Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

ремонт електропроводки

  1. План (схема) електропроводки
  2. Приклад пошуку несправності в електропроводці
  3. прозвонка

Розглянемо в цій статті як знайти і усунути несправність електропроводки своїми руками

Розглянемо в цій статті як знайти і усунути несправність електропроводки своїми руками. Який ремонт електропроводки можна виконати без її заміни. Як швидко знайти причину несправності електропроводки.

Якщо у вас раптово згасло світло, то спочатку потрібно перевірити автомати (пробки) в квартирному електрощиті. Як це зробити описано в цієї статті . Якщо все автомати у ввімкненому стані і на них є напруга, а квартира або частина її знеструмлена, то потрібно шукати несправність в самій проводці.

План (схема) електропроводки

Якщо у вас є схема електропроводки, то шукати буде набагато легше, якщо немає, то спробуємо в процесі пошуку несправності її намалювати. Візьмемо для прикладу план електропроводки двокімнатної квартири.

Візьмемо для прикладу план електропроводки двокімнатної квартири

план електропроводки

Найчастіше роблять дві незалежні лінії електропроводки на різні кімнати, що і показано на нашому плані. В цьому випадку в електрощиті буде встановлено два автомати (не рахуючи вступного та окремих на пральну машинку / бойлер і т.п.) або чотири електричні пробки.

В даному випадку одна лінія живить розетки і освітлення кімнати 1, а друга - передпокій, санвузол, ванну, кухню, кімнату 2. Також дуже часто встановлюються прохідні розетки, коли розетки встановлені навпроти один одного на одній стіні, але в різних кімнатах. Наприклад одна розетка в кімнаті 1 запитана від іншої лінії. Це буває зручно для ремонту електропроводки - можна відключити автомат (пробки) кімнати 1, але користуватися розеткою живиться від кімнати 2.

Приклад пошуку несправності в електропроводці

Давайте припустимо, що не горить світло в кімнаті 2, а все інше працює, а плану у нас немає.

Насамперед перевіряємо індикатором чи є напруга в патроні лампи. Причому краще використовувати двополюсний індикатор або вольтметр (тестер, мультиметр, авометр). Так як, якщо використовувати однополюсний, то ми виявимо «пропажу» фази, але обрив нульового проводу однополюсний буде непереливки. Якщо напруга є, то справа просто в перегоріли лампочки, також можна перевірити з'єднання проводів люстри з живильним проводом (стирчить зі стелі).

Важлива річ - потрібно спочатку перевірити ваші прилади на справність, тобто там, де явно є напруга.

Якщо напруга відсутня, то йдемо шукати далі - вимикач люстри. розбираємо вимикач , Дивимося відвалилися чи дроти, не підгоріли, що не поплавилися, перевіряємо наявність напруги, тут теж можна скористатися двополюсним індикатором, він повинен горіти на контактах вимикача, якщо вони розімкнуті і в люстру вкручена лампа розжарювання, але це, якщо цілий провід до люстри і лампа і сама люстра справні. Тому перевіряємо фазу також однополюсним індикатором, але і в цьому випадку відсутність напруги ще ні про що не говорить, тому що буває, що на вимикач поданий нуль, замість фази ( «а ктой-та зробив?»)).

Якщо у вимикачі все-таки знайшлася фаза, а на люстрі її немає, то швидше за все проблема вирішиться заміною вимикача , Або зачисткою проводів і контактів. Якщо немає, то можливо пошкоджений провід від розподільчої коробки до люстри.

Шукаємо розподільну коробку. Якщо вимикач не переносить, то швидше за все вона стоїть прямо над вимикачем під стелею, якщо її не видно, то простукаєте стінку, коробка заклеєна шпалерами або навіть під тонким шаром штукатурки.

Знімаємо кришку розподільної коробки і дивимося на дроти - не відірвати чого, не підгоріло? Якщо візуально все в порядку, то акуратно розправляємо укладені в коробку дроти, щоб окремі скручування (або інші сполуки) не торкалися одне-одного. Знімаємо ізоляцію зі скруток. Краще це робити при відключеному електриці.

Після чого подаємо напругу і перевіряємо його наявність в коробці. У коробці повинно бути напруга, так як за умовами завдання в розетках є напруга, а розетка харчується також від коробки. Тут найскладніше розібратися куди який кабель йде, якщо їх небагато, то це просто. Можна простежити куди йде кожен з кабелів, в нашому випадку кабель йде вниз це на вимикач, два кабелю вправо - розетки і люстра, вліво - ще розетки, а зверху приходить живлення від іншої коробки.

Все здається просто на словах, але на ділі буває дуже складно розібратися в стирчить їжачка проводів, та ще якщо дроти одноколірні ... Можливо доведеться навіть повністю розібрати всі скручування, визначити звідки подається напруга, заізолювати, а решта дроти «видзвонювати». Тут краще вже запросити фахівця у якого є досвід.

Але за деякими прикметами все ж можна визначити потрібні дроти. Наприклад там де максимальне число проводів в скрутці, там скручені нулі (при двухпроводной системі) або це земля (якщо в кожному кабелі три дроти). Якщо дроти різнокольорові, то за правилами ПУЕ : Жовто-зелений провід - земля, синій - нуль, що залишився кольоровий - фаза.

Провід на вимикач можна визначити по скрутці що складається всього з двох проводів - один йде на люстру (таким чином знайдемо і кабель люстри), другий на вимикач. При цьому (якщо електрик був нормальний) другий провід від люстри йде на загальний нуль (найбільша скручування), а другий провід від вимикача - на фазу. Якщо у вас двоклавішний вимикач, який включає різне число ламп в люстрі, то з'єднань (скруток) по два дроти буде два.

Таким чином ми знайшли провід на вимикач і на люстру, залишилося їх продзвонити. Це можна зробити, тільки попередньо відключивши напругу і перевіривши його відсутність! Скручування можна не розбирати. Вимкніть електроприлади з розеток. Спочатку продзвонювати омметром (тестером, мультиметром) провід вимикача при замкнутих контактах вимикача - прилад повинен показати значення близьке до «0». І провід люстри при вручених лампах розжарювання (люмінесцентні і світлодіодні не годяться) - прилад також повинен показати нуль.

Якщо якийсь із кабелів не продзвонювати (прилад показує нескінченність), то розмикаємо вимикач, викручуємо всі лампочки з люстри і продзвонювати кожну з жил кабелю окремо - один щуп приладу на дроті в коробці, другий на вимикачі або на проводах люстри. Можливо доведеться подовжити щуп приладу гнучким проводом (типу МГШВ).

В результаті прозвонки знаходимо обірваний провід. якщо проводка відкрита , То немає нічого простішого замінити пошкоджений провід, якщо прихована, то є кілька варіантів: прокласти кабель відкрито (наприклад в кабель-каналі), проштробити стіну (або стелю) і прокласти приховано. Також є варіант, якщо кабель прокладений до люстри (або вимикача), має три жили, то можна задіяти третю жилу, пожертвувавши заземленням (та й не обов'язково воно люстрі), або пожертвувавши роздільним включенням груп ламп в люстрі.

Аналогічним чином, рухаючись від коробки до коробки, можна обчислити пошкоджену ділянку проводки в будь-якому місці квартири. Якщо ж десь пропала електрика в результаті свердління стіни, то можна відключивши електрику, роздовбати ділянку стіни в місці свердління, знайти перебитий провід, зачистити (мінімум 2 сантиметри) з обох кінців і з'єднати відрізком іншого, але подібного по перетину і матеріалу ( мідь / алюміній ), Дроти. Потім відповідно добре заізольовані місце скручування. Якщо не виходить зачистити досить довгий ділянку проводу, то можна використовувати клеммник .

прозвонка

Якщо у вас немає приладу для прозвонки, то можна зробити його своїми руками з батарейки і лампочки для кишенькового ліхтарика.

Якщо у вас немає приладу для прозвонки, то можна зробити його своїми руками з батарейки і лампочки для кишенькового ліхтарика

Прозвонка своїми руками

Як видно з малюнка, все дуже просто - при замиканні щупів лампочка загоряється і якщо щупи замкнуться справним проводом, то лампочка теж засвітиться.

В принципі можна використовувати будь-яку батарейку, а замість лампочки можна використовувати світлодіод, тільки потрібно підібрати резистор, включений послідовно з світлодіодом, щоб він горів яскраво, але не перегорає. Можна замість лампочки використовувати індикатор рівня сигналу від старого магнітофона, також підібравши до нього резистор. Тут вже можна використовувати навіть маленьку батарейку- «таблетку».

Буде цікаво почитати:

«а ктой-та зробив?
Знімаємо кришку розподільної коробки і дивимося на дроти - не відірвати чого, не підгоріло?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама