Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Шифер - розміри і вага азбестоцементних листів хвильового і листового матеріалу для даху

  1. зміст
  2. Що таке шифер?
  3. Шифер: його вид, розміри і вага
  4. Таблиця розмірів шиферу
  5. Переваги та недоліки хвильового шиферу
  6. замість висновку
  7. Фото будинків з дахом із шиферу
  8. Читайте також:

Ще недавно шиферну покрівлю вважалася нормою для вітчизняних приватних будинків. Сьогодні ситуація змінилася, вибір продаваних в магазинах покрівельних матеріалів величезний. Однак азбестоцементні листи шиферу всіляких розмірів продовжують займати свою нехай і звужену нішу. Обумовлена ​​така популярність дешевизною цього будматеріалу і тривалим його терміном служби на даху котеджу або дворової споруди.

зміст

  1. Що це таке?
  2. Види, розміри і вага
  3. Переваги і недоліки
  4. Використання
  5. Фотогалерея

Що таке шифер?

Шифер ( «Schiefer» по-німецьки) - покрівельний будматеріал у вигляді хвилястих або плоских листів, виготовлених з азбестоцементної суміші. Частка азбесту в ньому 10-18 відсотків, решта портландцемент і вода. На виробництві азбестові волокна спочатку распушают, а потім замішують з іншими компонентами. Далі з отриманої суміші формують довге полотно, вакуумируют і профилируют його, а потім нарізають на листи потрібних габаритів і ваги.

Далі з отриманої суміші формують довге полотно, вакуумируют і профилируют його, а потім нарізають на листи потрібних габаритів і ваги

Плоский і хвильової

У Росії для виготовлення шиферу застосовується хризолітовий азбест. Імпортні вироби для покрівлі можуть випускатися із застосуванням його аналога амфібол-азбесту. Обидва ці силікатних мінералу відносяться до групи канцерогенів.

Але волокна хризоліта після зв'язування цементом в листі хвильового або плоского матеріалу вже не є небезпечним матеріалом. А ось амфибол навіть після пресування і затвердіння в портландцементного розчині залишається канцерогенною речовиною. Не дарма його поступово забороняють по всьому світу.

На російських підприємствах він виготовляється здебільшого по ГОСТам 30340-95 і 18124-95, в яких прописані типові розміри листа, кількість хвиль і вага. За нормами колір у нього повинен бути сірим. Якщо азбестоцементні листи мають інше забарвлення, то вони пофарбовані або пігмент внесений безпосередньо до складу цементної суміші. У другому випадку виріб маркується по заводському ТУ, ГОСТу внесення Пігментується добавок не передбачено.

Шифер: його вид, розміри і вага

Існує чотири основних види азбестоцементних листів для покрівлі:

  1. плоский

  2. 6-хвильової

  3. 7-хвильової

  4. 8-хвильовий

Плоскі вироби застосовуються при зведенні перегородок і пристрої дахів, а хвильові - це виключно покрівельний матеріал. Технологія їх виробництва і склад єдині, розрізняються вони тільки профілем в поперечному перерізі.

Технологія їх виробництва і склад єдині, розрізняються вони тільки профілем в поперечному перерізі

Плоскі шиферні листи

Гостовский розмір плоского шиферу в міліметрах - це плити 2500х1200, 3000х1200, 3000х1500, 3600х1200 і 3600х1500. Типова товщина у них - 6, 8 і 10 мм. Вага такого асбестоцементного листа коливається від 38 до 115 кг.

Хвильовий матеріал по ГОСТу виготовляється в двох варіантах із зазначенням в маркуванні «40/150» або «54/200». Перша з цифр перед косою позначає висоту хвиль в міліметрах, а друга - їх крок. Всі подібні азбестоцементні листи мають довжину в 1750 мм. Це загальний стандарт. Параметри в розмірах відрізняються тільки за кількістю волі, товщині і ширині.

6-хвильової варіант відноситься до другої категорії «54/200» і випускається з товщиною 6 або 7,5 мм. Відповідно вага цього хвилеподібного листа - 26 або 35 кг. А ширина в обох випадках - 1125 мм.

Розміри 6-хвильового листа

7-хвильовий виріб має профіль типу «40/150». Товщина його - 5,8 мм. Ширина цього асбестоцементного полотна 980 мм. А вага шиферу з сімома хвилями в перерізі - 23,2 кг.

8-хвильовий лист також відноситься до категорії «40/150». Розмір цього виду матеріалу по ширині і товщині - 1130х5,8 мм. Вага листа восьмихвилевий вироби з азбестоцементу - 26,1 кг.

Вага листа восьмихвилевий вироби з азбестоцементу - 26,1 кг

Розміри 7 і 8 хвильового листа

Крім ГОСТовского формату шифер також випускається за заводськими ТУ. Тут габарити у листів бувають найрізноманітніші. Кожне підприємство зараз самостійно вирішує який товар на ринку буде більш конкурентоспроможним.

Чим більший обсяг опадів буде випадати на дах, тим товщий хвильової шифер слід для неї купувати. При самостійному монтажі найпростіше працювати з семіволновимі елементами цього покрівельного покриття. За розміром листи ці найменші і мають меншу вагу серед аналогів.

Знаючи скільки важить він конкретної марки, можна без проблем підрахувати загальну масу пакета для організації перевезення цього будматеріалу. Для підйому матеріалу на дах потрібно мінімум двоє робітників. Поодинці важкі листи хвильового або плоского вироби піднімати складно і не рекомендується. Якщо працювати належить самостійно одному, то краще пошукати інший будматеріал для обшивки покрівлі. маса і розмір листа ондуліна в цьому випадку виявляться більш зручніше.

Таблиця розмірів шиферу

Вид Довжина Ширина Товщина Крок хвилі Вага Ціна, від 6-хвильової 1750 мм 1125 мм 6 / 7,5 мм 20 см 25/35 кг 200 руб. 7-хвильової 1750 мм 980 мм 5,2 / 5,8 мм 15 см 18-23 кг 120 руб. 8-хвильовий 1750 мм 1130 мм 5 / 5,2 / 5,8 мм 15 см 20 / 20,6 / 26 кг 200 руб.

Розраховуючи необхідну для даху кількість розглянутого матеріалу, слід орієнтуватися не на загальні його розміри в маркуванні, а на робочі. Кожен лист хвильового листа накладається на попередній зі зміщенням внахлест. Тому на розкрій і зміщення буде потрібно близько 15-20% від площі покривається покрівлі.

Хвиля з одного краю шиферного листа перекривається, а з іншого - що перекриває. Висота першої завжди на кілька міліметрів нижче другої, щоб обшивка покрівлі при монтажі лягала рівно без перекосів.

Вибирати асбестоцементний покрівельний матеріал найкраще незабарвлений стандартного сірого кольору. Додані при виробництві до складу пігменти трохи знижують характеристики міцності вироби. Практичніше потім вже покриту покрівлю пофарбувати в потрібний колір фарбою.

Захисна фарбування збільшує експлуатаційний термін і покращує загальний вигляд шиферного покриття. Перший шар фарби наноситься на аркуші з азбестоцементу ще до монтажу. Потім вже після завершення обшивки даху оні покриваються ще на раз.

Переваги та недоліки хвильового шиферу

Серед достоїнств матеріалу з азбестоцементу:

  • Низька теплопередача покрівельного матеріалу;

  • Негорючість і хороші електроізоляційні параметри;

  • Можливість фарбування в потрібний колір;

  • Підвищена вологостійкість;

  • Непогана звукоізоляція;

  • Відсутність необхідності в постійному обслуговуванні;

  • Морозостійкість і термін служби в 30-50 років.

Дах з металочерепиці в сонячний день буде нагріватися значно швидше і сильніше, ніж азбестоцементна покрівля. При появі дір на останній в рамках ремонту досить буде замінити лише пошкоджений елемент. Правда, розміри шиферу такого, що доведеться міняти лист повністю. Але зате через хороших міцності йому для укладання досить обрешітки з дощок або брусків з кроком в 45-60 см.

Недоліків всього чотири:

  • Велика вага;

  • Крихкість на злам;

  • Невисока міцність при сильних точкових ударах;

  • Схильність обростання мохом.

Пористість матеріалу сприяє проростанню моху

Транспортування і укладання хвильових шиферних листів слід виконувати з максимальною обережністю. А для вирішення проблем з мохом потрібно грунтовка або фарба.

Азбестоцементні листи досить крихкі

замість висновку

У порівнянні з аналогами покриті шифером даху дешевші в реалізації. Ондулін простіше укладати, але йому потрібно міцний і рівний підстильний шар з фанери або ОСП. Металочерепиця виграє за вагою. розміри профлиста з металу і азбестоцементу подібні, однак через істотно розрізняється товщини перший важить значно менше другого.

розміри профлиста   з металу і азбестоцементу подібні, однак через істотно розрізняється товщини перший важить значно менше другого

Покрівля з шиферу

За тривалістю терміну служби асбестоцементная покрівля поступається тільки якісної металочерепиці та її керамічному прототипу, але сильно виграє у них за ціною. Варто хвильової лист всього 200-300 рублів. За квадратний метр покрівлі виходить близько 130-150 рублів. Дешевше обійдеться покрити її тільки руберойдом.

Фото будинків з дахом із шиферу

Виглядає покрівля цілком симпатично

Виглядає покрівля цілком симпатично

Шиферні листи можна пофарбувати, наприклад, в червоний

Шиферні листи можна пофарбувати, наприклад, в червоний

Або в бордовий під колір ондуліна

Або в бордовий під колір ондуліна

процес фарбування

процес фарбування

Можна пофарбувати в зелений

Можна пофарбувати в зелений

У Європі поширений такий плоский вид для покрівлі

У Європі поширений такий плоский вид для покрівлі

Або ось такі з вигином

Або ось такі з вигином

За властивостями матеріал такий же

За властивостями матеріал такий же

Але виглядає більш презентабельно

Але виглядає більш презентабельно

Правда і монтувати його складніше

Читайте також:

Дивіться також відео про шифер

Читайте про інші матеріали для покрівлі:

Шифер - азбестоцементні листи для даху

5 (100%) 1 vote [s]

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама