Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Опіки ... від рослин

Для того щоб отримати сильні опіки, не завжди потрібно бути необережним з чимось гарячим. Досить в сонячний день у відкритому одязі прогулятися по узліссі, лузі, краю поля, де зустрічаються цілком нешкідливі на вигляд і широко поширені рослини, що спричиняють фотосенсибілізацію шкіри. Опіки ці можуть бути небезпечні для здоров'я, заживають дуже довго і можуть залишати шрами і рубці на шкірі, а помітити вплив відразу, коли ще не пізно вжити заходів, практично неможливо. Загалом, такі рослини потрібно знати в обличчя.

Борщівник Сосновського (на фото) був завезений до нас як корисний кормового рослини, але дуже швидко став небезпечним агресором, витісняє корінні види і заполонили узлісся і поля. Пам'ятається, в дитинстві відбулося моє з ним знайомство - батьки в сонячні травневі вихідні взяли нас на картоплю, і ми групою дітей бігали в найближчий лісок через суцільну смугу незнайомого рослини, що виросла уздовж краю поля. На наступний день ми злягли з високою температурою, у всіх руки, ноги, обличчя були в міхурах від найсильніших опіків, а батьки спершу не могли зрозуміти - від чого ...

Сік борщівника Сосновського, а також, в меншій мірі, і інших борщівник, містить особливі речовини - фурокумаріни, які борщівник накопичує на ворсинках і листі. Фурокумаріни викликають фотосенсибілізацію шкіри - тобто підвищення чутливості шкіри до сонячних променів. Якщо після дотику до борщівник побувати на сонці, то в цьому місці з'явиться сильний і довго не загоюються опік. Досить однієї-двох хвилин опромінення відкритої шкіри. Сік борщівника «обпікає» навіть через нещільний одяг. Тверді волоски, яким покрито рослина, легко проколюють тканину, тому будь-який одяг тонше джінсовки від борщівника не захистить. Різниця буде лише в тому, що при прямому контакті шкіри з рослиною з'являється опік з чіткими кордонами, а через тканину - слабший і розмитий. Навіть якщо контакт з соком або рослиною стався в темний час доби, то на наступний день при опроміненні шкіри природним світлом теж з'явиться опік. Найсильніші фітоожогі борщівник викликає, стикаючись з вологим тілом в спекотні сонячні дні. Темні пігментні плями і шрами від пухирів зберігаються півроку, а в більш важких випадках - на роки чи навіть на все життя. Після контакту з борщівник уражені місця слід протягом 30 - 40 хвилин обмивати водою з милом і дві доби захищати від сонця.

Схожим, хоча і більш слабким дією, мають і деякі інші зонтичні. Наприклад, цілком їстівний пастернак в жарку і вологу погоду може при дотику до нього викликати опік. Болиголов, який відноситься до сильно отруйних рослин, теж залишає опіки, як і широко поширений вздутоплодник сибірський з блакитними кавалками листям і білими квітками.

Втім, пекучими можуть бути не тільки зонтичні. Загальновідомий лікарський звіробій теж викликає фотосенсибілізацію. Звіробій продірявлений (Hypericum perforatum) - поширена лугова трава, листя якої покриті крихітними прозорими точками. Це залози, в яких знаходиться речовина, що викликає фотосенсибілізацію шкіри: якщо воно проникне в її капіляри, то під дією сонячного світла в цьому місці виникає опік.

Це залози, в яких знаходиться речовина, що викликає фотосенсибілізацію шкіри: якщо воно проникне в її капіляри, то під дією сонячного світла в цьому місці виникає опік

А є рослина, яка викликає опіки навіть у похмуру погоду, - це ясенец. У дикому вигляді він в наших краях не росте, зате зустрічається як декоративну рослину в садах і на дачах. До цього рослині ні в якому разі не можна торкатися і нюхати квіти! Особливо небезпечні саме квіти і коробочки з насінням. У момент дотику людина нічого не відчуває (в цьому головний підступ), але годин через 12 шкіра в місці дотику червоніє, покривається пухирями. Клітини ясенця виділяють не просто ефірні масла, а речовини наривного дії, подібні іприту. Бульбашки і пухирі змінюються виразками, може підвищитися температура, яка супроводжується сильною слабкістю. Опіки згодом заживуть, але безслідно не зникнуть, залишаться малоестетичні рубці і шрами, великі темні плями, які тримаються ще близько року. Поразка шкіри на великій поверхні небезпечно для життя. Летюча ефірну олію ясенця викликає сильні опіки навіть у холодні і похмурі дні.

І нарешті, деякі загальні правила. Якщо сік «пекучого» рослини потрапив на шкіру, потрібно відразу ж піти з сонця в приміщення і якомога швидше помити відкриті ділянки тіла водою, бажано з милом або содою. На пошкоджені ділянки можна потім накласти пов'язку з цинковою маззю (вона сушить обпалену шкіру і прискорює загоєння).

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама