі приклеєний «Ізоспан D», стики між трубою і плівкою залиті герметиком.

Гідроізоляція зливу за допомогою плівки «Ізоспан» і герметика

Залишено місце для пристрою бетонної плити під піч.

У місці, де планується заливати бетонну плиту під піч, ЕППС не вкладається

Крок # 6 - розміщення пароізоляції

Поверх ЕППС настелена плівка пароізоляції «Ізоспан D», пристрелити до ЕППС степлером. Плівка покладена внахлест (на 5 см), стики проклеєні будівельним скотчем. Для запобігання гниття нижньої обв'язки каркаса плівка заведена на стіни (на 10-15 см) і з'єднана з пароізоляцією стін.

Для запобігання гниття нижньої обв'язки каркаса плівка заведена на стіни (на 10-15 см) і з'єднана з пароізоляцією стін

Організація пароізоляційного шару з плівки «Ізоспан D»

Пристрій бетонної плити під піч

У лазні буде стояти металева електрична піч . Щоб забезпечити захист паряться від опіків і перетворити різкий жар, що йде від металевих стінок, в приємне тепло, планується обкласти піч цеглою. Повна вага печі з цегляним екраном буде досить значним. Необхідно пристрій бетонної плити, що забезпечує стійкість пічного обладнання, і, за функціями, що замінює фундамент.

Як вибрати піч для лазні, розповість стаття https://stroy-banya.com/pechi_otzyvy/kakaya-pech-dlya-bani-luchshe.html

Розміри плити-фундаменту на 15 см перевищують габарити цегельного екрана (навколо печі) на 15 см. Насамперед в місці розташування плити створюється армування. На аркуші OSB-3 покладена сітка, її частини пов'язані дротом в єдине полотно.

На аркуші OSB-3 покладена сітка, її частини пов'язані дротом в єдине полотно

Армування плити під піч

Товщина плити - 50 мм. На цю висоту, по периметру розташування плити, була встановлена ​​опалубка з дощок. Всередину залитий бетон з щебенем фракції 5-20 мм. Плита накривалася плівкою для збереження вологості і попередження розтріскування бетону. Для цих же цілей кожен день плита воложилася водою з пульверизатора до повного висихання.

Бетонна плита повинна вистоятися не менше 2-3 тижнів, перш, ніж встановлювати на неї піч

Через тиждень опалубка була знята.

Монтаж системи теплої підлоги

Наявність теплої підлоги сприяє швидкому випаровуванню вологи з нагрівається підлоги поверхні. Така підлога швидко висихає, грибок і пліснява на ньому не встигає утворитися. Та й постійно тепла поверхня дуже комфортна для босих ніг! Цими причинами і був обумовлений вибір електричної підлоги для парної, мийної і кімнати відпочинку.

Для полегшення монтажу кабелю на поверхню пароізоляції покладена сітка кладки 50х50 мм. Частини сітки пов'язані дротом.

Монтаж сітки кладки на пароізоляцію

Кабель прихоплює стяжками 100 мм. У стіну встановлений датчик теплої підлоги.

Укладання кабелів теплої підлоги на сітку

Укладання кабелів теплої підлоги на сітку

Монтаж датчика теплої підлоги на стіні

Сітка кладки перед заливкою розчином була піднята на 1 см від підлоги. Для цього із залишків спіненого поліетилену (залишилися після утеплення сантехнічних труб) були нарізані шматочки і поміщені під сітку. Можна використовувати будь-який інший матеріал, який не мнеться, не прогинається і тримає форму.

Товщина стяжки підлоги - 30 мм. У парильні, кімнаті відпочинку - без ухилу, в мийці - з ухилом 5 мм / 1 м в сторону трапа. Для формування рівній поверхні використовувалися маяки - П-подібний профіль 19х20мм. Спочатку на поверхню підлоги, за допомогою лазерного рівня, були виставлені глухарі, поверх них - укладені маяки.

Спочатку на поверхню підлоги, за допомогою лазерного рівня, були виставлені глухарі, поверх них - укладені маяки

Виставлені маяки для влаштування стяжки

Стяжка заливалася цементно-піщаною сумішшю з пластифікатором (клей ПВА) і фіброю (армуючої добавкою). Розмішувалася в бетономішалці. Розчин виходить сірий, щільний, по міцності майже не поступається металу.

На наступний день зі свіжої стяжки були видалені маяки, викручені глухарі. Утворені діри залиті розчином, затерті врівень із застиглою стяжкою. Після - стяжка зволожена водою і накрита плівкою для запобігання розтріскування. Плівка знімається після повного застигання стяжки. Я зробив це через 5 днів.

Я зробив це через 5 днів

Пристрій стяжки для подальшого облицювання плиткою

Облицювання підлоги плиткою

Застигла стяжка покривається ґрунтовкою по бетону (я використовував Knauf «Бетонконтакт»). Для облицювання підлоги була обрана керамічна плитка з шорсткою поверхнею і малим рівнем водопоглинання (2%). Такий кахель рекомендують для використання у вологих приміщеннях з високою прохідністю і ймовірністю пошкоджень.

Укладання плитки виконується на влагоустойчивий клей, в даному випадку був використаний Ceresit CM 11. За допомогою хрестиків між плитками формувався шов 5 мм. Рівень облицювання контролювався будівельним рівнем.

На останньому етапі облицювання виконувалася затирка швів. Звичайну кольорову затірку я вирішив не використовувати, з огляду на те, що на підлозі вона б швидко набула брудно-сірий колір. Тому шви були затерті тим же клеєм для плитки. Непогано використовувати для цих же цілей звичайний цементний розчин. Виходить акуратно, суміш не випадає з швів, довго зберігає свій первинний зовнішній вигляд. І за міцністю не поступається найдорожчим затирка.

І за міцністю не поступається найдорожчим затирка

Укладання плитки на стяжку в каркасної лазні

Ось така підлога у мене вийшов в каркасної лазні. Головне - гарний, теплий, волога на ньому не застоюється, ніяких сторонніх запахів не спостерігається.

Костянтин С.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама