Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Діммер для ламп розжарювання - схеми підключення, як вибрати і встановити

  1. Функції і пристрій
  2. Як влаштований диммер?
  3. Плюси і мінуси регуляторів яскравості
  4. різновиди
  5. нюанси вибору
  6. схеми підключення
  7. З однієї точки
  8. З двох точок
  9. З однієї точки і управління з двох точок
  10. З однієї точки і управління з трьох точок
  11. Заміна вимикача диммером
  12. Що для цього потрібно?
  13. Поради щодо використання
  14. висновок

Лампи розжарювання, незважаючи на неекономічність і недовговічність як і раніше присутні в асортименті всіх магазинів, що продають освітлювальні прилади. У них приваблює низька ціна, а сучасне електровстановлювальне обладнання допомагає використовувати їх економніше. Для цього застосовується диммер для ламп розжарювання.

Функції і пристрій

Завдання діммера або регулятора яскравості в наданні можливості використовувати освітлення з великим комфортом, при цьому відбувається економія електроенергії.

Важливо! Діммер (dimmer) в буквальному перекладі з англійської - це «гаситель», «робить тьмяним».

функції:

  1. Формування затишних і комфортних умов для різних дій в житловому приміщенні. Якщо потрібно інтенсивність освітлення збільшується. Наприклад, для читання, на час відпочинку або перегляду кіно, потужність зменшується.
  2. Такий елемент системи стане стильним доповненням до інтер'єру. До того ж контроль інтенсивності освітлення допомагає підтримувати привабливу стилістику.
  3. Зменшення споживання електроенергії. Інтенсивність світла в той чи інший момент регулюється на власний розсуд.
  4. Багатофункціональність. Крім управління інтеснівностью світла, він ще і грає роль вимикача.

Як влаштований диммер?

Русский еквівалент англійського «диммер» - це регулятор яскравості. Раніше аналогічну роль виконував реостат. Але тут справа не стосувалася економії електроенергії просто освітлення ставало не таким яскравим за рахунок того, що частина надходить на лампи енергії перетворювалася в тепло.

Але тут справа не стосувалася економії електроенергії просто освітлення ставало не таким яскравим за рахунок того, що частина надходить на лампи енергії перетворювалася в тепло

Зовнішній вигляд діммера, встановленого поруч з вимикачем

З розвитком напівпровідникової технології диммери змінилися. Основні «дійові особи» в регуляторах - симистор і динистор. У регулятора є 2 виведення, за допомогою яких проводиться підключення до мережі і світильника з лампою розжарювання .

думка експерта

Олексій Бартош

Спеціаліст по ремонту, обслуговування електроустаткування і промислової електроніки.

Важливо! Всі лампи розжарювання, так само як галогенні працюють з диммерами. Цього не можна сказати про люмінесцентні і світлодіодні, які отримують харчування 12 V.

Звичайно, впровадження в ланцюг регулятора не зробить лампочку розжарювання економкою. Зменшення інтенсивності світла на 50%, дасть економію електроенергії в 15%.

Плюси і мінуси регуляторів яскравості

Використання розглянутого електронастановне обладнання має ряд переваг, серед них:

  1. Зручне й легке керування інтенсивністю світла того чи іншого приладу.
  2. Поліпшення параметра енергоефективності.
  3. Збільшення періоду використання кожної окремої лампи розжарення. За рахунок плавного включення і виключення, без різких стрибків.
  4. Включивши лампу розжарювання на мінімальну інтенсивність світло можна залишити на час своєї відсутності. Це створить відчуття присутності господарів будинку. А значить знизитися ризик проникнення в будинок зловмисників.
  5. Можливість управляти диммером різними способами. Так, сучасні моделі мають можливість дистанційного керування через передачу звукового сигналу або пульт дистанційного керування.
  6. Установка регулятора допоможе відмовитися від монтажу додаткових джерел світла з меншою потужністю.
  7. Багатофункціональність - більшість подібних приладів виконують функції вимикача.
  8. Установка інтенсивності світла тимчасова, а значить додати або зменшити цей параметр можна в будь-який момент.

Недоліки теж є:

  • Ймовірно наявність мерехтіння, якщо інтенсивність світіння занадто зменшити.
  • Вони чутливі до перепадів температури, особливо небажані перегріви. Якщо регулятор вийшов з ладу з цієї причини, то несправність вийде усунути самостійно.

Діммер в роботі з лампою розжарювання до змісту ↑

різновиди

Варіантів регуляторів на ринку представлено багато, принцип роботи у них один, але способи управління відрізняються:

  1. Поворотний. Конструкція його найпростіша, що і є причиною доступної ціни. Поширення поворотних регуляторів найбільше серед інших видів. Основний механізм - це змінний резистор, при прокручуванні якого відбувається зміна інтенсивності освітлення. Найчастіше вони поєднують в собі ще й вимикач - якщо задати мінімальне значення на диммерами це відключить світло в приміщенні.
  2. Поворотно-натискний. Суть його роботи така ж, але щоб включити / відключити світло в кімнаті на нього потрібно натиснути. Переміщення ж за допомогою коліщатка дає контроль яскравості.
  3. Клавішний. Досить свіжа розробка, тому популярність ще заробити не встигла. За зовнішнім виглядом вона дуже схожий на стандартний вимикач. Регулювання інтенсивності світла здійснюється за допомогою клавіш. Власне регулювання відбувається за рахунок різної сили натискання.
  4. Сенсорний. Інноваційна розробка, яка припала до душі багатьом покупцям майже відразу. Має привабливий, сучасний дизайн - ні кнопок, коліщат і інших механізмів управління представлених вище. Управління відбувається за допомогою сенсора, за аналогією з навігацією по смартфону або планшету.
  5. Провідний. Пристрій практично таке ж, як у поворотного. Сам змінний резистор регулювання знаходиться на кабелі.

Диммери поворотний і сенсорний

Пристрій диммеров залежить від схеми, використаної виробником. Також різниця полягає в якості самих деталі і збірці. В окремих механічних варіатора є компоненти, які відповідають за стабільну роботу приладу, поліпшену плавність регуляції і можливість роботи на малих потужностях.

Є моделі, в яких присутні кнопки (сенсорні або звичайні), з їх допомогою користувач може проводити підстроювання. можливості:

  • Підключення пультів ДУ для управління варіаторами в різних ділянках приміщення.
  • Дистанційне регулювання яскравості.
  • Організація освітлення по встановленою програмою.
  • Підключення диммера до датчика освітлення, за рахунок чого яскравість лампи буде коригуватися автоматично.

нюанси вибору

Використання підсвічування зручно і практично, але це можливо тільки при правильному його виборі. Слід звертати увагу на:

  • Сумісність з лампами. Як уже був сказано, до ламп розжарювання підходять будь-які регулятори.
  • Зовнішній вигляд. Складнощів у підборі відповідного за зовнішнім виглядом приладу не буде, вдасться підібрати, в тому числі варіанти з нетиповим дизайном. Важливо, щоб стилістика відповідала оформлення приміщення в цілому.
  • Ціновий діапазон. Підбираючи модель для ламп розжарювання немає сенсу купувати дорогий сенсорний регулятор.
  • Елементи захисту. Для цього в пристрої має бути присутнім автомат або запобіжник.
  • Потужність. Дуже часто потужність в дійсності виявляється менше, ніж в паспорті виробу.
  • Виробник. Необхідно купувати тільки регулятори від виробників, які встигли себе зарекомендувати. При цьому не слід спиратися тільки на ціну, адже економія буде сумнівною. Популярні бренди - Legrand, Derne Group, Simon, ABB.

При виборі слід звертати увагу також на тип і рівень потужності лампи, брати до уваги сумарну навантаження. Експерти радять до загальної навантаженні додати ще й запас потужності в розмірі 10-20%, по отриманому результату і шукати диммер.

Важливо! При виборі обов'язково потрібно перевіряти працездатність в магазині, в іншому випадку повернути прилад буде проблематично.

до змісту ↑

схеми підключення

Хоча існують різні варіанти регуляторів, схеми підключення у них однакові. Основні представлені нижче.

З однієї точки

З однієї точки

Зазначена схема підходить для всіх типів диммеров. В основному вона застосовується для регуляторів натискного і сенсорного типу. Поворотний регулятор підключити можна, але можуть виникати складнощі з його регулярної експлуатацією.

З двох точок

З двох точок

Зручно за подібною схемою монтувати прилад в спальні, коридорі, на сходах. Один елемент монтується у двері біля входу, другий біля кінцевої точки прямування. Першим варіатором світло включається, другим може регулюватися до потрібної інтенсивності або зовсім відключатися.

З однієї точки і управління з двох точок

З однієї точки і управління з двох точок

З існуючих, ця схема ця найзручніша. Використовуватися може в різних умовах. На вході в кімнату монтується звичайний вимикач, в місці, де людина найбільше перебувати - регулятор. У випадку зі спальнею - це ліжко, для дитячої кімнати у дитячому ліжечку, для кухні, робоча зона. При цьому вимикач запускає в роботу лампу, а за допомогою регулятора відбувається регуляція інтенсивності.

З однієї точки і управління з трьох точок

З однієї точки і управління з трьох точок

Даний варіант підключення практикується, якщо потрібно керувати освітленням з двох точок. Зручна вона при монтажі освітлення в коридорах, сходах, будь-яких довгих приміщеннях. Крім регулятора, використовуються ще 2 прохідних вимикача. Власне підключення стандартне, згідно зі схемою.

Заміна вимикача диммером

Алгоритм заміни звичайного вимикача диммером досить простий, вчиняти дії потрібно в такому порядку:

  • Відключення живлення для цільового кабелю на розподільному щиті.
  • Демонтаж вимикача.
  • Вивчення маркування і клем на регуляторі - стрілки показують на фазу.
  • Знайти фазу старого вимикача. При перевірці неоновим індикатором цей контакт буде світитися.
  • Підключення до відповідних контактів.
  • Кріплення підсвічування.
  • Коробка пристрої монтується на стіну приміщення.

Найчастіші помилки, що допускаються в процесі монтажу:

  1. Установка в невідповідних температурних умовах, як результат прилад швидко виходить з ладу. Критичні показники +27 і вище.
  2. Важливо правильно підбирати схему підключення, орієнтуючись на цілі використання і призначення кімнати.
  3. Для різних типів ламп, використовується один диммер.
до змісту ↑

Купівля регулятора не сильно б'є по сімейному бюджету, але іноді доводиться робити таке обладнання самостійно. Основна причина - проблеми з пошуком модель, яка підходить для освітлювального приладу. Представлений варіант розрахований на регулювання яскравості світіння лампи розжарювання, що працює в мережі 220 В.

Що для цього потрібно?

Щоб зробити найпростішу модель потрібні:

  1. Динистор DВ3.
  2. Симистор ВТ134 на 700 ват, допускається підбирати і інші варіанти, наприклад, ВТ138, МАС212-8.
  3. Резистор на 10 кому, його допустима потужність 0,25-2 Вт.
  4. Компактний змінний резистор, опір від 470 до 500 кОм.
  5. Паяльник і витратні матеріали.
  6. Кусачки.
  7. Відріз кабелю, з перетином 1 кв. мм.
  8. Ізолента або ТУТ відповідного діаметру.

З'єднувати елементи слід за представленою нижче схемою.

З'єднувати елементи слід за представленою нижче схемою

до змісту ↑

Поради щодо використання

Такий варіант управління освітленням зручний, але до нього потрібно звикнути, в процесі експлуатації слід взяти до уваги такі рекомендації:

  1. Якщо покупка пристрою покликана забезпечити економію, то необхідно встановлювати на регуляторі мінімальні показники. Тільки в цьому випадку лампа розжарювання стане економніше на 15%. В інших випадках світло просто розсіюється.
  2. Не варто використовувати його, коли температура в приміщенні перевищила позначку + 27⁰. Це загрожує перегрівом і виходом з ладу.
  3. Якщо регулятор вийшов з ладу через перегорів симистора, останній вдасться замінити. Причому краще вибрати симистор з більш високим порогом потужності. Причиною такої поломки є коротке замикання в мережі або перевищення допустимого навантаження на прилад.
до змісту ↑

висновок

Використання диммеров для ламп розжарювання буде економним, тільки якщо освітлення утримувати на мінімальному рівні. В інших випадках це обладнання просто дає можливість управляти інтенсивністю світла.

Як влаштований диммер?
Що для цього потрібно?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама