Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гірка червоної ікри: як виглядає іржавинний гриб під мікроскопом

Садівники, і просто ті, хто дивиться під ноги, гуляючи по вулиці, напевно не раз помічали по осені листя рослин, нижні частини яких покриті рудим точками, схожими на іржу. Ось на фото, наприклад, лист осоту. Так виглядає поразку іржею грибом. Це мікроскопічний грибок, який паразитує всередині рослини-господаря, нитки його міцелію розташовуються між клітинами рослини-господаря, висмоктуючи з нього поживні речовини. Поява «іржі» говорить про одну з останніх стадій (хоча насправді таких стадій 5), на якій гриб виносить спорангії або інші органи назовні рослини для поширення далі. Але якщо подивитися на цю «іржу» під сильним збільшенням через мікроскоп, то відкривається зовсім інша картина: розсипи краплеподібних спорангіев схожі на гірки червоної ікри, вони покривають лист де окремими невеликими точками, а де цілими групами. На останніх двох фото збільшення ще більше. Там можна бачити продихи на аркуші, через які рослина здійснює газообмін. І окремі нитки спорангіев.

іржею грибом

Іноді на стеблах пшениці, листі яблуні, гороху або ялівці можна помітити невеликі смуги або плями кольору іржі. У давнину люди вважали, що причиною появи іржавих утворень може бути підвищена вологість або пекучі промені сонця. Однак вони помилялися і навіть не припускали, що таким чином на сільськогосподарські рослини впливають паразити - іржі гриби.

Однак вони помилялися і навіть не припускали, що таким чином на сільськогосподарські рослини впливають паразити - іржі гриби

Іржею називають таке захворювання, при якому грибами підкласу Heterobasidiomycetes уражаються живі тканини рослин, переважно листя. Ржавчіннікі не харчуються мертвими органічними речовинами, тому, висмоктавши соки з однієї рослини, вони приступають до наступного. Найчастіше спочатку виявляється іржа на листках культур, якщо вчасно не вжити відповідних заходів, це захворювання може погубити всю рослину.

Найчастіше спочатку виявляється іржа на листках культур, якщо вчасно не вжити відповідних заходів, це захворювання може погубити всю рослину

Іржа викликається облігатними вузькоспеціалізованими паразитами. Всі збудники іржі відносяться до відділу Базідіальниє гриби, порядку іржі. Вони можуть бути однохозяіннимі або разнохозяіннимі. Іржа - одна з найбільш шкідливих хвороб квіткових культур, різко знижує вихід товарної продукції в квіткових господарствах і погіршує декоративні якості рослин на об'єктах озеленення.

Іржа - одна з найбільш шкідливих хвороб квіткових культур, різко знижує вихід товарної продукції в квіткових господарствах і погіршує декоративні якості рослин на об'єктах озеленення

Іржі гриби (Uгеdinаlеs) паразитують на листках, стеблах, плодах насіннєвих рослин, а також на листках папоротей. З культурних рослин від них страждають різні злаки, бобові, яблуня, груша, малина, смородина, льон та ін. Всього відомо понад 4000 видів іржавинних грибів, з них найбільш поширений рід - пукцинія (Puccinia), до якого належить майже половина всіх видів; поширені також уроміцес (Uromyces), гімноспорангіум (Gymnosporangium), фрагмідіум (Phragmidium), мелампсора (Melampsora) і ін.

Всього відомо понад 4000 видів іржавинних грибів, з них найбільш поширений рід - пукцинія (Puccinia), до якого належить майже половина всіх видів;  поширені також уроміцес (Uromyces), гімноспорангіум (Gymnosporangium), фрагмідіум (Phragmidium), мелампсора (Melampsora) і ін

Міцелій іржавинних грибів росте всередині тканин по міжклітинних просторах, але часто впроваджується в клітини. На поверхні органів бувають видно плями і подушечки оранжевого кольору або кольору іржі, що залежить від скупчення купок суперечка, що містять - в собі помаранчевий пігмент, подібний за кольором з каротином. Іржі гриби викликають хворобу «іржу», яка в деякі роки завдає великої шкоди сільському господарству, так як через неї знижується урожай культур і погіршується якість продуктів. Іноді доводиться передчасно скошувати уражені хліба і отримувати одну погану солому.

Іноді доводиться передчасно скошувати уражені хліба і отримувати одну погану солому

У багатьох іржавинних грибів відомі п'ять стадій життєвого циклу (нумеровані 0-IV). Різні стадії гриба можуть жити на одному або на різних видах рослин. Під час першої стадії циклу (0) в різноманітних по виду спермогонії (або пікні) утворюються спермаціі (або пікніоспорамі), що виходять з них разом з рідиною через остіоли. Для другої стадії (I) характерні утворюються в еціях (або ецідіосорусах) еціоспори (плазмогамоспори). Вони одноклітинні, зазвичай тонкостінні, бородавчасті, з них виростають гіфи двоядерного міцелію.

Вони одноклітинні, зазвичай тонкостінні, бородавчасті, з них виростають гіфи двоядерного міцелію

На дікаріотіческом міцелії утворюються уредініі (уредіть, або уредосоруси, - стадія II) з зазвичай одноклітинними пофарбованими пористими урединіоспор. У деяких видів замість урединиоспор утворюються більш темні і товстостінні амфіспори. З суперечка третьої стадії знову утворюються уредініі або ж Теліі (телеутосоруси) - органи четвертої стадії гриба (III). У них є довговічні теліоспори (також телеутоспори або телеутоспородесми), що складаються з декількох клітин. Стадія гриба з теліямі і теліоспорамі називається телеоморфи виду. З теліоспор утворюються базидії (або метабазідіі, також проміцелій) з 2-4 базидиоспорами (споридий), характерні для останньої стадії циклу (IV). Вони гаплоїдні, одноклітинні швидко проростають.

Вони гаплоїдні, одноклітинні швидко проростають

При розвитку іржі на рослині зазвичай відбувається місцеве, локальне зараження, т. Е. Поразка паблюдается па невеликій ділянці, куди потрапила одна спору гриба. У невеликого числа видів міцелій може пронизувати все рослина і давати так зване дифузне ураження всієї рослини. Для іржавинних грибів характерно також масове розсіювання спор. Осідаючи на рослинах, суперечки іржі, що переносяться вітром на багато кілометрів, викликають безліч місцевих осередків інфекції на рослині одного і того ж виду.

Осідаючи на рослинах, суперечки іржі, що переносяться вітром на багато кілометрів, викликають безліч місцевих осередків інфекції на рослині одного і того ж виду

Проростає спору іржавинного гриба дає так звану ростковую трубку, яка найчастіше через продихи проникає в тканини рослини-господаря. Міцелій гриба зростає і поширюється всередині тканин рослини, посилаючи в клітини гаустории, за допомогою яких відбувається харчування гриба. Гіфи іржавинних грибів поширюються по межклетникам рослини-господаря. Контакт між цитоплазмою господаря і паразита здійснюється в кінчиках гаусторій. Нещодавно було показано, що на кінці гаустории, що примикає до цитоплазми рослини-господаря, оболонки немає. У цьому місці є тільки цитоплазмових мембрана, через яку поживні речовини господаря переходять в міцелій паразита.

У цьому місці є тільки цитоплазмових мембрана, через яку поживні речовини господаря переходять в міцелій паразита

Схожі записи

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама