Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Новини про Болгарії »Користь і шкода від видобутку сланцевого газу

Автор: Марія Димитрова

Сланцевий газ - відносно нове і незнайоме поняття для болгар Сланцевий газ - відносно нове і незнайоме поняття для болгар. Довгий час цим гучним в останні роки джерелом енергії нехтували, так як тільки все років двадцять тому з'явилася технологія, що дозволяє його ефективну видобуток. Технологія з'явилася тому, що при перспективі вичерпання запасів "традиційного" газу, багата газова індустрія вирішила інвестувати і в видобуток сланцевого газу. Його поклади знаходяться в важко доступних глинистих сланцевих породах.

Видобуток сланцевого газу найкраще розвинена в США. Там же організовуються і найширші страйкові руху проти його видобутку через шкоду, яка завдається навколишньому середовищу і здоров'ю людей. Всесвітню популярність отримав документальний фільм "Газленд" Джоша Фокса, в якому показано, як воду з кранів ферм в селі Димок, Пенсільванія, охоплює полум'я через який проник газу в водоносний пласт району.

Проблема з видобутком сланцевого газу коштує на порядку денному і в Болгарії після того, як нещодавно уряд дав зелене світло відомої американської компанії "Шеврон" досліджувати і добувати цей тип палива. Попередні прогнози американців передбачають від 300 млрд. До 1 трильйона кубічних метрів сланцевого газу. Прогноз зроблений не на основі досліджень, які мають бути, а на схожості між структурою порід в Болгарії і порід з доведеними запасами в США. Якщо прогнози виявляться вірними, наша країна може мати у своєму розпорядженні власним ресурсом на період в 80 років, стверджують геологи.
Це дуже важливо для енергетичної незалежності Болгарії, яка імпортує з Росії 70% необхідного їй енергетичної сировини. У професійних колах можливість видобувати сланцевий газ вважається майже магічним рішенням. Оптимістично звучить інженер Христо Казанджіев, експерт в області видобутку газу.
"Результати дуже обнадіюють, нетрадиційні" капкани "для нафти і газу - сланці, - крок до продовження нафтової ери людства. Вони забезпечують запаси природного газу в багатьох країнах, які не володіють конвенціональними покладами цього ресурсу. Видобуток газу з глинистих порід - серйозна перспектива для Болгарії, де вже 50 років ведуться дослідження можливості добувати конвенційні нафту і газ, але з досить скромними успіхами. Ми очікуємо, що нові дослідження, нарешті, приведуть до позитивного результату ".

На думку інж. Казанджіева, було б украй нерозумним, якщо Болгарія відмовиться від цих перспективних покладів, як на цьому наполягають опозиційна БСП і захисники природи. Для заспокоєння доцент Радослав Наков, заступник директора Інституту геології при Болгарській академії наук підкреслює істотну відмінність між умовами видобутку сланцевого газу в Болгарії і в США, де місцями природний газ проник в питну воду.
"Такі випадки є в США, - підтверджує він. - Але там йдеться про поклади, які перебувають на набагато меншій глибині, зовсім близько до поверхні землі. У той час як в Болгарії вони будуть на набагато більшій глибині - від 2 до 4 км, і я вважаю, що небезпека буде набагато нижче. При дотриманні вимог технології вона буде мінімальною, і немає необхідності перебільшувати ".

У Північно-Східної Болгарії, де будуть проведені дослідження, водоносний шар знаходиться на глибині від 200 до 600 метрів. Під ним розташовані більш 2 км скельних порід, і в глибині слідують газоносні сланці. Цим фактом Крісталіна Стойкова, науковий секретар Інституту геології спростувала основні побоювання людей та інститутів. Вона вважає, що суспільство не повинно засуджувати цю технологію, а зробити все превентивні заходи для її суворого застосування, мінімізувавши ризики. Крісталіна Стойкова каже, що більш пізніше включення Болгарії в видобуток сланцевого газу має наступне перевагу: "Болгарія може враховувати сумний досвід, який існує в США при експлуатації таких покладів. Якщо будуть виявлені багаті поклади, держава повинна мати у своєму розпорядженні необхідними законами для постійного контролю процесом. У Польщі вже працюють в таких умовах, там створена абсолютно нова юридична основа для видачі ліцензій. Компанії платять штрафи, якщо завдають шкоди навколишньому середовищу або здоров'ю людей. Йдеться про грошові штрафи, відібрання ліцензії і навіть тюремне ув'язнення. Щось подібне має бути зроблено і в Болгарії. Тут важлива роль держави, екологічних організацій, громадян - необхідно вимагати від цих компаній ясною і прозорою екологічної програми, яка повинна дотримуватися на всіх етапах - від досліджень до експлуатації покладів. Я вважаю, що Болгарія виграє від евентуального використання цього власного ресурсу, тому що буде залежати менше від імпорту джерел енергії при максимальному обмеженні ризиків для навколишнього середовища ".

На відміну від Польщі, Болгарія вже видала першу ліцензію на вишукування і видобуток сланцевого газу американської компанії "Шеврон", без прийняття до цього необхідних законодавчих змін для більш суворого контролю над цим видом діяльності. Громадські дискусії з цього питання ще не почалися.

Дебати відбудуться і рамках ЄС, де на чолі держав, які наполягають на забороні цієї занадто ризикової технології, варто Франція. Саме вона першою сказала "ні" вишукувань і видобутку сланцевого газу в національному масштабі. Кілька інших європейських держав теж ввели мораторій до доведення нешкідливості технології видобутку сланцевого газу.

Переклад Десіслава Іванової

джерело: www.bnr.bg

Читайте також:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама