Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чим підгодувати виноград - мінеральні добрива та народні засоби

  1. підживлення винограду
  2. Підживлення винограду народними засобами
  3. Підживлення винограду золою
  4. Підживлення винограду борною кислотою
  5. Підживлення винограду дріжджами
  6. Підживлення винограду курячим послідом
  7. Підживлення винограду нашатирним спиртом
  8. Мінеральні добрива для винограду
  9. Азотні добрива для винограду
  10. Калійні добрива для винограду
  11. Фосфорні добрива для винограду
  12. Комплексне добриво для винограду

Для правильного вирішення завдання, ніж підгодувати виноград, потрібно грунтовно розібратися в різновидах мінеральних добрив і способи внесення корисних речовин в саду. Шанувальники органічного землеробства можуть використовувати альтернативні рецепти на основі золи, посліду, коров'яку, побутових препаратів та інших народних засобів.

підживлення винограду

Вносити протягом сезону одне, нехай і комплексне добриво для винограду - неправильне рішення. За період вегетації кущ проходить кілька етапів росту, через що потреба в різних речовинах сильно змінюється. Навіть любителям відомо, що підгодувати азотом рослина краще навесні, але його кількість слід обмежувати ближче до збору врожаю. Величезну роль у виноградарстві грає склад грунту. Бажано зробити лабораторні аналізи і точно вивчити, брак яких компонентів слід заповнювати в більшій мірі.

Орієнтовна схема внесення підгодівлі на виноградниках:

  1. Ранньою весною до прокидання нирок провести внесення мінеральних речовин в радіусі пристовбурного кола - калійної солі 5 г, 10 г селітри, приблизно 20 г якісного гранульованого суперфосфату.
  2. Напередодні цвітіння підгодувати рідкими препаратами - підходить розчин нітрофоски (до 70 г / 10 л) або настояний коров'як.
  3. До початку періоду формування ягід після цвітіння - можна брати калимагнезию (10 г) і аміачну селітру (20 г) з розрахунку на відро води.
  4. Підгодувати днів за 10-20 до передбачуваної прибирання грон - приблизно по 20 г калійних і фосфорних препаратів на відро води.

Підживлення винограду народними засобами

Все частіше обробка винограду народними засобами в присадибних садах замінює повністю або частково використання хімічних препаратів. Багато компонентів для цієї мети не потрібно купувати. Золу можна заготовити під час опалювального сезону, а компост з гноєм утворюється у вигляді відходів тваринництва або городництва. Кращі результати виходять на виноградниках, де господарі точно знають, чим підживити виноград, поєднуючи в розумних дозах хімію з органікою.

Природна підгодівля винограду:

Підживлення винограду золою

Якщо з'явилося бажання підгодувати чагарники природним засобами, то для цієї мети відмінно підійде зола , Отримана при спалюванні деревини. Відходи згоряння кам'яного вугілля для роботи не підходять. При використанні даної речовини ми отримуємо хороший джерело магнію, марганцю, фосфору, бору, сірки і калію. Слід пам'ятати, що при згорянні різних порід деревини склад золи сильно відрізняється. Наприклад, при переробці соломи злакових культур більше отримуємо фосфору, а при згорянні хвойних порід або берези утворюється багато кальцію.

Як проводиться добриво винограду золою:

  1. Після закінчення прибирання грон восени вилити під кущ близько 5-и відер зольного розчину (300 г золи / 10 л води).
  2. Навесні в пристовбурні кола внести суху золу в грунт і присипати грунтом (5 кг на кущ).
  3. Щоб підгодувати виноградник влітку - золу залити водою в пропорції 1: 2 і пару днів наполягати, злити і відфільтрувати. Отриману рідину розбавити водою, збільшивши обсяг в 3-и рази, використовувати для обприскування кущів.

Підживлення винограду борною кислотою

При нестачі бору страждає коренева система, лоза відстає істотно в розвитку, не утворюється повноцінна зав'язь. Якщо листова пластина знебарвлюється, а головні прожилки залишаються зелененькими, то слід терміново підгодувати кущ даними елементом. Часто через борного голодування спостерігається загибель молодих насаджень. Помічено, що в посушливу погоду і на вапняних грунтах недолік цієї речовини спостерігається частіше. Підтверджено ефективність дворазового обприскування кущів борною кислотою за 10 діб до періоду цвітіння.

Позакореневе підживлення винограду борною кислотою на відро води:

Підживлення винограду дріжджами

Найчастіше дана речовина використовують в народних рецептах, щоб підгодувати молоді городні культури, але на приватних виноградниках любителі іноді застосовують дріжджі , Як добриво для винограду. Процентне співвідношення для приготування розчину може змінюватися в залежності від виду продукту. Рецепт дріжджовий підгодівлі простий:

  1. Розводимо сирі дріжджі в співвідношенні 1:10.
  2. При використанні порошкоподібного продукту розводимо 10 г / 10 л з додаванням пари ложок цукру.
  3. Наполягаємо «бражку» пару годин.
  4. При поливі розбавляємо її водою 1: 5.
  5. У літню пору можна виноградники підгодувати дріжджами до 2-3 разів.

Підживлення винограду курячим послідом

Дане органічна речовина за властивостями не поступається багатьом покупним комплексним препаратам, надаючи довгостроковий вплив на ґрунт. Садівникам, які планують використовувати цінне добриво винограду курячим послідом, слід пам'ятати про негативні моменти, що виникають у випадках передозування або при спробі внести його в свіжому нерозбавленому вигляді. Через великий відсоток азоту виникає високий ризик спалити корінці куща, тому потрібно знизити її концентрацію на підготовчому етапі.

Внесення курячого посліду під виноград:

  1. На 15-20 л води даємо 1 кг посліду.
  2. Розмішуємо розчин.
  3. Очікуємо до 2-х тижнів, щоб він перебродив.
  4. Щоб підгодувати виноград, потрібно отриману рідину розвести 1 л / 10 л.
  5. Для одного куща вистачить 2 відра готового настою.
  6. Краще рідина виливати в лунки глибиною до 35 см.

Підживлення винограду нашатирним спиртом

Аптечний нашатир - джерело азоту, тому в приватному овочівництві його нерідко застосовують з метою підгодувати на грядках різні культури, використовуючи в якості альтернативи сечовини. У розчинах для поливу під корінь використовують частіше концентрацію 3 ст. ложки / 5 л води. Вважається, що цей препарат допомагає виганяти з ділянки багатьох шкідливих комах. Професіоналами підгодівля винограду нашатирем згадується вкрай рідко, на великих і середніх господарствах краще вносити карбамід або водорозчинні комплексні засоби.

Мінеральні добрива для винограду

Мінеральна підгодівля для винограду при грамотному використанні приносить величезну користь. Якщо точно дотримуватися дозування і добре знати, коли вносити ту чи іншу поживну речовину, то шкоди вона не принесе і допоможе істотно підвищити врожайність. Оптимальне рішення питання, ніж підгодувати домашній виноград - навчитися поєднувати всі види добрив.

Переваги мінеральної поживи:

  1. Мінеральні речовини безпосередньо засвоюються корінням без попередньої переробки мікрофлорою.
  2. Фасовані синтетичні засоби легше зберігати і перевозити.
  3. Якщо ви точно знаєте склад грунту і бажаєте підгодувати виноград, то при використанні мінеральної поживи простіше розрахувати дозування.
  4. Набутий препарат можна відразу вносити в грунт або використовувати для позакореневого внесення.
  5. Мінеральні кошти поставляються в різній формі - рідкої, гранульованої, порошкоподібної.

Азотні добрива для винограду

Основний період для внесення азотних підгодівлі - навесні, коли лоза знаходиться на етапі самого активного зростання. Краще це робити за пару тижнів до цвітіння і відразу після закінчення цвітіння. Хороші результати дає підгодівля винограду сечовиною в рідкому вигляді - до 50 г / 10 л. Приблизно з другої декади червня внесення азоту виключаємо. При незбалансованому харчуванні і недотриманні термінів можна спровокувати зниження цукрів і отримати в гронах водянисті ягоди.

Калійні добрива для винограду

Калій під виноградні кущі дають в кілька прийомів. Перший раз - до 50 г даної речовини відразу після підняття плівкового укриття або звільнення лози з землі. Далі калій вноситься напередодні цвітіння, на етапі плодоношення і в період повного дозрівання. Можна використовувати калимагнезию, монофосфат або сульфат калію, хлористий калій. Бажано дозування перевіряти в кожному випадку і слідувати інструкції.

З гумінових кислот отримують полезнейшие солі натрію і калію, здатні впливати на родючість. Можна придбати, як рідкий концентрат, так і порошкоподібний препарат. Популярність отримує триразова підгодівля винограду гумату калію шляхом обприскування зеленої маси. Її виробляють при закладці бутонів, після цвітіння, під час наливу грон. Бажано не змішувати гумати з фосфорними сполуками і селітрою.

Фосфорні добрива для винограду

Краще недолік фосфору компенсувати кореневими підгодівлею, шляхом внесення приготованих препаратів в шар грунту на глибину до 50-60 см. Розумно поєднувати даний захід з азотно-калійним живленням, застосовуючи відповідні засоби. Наведемо приклади комплексних підгодівлі з використанням суперфосфату:

  1. Рання весна - підгодівля винограду суперфосфатом 20 г, сечовиною - до 15 г, гумату натрію - 5 г / м².
  2. На другий раз потрібно внести за 20 діб до цвітіння магнезії 15 г, гумату натрію 5г / м2 і суперфосфату до 20 м
  3. Коли підходить стадія технічної стиглості врожаю, даємо третю підгодівлю - по 20 г суперфосфату і калійного добрива.

Комплексне добриво для винограду

Всі відомі комплексні мінеральні добрива для винограду можуть бути складними (амофос, нітрофоска, поліфосфат амонію, метафосфат калію та інші) і змішаними. Зручні в роботі складно-змішані препарати виробляють на заводах, при їх покупці слід ознайомитися з маркою добрива і його складом. Вирішувати завдання, ніж підгодувати виноград, простіше при використанні кристалічних водорозчинних комплексних засобів зі складним складом.

Приклад комплексних добрив для винограду:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама