Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Матеріали для сходів | Облицювання сходів і ступенів | Сходи з масиву | компанія Вінчеллі

Один з основних будівельних і оздоблювальних матеріалів для сходів - дерево Один з основних будівельних і оздоблювальних матеріалів для сходів - дерево. Цей матеріал для сходів використовується в якості основного або при облицюванні сходів деревом. Облицювання сходів деревиною - це практично і красиво. Дерево відрізняється стійкістю до ударів, пластичністю, хорошими тепло- і звукоізоляційні властивості, довговічністю, високою технологічністю в обробці. Облицювання сходів деревом дозволяє конструкціям легко вписуватися в будь-який інтер'єр.

Один з кращих будівельних і оздоблювальних матеріалів для сходів - дерево. Облицювання сходів деревом забезпечує не тільки зовнішню красу конструкції, але і її міцність і довговічність. Перевагу деревини в якості облицювання сходів визначають її фізичні властивості: щільність (в сухому стані), міцність, твердість, вологість, теплопровідність, проникність для рідин і газів, запах, текстура, блиск і ін. Деревину часто використовують для облицювання сходів різних типів. Для внутрішніх конструкцій з дерева виконується часткова обробка, наприклад, облицювання ступенів сходів або інших елементів.

Щільність деревини різних порід залежить від її будови, вологості, зрілості та ін Щільність деревини різних порід залежить від її будови, вологості, зрілості та ін. Для облицювання сходів середню щільність деревини з природною вологістю перераховують на щільність при стандартній вологості 12%, що відповідає кімнатний-сухому станом деревини. Найменша середня щільність - у деревини ялиці (375 кг / куб, м), найбільша - у деревини дуба і клена (690 кг / куб, м). У сосни цей показник дорівнює 500-550, у ялини - 450, у осики - 495, у берези - 630, у модрини -660, у ясена - 680 кг / куб, м.

Міцність деревини (важлива для облицювання сходів характеристика) визначається межами зусиль і навантажень, які вона може винести, не руйнуючись і не деформуючись, при стисненні, розтягненні, вигині. На міцність деревини, як і на її твердість, значний вплив робить вологість. Так, збільшенням цього показника на 30% міцність і твердість деревини знижуються в 1,5-2 рази. Це важливо враховувати як при виборі матеріалу для сходів, так і при облицюванні сходів деревом.

Деревина різних порід дерев відрізняється по твердості, яка визначається опірністю механічним впливам - ударам, сколів, paзрезанію. Цей показник важливо враховувати при механічній обробці деревини, яка буде використовуватися в якості матеріалу для сходів (облицювання сходів). Дуже м'яка вона у тополі, ялиці, липи; м'яка - у сосни, ялини та модрини, середньої твердості - у берези, opexoвого дерева, груші та чорної сосни; тверда - у дуба, ясена, тиса, дуже тверда - у бука.

За ступенем вологості деревину поділяють на мокру, довго перебувала у воді (вологість 100%), свіжозрубану (35-100%), повітряно-суху (15-20%), кімнатний-суху (8-13%), абсолютно суху (0 %) За ступенем вологості деревину поділяють на мокру, довго перебувала у воді (вологість 100%), свіжозрубану (35-100%), повітряно-суху (15-20%), кімнатний-суху (8-13%), абсолютно суху (0 %).

Волога впливає на різні властивості деревини, особливо важливі при облицюванні сходів деревом. Зі збільшенням вологості зменшується міцність деревини, тому перед будівництвом дерев'яних сходів пиломатеріали, призначені для виготовлення її деталей, повинні бути висушені до того рівня вологості, при якій вони будуть експлуатуватися. Вологість деревини, призначеної для спорудження внутрішньобудинкової сходи або облицювання сходів, повинна бути стандартною, т. Е. 12%. Вологість деревини зовнішніх сходів - 15-20%. Для захисту від вологи вироби з деревини (а також дерев'яне облицювання сходів) покривають лаками, фарбами, тонкими полімерними плівками.

При спорудженні конструкції сходів з масиву ясеня, дуба, сосни та іншого дерева важливо використовувати деревину стандартної вологості, щоб запобігти таким украй небажані явища, як усушка і розбухання дерев'яних виробів. Зміни цього показника можуть привести до погіршення експлуатаційних якостей сходи.

Усушка деревини відбувається в двох різних напрямках - радіальному (від серцевини стовбура до подкорного шару - заболоні) і тангенціальному (уздовж річних кілець). У відповідних напрямках відбувається і деформація виробів з деревини (в тому числі при облицюванні сходів), причому тангенціальна усушка призводить до їх викривлення в напрямку, протилежному кривизні річних кілець (рис. 44). Чим далі від серцевини стовбура дерева була зроблена випилювання пиломатеріалу, тим сильніше він може бути схильний до викривлення.

Зауваження. Чим ширше поверхню розпилу пиломатеріалу, тим істотніше може бути його викривлення.

Напрямок можливого викривлення пиломатеріалу, використовуваного для виготовлення або облицювання сходів, можна визначити за густотою зрізів річних кілець, наявних на його сторонах: виріб буде вигинатися в ту сторону, з якої малюнок кілець гущі, т. Е. До серцевини стовбура дерева, з деревини якого це виріб виготовлений. Ця сторона називається внутрішньої пластью пиломатеріалу, а протилежна їй, відповідно - зовнішньої. Для того щоб в процесі експлуатації запобігти викривлення дерев'яного виробу, внутрішня пласть його повинна бути звернена в сторону, протилежну напрямку навантажень, яким піддається цей виріб.

Важливо. З огляду на можливість викривлення вихідних дерев'яних заготовок для виготовлення і облицювання сходів, дошки проступей дерев'яних сходинок слід укладати внутрішньої пластью вгору, а дошки шнурів - внутрішньої пластью назовні маршу. Більш радикальним засобом проти викривлення деревини є використання многопластовой клеєної деревини, що складається з окремих рейок або дощок.

Усушка і викривлення деревини для виготовлення і облицювання сходів може привести до розтріскування вироби з неї, а розбухання - до ослаблення його опірності експлуатаційним навантаженням, а також до псування і загнивання деревини.

Загнивання деревини - пошкодження її мікроорганізмами (грибками), що розмножуються при підвищеній вологості. Ще один ворог деревини - жучки-точильники. Захистити деревину для виготовлення і облицювання сходів від руйнування грибками і жучками можна, просочивши антисептиками - розчинами різних мінеральних солей: фтористого і кремнефтористого натрію, кремнефтористого амонію, купоросу і ін., А також розчином нафталіну в бензині, гасі, скипидарі. Для боротьби з жуками і будинковими грибками застосовують одні й ті ж антисептичні засоби. Найдоступніші з них - водорозчинні: розчини мідного купоросу (1 кг на 10 л води), фтористого натрію (0,3 кг на 10 л. Води), кремнефтористого натрію (0,25 кг фтористого натрію і 0,25 кг кальцинованої соди на 10 л води) кремнефтористого амонію (0,5 кг на 10 л води)

До негативних властивостей деревини відноситься низька вогнестійкість До негативних властивостей деревини відноситься низька вогнестійкість. Підвищити її можна, обробивши вогнезахисними речовинами - aнтіпіренамі, до складу яких входять сірчанокислий амоній, бура і ін. Для виготовлення і облицювання сходів застосовується деревина хвойних і листяних порід дерев. Найбільш часто використовують сосну, ялина і модрину, бук, дуб, березу, вільху. Для облицювання сходів і виготовлення елементів декоративного оздоблення застосовується деревина горіха, ясена, груші, червоного дерева і деяких інших, переважно південних, порід листяних дерев. Умільцю, який розраховує на власні сили при виготовленні і облицюванні сходів, корисно знати деякі особливості і властивості деревини різних порід дерев.

Хвойні породи. Сосна має деревину жовтувато-білого кольору, м'яку, легко оброблювану, легко просочується антисептиками. Вона добре склеюється і приймає цвяхи і шурупи на з'єднаннях виробів з неї. Деревина сосни може бути застосована для виготовлення шнурів (косоуров), опорних стійок і сходинок внутрішніх і зовнішніх сходів. Зрозуміло, в останньому випадку необхідна ретельна захист деревини від вологи.

Деревина їли - майже білого кольору, м'яка, але важко обробляється через великої кількості сучків Деревина їли - майже білого кольору, м'яка, але важко обробляється через великої кількості сучків. Вона менш стійка до гниття, ніж деревина сосни. Зауваження. Деревина їли годиться тільки для виготовлення сходинок.

Ялиця за властивостями деревини близька до ялини. Колір її зі слабким жовтим або бурим відтінком, що і у їли, значна сучковатость доповнюється ще одним негативним властивістю - сучки легко випадають в процесі висихання або обробки виробу з деревини ялиці.

Зауваження. Деревину ялиці можна використовувати тільки для виготовлення сходинок.

Кедр має міцну і легко оброблюваної деревиною. За стійкістю до гниття вона перевершує ялина і ялицю. Може бути використана для виготовлення будь-яких елементів сходів, крім проступей, а також для облицювання сходів.

Деревина модрини - найміцніша, тверда і смолиста серед хвойних порід. Має приємний червоно-бурий колір, більш всіх хвойних стійка до гниття. Хороша для використання в зовнішніх сходах. До негативних її якостей відносяться погана прийняті цвяхів і шурупів і недостатня в'язкість, через що може розколюватися, наприклад, при швидкій сушці або забиванні цвяхів.

Пам'ятка Пам'ятка. Для захисного покриття виробів з деревини модрини можна застосовувати нітроцелюлозні лаки.

Листяні породи. Найціннішою в будівництві і облицювання сходів є деревина дуба. Вона характеризується великою міцністю, гнучкістю, високою зносостійкістю і стійкістю до гниття - якостями, як не можна краще підходять для проступей. Деревина дуба без обмежень застосовується для виготовлення внутрішніх і зовнішніх сходів, а також для облицювання сходів. Вона легко піддається обробці, проте досить тверда. Це робить важким з'єднання деталей з неї цвяхами або шурупами. При вбивання цвяхів або угвинчуванні шурупів в вироби з деревини дуба можливо її розтріскування.

Пам'ятка. Щоб уникнути розтріскування деревини необхідно попередньо висвердлити отвори.

Ясень за властивостями своєї деревини близький до дуба, відмінні риси його - гнучкість, завдяки якій вироби з ясена добре працюють під вивантаження. Це ж властивість лежить в основі здатності виробів з деревини ясена змінювати свою форму при розпарювання і використовується для створення гнутих деталей - таких як, наприклад, поручні або тятиви поворотах сходів. Бук має найміцнішою з застосовуваних в столярній справі порід деревини. Незамінний він у виготовленні деталей, що з'єднуються між собою за допомогою шурупів.

Зауваження. Шурупи, угвинчені в деревину бука, як правило, ламаються, але не видирають її при роботі з'єднання під навантаженням.

Недоліком букової деревини є підвищена гігроскопічність, тому вона потребує надійного захисту від вологи і не може бути рекомендована для застосування в зовнішніх сходах. Береза ​​- найпоширеніша в середній смузі листяна порода дерев. Її деревина білого кольору, досить тверда, в'язка, гнучка, легко обробляється, добре забарвлюється і полірується. З давніх-давен є одним з улюблених матеріалів в столярній справі.

У сходах вона хороша для виготовлення поручнів, балясин і фігурних накладок, облицювання сходів, але може бути використана для виготовлення будь-яких деталей.

Істотний недолік - мала опірність до викривлення при сушці, в зв'язку з чим березові дошки слід сушити під вантажем або в зв'язці.

Важливо. Заготовлювати стовбури берези краще восени, залишати їх для підсихання в корі не можна. Область застосування різних порід деревини при будівництві сходів вказана в табл. 3.

Порода деревини Елементи сходів Тятиви Проступи Подступенки Балясини Поручні Стійки Сосна + - + + Небажано + Ялина - - + + - "- + * Ялиця - - + + -" - + * Модрина + + + + - "- + Кедр + - + + - "- + Дуб + + + + + + Бук + + + + + + Ясень + + + + + + Береза ​​+ + + + + +

Для використання в якості конструкційного й оздоблювального матеріалу (облицювання сходів) деревині надаються певні форми шляхом розпилювання, стругання, лущення, пресування та ін.

До конструкційних матеріалів відносяться пиломатеріали і деревні матеріали.

Для виготовлення дерев'яних сходів в основному використовуються пиломатеріали у вигляді дощок, брусів і брусків. Розрізняються ці види пиломатеріалів за формою і розмірами.

Дошки - це пиломатеріали, товщина яких перевищує 100 мм і не менше ніж в 2 рази менше їх ширини.

Бруси мають товщину більше 100 мм, ширина ж Може бути дорівнює товщині або перевищувати її не більше ніж в 1,5 рази. Б руські відрізняються від брусів меншими розмірами поперечного перерізу, а від дощок - більшою товщиною. товщина брусків можлива в межах 50-100 мм, а ширина - від 80 до 250 мм.

Градація пиломатеріалів по довжині проводиться через 0,25 м в основних межах від 1 до 6,5 м. Хвойні пиломатеріали можуть бути і довше.

Основні розміри поперечного перерізу пиломатеріалів наведені в табл.4.

Вид пиломатеріалу Товщина, мм Ширина, мм Дошки 13 80 90 100 110 130 150 - - - - 16 80 90 100 110 130 150 180 - - - 19 80 90 100 110 130 150 180 200 - - 22 80 90 100 110 130 150 180 200 220 - 25 80 90 100 110 130 150 180 200 220 250 32 - - 100 110 130 150 180 200 220 250 40 - - 100 110 130 150 180 200 220 250 45 - - - - 130 150 - - - - 50 - - - 110 130 150 180 200 220 250 60 - - - - 130 150 180 200 220 250 70 - - - - - 150 - 200 - - 75 - - - - - - 180 200 220 - 100 - - - - - - - 200 220 250 Бруси 130 - - - - 130 150 180 - - - 150 - - - - - 150 180 200 - - 180 - - - - - - 180 - 220 - 200 - - - - - - - 200 - 250 220 - - - - - - - - 220 250 250 - - - - - - - - - 250 Бруски 50 - - 100 - - - - - - - 60 - - 100 - - - - - - - 70 80 - 100 - - - - - - - 75 - - 100 - 130 150 - - - - 100 - - 100 - 130 150 180 - - -

За характером обробки пиломатеріали поділяють на необрізні та обрізні. У необрізних пиломатеріалів одна з двох кромок по ширині поперечного перерізу або обидві ці кромки можуть бути не зрізані при розпилі. За ступенем обробки пиломатеріали поділяють на стругані і нестругані.

За місцем розпилу щодо осердя пиломатеріали поділяються на серцевинні, околосердцевінние і боковини. Перші отримують раннім розпилом колоди, що включає в пиломатеріал центральну частину серцевини; другі - розпилом двох сусідніх з радіальним розпилом областей колоди, що включають периметральні частини серцевини; треті - тангенціальним розпилом колоди, тобто розпилом за межами серцевини колоди.

Зауваження. Найбільш придатними для виготовлення несучих елементів сходів є серцевинні пиломатеріали з нижньої (комлевой) частини стовбура дерева.

Як обробні (облицювання сходів) і в деяких випадках - конструкційних при будівництві сходів можуть використовуватися так звані деревні матеріали, одержувані шляхом спеціальної обробки натуральної деревини. До них відносяться деревоволокнисті і деревостружкові плити (ДВП і ДСП), древеснослоїстиє пластики, фанера та ін.

ДВП отримують шляхом гарячого пресування волокнистої маси, яку готують, подрібнюючи і розщеплюючи неділової деревину, відходи деревообробки, паперову макулатуру, стебла очерету, сільськогосподарські відходи і т.д.

ДВП випускаються в широкому асортименті. Їх марки розрізняються по твердості і характером обробки верхнього шару: М-1, М-2 і М-3 - м'які плити різної щільності; Т - тверді плити з необлагороженной лицьовою поверхнею; Т-С - тверді плити з лицьовим шаром з тонкодисперсної деревної маси; Т-П - тверді плити з підфарбовані лицьовим шаром; Т-СП - тверді плити з підфарбовані лицьовим шаром з тонкодисперсної деревної маси; СТ-тверді плити підвищеної міцності (надтверді) з необлагороженной лицьовою поверхнею; СТ-С - тверді плити підвищеної міцності з лицьовим шаром з тонкодисперсної деревної маси. Розміри ДВП, що поставляються на роздрібний ринок, досить різноманітні: від 1220x1220x2,5 мм до 6100x2140x5 мм.

ДВП - вельми ефектний оздоблювальний матеріал для облицювання сходів. Він майже не всихає і коробиться значно менше деревини. Його можна застосовувати для облицювання сходів, відбуваючись зовнішні поверхні шнурів і косоуров, зашивати пріступців частини маршів.

По твердості і жорсткості ДВП майже не поступаються деревині хвойних порід. Деревоволокнисті плити марки СТ-С можуть бути використані для виготовлення деяких конструкційних деталей внутрішньобудинкових сходів, наприклад для сходинок, а також для захисної обробки сходів - робочих поверхонь дерев'яних проступей і сходових майданчиків.

Деревостружкові плити (ДСП) отримують шляхом гарячого пресування деревних стружок з єднальними компонентами, в якості яких використовуються фенолоформальдегідні, мочевіноформальдегідние і інші смоли. За способом виробництва ДСП класифікуються на екструзійні (виготовлені методом видавлювання) і плоскопрессованние; по конструкції - на одно-, трьох- і багатошарові. Випускаються ДСП товщиною від 10 до 25 мм, шириною від 1 1750 мм, довжиною від 1525 до 3500 мм.

ДСП поступаються по твердості деревоволокнистих плит, нестійкі до вологи і тому можливості їх застосування для будівництва сходів вельми обмежені. Проте ДСП з влагозащитним лакофарбовим або плівковим покриттям можуть бути необхідності використані для сходинок і навіть для ступенів, а також для облицювання сходів - покриття сходових майданчиків.

Древеснослоїстіє пластики отримуються Шляхом гарячого пресування тонких шарів деревини (шпони), просоченням термореактивними смолами. Древеснослоїстиє пластики мають високу міцність, твердістю і хімічну стійкість, легко піддаються механічній обробці. Гарні вони і для захисного облицювання сходів - оздоблення робочих поверхонь проступів та сходових площадок.

Фанера представляє собою деревний листовий матеріал, що складається з трьох і більше (зазвичай до 13) шарів склеєного між собою лущеного шпону. Для виготовлення фанери використовується головним чином березовий шпон, рідше - вільховий, буковий, сосновий, осиковий та ін. Листи фанери мають товщину 1,5-18 мм, листи товщі 12 мм називаються фанерними плитами.

Тонка фанера з облагородженим лицьовим шаром використовується для облицювання сходів (неробочих зовнішніх поверхонь деяких дерев'яних конструктивних елементів) - складових шнурів і косоуров. Серед обробної деревини, що застосовується для облицювання сходів (зовнішніх поверхонь), найбільш уживаний шпон - тонкі листи деревини, отримані шляхом пиляння, лущення або стругання відрізків стовбура дерева листяних порід.

Пиляний шпон - найбільш товстий. Його отримують шляхом розпилювання шматка деревини на тонкі дощечки товщиною від 1 до 12 мм. Шпон товщиною 8-10 мм з успіхом може бути застосований для обробки і зміцнення поверхонь ступенів, виготовлених з деревини м'яких і тендітних порід.

Cтроганий шпон нарізають з брусів різної ширини спеціальними ножами. Залежно від напрямку різання щодо річних кілець отримують або радіальний, або тангенціальний шпон. Ширина струганого шпону зазвичай становить від 80 до 120 мм, а товщина - від 0,6 до 1,5 мм. Внаслідок спеціальною технологією різання шпону одна з поверхонь готового виробу виходить гладкою і вважається лицьовій. Її можна визначити, розглядаючи при косому освітленні: гладка поверхня при такому світлі блищить.

Зауваження. Струганий шпон застосовується для декоративного оздоблення неробочих поверхонь сходів.

Лущений шпон виготовляють шляхом периметральної пошаровим зрізання деревини в спеціальних заготовках циліндричної форми. Ширина лущеного шпону значно більше, ніж струганого, що зручно для обробки великих поверхонь, однак структура його невиразна, т. К. Нарізається він уздовж річних кілець деревини і внаслідок цього майже не має малюнка.


Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама