Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Хвильовий шифер: технічні характеристики, розміри, способи укладання

  1. кількість хвиль
  2. Розміри профілю (хвилі)
  3. товщина листів
  4. розміри листів
  5. вага листів
  6. колір покриття
  7. Фізико-механічні характеристики

Ще десятиліття тому хвильової асбестоцементний шифер був найпопулярнішим покрівельним покриттям. Пізніше його позиції на ринку похитнулися. З'явилися сучасні аналоги цього матеріалу - з металу, бітуму та навіть пластика. Однак, незважаючи на це, багато споживачів при покритті покрівлі віддають перевагу не популярному ондулін, а звичного хвильового шиферу.

Пояснюється це тим, що більшість сучасних матеріалів ще не пройшли перевірку часом, вони ринули на наші ринки всього лише 10-15 років тому. Зовсім інша справа - хвильової шифер.

Відомо, що для нього і 50 років експлуатації в наших умовах - далеко не межа. Крім довговічності, шифер має масу інших переваг: невисокою ціною, практичністю, легкістю в монтажі.

Хвильовий шифер - це азбестоцементні листи прямокутної форми, що мають хвилеподібний профіль. Виготовляються вони методом формування з пластичного розчину, що складається з:

  • портландцементу марок М300-500 (80-90%);
  • хризотил-азбесту (10-20%);
  • води.

У складі шиферу портландцемент виявляється в ролі в'яжучого, а хризотил-азбест - в ролі армирующего заповнювач. Хризотил-азбест утримує крихкий цементний розчин в заздалегідь заданій хвилястою формі і створює міцну структуру матеріалу.

Хризотил-азбест утримує крихкий цементний розчин в заздалегідь заданій хвилястою формі і створює міцну структуру матеріалу

Розглянемо найважливіші технічні характеристики хвильового шиферу, що дозволяють використовувати його повсюдно, для покрівель приміщень різного призначення.

кількість хвиль

Хвильовий шифер випускається по ГОСТ 30340-95. Згідно з цим документом, азбестоцементні хвилясті листи повинні мати 6,7 або 8 хвиль.

Листи з 7-ю і 8-ю хвилями - найбільш практичні. Це пов'язано з невеликою різницею між їх номінальною та корисною площею. Восьмихвилевий шифер має загальну площу (номінальну) 1,978 м2, а корисну - 1,57 м2. Тобто, при монтажі такого шиферу на перехлести (1-2 хвилі з обох сторін) втрачається невелика частина матеріалу. Те ж саме можна сказати про семіволновой шифер. Його номінальна площа - 1,715 м2, а корисна - 1,3362.

Витрата шестіволнового шиферу, при монтажі покрівлі, буде трохи більше. Загальна площа стандартного аркуша з 6-ю хвилями - 1,97 м2. При цьому корисна площа - 1,41 м2. Таким чином, перехлести забирають на себе близько 20% всього матеріалу.

Крім шиферу з 6-ю, 7-ю і 8-ю хвилями, деякі заводи випускають матеріал з 5-ю хвилями. Однак, слід розуміти, що такий матеріал випускається не за нормами ГОСТ, а за індивідуальними ТУ заводу.

Розміри профілю (хвилі)

Вид профілю листа шиферу залежить від висоти і кроку хвилі. За ГОСТ випускають листи з двома типами перерізів - 40/150 і 54/200. При цьому перша цифра дробу (чисельник) вказує на висоту хвилі, а друга (знаменник) - на її крок (в мм).

Висота хвилі - це відстань, що вимірюється між найвищою і найнижчою точкою хвилі шиферу. У дробу, що позначає тип перетину, вказана висота рядовий хвилі (40 мм і 54 мм). Також існують крайні хвилі.

З одного боку аркуша хвиля називається перекриває, а з іншого - що перекривається. Висота перекриває і рядовий хвиль - однакова. Висота перекривається хвилі трохи менше.

Для листів шиферу з перетином 40/150 висота рядовий і перекриває хвиль - 40 мм, висота перекривається хвилі - 32 мм. Перетин 54/200 має на увазі наступні значення висот: для рядовий і перекриває хвиль - 54 мм, для перекривається хвилі - 45 мм.

Друга цифра дробу (150 мм і 200 мм) - крок хвилі - вказує на відстань між вершинами двох сусідніх хвиль.

Друга цифра дробу (150 мм і 200 мм) - крок хвилі - вказує на відстань між вершинами двох сусідніх хвиль

товщина листів

Товщина шиферу знаходиться в прямій залежності від його розмірів і величини профілю. Листи з профілем 40/150 виготовляються товщиною 5,8 мм.

Найбільш велике поперечний переріз вимагатиме збільшення товщини, інакше матеріал не зможе утримати власну вагу і розсиплеться під час монтажу або на початковій стадії експлуатації. Тому листи з профілем 54/200 мають товщину 6 мм або 7,5 мм.

розміри листів

Відповідно до чинного ГОСТ, розміри листів хвильового шиферу регламентуються наступним чином: довжина - 1750 мм, ширина - 1125 мм (шифер з 6-ю хвилями), 980 мм (шифер з 7-ю хвилями), 1130 мм (шифер з 8- ю хвилями).

У той же час багато виробників випускають шифер з нестандартними розмірами. При замовленні бажано уточнити цей момент, щоб правильно розрахувати кількість матеріалу.

вага листів

Так як монтаж шиферу виконують вручну, важливе значення при покупці має вагу окремого листа. Цей параметр залежить від кількості хвиль, величини профілю, товщини матеріалу.

Маса стандартних листів шиферу (виготовлених по ГОСТ):

  • Тип 40/150, 7 хвиль (розміри 1750х1130х5,8 мм) - 23,2 кг;
  • Тип 40/150, 8 хвиль (розміри 1750х1130х5,8 мм) - 26,1 кг;
  • Тип 54/200, 8 хвиль (розміри 1750х1130х6 мм) - 26 кг;
  • Тип 54/200, 8 хвиль (розміри 1750х1130х7,5 мм) - 35 кг.

колір покриття

Звичайний колір шиферу - біло-сірий. Однак, завдяки використанню фарбувальних речовин, колірна палітра шиферу значно розширилася. Заводи випускають листи червоного, зеленого, синього, коричневого, жовтого, цегляного і інших кольорів.

Фарбування шиферу може бути виконано двома способами:

  1. Фарбувальні пігменти вводять до складу рідкої азбестового маси на стадії виробництва шиферу. Колір виходить максимально стійким, так як пронизує всю товщу матеріалу. Однак, фарбування шиферу в масі виконується тільки за власними ТУ виробника і не відповідає вимогам чинного ГОСТ.
  2. Пігментованими складами (акриловими, алкідними і полімерними фарбами) забарвлюють вже готові листи шиферу. Подібне декорування практикують заводи, що виробляють кольоровий шифер по ГОСТ. Також фарби можна використовувати для власноручного покриття шиферу - для поліпшення його декоративних якостей, оновлення зовнішнього вигляду і продовження терміну служби.

Незалежно від методу фарбування, кольорова обробка шиферу збільшує його морозостійкість, знижує водопоглинання, захищає від руйнувань. В середньому, довговічність кольорового шиферу, в порівнянні з сірим аналогом, в 1,5 рази вище.

В середньому, довговічність кольорового шиферу, в порівнянні з сірим аналогом, в 1,5 рази вище

Фізико-механічні характеристики

Фізико-механічні особливості шиферу дозволяють використовувати його в складних умовах, на покрівлях житлових і промислових будівель.

Основні характеристики такі:

  • Зосереджена штампове навантаження - не менше 150 кгс (для 40/150 - при будь-якій товщині і 54/200 - для товщини 6 мм) або не менше 200 кгс (тип 54/200, товщина 7,7 мм). Іншими словами, шифер вільно витримує вагу предметів в 150 або 200 кг. За шиферної покрівлі можна вільно пересуватися при монтажі, на стадії експлуатації і ремонту. Значні снігові навантаження їй також не страшні.
  • Щільність - спостерігається на рівні не менше 1,6 г / см3 - для типу 40/150; Проте 1,65 г / см3 - для типу 54/200 товщиною 6 мм; не менше 1,7 г / см3 - для типу 54/200 товщиною 7,5 мм. Чим вище показники щільності, тим більше міцність шиферу і його вага.
  • Межа міцності при вигині - 16 мПа - для типу 40/150; 16,5 мПа - для типу 54/200 товщиною 6 мм; 19 мПа - для типу 54/200 товщиною 7,5 мм.
  • Залишкова міцність - зберігається на рівні 90%. Це - рівень міцності зруйнованого шиферу.
  • Водонепроникність - 24 год.
  • Морозостійкість - 25 циклів - для шиферу типу 54/200 товщиною 6 мм і типу 40/150, 50 циклів - для шиферу типу 54/200 товщиною 7,5 мм. Дані цифри вказують на кількість циклів заморожування і відтавання, які не призводять до видимих ​​руйнувань шиферу.

Детальніше дивіться на картинці нижче:

Детальніше дивіться на картинці нижче:

Щоб краще зрозуміти властивості хвильового шиферу, об'єднаємо в одному списку всі його достоїнства. Позитивними сторонами цього матеріалу можна вважати:

  • Довговічність - в середньому, експлуатація шиферної покрівлі триває 30-50 років. Фарбування ще більше збільшує цей термін.
  • Вогнестійкість - шифер не горить, не поширює полум'я, тому по ГОСТ 30244 він характеризується, як негорючий матеріал.
  • Стійкість до атмосферних впливів. Шифер не гниє, не псується під впливом опадів, витримує значні вітрові навантаження.
  • Низька теплопровідність. Шифер добре зберігає тепло в приміщенні в холодний період року, тому при влаштуванні покрівлі можна заощадити на деякій частині утеплюють прошарків. У той же час влітку шифер, навпаки, ізолює приміщення від інтенсивного сонячного випромінювання. Він мало нагрівається, на відміну, наприклад, від металочерепиці або профнастилу.
  • Звукопоглинальні властивості. Азбестоцементні листи мають властивість поглинати звуки, тому шум падаючого дощу або граду буде мало чуємо в будинку з шиферним дахом.
  • Декоративність. Вибір кольорового хвильового шиферу дозволяє отримати покрівлю з високими декоративними властивостями. Втім, сірий традиційний шифер також непогано вписується в архітектуру сучасних міст і селищ.
  • Нескладний монтаж. Покрівельник, що покриває дах шифером, не обов'язково повинен мати високу кваліфікацію. Схема і технологія укладання хвилястих листів дуже проста і не вимагає спеціалізованих навичок і інструментів. Розрізати шифер можна практично будь-яким ріжучим інструментом, використовуваним в побуті. Наприклад, ножівкою, болгаркою, дисковою пилкою.
  • Застосування розрідженій обрешітки. Шифер - матеріал твердий, що не згинається і не міняє форму. Тому покрівельну обрешітку під нього можна монтувати з досить великим кроком, оптимально - 0,75 м.
  • Невелика вартість. Вартість зведення покрівлі з шиферу, як правило, в 2-3 рази нижче, ніж з інших матеріалів. Низька ціна шиферних листів, спільно з невеликою вартістю їх монтажу, дозволяє обзавестися якісної покрівлею без значної шкоди для сімейного бюджету.

Звичайно, шифер, незважаючи на всі свої позитивні якості, - матеріал не ідеальний і має свої мінуси.

Найважливіші недоліки азбестоцементних листів такі:

  • Крихкість. Шифер не здатний витримувати серйозні ударні навантаження. Наприклад, великий град або камінь, що потрапив на покрівлю, може залишити на ній пробоїни. Також шифер не виносить згинаючих зусиль, при мінімальній спробі вигину, він тріскається. Таке може статися, наприклад, коли шифер укладають на нерівно виставлені крокви або коли для обрешітки був використаний необрізної тес.
  • Велика вага. Квадратний метр шиферу може важити до 15-20 кг. Така маса покрівлі вимагає монтажу ретельно вивіреної кроквяної системи, що витримує значні навантаження.
  • Наростання на поверхні мохів та лишайників. Це відбувається тому, що шифер - матеріал пористий, в який дуже легко заселяються рослинні паразити. Крім погіршення декоративного виду шиферу, мохи та лишайники розшаровують його волокна, призводять до прискореного утворення тріщин і руйнування матеріалу. Для профілактики цього процесу, шифер обробляють водовідштовхувальними просоченнями або фарбами.
  • Зміст азбесту. Існує думка, що азбестоцементні листи, внаслідок змісту азбесту, є неекологічними і небезпечними для здоров'я. Є й інша точка зору, згідно з якою небезпечні властивості шиферу перебільшені і негативний вплив можливо тільки від азбестового волокна (пилу), не пов'язаного із цементною масою. Якщо ж листи періодично покривати оліфою або фарбою, то поява азбестового пилу в повітрі практично неможливо. У будь-якому випадку, шифер в нашій країні не заборонений і заяву про його небезпечному дії - суперечливе.

Таким чином, деякі негативні властивості шиферу піддаються коригуванню за допомогою правильної експлуатації і спеціального догляду. Інші недоліки - більшою мірою надумані, а треті - не роблять істотного впливу на довготривалу експлуатацію покрівлі.

Інші недоліки - більшою мірою надумані, а треті - не роблять істотного впливу на довготривалу експлуатацію покрівлі

Беручи до уваги безперечні переваги матеріалу на тлі незначних недоліків, можна зробити висновок: шифер, незважаючи на появу сучасніших аналогів, продовжує залишатися конкурентоспроможними і перспективним покрівельним покриттям з великою сферою використання.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама