Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Загальний погляд на структуру Землі

Одне з найбільш характерних властивостей земної кулі - його неоднорідність. Він складається з концентричних оболонок. Оболонки Землі поділяються на зовнішні і внутрішні. Зовнішні включають в себе атмосферу і гідросферу; внутрішні - земну кору, різні шари мантії і ядра. Земна кора найбільш вивчена і являє собою тонку, вельми нестiйку оболонку. У ній виділяються три шари. Верхній, осадовий, складний пісками, пісковиками, глинами, вапняками, що виникли внаслідок механічного, хімічного руйнування більш древніх порід, або в результаті життєдіяльності організмів. Потім йде гранітний шар, і в підставі кори лежить базальтовий шар. Назви другого і третього шарів даються завжди в лапках, тому що вони свідчать лише про переважання в них порід, фізичні властивості яких близькі до базальтів і гранітів.

Найбільш характерна ознака сучасної структури Землі - її асиметрія: одна півкуля планети океанічне, інше - материкове. Материки і западини океанів - найбільші тектонічні елементи земної кори. Вони розмежовані материковим схилом. Під океанами земна кора тонка, там відсутня «гранітний» шар, і за малопотужними опадами знаходиться «базальтовий» шар товщиною до 10 км.

Під континентами товщина земної кори збільшується за рахунок «гранітного» шару, а також зростання потужності "базальтового" і осадового шарів. Найбільшою товщини - 50-70 км - вона досягає в місцях сучасних гірських систем. У рівнинних областях земна кора рідко перевищує 40 км. Материки мають більш складну будову. Їх можна розділити на стародавні ядра - платформи з архейско-нижнепротерозойскими фундаментом, - і що обрамляють їх складчасті пояса, які відрізняються як за структурою, так і за часом формування земної кори (рис. 3). Стародавні платформи є сталі й малорухливі ділянки земної кори, де вирівняна поверхня фундаменту покрита осадовими і вулканогенними породами. На материках виділяють десять древніх платформ. Найбільша - Африканська, що охоплює майже весь материк і знаходиться в центрі континентального півкулі. В Євразії розташовані шість платформ :: Східно-Європейська, Сибірська, Індостанська, Китайсько-Корейська, Південно-Китайська і Індо-Синайська. Остов материка Північної Америки становить Північно-Американська платформа, що включає Гренландію і Баффінова Земля. В геологічну будову Південної Америки бере участь велика Південно-Американська давня платформа. Західну половину материка Австралія займає древня платформа. Центральна і східна частини Антарктиди є також платформою. Названі континентальні масиви групуються в меридіональні пояса, розділені океанічними западинами. За структурою і історії геологічного розвитку материки виявляють велику схожість в широтному напрямку. Виділяється північний пояс материків, що оздоблюють Північний Льодовитий океан, сюди входять давні ядра континентів Північної Америки і Євразії. Одночасно при цьому поясу, але в південній півкулі простягається широтний пояс Південної Америки, Африки, Аравії, Індостану та Австралії. На півдні він змінюється океанічних поясом Південного океану, який оздоблює Антарктичну платформу.

Одне з найбільш характерних властивостей земної кулі - його неоднорідність

Тектонічна карта континентів Землі

Стародавні платформні ядра розділені рухливими, геосинклінальними поясами, що складаються з геосинклінальних областей. Вчені виділяють п'ять великих поясів: Тихоокеанський, Середземноморський, Урало-Монгольський, Атлантичний і Арктичний (див. Рис. 3).

Найбільший з рухомих поясів - Тихоокеанський. Західна його половина простягається по периферії Азії і Австралії і відрізняється величезною шириною - до 4000 км. Значна частина пояса продовжує активно розвиватися. В даний час саме тут знаходяться області інтенсивного вулканізму і потужних землетрусів. Східна половина Тихоокеанського пояса - відносно вузька (шириною до 1600 км), зайнята в основному гірничо-складчастими спорудами Кордильєр американських континентів і антарктичних Анд. Середземноморський пояс також один з найбільших рухомих поясів Землі. Найбільш повно він виражений в Середземномор'ї, на Близькому і Середньому Сході, де включає гірничо-складчасті споруди Криму, Кавказу, Туреччини, Ірану, Афганістану, зближуючись через Гімалаї і Індонезію з Тихоокеанським поясом.

Урало-Монгольський пояс утворює величезну дугу, опуклу на південь. В районі Аральського моря і Тянь-Шаню він контактує з Середземноморським поясом, на півночі, в районі Нової Землі, - з Арктичним, а на сході, в області Охотського моря, - з Тихоокеанським поясом (див. Рис. 3).

Якщо нанести на карту рухливі пояси континентів і включити в них гірські системи океанів, то, за винятком акваторії Тихого океану, ми отримаємо сітку широтних поясів, в комірках якої знаходяться ядра древніх материків. І якби ми мали можливість подивитися на нашу Землю в телескоп з іншої планети, то побачили б великі ізометричні області, розділені загадковими лінійними каналами, т. Е. Таким зовсім недавно нам представлявся Марс. Звичайно, і марсіанські канали, і гірничо-складчасті пояси Землі, і ізометричні блоки мають дуже складне, неоднорідне будова і тривалу історію розвитку.

Для геосинклінальних поясів типово накопичення потужних товщ опадів (до 25 км), вертикальні і горизонтальні рухи, широкий розвиток магматичних процесів, сейсмічна і вулканічна активність. Породи тут сильно деформовані, зім'яті в 'складки, а рельєф різко розчленований. Характерні елементи будови геосинклінальних поясів - розломи, які поділяють складчасті споруди. Найбільші розломи мають протяжність в кілька тисяч кілометрів і сягають своїм корінням в мантію, на глибини до 700 км. Дослідження останніх років показують, що розломи багато в чому визначають розвиток і платформних структур.

Крім лінійних утворень, в будові земної кори істотне місце займають кільцеві структури. Вони дуже різні за своїми масштабами і походженням, наприклад гігантська западина Тихого океану, що займає майже половину планети, і мініатюрні вершини конусів діючих і давно вимерлих вулканів. Зараз на Землі відомо большое- число різних кільцевих структур. Ймовірно, на ранній стадії розвитку Землі подібних структур було більше, але завдяки інтенсивним поверхневим геологічним процесам їх сліди загублені. За довгу історію геологічного розвитку, а вона налічує близько 4,5 • 109 років, поступово створювався і перебудовувався структурний план нашої планети. Сучасний образ Землі - це результат геологічних процесів щодо недавнього минулого. Сліди стародавніх процесів збереглися в гірських породах, мінералах, структурах, вивчення яких дозволяє нам відтворити літопис геологічної історії.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама