Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як перевірити люмінесцентну лампу

  1. Принцип роботи
  2. Електромагнітна пускорегулююча апаратура
  3. Як перевірити дросель
  4. Як перевірити стартер
  5. Перевірка розмірів конденсатора
  6. Перевірка несправності лампи
  7. Несправності в електронному баласті
  8. Відгуки покупців
  9. Запуск ламп. Відео

Завдяки своїм технічним характеристикам, люмінесцентні лампи (ЛЛ) успішно замінюють лампи розжарювання. Випускається дуже багато їх видів. Маркування люмінесцентних ламп відрізняється різноманітністю. Найкращими характеристиками володіють моделі з різними відтінками білого світіння (ТБ, Б, Е, ХБ і Д). Коли робиться розшифровка, спочатку варто позначення типу лампи Л, а потім характеристика кольору. Вони економічніше в плані світловіддачі, і їх світлові потоки менше пульсують. У маркуванні послідовно вказуються основні параметри лампи: потужність, діаметр трубки, колір. Завдяки своїм технічним характеристикам, люмінесцентні лампи (ЛЛ) успішно замінюють лампи розжарювання

Світильники з люмінесцентними лампами

Розшифровка імпортних виробів відрізняється від вітчизняних. Кожна фірма робить її по-своєму. Тому їх характеристики і схеми слід ретельно вивчати перед застосуванням.

Принцип роботи

У люмінесцентної лампи (ЛЛ), на відміну від лампи розжарювання, більш складна конструкція. Вона являє собою скляний балон, заповнений інертним газом і ртутними парами. З двох сторін в ньому розташовані електроди у вигляді підігріваються спіралей. При подачі на них напруги в парах ртуті відбувається електричний розряд, від дії якого виникає невидиме ультрафіолетове випромінювання. Воно діє на шар люмінофора, нанесений зсередини рівним шаром на скло, який утворює видиме випромінювання. Залежно від його складу змінюються колірні відтінки ламп.

Часто світильник перестає працювати з різних причин і виникає питання: як перевірити люмінесцентну лампу? ЛЛ запускаються за допомогою пускорегулювальної апаратури. Вона може бути електромагнітної і електронної.

Електромагнітна пускорегулююча апаратура

Головним елементом ЕМПР (електромагнітної пускорегулювальної апаратури) є баластні опір (дросель) у вигляді котушки з залізним сердечником, підключеної послідовно до лампи. Дросель забезпечує стабільність розряду і обмежує струм світильника, коли це необхідно.

Дросель забезпечує стабільність розряду і обмежує струм світильника, коли це необхідно

Схема люмінесцентної лампи з ЕМПР

При включенні баластні опір обмежує стартовий струм, поки розігріваються електроди (катоди), а потім створює підвищену напругу для запалювання лампи. Таке рішення є простим і надійним. До нього ставляться такі вимоги:

  • мінімум втрат потужності;
  • температура нагріву не повинна перевищувати 600С;
  • мінімальні маса і габарити;
  • відсутність гудіння.

Наступним важливим елементом для запуску ЛЛ є стартер тліючого розряду.

Наступним важливим елементом для запуску ЛЛ є стартер тліючого розряду

Стартер тліючого розряду

Його призначення наступне: замикання електричного кола лампи при запуску, після чого частина напруги падає на балластніке , А інша - йде на нагрів катодів; розмикання контактів, шунтуючих лампу при розігріві електродів. В результаті виникає імпульс високої напруги, прикладеного до лампи, який її запалює.

Після того як до джерела живлення на лампу, в стартері з'являється розряд, що нагріває біметалеві контакти. Вони замикаються, викликаючи збільшення струму в лампі і розігрів катодів. Потім відбувається охолодження контактів стартера, і знову відбувається їх розмикання. При цьому в ланцюзі створюється високовольтний імпульс від явища самоіндукції в дроселі, що приводить до запалювання лампи.

Як перевірити дросель

Справність дроселя перевіряється на цілісність обмотки котушки:

  • відключити стартер і замкнути його патрон;
  • зняти ЛЛ і замкнути патрони з обох сторін;
  • заміряти опір дроселя, приєднавши омметр до електродів лампи.

Дроселі справні, якщо при їх роботі немає перегріву і гудіння.

Дроселі справні, якщо при їх роботі немає перегріву і гудіння

Як перевірити дросель електромагнітний

Як перевірити стартер

Електроди стартера в відключеному стані розімкнуті, і перевірити їх справність неможливо. Стартер замінюють на резервний з тією ж потужністю.

Несправні деталі, які не підлягають ремонту, слід відразу викидати, щоб потім не було плутанини.

перевірити працездатність стартера можна, підключивши його послідовно з лампою розжарювання в розетку 220 В. Він виходить з ладу при зносі біметалічної пластини або лампи тліючого розряду. Він не справний, коли ЛЛ при запуску блимає і не загоряється, а повторні пуски не приносять результатів. Це свідчить про те, що не вистачає напруги для її запуску.

Перевірка розмірів конденсатора

Щоб виміряти ємність конденсаторів мультиметром , Їх ніжки Випоюють - у кожного по одній. Заміна несправного проводиться на аналогічний по ємності, напрузі і допусків. Величина допуску має велике значення. Його позначення часто можна побачити на корпусі деталі.

Перевірка несправності лампи

Запуск якісних світильників відбувається при напрузі мережі, що становить 90% від номінального. Їх несправності бувають наступними:

  1. Якщо лампа не запалюється, її слід змінити на свідомо справну. Якщо і вона не працює, треба шукати обрив, міняти дросель і перевіряти всю пускорегулюючі апаратуру. Найбільш поширеними причинами можуть бути відсутність контакту в патроні, обрив в живильних проводах, порушення герметичності. Тримачі згодом зношуються, і відбувається порушення контактів. Для відновлення їх слід підігнути або замінити. ЛЛ може не загорітися при температурі середовища менш 50С, а також при скачках напруги мережі більше 7%. Прозвонка електричного кола проводиться послідовним прикладанням щупів з обох сторін кожної ділянки дроти між сполуками.
  2. Перегоріла спіраль. Катоди перевіряються тестером або пробником з мініатюрною лампою розжарювання на наявність опору. Прилад встановлюють в діапазон мінімального опору і під'єднують до штирькам. Перегоріла спіраль буде непереливки опору.
  3. Потемніння кінців трубки. Це означає, що лампа відпрацювала свій термін.
  4. Лампа не запалюється і світиться на кінцях. Якщо заміна стартера не допомагає, значить, не справний конденсатор.
  5. лампа блимає і не запалюється, а світіння спостерігається тільки з одного боку. Перевернути трубку і спробувати запустити знову. Якщо вона не запалилася, встановлюють новий світильник або шукають несправності в проводці і власниках.
  6. Світіння лампи змінилося. Причиною може бути зміна властивостей люмінофора.
  7. Гудіння світильника через деренчання пластин баласту. В такому випадку дросель змінюють на новий.
  8. Балластнікі перегріваються через порушення ізоляції між пластинами. У таких випадках роблять їх заміну.
  9. Спрацьовує захист при запуску світильника. Пробитий компенсуючий конденсатор на вході, або сталося коротке замикання в ланцюзі харчування.
  10. Різко зменшується світловий потік лампи. Причиною може бути пропускання струму тільки в одному напрямку. Світильник слід замінити.
  11. Лампи не запалюються, а на їх кінцях відбувається помаранчеве свічення. Це є сигналом, що на нього впав повітря.
  12. Запалювання відбувається нормально, а потім лампа темніє з кінців і гасне. Слід замінити дросель, що не забезпечує необхідний режим роботи.
  13. ЛЛ періодично запалюється і гасне. Причина може бути в стартері або лампі.
  14. Лампа швидко чорніє на кінцях і у неї перегорають спіралі. Термін служби ЛЛ скорочує нестабільність напруги харчування і несправності в баластному опорі. При поганій роботі мережі доцільно застосовувати лампи розжарювання.

<a href=»http://elquanta.ru/lampa/pochemu-peregorayut-lampy.html»> Чому перегорають лампочки </a>

Несправності в електронному баласті

В сучасних ЛЛ більше застосовується електронна пускорегулююча апаратура (ЕПРА). Для її перевірки береться таке ж свідомо справний пристрій з аналогічними параметрами і підключається за дотриманням схеми до перевіряється лампі. Якщо світильник нормально запрацював, то причина несправності в блоці.

Не варто поспішати викидати старий блок. Цілком можливо, що всього лише перегорів запобіжник (малюнок нижче - цифра 1). Він замінюється на аналогічний, з однаковим діаметром, плавкою зволікання або вставки.

При справному запобіжнику мультиметром перевіряються всі резистори, конденсатори та інші деталі в схемі.

При справному запобіжнику мультиметром перевіряються всі резистори, конденсатори та інші деталі в схемі

Електронний баласт

Коли нитки напруження ледве світяться, це пов'язано найчастіше з пробоєм конденсатора між ними (цифра 2 на малюнку). Його змінюють на аналогічний, але з робочою напругою близько 2 кВ. На дешевих баласту часто виходять з ладу конденсатори всього на 250-400 В.

Можуть вийти з ладу транзистори (цифра 3 на малюнку) через стрибки напруги. При роботі зварювального апарату або інший потужної навантаженні ЛЛ краще вимикати. Заміну легко знайти по аналогу, позначення якого знаходиться за таблицями або взяти відпрацьований балластнік.

Розшифровка перших букв іноземних виробників носить рекламний характер, що створює труднощі у визначенні взаємозамінності ламп.

Балластнік енергозберігаючої лампи

Після заміни кожної радіодеталі перевіряється працездатність електронного баласту шляхом послідовного включення з лампою розжарювання потужністю 40 Вт.

Без навантаження імпульсний пристрій ЕПРА швидко виходить з ладу. Тому в схемах з електронним баластом особливу увагу слід приділяти відсутності порушень контактів.

Тому перед включенням ЛЛ треба забезпечити надійність контактів електричного кола.

Імпульсний блок живлення відпрацьованої енергозберігаючої лампи цілком може підійти навіть для великої ЛЛ. Потрібно зняти пластиковий цоколь і правильно підключити контакти колби до ниток розжарення трубки.

При установці ЕПРА від іншої лампи потужність блоків живлення повинна бути близькою за величиною.

Не завжди вдається знайти для заміни блоку живлення такий же пристрій до вбудованим стельових світильників на 4 лампи.

Не завжди вдається знайти для заміни блоку живлення такий же пристрій до вбудованим стельових світильників на 4 лампи

Стельовий світильник на 4 лампи

Провід нового ЕПРА потрібно з'єднувати з патронами ЛЛ по його схемі. Схему контактних з'єднань доведеться переробити. Спочатку вона збирається на скрутці зі звичайною ізоляцією. При цьому на один з кінців слід попередньо надіти шматок термоусадочного дроти - кембрика . Після того як всі лампи почнуть спалахувати, ізоляція забирається, дроти протравливаются паяльною кислотою з наступною пайкою. При акуратному і точному виконанні нічого складного в такій роботі немає.

Особливо електронний баласт боїться, коли плутають фазу і нуль.

Відгуки покупців

Дешевих світильників з електронним баластом не буває. Багато пристроїв китайського виробництва мають мінімум елементів і коштують копійки. Покупець при цьому переконаний, що придбав лампу з ЕПРА. Якісна лампа розжарювання при порівнянні з нею виграє за всіма показниками.

Якщо електронний дросель не справний, лампа може перегоріти за секунди. Перевірити блок можна, якщо замість катодів підключити до нього резистор або лампу розжарювання не менше ніж на 15 Вт. Якщо порівняти ток на справному і несправному ЕПРА, то можна відразу помітити різницю. Величина робочого струму зазвичай вказана в характеристиці приладу.

Запуск ламп. Відео

Про запуск перегорілих ламп денного світла розповість відео нижче.

Для заміни ламп розжарювання на енергозберігаючі з останніми слід детальніше ознайомитися. Їх часто доводиться ремонтувати. Перш ніж приступити до ремонту ЛЛ, слід з'ясувати причину несправності. Вона може бути в самій лампі, мережі живлення або пускорегулювальної апаратури. При грамотному підході можна відновити ЕМПР або ЕПРА своїми руками. Несправні лампи змінюються на нові або знаходяться аналоги.

Оцініть статтю:

Часто світильник перестає працювати з різних причин і виникає питання: як перевірити люмінесцентну лампу?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама